הצלחה כבירה!
סשה ברון כהן שובר את ענקיות האינטרנט
האחראי על האינטרנט בגלצ

השחקן והקומיקאי סשה ברון כהן נשא נאום ביקורתי חריף נגד תרומתן של הרשתות החברתיות לשיח שינאה, להטיית בחירות ולרצח עם, וקורא לכלוא את ראשיהן אם לא יתקנו את דרכם. הדברים נאמרו בטקס של הליגה נגד השמצה, שהעניקו לברון כהן את פרס המנהיגות העולמית שלהם. בין הדברים שאמר:

“פייסבוק, יוטיוב וגוגל, טוויטר ואחרים – הם מגיעים למיליארדי אנשים. האלגוריתמים שלהם תלויים בהגברה מכוונת של סוג התוכן שגורם למשתמשים להשתתף – סיפורים שפונים לאינסטינקטים הבסיסיים שלנו ושמעוררים זעם ופחד”, אמר ברון כהן. הוא מנה רשימה של בעיות בעולם – שגשוגם של הדמגוגים, תפוצתן של תאוריות קשר, דלגיטימציה של ידע ומדע, דעיכת הדמוקרטיה ודריכת האוטוקרטיה, והעלייה בפשעי השינאה – ותהה מה משותף להם: “כל השינאה והאלימות הזאת מאופשרים על ידי קומץ חברות אינטרנט שיחד מהוות את מכונת התעמולה הגדולה בהיסטוריה”, טוען ברון כהן. “לא פלא שמכונת התעמולה הגדולה בהיסטוריה הפיצה את תאוריית הקשר הוותיקה בהיסטוריה – השקר שיהודים הם איכשהו מסוכנים. כמו שהיה כתוב באחת הכותרות: ‘תחשבו מה גבלס היה עושה עם פייסבוק'”.
ברון כהן התייחס לנאומו של מנכ”ל פייסבוק, מארק זאקרברג, בחודש שעבר, ואמר: “זאקרברג ניסה להציג את הנושא כסוגייה של ‘בחירה… סביב חופש הביטוי’. זה מגוחך. זה לא קשור להגבלת חופש הביטוי של מישהו. זה קשור ללתת לאנשים, כולל כמה מהאנשים המגונים ביותר על כדור הארץ, את הפלטפורמה הגדולה בהיסטוריה להגיע לשליש מהפלנטה. חופש הביטוי אינו חופש הגישה” (במקור: “Freedom of speech is not freedom of reach”).
עוד התייחס לכך שזאקרברג השווה בין אסדרה של חברות כמו פייסבוק לבין פעולות של “החברות [societies] המדכאות ביותר”. “מדהים”, הגיב ברון כהן. “זה, מאחד מששת האנשים שמחליטים איזה מידע חלק כל כך גדול מהעולם יראה”. ברון כהן מנה את ששת האנשים הללו – זאקרברג, מנכ”ל גוגל סונדר פיצ’אי, לארי פייג’ וסרגיי ברין מחברת האם אלפבית, סוזן ווצ’יסקי מנכ”לית יוטיוב וג’ק דורסי מנכ”ל טוויטר – ואמר עליהם: “שישיית הסיליקון – כולם מיליארדרים, כולם אמריקאים – שאכפת להם יותר מהגדלת מחיר המניות שלהם מאשר להגן על הדמוקרטיה. זהו אימפריאליזם אידיאולוגי – שישה אנשים בעמק הסיליקון שלא נבחרו לתפקיד, כופים את החזון שלהם על שאר העולם, לא נותנים דין וחשבון לאף ממשלה ומתנהגים כאילו הם מעל לחוק. זה כאילו אנחנו חיים באימפריה הרומית, ומארק זאקרברג הוא קיסר. לפחות זה היה מסביר את התספורת שלו”.

ברון כהן קורא לענקיות האינטרנט:
- “לשכור די מנטרי תוכן שממש יוכלו לנטר, לעבוד בשת”פ עם קבוצות כמו הליגה נגד השמצה, להתעקש על עובדות ולהיפטר מהשקרים והקונספירציות בפלטפורמות שלהם”.
- “לפעול בהתאם לסטנדרטים ופרקטיקות בסיסיים כמו שעיתונים, מגזינים וערוצי חדשות בטלוויזיה עושים מדי יום”
- “פייסבוק, תתחילו להעמיד את המודעות הפוליטיות לבדיקת-עובדות לפני שאתם מעלים אותן, תפסיקו את השקרים המיקרו-מטורגטים מיד, וכשהמודעות הן שקר, החזירו את הכסף ואל תפרסמו אותן”.
- “האטו. לא כל פוסט חייב להתפרסם מיד. […] היורה שטבח במוסלמים בניו זילנד שידר חי את הזוועות שלו בפייסבוק, משם הן הופצו ברחבי האינטרנט ונצפו מיליוני פעמים. זה היה סרט סנאף, שהובא לנו בחסות המדיה החברתית. למה אנחנו לא יכולים לקבל יותר השהייה, כך שהטינופת מעוררת הטראומה הזאת תיתפס ותיעצר לפני שהיא מועלה לרשת מלכתחילה?”
לקובעי המדיניות, למחוקקים ולמדינות מציע ברון כהן:
- “כמו במהפכה התעשייתית, הגיע הזמן לאסדרה ולחקיקה שימתנו את תאוות בצע של הברונים השודדים הללו של ההייטק”.
- “בכל תעשייה אחרת, אפשר להטיל אחריות על חברה שהמוצר שלה פגום. […] זה רק הוגן להגיד לפייסבוק, יוטיוב וטוויטר: ‘המוצר שלכם פגום, אתם מחוייבים לתקן אותו, לא משנה כמה זה יעלה ולא משנה כמה מסנני תוכן תצטרכו להעסיק'”.
- “בכל תעשייה אחרת, אפשר לתבוע אותך על הנזק שאתה גורם. […] אבל חברות מדיה חברתית די מוגנות מפני אחריות על התוכן שהמשתמשים שלהן מפרסמים – לא משנה כמה הוא מגונה – על ידי סעיף 230 של, חכו לזה, חוק ההגינות בתקשורת. אבסורד. למרבה המזל, אפשר עכשיו להטיל אחריות על חברות אינטרנט על פדופילים שמשתמשים באתרים שלהן לצוד ילדים. אני אומר, בואו נטיל אליהן אחריות על אלו שמשתמשים באתרים שלהן לעודד רצח המוני של ילדים בגלל הגזע או הדת שלהם”.
- “ואולי קנסות אינם מספיקים. אולי הגיע הזמן להגיד למארק זאקרברג ולמנכ”לים של החברות הללו: איפשרתם כבר למעצמה זרה אחת להתערב בבחירות שלנו, איפשרתם כבר רצח עם אחד במיאנמר, תעשו את זה שוב ואתם תלכו לכלא”.
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ
אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודה להדר בן יהודה על העזרה באיסוף הידיעות
תגובות
תגובה אחת לפוסט “הצלחה כבירה! סשה ברון כהן שובר את ענקיות האינטרנט
האחראי על האינטרנט בגלצ”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
סוף סוף מישהו אומר את הדברים הללו.