ההפסד האפי של אפּיק עלול להיות אפילו יותר אפי עבור אפל
האחראי על האינטרנט בגלצ

תשעה תפוחים היו על העץ
יצרנית פורטנייט הפסידה השבוע לאפל, אבל החלטה בודדת של השופטת במשפט עשויה לזעזע את המודלים העסקיים של ענקיות הטכנומידע.
הסיפור התחיל לפני שנה, במה שאפיק כינו “Project Liberty” (פרוייקט חירות). מנכ”ל אפיק, טים סוויני, נאבק במשך שנים בעמלת ה-30% הסטנדרטית, שפלטפורמות היישומונים אפלסטור וגוגל פליי גובים מבעלי אפליקציות על קניות מתוך האפליקציה (in-app purchases). לדוגמה, חיבור לנטפליקס עולה כ-30₪ בחודש, אבל אם נרשמתי לשלם דרך האפליקציה של נטפליקס באייפון, אפל נוטלת 10 שקלים מתוכם.
המקרה של פורטנייט משמעותי יותר, משום שהמודל העסקי של המשחק הוא Fרימיום: המשחק עצמו חינמי, והחברה מרוויחה רק מרכישות בתוך המשחק. כלומר, מי שמשחק דרך הסלולר יבצע את הרכישות דרך האפליקציה, כך שכל ההכנסות ימוסו ב-30% עמלת פלטפורמה.

