מחאות בלארוס: סייברפרטיזנים וההייטק נגד לוקשנקו 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

גברת ומר טיחנובסקיה

אלכסנדר לוקשנקו שולט כבר יותר משני עשורים וחצי בבלארוס. במדינה שמכונה “הדיקטטורה האחרונה באירופה”, הרשת משמשת כבמה למתנגדיו לדבר זה עם זה ועם העולם – מה שהפך אותה למטרה של השלטון אחרי הבחירות האחרונות ב-9 באוגוסט. לוקשנקו הודיע על נצחון סוחף של יותר מ-80% מהקולות, שמכניס אותו לקדנציה השישית שלו כנשיא, והמהומות פרצו.

“אפשר להגיד שרשתות חברתיות היו אחד הדברים שהתחילו את הסיפור”, אומר שלום בוגוסלבסקי, מדריך ומארגן סיורים, כותב ומרצה על ההיסטוריה והפוליטיקה של מזרח אירופה. “סרגיי טיחנובסקיה הוא בלוגר-יוטיובר עם ערוץ יוטיוב פופולרי של מאות אלפי עוקבים, שהסתובב בכל בלארוס, ראיין אנשים וקידם הפגנות נגד השלטון. סווטלנה טיחנובסקיה, שככל הנראה זכתה בבחירות, וכמובן אחר כך סולקה מהמדינה לליטא, רצה משום שבעלה סרגיי טיחנובסקיה נפסל ונכלא”. 

סרטון של האופוזיציונר סרגיי טיחנובסקיה

סרטון של הזוכה האמיתית בנשיאות בלארוס, סווטלנה טיחנובסקיה

ניסיתם לכבות ולהדליק?

השימוש ברשת לארגון מחאות מובן מאליו במדינות דמוקרטיות, ומתבקש אף כי לא תמיד אפשרי במדינות אוטוריטריות ודיקטטוריות כמו בלארוס. “כל זה מאוד הגיוני”, מסביר בוגוסלבסקי את השימוש של המוחים ברשת, “משום שבמדינה שבה כמעט כל התקשורת של המדינה או נשלטת על ידי המדינה ואין חופש ביטוי מלא, רשתות חברתיות הן אחד המקומות הבודדים שבהם עוד אפשר להביע דעה איכשהו. גם שם זה יכול להיות מסוכן לפעמים, אבל שם מן הסתם זה הרבה יותר נוח”.

עוד לפני הבחירות, ארגוני זכויות אדם קראו ללוקשנקו #KeepItOn – השאר את הרשת פתוחה בזמן הבחירות. המהומות שהגיעו עם הכרזת ה”נצחון” של לוקשנקו הביאו את השלטון להגיב בסגירת האינטרנט למשך 72 שעות, ולהפרעות בחיבור בהמשך. הנשיא הבלתי נלאה טען שהסיבה היא מתקפת סייבר חיצונית על המדינה, ולא פעולה יזומה של המדינה, ומערך הסייבר המקומי תלה את האשמה במתקפות דדוס.

מדבקת פרסומת לחיבור ווייפיי חינם במינסק, בירת בלארוס 🖼️ © HRW

החסימה הביאה לעלייה חדה בשימוש ב-VPN (כלי להסתרת גלישה ועקיפת חסימות) – אפליקציות כאלו תפסו את ארבעת המקומות הראשונים בפופולריות בגוגל פליי סטור סמוך ליום הבחירות. “הורדת כלי עקיפת צנזורה בסלולריים קשה במיוחד, משום שנראה שהממשלה חוסמת את חנויות אפל וגוגל”, דיווחה מהשטח טניה לוקשינה מארגון זכויות האדם Human Rights Watch. אחד הפתרונות שהמוחים מצאו לכך הוא הפצה פיזית: “היית רואה אנשים במעלית פשוט משאירים החסני USB עם קבצי גישה ל-VPN. זה מצחיק, זה לואוטק בפעולה”, אמר לגיזמודו מקסימס מילטה, ראש יחידת התקשורת והפיתוח באוניברסיטת Belarusian European Humanities, שגלתה מבלארוס אל ליטא. אבל זה לא תמיד עזר, משום שלפי הדיווח של לוקשינה, “רבים מאלו שיש להם גישה לכלי עקיפת צנזורה, כמו VPNים, מגלים שהטכנולוגיות הללו נחסמות גם כן“.

