הנהלת בתי המשפט לגוגל: “תשכח מזה” 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

צנזורה של נסיכות

גוגל לא שוכח, אלא אם דורשים זאת ממנו – לפי פסיקת בית הדין האירופי לצדק מ-2014 כי “הזכות להישכח” – בפועל, הזכות לדרוש הסרת תוצאות חיפוש מביכות – היא אחת מזכויות האדם; או לפי חוקים מקומיים העוסקים בדיבה, הגנת פרטיות, צנזורה בטחונית, זכויות יוצרים ועוד. 

בשנה שעברה, במלאת חמש שנים לפסיקת הזכות להישכח, חוקרים מגוגל חקרו 3.2 מיליון כתובות אינטרנט (URL) שהחברה התבקשה להסיר וסיכמו את ממצאיהם במאמר, שמראה בין השאר ש-2.06% מהבקשות הגיעו מפוליטיקאים ופקידי ממשל, ו-2.33% מדמויות ציבוריות לא-ממשלתיות.

משתתפות אוקטוברפסט משתכרות ומקיאות
משתתפות אוקטוברפסט משתכרות ומקיאות 🖼️ Usien CC0

תחקיר של מגזין וייס חשף באחרונה כי ב-2018 גוגל הסירו 197 מתוך 249 לינקים לכתבות שהתבקשו להסיר על ידי עו”ד מטעם הנסיכה הבווארית תאודורה מסיין-ויטגנשטיין. תאודורה ביקשה להעלים את הדיווחים על כך שבחגיגת אוקטוברפסט באוניברסיטת סנט אנדרוז בסקוטלנד שבה השתתפה ב-2014, היא השתכרה, התפשטה, תקפה אנשי עזרה ראשונה, התפרצה על שוטרים והביעה רצון לרצוח מוסלמים.

ביולי השנה פסק בית משפט העליון בגרמניה לראשונה בנושא, ודחה שתי בקשות זכות להישכח שנשלחו לגוגל. בית המשפט נימק זאת בזכות הציבור לדעת, שגוברת לדעתו בשני המקרים.

צנזורה במסלול וולונטרי

אצלנו בישראל אין נסיכות, אבל יש מערכת משפטית שחושבת שהיא אצולה. יש לה מנהג מגונה לפעול בחשאיות ישירות מול ענקיות הטכנומידע להסיר תכנים תוך הסתרת המידע מבעלי המידע ומהציבור הרחב, זאת כדי לסכל אפשרות לערער על בקשת ההסרה ולמנוע ביקורת ודיון ציבורי. 

התייחסות למחיקת ביקורת על הפרקליטות בדקה 22:00 בפרק 10 של “מנאייכ”

מחלקת הסייבר של פרקליטות המדינה מגישה לפייסבוק ואתרים נוספים בקשות הסרת תכנים במה שמכונה “אכיפה אלטרנטיבית במסלול הוולנטרי”, שם מכובס לעקיפה של הליך ציבורי ומשפטי ראוי. לדברי האגודה לזכויות האזרח, הנוהל הזה משמש “להסיר תכנים או להגביל גישה אליהם, ולעיתים גם להשעות משתמשים ואף להרחיקם. צנזורה זו על תכנים נעשית ללא מתן זכות שימוע וללא הליך משפטי, ולעיתים גם ללא ידיעת המפרסם”. בעתירה שהגישו לבג”ץ בשם האגודה ומרכז עדאלה כתבו עוה”ד פאדי ח’ורי ורביע אגבריה כי “מנגנון האכיפה האלטרנטיבית פוגע בזכויות החוקתיות לחופש הביטוי ולהליך הוגן, וזאת ללא הסמכה בחוק”.

העיתונאי תומר אביטל מ”שקוף” ביקש לדעת אילו תכנים דרשה המדינה להסיר, אולם בפרקליטות סירבו למסור את המידע, והוא הגיש עתירה מנהלית לאכוף את חוק חופש המידע על הפרקליטות. עו”ד יהונתן קלינגר מהקליניקה למניעת תביעות השתקה, כתב בעתירה שהגיש בשם אביטל כי “משלא קיימת סמכות בחוק לעצור פרסומים שמהווים עבירה בלי תפיסת העבריין והבאתו למשפט, יצרה לה פרקליטות המדינה סמכות משל עצמה”. לדבריו, “העותר פנה למשיבה [הפרקליטות, ע”ק] וביקש פירוט של מידע זה, וזאת לצורך הצגתו לציבור במסגרת עבודה עיתונאית. המשיבה, משום מה, הודיעה כי זו אינה מעבירה מידע זה, וכי הצגתו דורשת עיבוד רב. מעבר לכך, טענה המשיבה, בצורה תמוהה, כי העברת מידע על אודות הפרסומים שהוסרו תמשיך את אותה הסתה או עבירה שבוצעה”.

