🗳️ פייק יאיר לפיד, ריל דונלד טראמפ 📟 הוואטסאפיסטים נוהרים אל החלופות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ, 16.1.2021
Signal’s what’s up
“אני אאמין שאפליקציית סיגנל היא אלטרנטיבה לוואצאפ כשדודה שלי תעביר לי שם הודעה שפיקוד העורף התריע לא לגרוב גרביים מצמר כי האקרים איראניים מתכננים לפרוץ לנו ככה לחשבון הבנק”, כתב הקומיקאי מתן בלומנבלט.
ובכן, היום הזה לא רחוק, בזכות שילוב של חסימת המשתמשים הימנים-קיצוניים ובראשם הנשיא היוצא ממש-עוד-ימים-ספורים-תחזיקו-מעמד דונלד טראמפ ברשתות החברתיות השונות, חניקת הרשת החברתית לימנים-קיצונים פרלר על ידי ענקיות האינטרנט גוגל, אפל ואמזון, ההכרזה של וואטסאפ על שינוי תנאי הפרטיות, והמלצה קצרצרה של אילן מאסק ב-7.1, למחרת המתקפה על הקפיטול, “השתמשו בסיגנל”, שמדליף מסמכי ה-NSA, אדוארד סנואודן, הדהד ואח”כ חיזק – בתשובה לשאלה האם יש סיבה לסמוך על סיגנל, הוא השיב: “הנה סיבה: אני משתמש בה כל יום ואני עדיין לא מת”.
בסיגנל, יישומון מסרים מידיים מוצפנים בקוד פתוח, פרסמו שלשום את נתוני השימוש הגלויים בחנות האפ’ של גוגל: מ-10 מיליון משתמשים קפצה התוכנה ל-50 מיליון. בסיגנל אמרו שהודו היא אחד מהאזורים המובילים בגידול במשתמשים חדשים. לפי נתוני חברת האנליטיקה Sensor Tower, בשבוע שבין ה-5-12.1 רשמה סיגנל 17.8 מיליון הורדות באפל וגוגל, פי 61 מהשבוע שלפני כן. אתמול נרשמו קשיים בהתחברות לסיגנל בגלל עומס המשתמשים, ומפעיליה עדכנו כי “הוספנו שרתים חדשים ונפח נוסף בקצב שיא מדי יום השבוע ללא הפסקה, אבל היום עברנו אפילו את התחזיות האופטימיות ביותר שלנו. מיליונים על גבי מיליונים של משתמשים חדשים שולחים מסר שהפרטיות חשובה. אנחנו מעריכים את סבלנותכם”. סיגנל הושקה ב-2014, וב-2018 הוקמה קרן סיגנל, מלכ”ר “לפיתוח טכנולוגיית פרטיות פתוחת קוד שמגינה על חופש הביטוי ומאפשרת תקשורת גלובלית בטוחה”. יו”ר הקרן ומי שתרם 50 מיליון דולר להפעלתה הוא בראיין אקטון, ממייסדי וואטסאפ שנמכרה לפייסבוק, אשר עזב את פייסבוק אחרי 3.5 שנים במחאה על היחס של פייסבוק לפרטיות משתמשי וואטסאפ, תוך שהוא מוותר על 850 מיליון דולר באופציות פייסבוק שטרם הבשילו.
עומסים נרשמו גם בטלגרם, יישומון המסרים המיידיים והרשת החברתית של פאבל דורוב, המייסד המגורש של הרשת החברתית הרוסית וקונטקטה. ביום שלישי דיווח דורוב על 25 מיליון מצטרפים בשלושת הימים האחרונים, וכי החברה עברה את רף ה-500 מיליון משתמשים. סנסור טאוור דיווחו על 15.7 מיליון הורדות ב-5-12.1, כמעט כפול מהשבוע שלפני כן. “היו לנו שיאי הורדות בעבר, אבל הפעם זה שונה”, כתב דורוב בטלגרם שלו. הוא טוען ש-94% מהמשתמשים החדשים מגיעים מאסיה, אירופה, אמריקה הלטינית, צפון אפריקה והמזרח התיכון, ושלשום התפאר בשני משתמשים חדשים – נשיא ברזיל ז’איר בולסונרו ונשיא טורקיה רג’פ ארדואן.
