בזק תשיק “ספריית קלאוד”, שירות השכרת ספרים דיגיטליים, כך עולה מ”כתבה” בוויינט ומ”סרטון ויראלי”

ספר נושך. צילום: Me MilouMy (cc-by-nc-nd)

“לא מצליחים לקרוא ספר דיגיטלי? תקראו שוב”, מציעה כתבה בוויינט. כותרת המשנה:

נדמה לכם שאתם לא יודעים איך זה עובד, שזה הורס לכם את העיניים, שלא יהיו שם את הספרים שמעניינים אתכם ושצריך שיהיה בבית איזה “קינדל” מיוחד – כדי להצליח לקרוא ספרים דיגיטליים. אז תנו לנו לנפץ לכם כמה מיתוסים ולקדם את חוויית הקריאה שלכם למאה ה-21. וחכו ליתרונות

הכתבה מרבה בסעיפים ובהסברים כדי לשכנע את הגולשים שמי מהם שאוהב לקרוא ספרים על נייר יוכל ליהנות מהם גם בגירסתם הדיגיטלית, שלעתים יש לה יתרון על הגירסה האנלוגית: “גם אדם שחושב שיש לו שתי ידיים שמאליות בכל הנוגע לטכנולוגיה, יהיה מסוגל בקלות להוריד את האפליקציה הייעודית וליהנות מקריאת ספר תוך שתי דקות”; “כיום כל הספרים שנמצאים על מדפי חנויות הספרים, וכן גם ספרים ישנים ואהובים שכבר לא נמצאים בחנויות – זמינים בתוך אפליקציות הקריאה הדיגיטליות”; “כשמדובר על ספרות דיגיטלית, צריך להבין שעלויות ההדפסה נחסכות, כך שניתן להציע גרסאות דיגיטליות לספרים במחירים אטרקטיביים ובמבצעים משתלמים במיוחד”; “אחרי שתתנסו בקריאה של ספרים דיגיטליים, לא תרצו לחזור לספר מודפס”; ועוד.

כתבה לא חתומה בוויינט לקידום ספרים דיגיטליים

הכתבה התפרסמה ב-10.12 בערוץ “ספרים” של וויינט, וחתום עליה כתב בעל שם ייחודי, “קריאה דיגיטלית”. הקלקה על שמו מובילה את הגולשים לעמוד התגית “קריאה דיגיטלית”, שבו מופיעה הכתבה הזו וכתבה נוספת, “ספרים בבית: נוסטלגיה או שמרנות?“, שפורסמה ב-14.12 וחתומה על ידי “ynet”.

גם הכתבה הנוספת מנסה לשכנע את קוראיה לעזוב את ספרי הנייר ולעבור לדיגיטל: “הכותרים האלה, האהובים האלה, תופסים, למען השם, כל כך הרבה מקום. אז מהי האלטרנטיבה לכל הספרים שצברנו? האפשרויות שמציעות אפליקציות הקריאה הדיגיטליות, מיישמות, הלכה למעשה, את המהפכות הדיגיטליות שבשנים האחרונות התרחשו סביבנו […] ספרים דיגיטליים זמינים כיום בטאבלטים, על מסך המחשב ובפלאפונים החכמים, וזמינים לקריאה ממש מתוך כף היד”.

הכתבה יוצאת מנקודת מוצא מרחיקת לכת, שהקוראים לא רק שיפסיקו לקנות ספרים, אלא גם ייפטרו מאלו שברשותם, ומוצאת להם שימוש: “מספרים ישנים ניתן לבנות רהיטים, ניתן להשתמש בפונטים השונים לציפוי חפצים שונים כמו מגשים, ספלים קערות ואהילים, ואפילו אפשר למחזר את הנייר שמהם הספרם עשויים לטובת פיסול בנייר”.

