לך, פוקימון גו, לך!
משחק המציאות-הרבודה Pokémon GO, שכבש את העולם בלי מאבק, נולד כמתיחה. יום לפני ה-1 באפריל 2014 פרסמה גוגל את “אתגר הפוקימון“. “אנחנו מעריכים עובדים לוקחי-סיכונים ומכווני-פרטים, בעלי ידע טכני עמוק ויכולת ניווט בצמחייה גבוהה לתפוס יצורים פראיים”, נכתב בפוסט שפרסמה החברה בזמנו בבלוג של גוגל מפות. “מתברר שהכישורים הללו משותפים למקצוע נוסף – זה של מאסטר פוקימון. עם המחשבה הזאת, עבדנו עם פוקימון ונינטנדו לפתח כלי אימון חדש לעזור לאנשים לשפר את יכולות ציד הפוקימון שלהם באמצעות שימוש בגוגל מפות”. המתיחה לוותה בסרטון שהדגים את אפליקציית ציד הפוקימונים, ויישום פשוט שנבנה על גבי גוגל מפות ואיפשר לצוד אותם.
לפי כתבה בבלומברג, ג’ון האנקה, מנכ”ל חברת ניאנטיק, אז בבעלות גוגל ויוצרת המשחק מבוסס המיקום המצליח אינגרס, התלהב מהרעיון של משחק ציד הפוקימון, ושאל את מסאשי קוואשימה, מנהל אסיה-פסיפיק בניאנטיק, אם “אפשר לעשות את זה בעולם האמיתי”. האנקה הצטרף לגוגל ב-2004 כשמכר לה את קיהול, חברה שייסד ושהיתה הבסיס לגוגל ארת’, ושהטכנולוגיה שלה שימשה להקמת גוגל מאפס ויישומים מבוססי מיקום נוספים של חברת הטכנולוגיה.
המשחק פותח על ידי מפתחים מנינטנדו, פוקימון, שנמצאת בבעלות חלקית של נינטנדו, וניאנטיק, שאחרי ההודעה על פיתוח המשחק גייסה השקעה של 30 מיליון דולר מנינטנדו, פוקימון וגוגל. המשחק הושק רשמית ב-6 ביולי בחנויות האפליקציות בארה”ב, אוסטרליה וניו זילנד, אולם אפשר להתקינו גם במדינות אחרות אם משיגים את חבילת ההתקנה לאנדרואיד. הטראפיק לאתר apkmirror.com, שאפשר להוריד בו את חבילת ההתקנה של פוקימון גו, עלה מ-600 אלף כניסות ב-5.7 ליותר מ-4 מיליון ב-6 ביולי, לפי סימילרווב. חיפוש בגוגל של המילה APK, שהיא מילה גנרית לחבילת התקנה לאנדרואיד, מחזיר בתוצאה הראשונה והשנייה את ה-APK של פוקימון גו באתר apkmirror.com.
השחקנים במשחק מסתובבים בעולם – זה הפיזי, עם המזג אוויר והאנשים – בחיפוש אחר פוקימונים שמופיעים על מפה על מסך הסלולרי. כשהם מוצאים אחד, הם יכולים לעבור למצלמה, ולהציג את הפוקימון הדיגיטלי על גבי המציאות האנלוגית, וצריכים לצוד אותו על ידי רגימתו בכדורים – פוקיבולז, כשבהמשך הם יכולים להגדיל את כוח הקרב שלו, להשתלט על ג’ים ועוד.פוקימון גו הפך ללהיט חסר תקדים – לפי דיווח של טקקראנץ’, הוא האפליקציה הכי פופולרית אי פעם בארה”ב, יש לו יותר משתמשים יומיים מטוויטר, ואנשים משתמשים בו יותר זמן מאשר בפייסבוק. יום אחרי השקתו הוא עבר את מספר ההתקנות של טינדר בארה”ב בטלפוני אנדרואיד, ואחרי יום נוסף הוא היה מותקן על 5.16% מטלפוני האנדרואיד במדינה, לפי סימילרווב.
בעקבות הצלחת המשחק והעומס על השרתים, שנתקעים ומחזירים הודעות שגיאה לשחקנים, החברה דחתה את השקת המשחק באירופה. בדקות האחרונות דווח על קריסה של השרתים, ויש קבוצת האקרים בשם פודלקורפ שנטלה אחריות וטוענת שהיא אחראית לכך.
המשחק בגירסת ה-iOS (אייפון) דרש גישה לכל חשבונות הגוגל של המשתמשים, מה שהעלה חשש לדליפת מידע של המשתמשים בטעות או בזדון, מה שלא הפריע לפופולריות של המשחק. החברה מסרה שמדובר בטעות, ותיקנה את ההרשאות. ועדיין, מדובר במשחק שעושה שימוש במיקום של השחקנים ובמצלמה של הסלולרי שלהם, עוד הרגל רע שגורם לנו לפגוע מרצוננו בפרטיות שלנו. בצה”ל, בשילוב של מודעות לאבטחת מידע ורצון לרכוב על הפופולריות של המשחק, הודיעו לחיילים שהמשחק בפוקימון גו בבסיסים אסור ().
[…] “מונופולים מודרניים: מה נדרש כדי לשלוט בכלכלת המאה ה-21″ הוא שמו של ספר שניק ג’ונסון, ראש הפלטפורמות בחברת אפליקו, היה שותף בכתיבתו. אבל עכשיו רוב העולם יכיר אותו בזכות הישג אחר: “תפסתי כל פוקימון שזמין כרגע בארה”ב”, דיווח ג’ונסון ברדיט ביום חמישי על ההישג שלו במשחק הפופולרי פוקימון גו. […]
לכבוד
מנכ”ל חברת ניאנטיק
ג’ון האנקה
יש בידי תכנית – העולה על פוקימון- שהיא גם אנושית/משעשעת/וריווחית-(מיליארדים).
צור קשר,דחוף!
פרופ’ יהודה קידר
CV ראה גוגל :יהודה קידר
amazon books Ervin Kedar