רשות המסים נ’ הסופר דרור משעני: דורשת מע”מ על 6 עותקי מתנה של ספרו בהולנדית
די קשה להצליח לקבל שירות היום בדואר, אבל גם אם בדרך נס כלשהי החבילה שלכם נחתה בסניף הדואר הנכון, וההודעה על דבר הדואר הגיעה לידיכם לפני שהחבילה הוחזרה לסניף המרכזי או לשולח, צרותיכם לא תמו. ב-19 ביוני פרסם הסופר דרור משעני פוסט משעשע-מדכא בפייסבוק, שהתחיל בבשורה משמחת מאוד: “׳אפשרות של אלימות׳ ראה אור בהולנדית, ההוצאה שלחה לי באדיבותה 6 עותקים״. בשלב הזה נכנסה מדינת ישראל לתמונה, והסטטוס עתיד לזנוח את הטון השמח ולעבור לממלכת חלם.
״אפשרות של אלימות״ הוא הספר השני בסדרת ספרי ״אברהם אברהם״, שהשלישי בהם, ״האיש שרצה לדעת הכל״ יצא לאחרונה בהוצאת ״אחוזת בית״. אברהם אברהם מוביל את משעני לגדולות זה כמה שנים: בין השאר, התרגום לספר הראשון בסדרה, ״תיק נעדר״, זיכה אותו בפרס השבדי לספר המתח המתורגם הטוב של השנה, תוך שהוא גובר על שמות כמו יו נסבו וג’יליאן פלין. וכל זה בסקנדינביה, אלופת ספרות המתח הבלתי מעורערת הנוכחית. אפשר לומר, בנימה ציונית, שמשעני הוא שגריר חיובי למדי של ישראל בימים שבהם המדינה לא נהנית מיחסי ציבור מצויינים.
רשות המסים לא התרשמה במיוחד מההצלחה של משעני בחו״ל. ״רשות המכס החליטה שאני צריך לשלם עליהם 120 שקל״, הוסיף משעני בפוסט, ״האינסטינקט היה לשלם אבל אז עצרתי ואמרתי, למה בעצם? הגשתי ערעור. כתוב ומנומק. הסברתי שלא קניתי את הספרים ושאני לא אמכור אותם. מאז חכיתי חסר נשימה עד שהיום הודיעו לי שהערעור שלי נדחה, בלי נימוקים. חמודים במכס. אני מאחל להם קריאה נעימה או איך שלא אומרים את זה בהולנדית״.
בשיחה עמו מספר משעני שהגיש ערעור בטופס שניתן לו בדואר, ושאת הבשורה על כך שהערעור נדחה קיבל בשיחת טלפון מאכזבת מהסניף. בשיחה עם גורמים ברשות המסים בתחילה לא הבינו מה בדיוק הבעיה ולמה זה עלול, תיאורטית, להישמע מטופש. ״זה החוק״, הם אומרים, ״ואם יש למישהו בעיה עם זה – הוא צריך לפנות לרשות המחוקקת״.
בתגובה הרשמית מדוברות רשות המסים מפרטים את החוק המדובר, ומסבירים שמשעני נדרש לשלם מע״מ, ולא מכס. ״סעיף 2 לחוק מס ערך מוסף קובע כי ׳על עסקה בישראל ועל יבוא טובין יוטל מס ערך מוסף בשיעור אחד ממחיר העסקה והטובין׳״, הם מסבירים, ״עם זאת, לפי פרט 614 בצו תעריף המכס ומס קנייה קיימת הטבה לפיה ניתן לשחרר טובין בפטור ממסים (למעט מוצרי טבק, כוהל ומשקאות משכרים) המיועדים לשימוש עצמי כהגדרתו בסעיף 129 לפקודת המכס ובלבד שמחיר העסקה שלהם אינו עולה על 75 דולר ארה”ב. מאחר שבמקרה של מר משעני ערך החבילה עבר את סף הפטור, הוא חוייב בתשלום מע”מ, ולא מכס, על ערך הספרים (וכן על ערך דמי המשלוח וזאת על פי סעיף 133 לפקודת המכס)״.
