כל אחד נהיה לי פה קרטוגרף: כך תקבעו שמות רחובות בווייז

בירושלים היה רחוב בשם ענבר לדרמן, ע”ש מתכננת ערים בשם זה. ועדת השמות של עיריית ירושלים מעולם לא קיבלה החלטה לקרוא את הרחוב על שמה – מי שעשתה זאת היא חברת מפה, שבה עבדה לדרמן לפני יותר מעשור וחצי. חברות קרטוגרפיה מכניסות בכוונה שגיאות במפות שלהן, כמו שגיאות כתיב ושמות מומצאים, כדי לאתר העתקות לא מורשות של מאגרי המידע שלהן – אם אפליקציית מפות תציג את הרחוב ענבר לדרמן, חברת מפה תדע שהאפליקציה משתמשת במאגר המידע שלה, משום שאין מקור אחר לשם המומצא הזה. משם הגיע רחוב לדרמן לגוגל מפות ולאתר ולשלטי התחנות של חברת אגד, ששניהם מסתמכים על מפות חברת מפה. על סיפורה של לדרמן דיווח בשנה שעברה דוד אסף בבלוגו “עונג שבת”.

הרחוב המומצא "שדרת האחוזה" באפרת, כפי שהוא מופיע בווייז

גם רחוב שדרת האחוזה באפרת לא באמת נקרא כך. אדם שבית העסק שלו ממוקם באותו רחוב – יותר שביל עפר המתפתל בין כרמים מאשר רחוב – פרסם אותו עם שם הרחוב המומצא. ראש מועצת אפרת, עודד רביבי, הסתקרן, חיפש בווייז וגילה שהרחוב אכן נקרא כך באפליקציית הניווט, אף שרשמית זה לא שמו, כי אין לו שם. הוא פנה לווייז, אבל בחברה, ששייכת לגוגל, לא הסבירו לו איך זה קרה ולא טיפלו בפנייתו. החברה גם לא הגיבה לתוכנית “יהיה בסדר” בגלצ, שדיווחה היום על הסיפור.

שמות הרחובות בווייז לקוחים ממקורות שונים, בהם שירותי מפות מקצועיים כדוגמת “מפה”, ומהיישום הווייזי, הוויקיפדי הוויקי במהותו, “עורך המפה“, שדרכו משתמש ווייז יכול לתרום ולערוך תכנים. כך, כנראה, הכניס אותו בעל עסק את השם “שדרת האחוזה” לווייז, ומאחר ששדרת האחוזה היא שביל עפר צדדי ללא שם בישוב קטן, היא הצליחה לחמוק מעיניי קהילת המיפוי, מה שלא סביר שהיה קורה אם מישהו היה מנסה לתת שם, או לשנות שם, לרחוב גדול בישוב גדול. בנוסף, כפי שהסביר בפייסבוק של “יהיה בסדר” מעין בן-דרור, שציין שהוא “כותב בשם קבוצת מנהלי האיזור בוייז שיושבים שעות ובודקים כל פניה ופניה וגם מאזינים לכם עכשיו.. [בשידור בגלצ; ע”ק]”, “לכל רחוב ישנה רמת נעילה…כבישים מרכזיים נעולים ברמה גבוהה יותר וכו'”.

עורך המפות של ווייז

בן-דרור הסביר כי הפתרון לשיום השקרי פשוט: “כל שעליו (או על כל משתמש אחר) לעשות הוא ללחוץ לחצן ימני-בעיה במפה. יש סיכוי מצוין שייענה עוד באותו היום או מקסימום למחרת…”.

בשנה שעברה גילתה הגולשת עדן קפלן בקבוצת הפייסבוק “כועסים בכעסך” כי בית הספר הדו-לשוני בירושלים, שפעילי להב”ה שלמה הציתו, מכונה בווייז “בית הספר הדו לשוני ימח שמם”. ווייז לא הגיבו לי עד היום, אבל “הארץ” דיווח אז שווייז מסרה שהנושא הובא לתשומת לבה ותוקן מיד, וכי מקור בחברה אמר שהכתובת נוספה על ידי אדם שהיתה לו סמכות להוסיף כתובות לאפליקציה ושאותו משתמש נחסם כעת.

כיתוב "בית הספר הדו לשוני ימח שמם" בווייז, 8.2015

עוד בית ספר שזכה להתנכלות בווייז הוא אבני חושן בשוהם, שמכונה בווייז “הבני חושן הבית ספר המחורבן”, כפי שדיווחה היום הגולשת גל אבירן בפייסבוק של “יהיה בסדר”.

"הבני חושן הבית ספר המחורבן" בווייז

מי קובע את שמות הרחובות בוייז? תשמעו סיפור: יום אחד חשקה נפשו של תושב ההתנחלות אפרת לעלות על המפה, אז הוא תפס יוזמה, ה…

Posted by ‎יהיה בסדר בגלצ‎ on Monday, February 29, 2016

תגובות

5 תגובות לפוסט “כל אחד נהיה לי פה קרטוגרף: כך תקבעו שמות רחובות בווייז”

  1. דולב on 1 במרץ, 2016 14:48

    פשששש… מחקר מעמיק.
    בהחלט אפשר להגיד שחשפת פה קן צרעות! אנשים יכולים להוסיף מידע לווייז!
    באיזה עולם אנו חיים?!?!
    למה ילדי הרכים צריכים לקרוא תועבות כמו “בית ספר מחורבן”???

  2. עידו קינן on 1 במרץ, 2016 19:56

    למה הילדים שלך רכים, דולב? אתה מונע מהם ברזל וסידן??

  3. גל on 2 במרץ, 2016 02:46

    אנשים עדיין חיים במאה שעברה, לא מבינים מה זה תוכן גולשים, ודורשים שיהיה איזה שלטון ריכוזי ממשלתי לכל פריט מידע.

  4. אמיר on 6 במרץ, 2016 13:53

    ניטפיק: לא ‘וויקיפדי במהותו’, אלא וויקי במהותו. וויקי זה עקרון עריכה ציבורית. וויקיפדיה היא מקרה פרטי, משתמשת בעקרון כדי לבנות אנציקלופדיה.

  5. » גרייט סקוט! נער אמריקאי כתב או ערך חצי מהערכים בוויקיפדיה הסקוטית. הוא לא דובר את השפה 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 29.8.2020 on 29 באוגוסט, 2020 18:34

    […] כתבתי על כך בעבר: […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.