אמנת רומא למאבק משותף נגד פייסבוק
האחראי על האינטרנט, מוצ”ש 19:30 גלצ

נושא ראשי
בשבוע האחרון התפרצה מגפת “אמנת רומא” בפייסבוקיה הישראלית, ומתגלצ’ים רבים שיתפו בפרופיל שלהם טקסט בעברית עילגת שבו הם מודיעים שחובה לפרסם את הטקסט הזה כהצהרה שתמנע מפייסבוק להשתמש בתכנים שלהם לפי “חוק רומא”, כשהפעם שולבה שם גם טענה שפייסבוק מגבילים את חשיפת התכנים של הגולשים ל-25 אנשים והסבר איך אפשר להגדיל את החשיפה הזאת.
אנשים ותיקים ומבינים יותר ברשת יודעים שלא רק שהדברים בהודעה המועתקת אינם נכונים, אלא שזה גם לא הסיבוב הראשון שלה. יש להם נטייה לזלזל באנשים שלא יודעים זאת ומשתפים את הטקסט, בדומה לזלזול באמונות טפלות, תרופות סבתא, אסטרולוגיה וכד’.
![אזהרת זכויות יוצרים לפייסבוק שפרסם אחד המשתמשים (הסתרתי את פרטיו): "בשל העובדה כי פייסבוק בחרה לערב תוכנה שתאפשר לגנוב מידע אישי שלי, אני [שם המשתמשת] מצהירה בתאריך [תאריך הפרסום], בתגובה למדריך החדש של פייסבוק, ובהתאם לסעיפים L.111, 112, 113 של קוד הקניין הרוחני, כי הזכויות שלי תקפות לגבי כל הנתונים האישיים שלי ציורים, תמונות, טקסטים, מוסיקה, וכו ', המפורסמים בפרופיל שלי. לכל שימוש מסחרי נדרשת הסכמתי המפורשת בכתב. לפייסבוק יש איסור חמור לחשוף, להעתיק, להפיץ, לשדר, או לנקוט כל פעולה אחרת נגדי על בסיס פרופיל זה ו/או התוכן שלה. הפעולות שהוזכרו לעיל חלים גם על עובדים, תלמידים, סוכנים, או אנשים בניהולו של פייסבוק. התוכן של הפרופיל שלי מכיל מידע פרטי. הפרת הפרטיות שלי תגרור עונש על-פי החוק (UCC 1-308 1-308 1-103 ו רומא). פייסבוק הוא עכשיו ישות ההון פתוח. כל החברים מוזמנים לפרסם הודעה מסוג זה, ובאפשרותך להעתיק ולהדביק גירסה זו. אם לא פרסמת את ההצהרה הזו לפחות פעם אחת, בשתיקה תאפשר את השימוש אלמנטים כגון תמונות שלך, כמו גם את המידע הכלול בעדכון פרופיל"](http://room404.net/wp-content/uploads/2016/03/facebook-rome.jpg)
בפינה אנחנו מדברים עם חנן כהן, שטיפל כבר ב”אמנת רומא” בשבתו כבודק השמועות של אומת הרשת הישראלית עם אתרו “לא רלוונטי”. כהן מבקש מהמזלזלים להסתכל על ההודעה הזאת כהבעת חשש אותנטי ולא בלתי מבוסס מכוחם ומעשיהם של אנשי פייסבוק, ולהשתמש בה להיאבק יחד נגד פייסבוק:
בבסיסו של הטקסט הזה נמצאת ביקורת על פייסבוק. הוא מלא בשגיאות עובדתיות וניסוחים עילגים (כנראה תודות לתרגום גוגל). אבל כל מה שנכתב בו בצורה עילגת ושגויה הגיע מהכתבות הכתובות למשעי [שאליהן קישר כהן בתחילת הפוסט שלו; ע”ק] והופנם על ידי הכותבים האלמונים.
