🐻 טיול בטבע? 🍦 גלידה במקדונלדס? 👨💻 המתכנתים יסייעו 📻 האחראי על האינטרנט 24.10.2020
סע וטייל ברחבי ביורוקרטיה
נניח שאתם רוצים לצאת לטייל באחד מהפארקים הלאומיים של ישראל. מישהו רצה לעשות זאת, אז הוא הלך לבדוק באילו שמורות וגנים נשארו מקומות להזמנה בסופ”ש, וגילה שהוא צריך לעבור גן לאומי אחרי גן לאומי באתר רט”ג (רשות הטבע והגנים), ולבדוק כל אחד בנפרד. הוא כתב לרט”ג והציע שירכזו את כל המידע בעמוד אחד. “בהחלט רעיון יעיל”, השיבו לו, “אבל לצערי אין אפשרות כזאת כרגע”.
האיש שלח את ההתכתבות לעיתונאי שאול אמסטרדמסקי, שדיווח על כך לעוקביו בטוויטר ביום חמישי בחמש בערב עם הכותרת הצינית “סטארט אפ ניישן עאלק, טייק #256”. חלק מהמגיבים זעמו איתו, הסבירו כמה פשוט להקים דף כזה, ותהו או הסבירו למה המגזר הציבורי לא יכול לפתור בעיה פשוטה כזו.
והיו גם כאלה שעשו. המתכנת ברק איטקין כתב: “שיחקתי עם האתר לפני השינה, ונדמה שאני יכול בקלות להוציא רשימה של פארקים זמינים לפי יום (ולעדכן את זה פעם בשעה)”. איטקין העלה את המידע במסמך שיתופי מתעדכן, פחות מ-24 שעות אחרי הציוץ הראשוני של אמסטרדמסקי.
ארבע שעות מאוחר יותר עלה פתרון נוסף, של המתכנת והסטודנט שנה ג’ למדעי המחשב בב”ג (ומחפש העבודה) ניב ריכטר, ואחיו עידו. “לאן נטייל מחר?” הוא אתר עם לוח שנה, שבלחיצה על תאריך שולח לאתר רט”ג שאילתה בזמן אמת ומציג את כל הפארקים שעדיין פנויים להזמנה באותו תאריך.
בהמשך הדיונים בנושא התברר שאופיר קרקר, מוביל טכנולוגיות פלטפורמות מידע בנקסאר, פתר (לעצמו) את הבעיה כבר באוגוסט, עם סקריפט שמאתר מקומות פנויים. “מה שקרה זה שהתו הסגול מכריח (ובצדק) את רשות הטבע והגנים להגביל את מספר הנכנסים לכל אתר, וכבר שבוע שאנחנו מנסים למצוא מקום בחוף האלמוגים באילת…”, הסביר אז קרקר, והוסיף במעין התנצלות: “המקומות המעטים שמתפנים נתפסים תוך דקות, אז אין ברירה…”
“עכשיו בואו ננחש למה זה עבד בקלות לאדם פרטי ולא עבד בממשלה?”, שאל אמסטרדמסקי על הפתרון של ריכטר והשיב: “1. חוק חובת המכרזים. 2. חוק חובת המכרזים. 3. חוק חובת המכרזים”. ואז: “אני כל כך בשוק מהעניין הזה עם האתר של רשות הטבע, שאני תוהה: מה יקרה אם כל המפתחים והמפתחות בישראל יקחו יומיים חופש ופשוט יתלבשו כמו ארבה על האתרים/המערכות הממשלתיים. מה יקרה?”
תשובה אחת: הסדנא לידע ציבורי. תשובה שנייה, ממנכ”לית התנועה לחופש המידע, רחלי אדרי: “מידע פתוח וזה, אם רק היו מקימים את החובה לפתוח מאגרי מידע למשל בשביל שהציבור יעשה ממנו דברים נפלאים”. תשובה שלישית מהעיתונאי אמיתי זיו: “אתה לא צריך לדמיין. תראה מה קרה שמשרד התחבורה הכריח את המפעילות לחלוק מידע דרך. קמה אפליקציה כמו מוביט ונמכרה במיליארד דולר”. תשובה רביעית ופסימית נתו דווקא איטקין, שפתר את הבעיה עם המסמך הפתוח: “המון פרוייקטים שיעבדו מדהים לכמה חודשים, וישברו כשמישהו יעשה שינויים באתרים הממשלתיים. אני יכול להעיד מניסיון אישי שמאוד קשה לשכנע מתוך המערכת (של שירות המדינה) שהפרוייקט שאתה עובד עליו הוא קל (מבחינת כ”א/תקציב) אבל למרות זאת חשוב ומועיל”.
