קמפיין טיקטק קטע עשור וחצי של התעללות של מנהלי פנימייה בנערות במצוקה 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

15 שניות של תהילה מסתיימות

ארה”ב עלולה להאפיל את הרשת החברתית טיקטק ביום ראשון לפי צו נשיאותי 13942 שהוציא נשיא ארה”ב דונלד טראמפ (כך לפי חיפוש president of the united states בגוגל). האמריקאים טוענים שטיקטק, בבעלות בייטדאנס הסיניים, היא שופר תעמולה סיני שמסכן את פרטיות המשתמשים האמריקאים. אורקל ו-וולמארט חברו לרכוש את הרשת מבייטדאנס, אולם ההסכם אינו סופי, ומחכה לאישור ארה”ב וסין.

בינתיים פנו טיקטק לבית המשפט המחוזי של DC בארה”ב בבקשה לצו מניעה שיאסור על חסימת היישומון. יש להם סיבה לאופטימיות מסויימת, משום שבקשה דומה של טנסנט הסיניים, שביקשו צו מניעה נגד הסרת יישומון וויצ’ט מחנויות היישומונים של אפל וגוגל, אושרה השבוע בבית משפט בקליפורניה.

עדויות של עד 60 שניות

טיקטק היא רשת חברתית מבוססת סרטונים קצרצרים ומשעשעים, אבל לא כולם כאלה. למשל, הפרופיל של אמנדה האוסהולדר (בת 29), בתם של בויד (בן 71) וסטפני (בת 55) האוסאולדר, בעלי פנימיית Circle of Hope Girls Ranch.

סרקל אוב הואופ ראנץ’, שהוקמה ב-2006 בעיירה יומנזוויל באזור הכפרי של מיזורי, ארה”ב, היא פנימייה טיפולית דתית נוצרית לנערות במצוקה, שלפי האתר הרשמי (שהוסר בינתיים) הסתבכו עם “כנופיות, סמים, אלכוהול, בנים וכו’. חלק היו אלימות פיזית כלפי משפחותיהן וחלקן עברו התעללות. רובן מאומצות, או באות מבתים הרוסים ולא יודעות איך להתמודד עם העבר”. איך החווה עוזרת להן? “אנחנו משתמשים בתנ”ך ללמד אותן שהן צריכות לציית להוריהן ולסמכות שיש עליהן. אנחנו מבינים שאדוננו ג’יזס קרייסט הוא התשובה היחידה והתקווה היחידה של הבנות הללו לשנות את חייהן ולזכות לעתיד שונה”.

מלבד קריאה בתנ”ך, ההאוסהולדרים השתמשו בשיטה תנ”כית נוספת: התעללות פיזית. תחקיר של חדשות NBC חשף עדויות וסרטונים מנערות שהתגוררו בפנימיה, הורים לנערות ועובדים לשעבר. בין השאר, בויד סטר לילדה, הכריח ילדה לגמוע מים ואז לשתות את הקיא של עצמה, עודד נערות לתקוף זו את זו ולהביאן לאיבוד הכרה, ריתק נערות כשפניהן לרצפה לפרקי זמן ארוכים עד שעה, ונשען על צוואריהן עם ברכו וציווה על נערות אחרות להכאיב להן על ידי לחיצה על נקודות לחץ; בויד וסטפני הענישו נערות שהיו שמנות מדי לטעמם בהרעבה, הענישו נערות שלא צייתו לכללים המשתנים תדיר על ידי העמדתן מול קיר למשך שעות לאורך מספר ימים ברצף.

בתחילת מרץ השנה קיבלה בתם של המתעללים, אמנדה, הודעת פייסבוק מג’וזף אסקינז, שראה בעצמו חבר וחניך של בויד האוסהולדר. אסקינז נתקל בהתעללות בביקור בחווה, תיעד אותה ושלח לאמנדה בפייסבוק. זו לא היתה התלונה הראשונה על ההאוסהולדרים: תלונות על החווה הוגשו כבר בשנת הקמתה, ולפחות 15 אנשים דיווחו על ההתעללות ללפחות שש רשויות מקומיות, מדינתיות ופדרליות. אולם אלו לא הפסיקו את ההתעללות, לא סגרו את המוסד ולא עצרו והענישו את ההאוסהולדרים, בין אם מדובר ברשלנות, עצלות או היעדר כלים חוקיים.

