🗳️ תעמולה 2020 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

פייסבוק ירשו לפוליטיקאים לשקר, טוויטר ירשו אבל יסמנו שקרים, סנאפצ’ט ינהגו בשקיפות וטיקטק יאסרו תעמולה – וכולם לא יהיו שקופים מספיק

פייסבוק יאפשרו לפוליטיקאים לשקר. בפייסבוק אוסרים על מודעות עם “תוכן שמהווה הונאה, שקרי או מטעה”, אולם השבוע התגלה שהמדיניות הזאת לא חלה על פוליטיקאים.

הנשיא והשקרן הסדרתי דונלד טראמפ מסובך בימים אלו בגלל נסיון לגייס את האוקראינים להתערב בבחירות בארה”ב – בכך שביקש שיחקרו את האנטר ביידן, בנו של המתמודד על המועמדות הדמוקרטית לנשיאות, סגן הנשיא לשעבר ג’ו ביידן. כדי להסיט את האש, קמפיין טראמפ 2020 העלו תשדיר תעמולה שבו נטען שביידן האב “הבטיח לאוקראינה מיליארד דולר אם הם יפטרו את התובע שחוקר את החברה של הבן שלו”. הטענה הופרכה על ידי שני גופי בדיקת עובדות שעובדים עם פייסבוק, פוליטיפאקט ופאקטצ’ק.אורג, אבל התשדיר לא הוסר מהרשת החברתית, כמו גם תשדירי תעמולה שקריים נוספים של טראמפ בחודשים האחרונים. 

מבדיקת הניוזלטר “פופיולר אינפורמיישן” עולה שהסעיף שאוסר פרסום שקרי צומצם, וכעת הוא קובע שייפסלו רק מודעות שהתוכן שבהן התגלה כשקרי על ידי שותפי בדיקת-העובדות של פייסבוק. ובדיוק בשבוע שעבר הודיעו פייסבוק שתוכן של פוליטיקאים יהיה פטור מבדיקות כאלו – פטור שקיים מ-2016 לתוכן בעל ערך חדשותי. “לא נשלח תוכן אורגני או מודעות מפוליטיקאים לביקורת אצל שותפי בדיקת-העובדות שלנו”, הודיע בשבוע שעבר ניק קלג, סגן נשיא לתקשורת וסוגיות גלובליות בחברה (ובעברו פוליטיקאי בריטי בכיר במפלגה הליברל-דמוקרטית). לדבריו, “אנחנו לא מאמינים שראוי שנשמש שופטים בדיונים פוליטיים ושנחסום שיח של פוליטיקאים מלהגיע לקהל שלו ולעמוד לדיון וביקורת ציבוריים”.

כלומר: תכנים שקריים של פוליטיקאים בפייסבוק לא יעברו בדיקת עובדות, ולכן לא ניתן יהיה לפסול אותם על כך שהם שקריים.

תעמולת הבחירות משתלמת מאוד לרשתות החברתיות. בשבועיים האחרונים הוציא טראמפ 2.5 מיליון דולר בקמפייני פייסבוק נגד הנסיון להעמידו להדחה, ומאז מאי 2018 ועד היום יותר מ-20 מיליון דולר על פרסום בפייסבוק. קמפיינים נשיאותיים בארה”ב הוציאו השנה בלבד 60 מיליון דולר בפייסבוק וגוגל.

החתולים בדינג'אן ומלפוף בתוך קלפי בחירות עידו קינן
קרב חתולים בקלפי בחירות 📸 עידו קינן

ברשת החברתית המתחרה, טוויטר, גם כן לא מוחקים ציוצים שקריים של פוליטיקאים, אבל מאז אמצע השנה מסמנים אותם ככאלה באמצעות הודעה שצריך להקליק עליה כדי לראות את הציוץ.

(אגב, טוויטר חרגו השבוע מהמדיניות שלהם לא לגעת בציוצים של טראמפ, גם כשהם שקריים או מסיתים, כשזה הגיע למשהו חשוב באמת: זכויות יוצרים. במסגרת מאבקו בביידנים העלה טראמפ תמונה של ביידן האב והבן מצולמים עם בכיר בחברת גז אוקראינית, על רקע קטע משיר של ניקלבק, שמילותיו הן “הסתכלו על התצלום הזה”. חצי יממה מאוחר יותר, בעקבות בקשת הסרה מצד וורנר מיוזיק, טוויטר מחקו את הסרטון המצורף לציוץ של טראמפ והחליפו אותו בהודעה על הסרה בגלל פגיעה בזכויות יוצרים. טוויטר הסירו ציוץ נוסף של טראמפ השנה, גם הוא מאותה סיבה, אז בגלל שכלל מוזיקה מהסרט בסדרת באטמן, “עלייתו של האביר האפל”.)

LOOK AT THIS PHOTOGRAPH! pic.twitter.com/QQYTqG4KTt— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2019

הציוץ המצונזר של טראמפ

ובינתיים בטיקטק: הרשת החברתית מבוססת הסרטונים הקצרים, ששייכת לחברה הסינית בייטדאנס, ונכון לאמצע השנה רשמה 1.27 מיליארד הורדות וחצי מיליארד משתמשים חודשיים פעילים, לא תרשה מודעות פוליטיות. סגן נשיא לפתרונות עסקיים גלובליים בחברה, בלייק צ’נדלי, כתב השבוע בבלוג הרשמי שטיקטק אמנם החליטו להתיר פרסומות ברשת, אבל הם נחושים לשמור על מה שגורם לרשת להיות אהודה בקרב משתמשיה: “התחושה הקלילה והחצופה שהופכת אותה למקום כל כך כיפי לבלות בו. ברוח זו, החלטנו לא להרשות פרסומות פוליטיות בטיקטק”.

סנאפצ’ט, שנכון לאמצע השנה יש להם 200 מיליון משתמשים פעילים יומית, העלו בחודש שעבר לראשונה מאגר מידע על מודעות פוליטיות, בשם השקיפות. המאגר זמין להורדה באתר ומכיל רשימה של כל המודעות הפוליטיות הפומביות באפליקציה ב-2018-2019, שם וכתובת של מי ששילם עבורן, מועד הפרסום, מחיר הפרסום, מספר החשיפות וקהל היעד שאליו כוונה המודעה.

גם לחברות המתחרות יש מדיניות שקיפות לגבי פרסומות, בעקבות הנסיונות של רוסיה להתערב בבחירות 2016 בארה”ב באמצעות תעמולה מקוונת. אולם לפי דוח של פרייבסי אינטרנשיונל [פדף], פייסבוק, גוגל וטוויטר “כשלו לספק שקיפות פרסום גלובלית ראויה למשתמשים”. בין השאר, החברות אימצו רגולציה עצמית רק במדינות שבהן היה עליהן לחץ ממשלתי, ארגוני או אזרחי לפעול; החברות מספקות מידע מפוזר וחסר תובנות והקשר; והמידע על טירגוט המודעות אינו מספיק להבין למי כיוונו הפוליטיקאים את התעמולה.

וזה מארק זאקרברג, מייסד ומנכ”ל פייסבוק, תוקע בשופר:


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודה להדר בן יהודה על העזרה באיסוף הידיעות 🔧

תגובות

תגובה אחת לפוסט “🗳️ תעמולה 2020 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ”

  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) on 8 במרץ, 2020 18:35

    חוץ מפוליטיקה יש במאגר של סנאפצ’ט דברים מעניינים..
    למשל חברות סיגריות אלקט’ שמטרגטת גילאים 15-17 בהשקעה גבוהה

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.