[עדכון 22.12.2015] ירין כץ מצאכתבה” נוספת בסדרה, בחתימת “ynet”, שכותרתה “4 סיבות להפסיק לקפל אוזניים בספרים” וכותרת-משנתה “לא להצליח למצוא לכל הספרים מקום בספרייה, להמציא תירוצים לחברים רק כדי לא להשאיל להם את הספר שאתם מפחדים שלא יחזור מהחופשה שלהם בתאילנד, ולהתבייש בכרכים של ספרות אירוטית ברכבת – כמה הרגלים שהגיע הזמן להיפרד מהם לטובת קריאה בספרים דיגיטליים”. [\עדכון]

יורם קניוק ואיל מגד אוחזים בקורא"ל "עברית" באירוע ההשקה. צילום: עידו קינן, Room404.net, cc-by-sa

מדוע פרסם אתר החדשות והפרסום הסמוי שתי שלוש כתבות לא חתומות לקידום אגרסיבי של צריכת ספרים דיגיטליים בתוך ימים ספורים? רמז לכך אפשר למצוא בדף הפייסבוק של חברת בזק, שב-15.12 פרסמה פוסט על ספרים דיגיטליים.

“היה היה, לפני שנים לא רבות, אנשים שממש קראו סיפורים ואגדות”, מתעלג הפוסט של בזק. “הו אז הגיע האינטרנט האכזר והוחלט בממלכה שהסיפור נגמר…טוב לא בדיוק, הם פשוט החליטו לעבור לקריאה דיגיטלית”.

לפוסט העילג צורפה הפנייה לכתבה הראשונה מבין השתיים, שכותרתה בהפנייה “8 מיתוסים שגויים על קריאה דיגיטלית שהגיע הזמן לנפץ”.

הפניה מהפייסבוק של בזק לכתבה בוויינט על ספרים דיגיטליים

ומה לבזק ולספרים דיגיטליים? רמז לכך אפשר למצוא בקמפיין הפרסום הסמוי ל”ספריית קלאוד”, מוצר חדש שבזק מתכוונת להשיק בקרוב, שנחשף כאן, ושהחל ביממה האחרונה. סרטון הקמפיין, שבזק ביקשה מפייסבוקאים פופולריים להפיץ תמורת תשלום בלי לחשוף שמדובר בפרסומת, הוא חיקוי של סרטון “טיסת השוקולד”. האיש המצולם בסרטון, ככל הנראה גיל חובב, נראה עומד במטוס וצועק על דייל/ת למכור לו ספר.

"סרטון טיסת השוקולד" של בזק

אם מחברים את כל הרמזים, אפשר להסיק ש”ספריית קלאוד” הוא שירות השכרה/מכירה של ספרים דיגיטליים (בדומה לאלו של הקורא”לים קינדל של אמזון ונוק של בארנז אנד נובל), אולי בשיתוף הוצאת ידיעות אחרונות או חנות הספרים הדיגיטליים e-vrit שהוקמה עבור הקורא”ל “עברית” של הקבוצה, אשר שיווקו הופסק בינתיים); הספרים יהיו זמינים לקריאה על גבי אפליקציה ייעודית מכל מכשיר המחובר לרשת, או במילים של כתבת-הפח בוויינט, “איפה שנוח לכם: על המחשב, על מסך הטאבלט או בטלפון הנייד”.

[עדכון 22.12.2015 22:45] מידע פנימי מאשר ש”ספריית קלאוד” אכן תפעל בשיתוף “עברית” של קבוצת ידיעות אחרונות. זה מסביר למה וויינט פרסמו את כתבות הפח לקידום קריאת ספרים דיגיטליים, למה בזק קידמה אחת מהכתבות הללו ולמה סמנכ”ל המחלקה המסחרית של וויינט ברק קלמנוביץ’ ועובדת המחלקה גל גורן שיתפו את “הסרטון הוויראלי”.

וזה הכי מסביר למה כתבת המדיה של וויינט יעל ולצר פרסמה ידיעה שבה מוצג הסרטון והבטחה:

סרטון שרץ ביממה האחרונה ברשת מציג את העיתונאי ומגיש הטלוויזיה צורח על דייל מסיבה לא ברורה: “תמכור לי ספר!”. עכשיו התגלתה גם הסיבה. יממה לאחר פרסום הסרטון המפליל של גיל חובב, אשר תועד צורח על דייל באמצע טיסה – זה הזמן לברר מה בדיוק גרם לאירוע המפליל.

האם ולצר גילתה לקוראיה מי עומד מאחורי הפרסומת הסמויה?

לא.