יש צנזורים בירושלים

זרוע צנזורה משפטית-אינטרנטית נוספת היא “צוות למניעת הכפשות שופטים ברשת” של הנהלת בתי המשפט, שפועל תחת מנהל בתי המשפט יגאל מרזל והיועץ המשפטי עו”ד ברק לייזר (אשר נפגש עם נציגי חברות הטכנומידע בישראל כדי להסדיר את העבודה מולם). בראש הצוות עומדת עו”ד ליאת יוסים, שנושאת בתפקיד “הממונה לעניין הכפשות שופטים”. תפקיד הצוות לפנות לחברות הטכנומידע בבקשות הסרה במקרי הכפשה והסתה המצויים ברף העליון, הכוללים עבירות נלוות כמו זילות, שיבוש מהלכי משפט או פרסום חומר אסור. בעבר פנה הצוות גם ישירות לאזרחים שפרסמו פוסטים כאלו והזהיר שהנהלת בתי המשפט תפעל נגדם משפטית אם לא יסירו אותם, וניהל מאגר מידע של גולשים שפרסמו פוסטים כאלו, אולם הפסיק זאת בעקבות חשיפת הצוות על ידי נטעאל בנדל ב”מקור ראשון”, שהובילה לתלונה שהגישה ב-2018 התנועה למשילות ודמוקרטיה, שהובילה לבדיקה של המשנה ליועמ”ש רז נזרי, הקפאת פעילות הצוות, הקמת ועדה משותפת להנהלת בתי המשפט, מחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים ומחלקת הסייבר בפרקליטות, והחלטה של משרד המשפטים להגביל את פעילות הצוות.

מגהפון גוגל 🖼️ Morning Brew
מגהפון גוגל 🖼️ Morning Brew

בנדל חשף השבוע ב”הארץ” כי הצוות הרחיב את תחום פעילותו גם לתקשורת הממוסדת. הצוות קיבל תלונות משופטים על כתבות ביקורתיות שפורסמו נגדים בכלי תקשורת מרכזיים, ובהם הארץ, דה-מרקר, וואלה וגלובס, ופנה לגוגל שיסירו את הכתבות מתוצאות החיפוש. פעילות זו חורגת מתפקידו המוצהר של הצוות – פעילות לגבי תכני גולשים מול רשתות חברתיות. בחלק מהמקרים לא עדכן הצוות את כלי התקשורת על בקשת ההסרה. הנהלת בתי המשפט הסתירה את פעילותה זו מהוועדה המשותפת וכן מוועדת החוקה של הכנסת, שעסקה בנושא ב-2018 במסגרת דיון על “חוק הפייסבוק”. עו”ד לייזר אמר אז לוועדה כי “כתבנו נוהל עבודה מפורש שתכליתו לוודא שפעילותנו מתמקדת רק בדברים החמורים, שיש בהם משום הסתה לאלימות כלפי שופטים”

מהנהלת בתי המשפט נמסר כי הקישורים לכתבות שגוגל התבקשו להסיר “נוגעים לפרסומים ישנים מתקופה שקדמה לעדכונו של הנוהל על ידי הצוות המשותף [ב-11.12.2019, ע”ק] וכיום קשה להתחקות אחר הסיבות לבקשות ההסרה הספורות הללו”.

במשרד המשפטים אישרו כי הנהלת בתי המשפט לא הציגה להם בקשות להסרת כתבות מגוגל. עוד נמסר כי “הצוות הוקם כדי לגבש נוהל צופה פני עתיד, וכך עשה, זאת בין היתר על רקע פניות ישירות של הנהלת בתי המשפט להסרת תכנים לפי אמות מידה שלא היו מתואמות עם היועץ המשפטי לממשלה. בהתאם לכך הנוהל שנקבע נועד להבטיח שההתנהלות תעמוד באמות מידה מקובלות המאזנות בין חופש הביטוי לבין זכויות ואינטרסים מוגנים אחרים”.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.