באותה שיחה עם רשות המסים נטען כי המיסוי על משלוח דואר מחו״ל, גם כאשר מדובר במתנה ולא בקנייה, נועד למנוע מצב שבו אנשים משתמשים בפרצה הזו כדי לבצע רכישות בחו״ל, ובכך לפגוע בשוק המקומי. העובדה ששוק הספרים בהולנדית לא בדיוק משגשג בישראל – וממילא לא ייפגע בגלל הגעת שישה ספרים שמשעני כתב בעצמו ונשלחו לו כמזכרת ותו לא – לא עניינה את הרשות. בתגובה הרשמית נאמר במפורש כי ״העובדה שמדובר בספרים פרי עטו של הנמען אינה רלוונטית לצורך חישוב המסים וכך גם הטענה כי הם מודפסים בשפה שאינה נדרשת בשוק המקומי״. ברשות המסים לא רואים, כנראה, שום סיבה לפעול במקרה הספציפי הזה לפנים משורת הדין.
מה שיותר מטריד מ-120 השקלים העקרוניים האלה, ומהעובדה שלמשעני כנראה לא תהיה מזכרת מהגרסה ההולנדית של ספריו, הוא מה שעולה מההסבר של רשות המסים לאופן שבו ממסים חבילות ודברי דואר המכילים טובין מחו״ל. גולשים שהגיבו לפוסט של משעני טענו שרשות המסים גובה מס על ספרים, דיסקים ושאר טובין, אפילו אם היו רכושו של הנמען מלכתחילה. “המכס דורש ממרצים וסטודנטים מכס על ספרות מקצועית, ספרים משומשים שהביאו אתם מלימודים, מפוסט דוקטורט או שבתון, לרבות ספרים שהוציאו אתם מהארץ וחזרו אתם. זה מגיע למאות שקלים ויותר”, כתבה שם מוריה אבנימלך.
רשות המסים מודה שכך הדבר: ״פריטים שנשלחים כמתנה ללא תמורה כספית מצד הנמען או פריטים משומשים, מחוייבים במס ככל פריט אחר וזאת מאחר שהמחוקק לא פטר אותם מתשלום (מלבד ביגוד והנעלה משומשים הנשלחים במתנה). אם אדם פרטי בישראל מקבל טובין באמצעות הדואר או חברת בלדרות, בין אם נשלחו מטעמו או מטעם אחר, בין אם חדשים או משומשים, יחול חיוב במסים על פי סוג הטובין וערכם. במקרה של ספרים, אם ערך המשלוח (הספרים + דמי משלוח, ביטוח ועלויות נוספות אם ישנן ולא חושבו באופן נפרד) עולה על 75 דולר, יחול חיוב במע”מ בלבד. אין שום משמעות לסוג הספר״.
כלומר, אם, למשל, רכשתם 6 ספרים באנגלית בסטימצקי תוך תשלום מס כחוק, כמובן, ולאחר מכן העברתם אותם לחבר בחו״ל והוא שולח לכם אותם בחזרה בדואר – תיאלצו לשלם עליהם מס שוב (אלא אם שמרתם את החשבונית המקורית ויש לכם כוח להאבק). שוב, למרבה המזל, עם הדואר של היום – יכול להיות שהחבילה פשוט לא תגיע ליעדה ועוגמת הנפש תיחסך מכם – לטובת עוגמת נפש אחרת, כמובן.
יובל אביבי הוא עיתונאי ובלוגר (פייסבוק, טוויטר). הוא כתב על מאבקן הכושל של תעשיות הטלוויזיה והקולנוע הישראליות בפיראטיות בגיליון 8.2011
תגובות
תגובה אחת לפוסט “רשות המסים נ’ הסופר דרור משעני: דורשת מע”מ על 6 עותקי מתנה של ספרו בהולנדית”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
לא הבנתי מה הבעייה בסיפור.
מה הבדל בין זה לכל מתנה אחרת?
שיבקש מההוצאה לאור לשלוח לו ספרים בבודדת וזהו.