אפיק ניסו לעקוף את חנויות האפליקציות. הם ביצעו הפצה צדדית (sideloading) של גירסת אנדרואיד של המשחק מחוץ לחנות גוגל פליי, דבר שכרוך בסיכוני סייבראבטחה כגון זודנות שמתחזות לאפליקציה הרשמית. ואכן, בסופו של דבר אפיק החליטו להפסיק את ההפצה הצדדית (sideloading) ולהעלות את המשחק לחנות הרשמית. במקרה של אייפון, האפשרות הזו פחות רלוונטית – אפל מונעים התקנה צדדית, שאפשרית רק במכשירים פרוצים (jailbreak).
בשלב הזה, אפיק החליטו לשחק מלוכלך. הם הוציאו טלאי עדכון סטנדרטי, שהכיל פיצ’ר לרכישת מטבע המשחק V-Bucks ישירות מאפיק – בניגוד לתנאי השימוש של אפל וגוגל. מאחר שהפיצ’ר היה מוסתר ובלתי מוצהר, אפל וגוגל לא היו מודעות לו ואישרו את הטלאי. אחרי שהטלאי התקבל, אפיק שחררו תיקון מהיר (hotfix), שלא מצריך אישור של אפל וגוגל, אשר הפך את הפיצ’ר מנסתר לגלוי, והודיעו על הנחה של 20% למי שירכשו את המטבעות ישירות מחנות אפיק, הנחה שלא תחול על רכישות דרך גוגל ואפל.
תוך שעות ספורות, אפל וגוגל העיפו את המשחק מהחנויות שלהן בטענה להפרת תנאי השימוש. אפיק היו מוכנים לכך, והגישו תביעות נגד אפל וגוגל על התנהגות מונופוליסטית ואנטי-תחרותית. הם גם הוציאו סרטון נגד אפל, שחיקה את סרטון הפרסומת המכונן “1984”, שאפל שידרו בסופרבול 84′, שפרסם את המקינטוש של אפל והציג את יבמ כאח הגדול של שוק המחשבים האישיים.
איפה אפיק?
השופטת איבון גונזלז רוג’רז מבית המשפט המחוזי של מחוז צפון קליפורניה פרסמה ביום שישי את פסק הדין שלה, שבו פסקה לטובת אפל ב-9 מתוך 10 הסעיפים בתביעה. היא גם גזרה על אפיק לפצות את אפל ב-3.6 מיליון דולר, שהם 30% מההכנסות של אפיק בשעות הספורות מהרגע שהפעילה את האפשרות לעקוף את התשלום דרך אפל ועד שאפל העיפו את האפליקציה.
הסעיף הבודד שבו פסקה נגד אפל נוגע לתנאי השימוש של אפלסטור, שאוסרים איזכור וקישור לאמצעי תשלום עוקפי אפלסטור ביישומונים. השופטת גונזלז רוג’רז פסקה שהסעיף הזה מהווה הפרה של חוקי התחרות של קליפורניה, והוציאה צו שמחייב את אפל לבטלו תוך 90 יום.
המשמעות העקרונית של ההחלטה היא שמפתחי יישומונים יוכלו ליידע את המשתמשים שיש באפשרותם לשלם שלא דרך אפל, וכך המפתחים לא יצטרכו לשלם 30% עמלה.
המשמעות המעשית של ההחלטה תלויה, קודם כל, בערעור שאפל ודאי יגישו, ובהחלטה של רשות הערעור אם להקפיא את הצו עד להחלטה סופית. בהנחה שהצו יוותר על כנו, מפתחי האפליקציות, שרובם לא גדולים כמו אפיק, יצטרכו לבחון את התועלת הכספית שבהקמה ופיתוח של מערכת סליקה משלהם (לאפיק יש כזו, אבל למפתחת שבנתה יישומון להמרת מידות אימפריאליות לאמריקאיות – לא בהכרח); ואת נכונות המשתמשים להשקיע את המאמץ (חיכוך, בלשון ההייטק) שיידרש כדי לעקוף את מערכת התשלומים המובנית של הפלטפורמות רק כדי לשלם ישירות למפתחים, כולל תמריצים כמו הנחות והטבות ייחודיות.
מכרסמים את התפוח
הפסיקה הזאת מתווספת לכרסומים נוספים בשליטה של אפל באקוספירת תשלומי האפליקציות.
הראשון הוא שמפתחים עצמאיים יורשו לפנות ישירות למשתמשים שסיפקו פרטים ולספר להם על דרכים לעקוף את פלטפורמת התשלום של אפל (אולם לא לפרסם זאת באפליקציה עצמה). ההחלטה התקבלה בסוף אוגוסט בהסכם פשרה בתביעה נגד אפל, שכולל גם 100 מיליון דולר שאפל תחלק בין מפתחי אפליקציות שהרוויחו פחות ממיליון דולר בשש השנים האחרונות.
השני הוא ש”אפליקציות קריאה” – כאלו שמשמשות כפלטפורמה לצריכת תכנים בתשלום, כמו נטפליקס בסרטים וסדרות, ספוטיפיי במוזיקה ופודקאסטים וקינדל בספרים – יוכלו לפרסם לינק בודד לעקיפת פלטפורמת התשלום של אפל. אפל קיבלה את ההחלטה הזאת ב-2.9, בעקבות חקירה של ועדת הסחר ההוגן של ממשלת יפן (公正取引委員会, קוֹסֶיי טוֹריהיקי איאינְקאי).

בנוסף, אפל עדיין עומדת בפני תלונת הגבלים עסקיים בהודו על כך שעמלת ה-30% פוגעת בתחרות ומהווה חסם כניסה לשוק; חקירת הגבלים עסקיים של האיחוד האירופי, בעקבות תלונה של ספוטיפיי ושל מפיץ ספרים-דיגיטליים ואודיובוקס ששמו לא פורסם, על חיוב משתמשי היישומונים להשתמש במערכת התשלומים שלה והאיסור ליידעם על חלופות, שפוגעים באפליקציות ובשירותים שמתחרים באפל; ואישום הגבלים עסקיים ספציפי באיחוד, בעקבות התלונה של ספוטיפיי, על כך שהעמלה והאיסור ליידע משתמשים על אפשרות העקיפה פוגעים בשירותי הזרמת מוזיקה מתחרים לאפל מיוזיק.
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (sales@podcasti.co) או בטלפון (051-562-6638), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ
אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.