יש בטקסט:
• דאגה מפני כוחה של חברת פייסבוק לקבועה על דעת עצמה כללים חדשים
• דאגה מפני שליטתה של חברת פייסבוק בתכנים הפרטיים של המשתמשים
• תפיסה של חברת פייסבוק כפועלת נגד המשתמשים שלה
• שאיפה שפייסבוק תהיה “ישות ציבורית”, בפיקוח ושליטת הציבור
• ביקורת על כך שחברת פייסבוק קובעת את העדיפויות שעל פיהן המשתמשים יראו תכנים באתר
• נסיון להחזיר שליטה של המשתמשים על מקום שמהווה תשתית חיונית לחיי החברה של המצויים בו
אני מציע לכל החברים הטכנולוגים החכמים שלי לא ללעוג לטקסט הזה ולמי שמפיצים אותו. אני מציע להם לראות את המפיצים כשותפים לדאגות שלהם. לאשר להם שהתחושות שלהם נכונות. לשתף אותם במחשבה על אלטרנטיבות. לנסח יחד איתם את הדאגות, להציע מנגנונים להתמודדות בתוך ומחוץ לפייסבוק.
רק ככה, בשותפות, אפשר יהיה לשנות.

הקולוסיאום ברומא
דברים שלא נדבר עליהם בפינה
אם חשוד מסרב לפתוח את הנעילה הביומטרית של הסמארטפון שלו, השוטרים רשאים להשתמש בכוח לגרום לו לעשות זאת. כך פסקה השופטת טלי חיימוביץ’ מבית המשפט המחוזי בחיפה, כשהיא הופכת החלטה של בית משפט השלום בתל אביב.
מאגר מידע סינגפורי על 14,000 נשאי HIV נגנב והודלף לרשת. המאגר, שעדכני לינואר 2013, מכיל שמות, כתובות, מצב הנגיף ומידע רפואי נוסף על 5400 נשאים סינגפוריים ו-8800 זרים. בפשע חשוד אמריקאי נשא HIV, שבן זוגו היה רופא בכיר בסינגפור. הפריצה התרחשה ב-2016, אולם הרשויות חשבו שהמשטרה הצליחה להשתלט על המאגר. בשנה שעברה נגנבו רשומות רפואיות של 1.5 מיליון סינגפוריים, כולל ראש הממשלה לי הסיין לונג.
JesseDStreams שידר בערוץ Just Chatting של טוויץ’, פלטפורמה לשידורים חיים של גיימינג במשך כשעתיים, כשהוא אוכל וצופה בטלוויזיה. הוא נרדם, ישן שעתיים וכשהתעורר הבין שהוא עדיין משדר, וגילה להפתעתו שיש לו 200 צופים – כפול ממספר העוקבים שלו בטוויץ’. הסרטון שלו מתעורר, מסתכל על המסך ומחייך כשהוא מגלה זאת הפך ויראלי, והכפיל את מספר העוקבים שלו פי 10 תוך יום.
פייסבוק הפעילו מאז 2016 תוכנית מעקב, שבמסגרתה שילמו לאנשים, כולל קטינים, עד 20$ לחודש תמורת התקנת רוגלת VPN שמאפשרת לפייסבוק גישה למידע פרטי על הרגלי השימוש שלהם, חשף תחקיר של טקקראנץ’. החברה פרסמה את הרוגלה דרך שירותי בדיקות בטא שהסוו את הקשר שלה אליה; וכלקח מההחלטה של אפל לעדכן את תנאי השימוש ולחסום את אפליקציית אונבו שפעלה באופן דומה, פייסבוק הפיצה את הרוגלה הנוכחית לאייפון לא באפליקציה בחנות האפליקציות, אלא כהתקנה חיצונית דרך Enterprise Developer Program, תוכנית של אפל שמיועדת להפצה פנימית של אפליקציות בתוך ארגונים. בעקבות פרסום התחקיר, פייסבוק הודיעה שתפסיק את התוכנית, אך הסתבר ששיקרה כי אפל הקדימה וחסמה את הגישה של פייסבוק לתוכנית EDP, מה שניטרל שירותים פנימיים אחרים של פייסבוק וגרם לכאוס בחברה. זמן קצר אח”כ גילו בטקקראנץ’ שגם גוגל הפיצה רוגלה דומה באופן דומה.
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.