רבים עם ספאמרים פוליטיים
“יש לנו מאגר של מעל 200,000 מספרי סלולר של ישראלים מעל גיל 18. לקראת יום הבחירות אשמח להציע את המאגר למכירה, למי אפשר לפנות בנושא?”, סימס לעוזרים פרלמנטריים איש שהציג את עצמו כאדם, “מנהל פתרונט”. בכלכליסט ראיינו את האיש ודיווחו שהוא מכחיש שיש לו מאגר, וטוען שיש לו “יכולת לשלוף ממאגרים פתוחים באינטרנט מספרי טלפון של גולשים שבחרו לפרסם אותם מרצונם”. גם אם זה נכון, וגם אם זה לא מהווה עבירה על חוק הגנת הפרטיות ועל החוק נגד הטרדה, ספק אם הגולשים התכוונו שהטלפונים שלהם יוצפו בתעמולה פוליטית.
הספאם הפוליטי – הצפת בוחרים פוטנציאליים במסרי תעמולה שהם לא ביקשו ולא הסכימו לקבל – ממשיך להטריד את הציבור גם השנה. בבחירות הנוכחיות הצטרפו לסמסים, לאימיילים ולהודעות המוקלטות גם הודעות ספאם באפליקציות הצ’ט וואטסאפ ו-וייבר. האחרונה, חברה ישראלית, שלחה למשתמשים ישראלים הודעת התנצלות על כמויות עצומות של ספאם פוליטי שנשלחו דרכה: “משתמשים יקרים, בימים האחרונים נשלחו מיליוני הודעות ספאם ממפלגת ‘יש עתיד’, לכאורה. הודעות אלה נשלחו תוך מאמץ ניכר לעקוף אמצעי הגנה, שנועדו למנוע שימוש שכזה במערכת וייבר. אלפי חשבונות ששימשו למשלוח הודעות אלה נחסמו, ואנו נמשיך ונפעל למניעת מקרים דומים בעתיד”. ביש עתיד, שלא בוחלים בספאם סמסים והודעות מוקלטות, הכחישו ששלחו את ההודעות בוייבר.
ב-2008 אושר ונכנס לתוקף חוק הספאם הישראלי, שאוסר על שליחת מסרים, שמטרתם לעודד הוצאת כסף, באמצעות פקס, הודעות מוקלטות, הודעות אלקטרוניות (אימיילים) והודעות מסר קצר (סמסים), בלי הסכמה מראש של הנמען. החוק לא אוסר הצפה במסרים פוליטיים ועידוד להצבעה למפלגה מסויימת, ובליכוד אפילו רואים בספאם פוליטי דבר חיובי. בכתבה על ספאם פוליטי מהליכוד, שפורסמה בבחירות הקודמות בוויינט, נמסר מהמפלגה: “אנחנו מתנצלים בפני מי שחש טרדה, אבל המחוקק בחר לאפשר שימוש במאגרי מידע לצרכי בחירות, כיוון שמתן מידע לציבור על עמדות המפלגות מחזק את הדמוקרטיה ומאפשר בחירה מושכלת יותר במי שינהל את ענייני המדינה”. מדובר, נזכיר, במפלגה שלא טרחה לתת מידע לציבור על עמדותיה באמצעי מקובל הרבה יותר – מצע.
נמענים רבים של הספאם הפוליטי החליטו להשיב בהודעות עוקצניות, שלא תמיד אפילו מגיעות לפוליטיקאים (ששולחים ספאם ממספרים מזוייפים או מרצפים של אותיות שאי אפשר לשלוח אליהם הודעה), אבל אפשר לפרסם בפייסבוק לצרכי ביוש (שיימינג, הוקעה פומבית של מעשים לא ראויים). הנה כמה דוגמאות, אפשר למצוא עוד בהשתגית #רביםעםספאמרים:
מה עושים נגד ספאם הבחירות? אפשר לחסום את המספרים ששולחים אותו באמצעות אפליקציות כמו WeNoSpam (אם כי הספאמרים יכולים לזייף מספרים ולשלוח הודעות מאת שם שולח באותיות, ולעקוף את החסימה). אפשר לחכות שהבחירות יסתיימו ויהיה קצת שקט עד הבחירות הבאות (או הבחירות המוניציפליות, או הפריימריז אם אתם חברי מפלגה). וזה יהיה לגמרי הוגן להציף אותם בסמסים והודעות וואטסאפ לטלפונים הפרטיים שלהם, שבהם אתם דורשים מהם להפסיק לשלוח ספאם ולהתחיל לחוקק חוק נגד המטרד הזה.
התפרסם באתר מוטק’ה, 16.3.2015
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.