בזמן שסיגנל וטלגרם עלו, וואסטאפ ירדה. לפי נתוני סנסור טאוור, ב-5-12.1 רשמה האפליקציה של פייסבוק 10.6 מיליון הורדות, ירידה של 16.5% לעומת השבוע שלפני כן. בוואטסאפ נבהלו מהסנטימנט והמספרים: בתחילה הם ניסו להסביר שהרעת תנאי הפרטיות נוגעת רק לתקשורת של משתמשי וואטסאפ מול חשבונות עסקיים ולפרסומות פייסבוק – כולל פרסום מודעות פרינט ענקיות, ציוצים של בכירי פייסבוק – מנהל וואטסאפ וויל קת’קרט ומנהל אינסטגרם אדם מוסרי, ואצלנו פוסט נדיר יחסית של מנכ”לית פייסבוק ישראל, עדי סופר-תאני, שבו היא מסבירה שהכל בסדר; אתמול פייסבוק דחו את המועד האחרון לאישור התנאים בשלושה חודשים.
אבל אפליקציות מסרים מידיים תלויות באפקט הרשת – ומעגל הקסם הוא שאין למשתמשת מה לעשות בסיגנל אם אנשי הקשר שלה לא שם. נכון לעכשיו, לפי הערכות סנסור טאוור, סיגנל רשמה מאז הקמתה יש 58.6 מיליון התקנות, ובאותו זמן טלגרם רשמה 755.2 מיליון התקנות, ו-וואטסאפ רשמה 5.6 מיליארד התקנות. מספר התקנות לא זהה למספר המשתמשים (יש התקנות שהן רק מעבר למכשיר חדש, ויש אנשים שמתקינים אפליקציה אך זונחים אותה), אבל גם במדד המשתמשים הפעילים, וואטסאפ מובילה בגדול עם 2 מיליארד משתמשים פעילים בחודש, לטלגרם 400 מיליון ולסיגנל 20 מיליון. לפי נתוני חברת האנליטיקה Apptopia, זמן השימוש בוואטסאפ השבוע לא השתנה לעומת השבוע שעבר.
מצד שני, דורוב מטלגרם טען שלשום כי הנהירה לטלגרם המשיכה לגדול מאז הפוסט האחרון שלו לפני 4 ימים, וכתב כי “ייתכן שאנחנו חוזים בהגירה הדיגיטלית הגדולה בהיסטוריה האנושית”. מילים דומות כתב סנואודן על סיגנל, שעליה הוא סומך יותר מאשר על טלגרם: “ההחלטה של וואטסאפ למכור את המשתמשים שלה לפייסבוק הובילה למה שהיא ככל הנראה ההגירה הדיגיטלית הגדולה ביותר לתוכנת מסרים מידיים בטוחה יותר שאי פעם ראינו”.
מציאות מרומה
בצעד אלף תשע מאות שמונים וארבעי, מתנגדי טראמפ קוראים למחוק אותו מהסרט “שכחו אותי בבית 2”, שם הופיע בקמאו לצד כוכב הסרט מקולי קלקין. קלקין הגיב לסרטון שבו טראמפ נמחק בגסות מובחנת במילה “בראבו.” לגולשת שקראה להחליף את טראמפ דיגיטלית בקלקין בן ה-40 השיב השחקן: “קניתי”. עצומה ב-Petition.org קוראת להחליף את טראמפ בנשיא הנבחר ג’ו ביידן.