וגלידה לכל
סיפורים כאלה אינם בלעדיים למגזר הממשלתי. נניח שאחרי הטיול אתם חושקים בגלידה, אבל כל הגלידריות בעולם הושמדו בתאונת גלידה מסתורית, והפתרון היחיד הוא לקנות גלידה במקדונלדס. אתם מתלבשים, מתמסכים במסיכה, הולכים אל הסניף הקרוב אליכם ומגלים שמכונת הגלידה לא עובדת.
כוס של מקדונלדס 🖼️ Siora Photography
זה מה שקרה למהנדס התוכנה ראשיק זאהיד ביולי השנה כשביקש לקנות גלידה סניף מקדונלדס בקרויצברג, בתחילה דרך עמדת ההזמנה ואחרי כן ביישומון. “חייב להיות משהו שאפשר לעשות בקשר לזה”, החליט זאהיד. כך נולד McBroken (מק’שבור), אתר שמסמן באילו סניפי מקדונלדס מכונת הגלידה עובדת, ובאילו צפויה רק אכזבה בשרית.
הקטע הוא שהמידע על תקינות מכשירי הגלידה קיים אצל מקדונלדס, ואפילו בפורמט דיגיטלי מקוון: אם מכונת הגלידה תקולה בסניף הנבחר, היישומון לא יאפשר להזמין גלידה ומילקשייק, ויציג את הפריטים הללו כ”לא זמין כרגע”. אבל המידע הזה לא היה זמין ללקוחות בממשק פשוט.
McBroken, אתר שבודק את תקינות מכונות הגלידה בסניפי מקדונלדס
כדי לאסוף את המידע, זאהיד בנה בוט שהתחבר ליישומון וניסה להזמין גלידה מכל סניף של מקדונלדס מדי דקה. אבל המערכת זיהתה את הפעילות החריגה וחסמה אותו. הוא שיחק עם ההגדרות עד שגילה את מספר הקסם: נסיון הזמנה מדי 30 דקות. אם הבוט מצליח להזמין גלידה, הנקודה של הסניף על המפה של מקברוקן נצבעת בירוק. אם לא – באדום.
כדי לבדוק את המערכת, זאהיד הורה לבוט להזמין גלידה מכל אחד מסניפי מקדונלדס בברלין, ובמקביל רכב על אופניו לסניף הפיזי לבדוק אם ההצלחה/כשלון של הבוט תואמים למצב מכונת הגלידה. כשראה שהנתונים תואמים, השיק את מקברוקן בגרמניה, וכעת הרחיב את הפעילות לכל סניפי ארה”ב.
I reverse engineered mcdonald’s internal api and I’m currently placing an order worth $18,752 every minute at every mcdonald’s in the US to figure out which locations have a broken ice cream machine https://t.co/2KsRwAdrMd
— rashiq (@rashiq) October 22, 2020
במקדונלדס מיהרו לקפוץ על הזדמנות היחץ. דיוויד טובאר, סגן נשיא לתקשורת ארה”ב בחברה, צייץ בדיון עם זאהיד: “רק מעריץ אמיתי של מקדונלדס יעשה מאמץ כזה לעזור ללקוחות לקבל את הגלידה הטעימה שלנו! אז, תודה! אנחנו יודעים שיש לנו כמה הזדמנויות לספק באופן עקבי אפילו יותר לקוחות עם מעדנים מתוקים, וכך נעשה”.
רצח בקולנוע ביתי
יואב כהן מקריין פרסומת לסרט חדש שלא יוקרן בקולנוע:
הקלטתי היום טריילר לחדש של דיסני pic.twitter.com/LFtKRy0MZc
— yoav cohen (@4yoavcohen) October 15, 2020
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.