🍏 אפל חוסמת באיראן 🔏 זיהוי ממציא ביטקוין לפי כתביו 💸 מבקר גוגל הועף מארגון במימונה 📻 רבע לדיגיטל

רבע לדיגיטל. קליק לארכיון המדור

🎧 להאזנה לתוכנית 🔊

משולחנו של סטושי נקמוטו

ממציא המטבע הקריפטוגרפי ביטקוין מכנה את עצמו סטושי נקמוטו, אבל מדובר כנראה בשם בדוי שמאחוריו מסתתר אדם או קבוצת אנשים. במהלך השנים היו מספר פרסומים שטענו שחשפו את זהותו, אולם אלו לא הביאו ראיות חד-משמעיות, וזהותו של מיליארדר-הביטקוין עדיין סודית.

בלוגר בשם אלכסנדר מיוז טוען כעת שארגון הביון האמריקאי NSA פיצח את זהותו של סאטושי נקמוטו באמצעות סטיילומטריה – מציאת טביעת האצבע הכתיבתית של של נקמוטו, מתוך טקסטים שכתב בפורומים של ביטקוין ובהתכתבויות אימייל עם מפתחי ביטקוין שפרסמו אותן בפומבי, לקורפוס הטקסטים העצום של NSA, התכתבויות מקוונות פרטיות שנאספו באמצעות ציתות לתעבורת רשת במסגרת הפעילות השוטפת של הארגון. לדברי מיוז, המקור שסיפר לו על כך לא מסר לו את זהותו של נקמוטו. לדברי מיוז, היו גם גורמים אחרים שניסו שיטה זו, אולם להם אין את כוח החישוב הדרוש ואת מאגרי הטקסטים הדרושים להשלמתה.

ביטקוין. תמונה: Tiger Pixel, cc-by-nc-nd

ביטקוין. תמונה: Tiger Pixel, cc-by-nc-nd

דיברנו על סטיילומטריה עם ד”ר אורן צור מהמחלקה להנדסת תוכנה ומערכות מידע באוניברסיטת בן גוריון. לדבריו, גם אנשים שינסו במודע להסתיר את זהותם בטקסט שהם כותבים יתקשו לעשות זאת ולהערים על מערכות הלמידה העמוקה, שמאתרות את טביעת האצבע בין השאר בשימוש במילות יחס וקישור.

להזמין מונית באיראן

לאור הסנקציות האמריקאיות על איראן, אפל הסירה מהאפסטור אפליקציות של מפתחים איראניים. שר התקשורת הטרי של איראן, מוחמד-ג’וואד אזרי ג’הרמי, יצא נגד המהלך ואמר שיטפל בכלים משפטיים, וגם סיפר על מגעים להסרת החסימה שאיראן מפעילה על יוטיוב וטוויטר (שהוא עצמו מצייץ בה, כנראה באמצעות VPN, כמו מנהיגים ואזרחים איראנים רבים).

השר ג’הרמי צייץ: “אף אחד אינו מסכים עם סגירת המרחב הווירטואלי, כי זה לא יהיה חכם. הממשלה מעוניינת להרחיב את הגישה של העם למרחב הווירטואלי, תוך שמירה רצינית על התרבות” וקינח בההשתג האורווליאני “#חירות_אחראית” (#آزادی_مسولانه). אומת הרשת האיראנית הזכירה לג’הרמי את חלקו בציתות לשיחות של אזרחים במהלך המהפכה הירוקה ב-2009 בפרט, ואת הפגיעה של המשטר בזכויות האדם בכלל. אחד המצייצים לעג להשתג וכתב: ”חירות אחראית: אתם חופשיים לגשת למרחב הווירטואלי, אנחנו נפרק לכם את הצורה באחריות”.

פרופילי הטוויטר של מנכ"ל אפל טים קוק ושר התקשורת האיראני מוחמד-ג'וואד אזרי ג'הרמי

הטוויטרים של מנכ”ל אפל קוק ושר התקשורת האיראני ג’הרמי

דיברנו על כך עם ד”ר תמר עילם גינדין מהמרכז האקדמי שלם בירושלים ומרכז עזרי באוניברסיטת חיפה. את הטור המלא שלה על המאבק בין שר התקשורת האיראני ג’הרמי, מנכ”ל אפל טים קוק ואומת הרשת האיראנית אפשר לקרוא כאן.

כמה עולה ביקורת נגד גוגל?

בארי לין, מנהל יוזמת Open Markets בארגון המחקר New America, פרסם ביוני הודעה לעיתונות באתר הארגון שבה בירך את הרגולטור האיחוד-אירופי על הקנס בן ה-2.4 מיליארד אירו שהטיל על גוגל בגלל פגיעה בתחרות, וקרא לרגולטורים האמריקאים לנהוג באופן דומה. זה הרגיז מאוד את אריק שמידט, יו”ר אלפבית, חברת האם של גוגל, והוא הביע את כעסו בפני נשיאת ניו אמריקה, אן-מרי סלוטר.

הכעס של שמידט מובן, אבל למה שלניו אמריקה יהיה אכפת ממנו? כי מאז הקמת הארגון ב-99′, הוא קיבל מגוגל/אלפבית, משמידט (שהיה היו”ר שלו עד 2016) וממשפחתו של של שמידט יותר מ-21 מיליון דולר. יומיים אחרי פרסום ההודעה, סלוטר זימנה את לין לשיחה ואמרה לו שהוא והיוזמה שלו יצטרכו לעזוב את ניו אמריקה. לין סיפר לניו יורק טיימס על הלחצים של גוגל והכוח שלה על הארגון, וכשהכתבה התפרסמה בשבוע שעבר, סלוטר פיטרה אותו באותו יום מהארגון, על יוזמתו ועשרת עובדיה – פיטורים שהיא תלתה בהתנהגותו הבלתי קולגיאלית והבלתי שקופה. לין מנסה להקים כעת ארגון עצמאי, ואת הכסף כנראה לא יגייס מגוגל.

אין כניסה לגוגל. איור: עידו קינן

אין כניסה לגוגל. איור: עידו קינן

גוגל משקיעה רבות בשתדלנות ובמימון גופי מחקר – במחצית הראשונה של 2017 הוציאה גוגל 9.5 מיליון דולר על שתדלנות, סכום עצום וכמעט נטול מתחרים, ותרמה ל-170 ארגוני מחקר, עלייה משמעותית לעומת 45 הארגונים שקיבלו ממנה כסף ב-2010, לפי הטיימס. מארק רוטנברג, נשיא EPIC, ארגון שפועל לקידום פרטיות אלקטרונית ואינו מקבל מימון מגוגל וחברות אחרות, אמר לטיימס שהכסף של גוגל בארגוני המחקר מצליח בשנים האחרונות להנמיך, אם לא להשתיק, ביקורת על החברה. לדבריו, “יש פחות ופחות ארגונים שמוכנים לדבר על הפעילויות של גוגל שמסכנות את הפרטיות המקוונת. הארגונים שאמורים לדבר לא עושים זאת”.


עורכת: נעה קינן; מגיש: עידו קינן; תוכנית זו משודרת ב-5.9.2017. רבע לדיגיטל משודרת מדי שלישי ב-18:45 בגלצ. ארכיון רבע לדיגיטל; רסס רבע לדיגיטל; פניות לתוכנית: reva@room404.net

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.