באופן שלא יפתיע איש מלבד מיליוני משתמשי פרלר, טראמפ התבריין את דרכו לסרט. בנובמבר אשתקד, בראיון לציון 30 שנה לצאת הסרט הראשון בסדרה, סיפר הבמאי כריס קולומבוס:
פנינו למלון פלאזה [בניו יורק], שהיה בבעלות טראמפ בזמנו, כי רצינו לצלם בלובי. לא יכולנו לבנות עותק של הפלאזה על במת-סאונד. טראמפ אמר אוקיי. שילמנו דמי שימוש, אבל הוא גם אמר: “הדרך היחידה שבה אתם יכולים להשתמש בפלאזה היא אם אני אהיה בסרט”. אז הסכמנו להכניס אותו לסרט, וכשהקרנו אותו בפעם הראשונה קרה הדבר הכי מוזר: אנשים הריעו כשטראמפ הופיע על המסך. אז אמרתי לעורך שלי, “תשאיר אותו בסרט. זה רגע בשביל הקהל”. אבל הוא כן התבריין את דרכו אל הסרט.
כריס קולומבוס, במאי סרטי שכחו אותי בבית
הרעיון למחוק את טראמפ מהסרט בעקבות התנגדות להתנהלותו כנשיא אינו מקורי. בסוף 2019 שודר הסרט ב-CBC, הערוץ הציבורי של קנדה, בגירסה שנחתכו ממנה 8 דקות, ובהן 10 השניות של הופעת האורח של טראמפ. דונלד טראמפ התלונן על כך בטוויטר וטען שמדובר בנקמה של ר”מ קנדה ג’סטין טרודו על כך שטראמפ אילץ אותו “לשלם על נאט”ו או סחר”. דונלד טראמפ הבן, הבן של דונלד טראמפ, התלונן אז באינסטגרם על “התקשורת הליברלית” שסובלת מ”תסמונת טרללת טראמפ”, והזהיר: “זה מה שאנחנו עומדים בפניו ב-2020, זה הפילטר שדרכו רוב האנשים מקבלים את החדשות שלהם. זו הסיבה שזה לא קרב הוגן, אבל גם הסיבה שאנחנו ננצח” (הם לא ניצחו).
דונלד טראמפ (מאחור) ומקולי קלקין בסרט “שכחו אותי בבית 2”
מה דיפ-פייק בעיניך?
ועוד בחדשות מניפולציות דיגיטיליות על שחקנים שהפכו לפוליטיקאים: יאיר לפיד (כחול לבן? יש עתיד? עתיד כחול? יש לבן? איך קוראים למפלגה שלו עכשיו?) הופיע בסרטון בחירות, שבו הוא מבטיח להקים עיר ערבית ולמנות שני שרים ערבים אם ייבחר לראשות הממשלה.
Deep Fake נאה
— אטילה שומפלבי Attila Somfalvi (@attilus) January 14, 2021
קמפיין של יוזמת “מתי ראית האופק לאחרונה” pic.twitter.com/k1LWpVVLtq
לפיד לא באמת אמר את הדברים. הם נאמרו על ידי חקיין ושוחקו על ידי שחקן, כשראשו של לפיד נוצר בטכנולוגיית דיפ-פייק, שלומדת סרטונים ותמונות של אנשים ויוצרת סרטונים שבהם הם נראים מבצעים דברים לפי רצון היוצרים.
הסרטון הזה נוצר על ידי קבוצת “האם ראית את האופק לאחרונה?”; החיקוי של לפיד נשמע כמו חיקוי ולא כמו המקור; ובתחילת הסרטון מופיעה כתובית שמבהירה שמדובר בדיפ-פייק. אבל בבחירות הקרובות ואחריהן ודאי נראה דיפ-פייקים לא מסומנים, שינסו להטעות את ציבור הבוחרים ואת התקשורת.
מן הארכיב: פנאי פלוס ציטטו את פייק יאיר לפיד
נאום בחירות של דיפ פייק יאיר לפיד 🖼️ “האם ראית את האופק לאחרונה?“
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.