מסתבר שהסרטון שנדמה היה כהמשך ישיר לפרשיית השוקולד המפורסם מתחילת השנה ולשלל סרטוני “הישראלי המכוער” שהציפו את הרשת, הוא חלק מקמפיין חדש שיתגלה ממש בקרוב.

אני לא אומר שולצר חייבת לקרוא את חדר 404, שבו נחשף הסיפור יום לפני כן, או את מזבלה או את נקסטר שעשו פולו-אפ. אני רק אומר שאם זו היתה עיתונות, ואם הכתבת היתה מתעצלת ומגגלת רק <גיל חובב>, היא היתה מגלה שזה קמפיין לבזק. אבל היא לא טרחה אפילו להתעצל.

כתבה של יעל ולצר על סרטון הפרסום של בזק

[עדכון 23.12.2015] הודעה לעיתונות של בזק, שהתפרסמה גם כ”כתבה” לא חתומה בוויינט, מאשרת את המידע שפורסם פה: בזק תציע ללקוחותיה ספרים דיגיטליים להורדה בחינם מספרי “עברית” של ידיעות אחרונות.

בהודעה לעיתונות נכתב כי “ממחקר [סקר; ע”ק] שערכה בזק עולה כי למרות המודעות הגבוהה לספרים דיגיטליים עדיין קיים פער בין מספר הקוראים של הספרים המודפסים לבין אלו הדיגיטלים. […] הרוב המכריע של הקוראים מעדיף קריאת ספרים מודפסים”. זה מסביר את ה”כתבות” בוויינט שהסבירו לקוראים שהם צריכים לעבור לספרים דיגיטליים ולכתת את ספריהם-מנייר לרהיטים וספלים מנייר.

בדה-מרקר פרסמו ידיעה על השירות החדש, וציינו כי “בזק חקרה את נושא הספרים הדיגטליים [הטעות במקור] בשנה האחרונה כחלק ממחקר הדיגיטל שיוצג במלואו בכנס הדיגיטל של TheMarker שיערך בשבוע הבא”. יתכן שהחברה תכננה לחשוף את השירות בכנס – חברות נוהגות לשמור הכרזות כאלו כצ’ופר לכנסים כאלו – אולם הקדימה את הפרסום אחרי שהשירות נחשף מבעוד מועד.

תגובות

4 תגובות לפוסט “בזק תשיק “ספריית קלאוד”, שירות השכרת ספרים דיגיטליים, כך עולה מ”כתבה” בוויינט ומ”סרטון ויראלי””

  1. Milkud22 on 21 בדצמבר, 2015 17:43

    בספרייה העירונית בניו יורק כבר כמה שנים עובדת תשתית השאלת ספרים אלקטרוניים מעולה. כמובן שהמנוי חינם לתושבים ובתשלום סביר ללא תושבים.
    חבל שזה לא מיושם בארץ

  2. יובל on 23 בדצמבר, 2015 09:41

    איזה יופי, עוד שירות ספרים שלא מאפשר קריאה בקורא אלקטרוני, והם עוד מציגים את זה כ”חידוש”, לא צריך קינדל.

    יש לי קינדל, אני מוכן לשלם בשביל לקבל למכשיר ספרים בעברית, שימכרו באמאזון, מה אני ערביה?

  3. יובל on 23 בדצמבר, 2015 10:43

    טוב אני מודה, הורדתי כי אני רוצה ספרים חינם וגיליתי הפתעה – ברגע שסיימתי את ההרשמה קיבלתי מייל בחזרה מבזק עם *תופים* הסיסמה שלי בצורה גלויה (מה שאומר שהיא שומרת את הסיסמאות עצמן בשרת, לא עירבול שלהן)

    האם בזק שומרת את התמונות האישיות של אנשים בשרת עם אבטחה לא מספקת?

  4. פרטי מעריצי הלו קיטי התפרעו בכאילו במטוס מארדואינו - 025 - LowBattery on 27 בדצמבר, 2015 20:37

    […] של זה ממש עף בפייסבוק, ויכול להיות שזה בגלל שעידו קינן חשף את המהלך לפני שהוא התחיל, או כי מבט מספיק ספקני בסרטון, כפי […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.