התלונה של אסקינז גם לא היתה התלונה הראשונה שהגיעה אל הבת אמנדה, שעבדה בחווה בנערותה ואף חוותה בעצמה התעללות מידי הוריה כשהוכנסה לתוכנית של החווה בתור עונש על “מחשבות על כך שבנים הם חמודים והקשבה לשירי גרין דיי”, כפי שסיפרה ל-NBC. בגיל 17 עזבה את החווה ואת בית הוריה, אבל במשך מספר שנים אחרי כן היא גוננה עליהם ויצאה נגד אנשים שכתבו נגדם בפורומים ברשת. היא שינתה את הגישה רק אחרי שהביאה ילד לעולם והחלה לשוחח ישירות עם דרות-עבר של הפנימייה. היא התנצלה בפניהן על שלא האמינה להן ושלא עזרה לדרות כשעבדה שם. הסרטון של אסקינז הניע אותה לדבר על כך בפומבי. 

היא פרסמה את הסרטון בפייסבוק ובטוויטר באותו חודש, ובעקבות כך הוזמנה להתראיין בפודקאסט “Troubled” שעוסק בתעשיית הנוער-במצוקה.

מירנדה סליבן, מגישה-שותפה של הפודקאסט, סיפרה לאמנדה על בני נוער שמשתפים בטיקטק עדויות על תוכניות נוער-במצוקה, והציעה לה להצטרף. בחודש מאי פתחה אמנדה פרופיל טיקטק בשם Exposing Circle of Hope, שבו היא ודרות-לשעבר בחווה העלו עדויות על ההתעללות.

Watch on TikTok

הפרסום בטיקטק עובד

הפרופיל של אמנדה האוסהולדר צבר בחודשים הספורים לקיומו יותר מ-250 אלף עוקבים, 6 מיליון לייקים ו-33.5 מיליון צפיות – והביא את הרשויות לפעול סופסוף.

“היתרון של טיקטק הוא שהילדים הופכים לאקטיביים והם מאוד יעילים”, הסבירה הפודקאסטרית סליבן. “עם [חוות] סרקל אוב הואופ, היו מספיק אנשים אקראיים עם מוטיבציה גבוהה לנדנד לרשויות המקומיות במיזורי, שלא רגילים לתשומת לב כזו”. בעקבות סרטוני הטיקטק, סגן שריף במחוז סידר כתב לאמנדה בפייסבוק באמצע מאי והודיע לה שהם רוצים לדבר. משרד השריף ומחלקת השירותים החברתיים של מיזורי פתחו בחקירה, ובחודש שעבר המדינה הוציאה את יותר מ-20 הנערות שהיו בחווה, והביאה בפועל לסגירתה.

השבוע הגישו שתי דרות-לשעבר תביעה נגד ההאוסהולדרים. אחת מהן מאשימה שבויד הטיח אותה בקיר וברצפה, ואת ההאוסהולדרים שהרעיבו אותה וגרמו לה לרדת 18 ק”ג בחודשיים ששהתה בפנימייה; השנייה מאשימה את בויד שאנס אותה מספר פעמים בהיותה קטינה, ואת סטפני שלא מנעה את ההתעללות. 

ההאוסהולדרים החליטו החודש לא לפתוח את הפנימיה מחדש, בטענה שהם לא רוצים להתמודד עם משרד השריף ה”מושחת”, לדבריהם. ההאוסהולדרים העמידו את החווה למכירה, וסליבן ואישה נוספת פתחו פרוייקט מימון קהל בגואופאנדמי כדי “לקנות בחזרה את המקום שבו הילדות שלנו נהרסה”.

סטפני האוסהולדר מסרה בתגובה לתחקיר שההאשמות שקריות ומגיעות מ”כמה בנות לא אמינות”.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.