כך או כך, התקשורת של האופוזיציה נפגעה. רשתות חברתיות ופלטפורמות מסרים מידיים – ובהן יוטיוב, פייסבוק, אינסטגרם, ו-וואטסאפ – היו בלתי זמינות גם הן. חוץ מטלגרם. “הפעלנו את כלי האנטי-צנזורה בבלארוס כדי שטלגרם תישאר זמינה לרוב המשתמשים שם”, צייץ למחרת הבחירות מייסד טלגרם, פאבל דורוב, שהודה: “עם זאת, החיבור עדיין מאוד בלתי יציב, מאחר שבחלק מהזמן האינטרנט סגור לגמרי במדינה”.

מי ישטר את השוטרים?

הטכנולוגיה משמשת גם לאקטיביזם חוץ-אינטרנטי אנטי-משטרתי שנועד לפגוע ביכולת של השלטון לדכא אותה. “בשבוע שעבר, מגזר ההייטק של בלארוס, שהוא מאוד נחשב ויחסית חזק והם עושים דברים די מרשימים, סוג של הצטרף באופן יותר ברור לאופוזיציה”, מספר בוגוסלבסקי, שעוקב אחרי המחאה דרך הרשת. “בתוכניות של האופוזיציה דובר על הכרזת מלחמת סייבר. אחד הדברים שהכי עובדים עליהם זה לנסות למצוא כמה שיותר תצלומים של שוטרים אלימים ואנשים שמשתתפים בדיכוי המחאה. האזרחים מתבקשים לשים מצלמות מעקב, לתלוש מסכות משוטרים ולצלם אותם מכמה שיותר זוויות. יש ערוצי טלגרם שאליהם שולחים את זה ובוטים שאוספים את כל העניין הזה. ההייטקיסטים הבטיחו בעצם לזהות כל שוטר כזה, לפרסם את כל הפרטים האישיים שלו, הכתובת, מספר הטלפון, חשבונות ברשתות החברתיות וגם חומר מביך שהם ימצאו כשהם יפרצו למכשירים שלו. אני עוד לא ראיתי כ”כ חומר מביך אבל הרבה פרטים מתפרסמים. הם גם טוענים שהם הצליחו להשיג את רשימת כל השוטרים בבלארוס וכל הפרטים האישיים שלהם”.

לוגו ה”קיבר-פרטיזני” (סייבר-פרטיזנים), האקרים מתנגדי שלטון לוקשנקו בבלארוס

הרשת משמשת לא רק לארגון המחאה, אלא גם כחלל לסייברמחאה נגד ממשל – שיתוק אתרי ממשל, שתילת רושעות בהם ופריצה-והשחתה, כמו אלו שבהן ה”סייבר-פרטיזנים של בלארוס” השחיתו אתרים ושתלו בהם את הלוגו שלהם ותכני מחאה. בדקות האחרונות מאיימים המוחים להפיל אתרים נוספים, ובהם אתר רשות המיסים.

עדכונים על המחאה בבלארוס אפשר לקבל בטוויטר של בוגוסלבסקי.


<חסות>

VPN זה חשוב, ו-ProtonVPN הוא שירות ה-VPN האהוב עלינו בסייברסייבר. אם תיכנסו לכאן, או לכתובת המקוצרת cybercyber.co.il/vpn, על כל רכישה שלכם הבלוג והפודקאסט יקבלו כמה שקלים – דרך נחמדה להגיד לנו תודה.

<\חסות>



אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.