מהומות בקריפטוסטאן 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

שיר זיכרון

לפני ארבע שנים התגלה אצל גבריאלה איילון סרטן ריאה. בשיחה איתי היא אמרה שלכל אחד יש דברים שהוא יודע לעשות אבל אין לו זמן. הסרטן פינה לה זמן.

כך נולד “הפרוייקט של גבריאלה“, מדריכת חינוך גופני שבגיל 76 מוציאה אלבום שירים שכתבה והלחינה. היא הצליחה לגייס לביצוע השירים מוזיקאים בכירים, ובהם חמי רודנר, זהבה בן, ארז לב ארי, עמיר לב, סיוון טלמור, דודי לוי, רוסו&ויינברג, דנה עדיני ואריק סיני. האלבום מתוכנן לצאת ביוני השנה בתקליטי ויניל ובתקליטורים.

מהפכה? מהפחם!

מה הקשר של ביטקוין להתקוממות האזרחית בקזחסטאן? כריית ביטקויין נעשית על ידי מחשבים שמבצעים פעולות חישוב על הבלוקצ’יין, שהולכות והופכות מורכבות יותר עם הזמן, דבר שמובנה בפרוטוקול הבלוקצ’יין כדי לשלוט בכמות המטבעות המונפקים ובקצב ההנפקה. פעולות החישוב הללו מצריכות הרבה מחשבים חזקים, שצורכים הרבה חשמל, מה שמעורר ביקורת על התרומה של הקריפטו לזיהום האוויר ולהתחממות הגלובלית.

רק השבוע, אחרי שקרן מוזילה שאחראית על דפדפן פיירפוקס הודיעה על קבלת תרומות בקריפטו, יצא נגדה אחד ממייסדיה, ג’יימי jwz זווינסקי, במילים קשות: “אני ייסדתי את מוזילה ואני כאן להגיד שתלכו להזדיין ושזה ילך להזדיין. כל מי שמעורב בפרוייקט צריך להתמלא בושה על ההחלטה לחבור לשותפות עם נוכלי פונזי ששורפים את הפלנטה”. בעקבות הדברים, קרן מוזילה החליטה להשעות את האפשרות בזמן שהם בודקים אם היא תואמת את המחוייבות של הקרן לאיכות הסביבה.

הפגנת הזדהות בלונדון עם ההתקוממות בקזחסטאן 🖼️ Steve Eason cc-by-nc

בינתיים, כורי ביטקוין ממשיכים לחפש מדינות שבהן החשמל זול והרגולציה לא מפריעה. כך הם הגיעו לסין, וכשהממשל הסיני אסר על כרייה במאי אשתקד, עברו רבים מהם לקזחסטאן הסמוכה, שהחשמל בה – שעל 70% ממנו אחראים כורי פחם, והשאר מגיע מגז טבעי – היה זול וזמין. המדינה קיבלה אותם בזרועות פתוחות וכיסים רוטטים מהתרגשות. דוח ממשלתי מאוקטובר חזה שהקריפטו יכניס לקופת קזחסטאן 1.5 מיליארד דולר בחומש הקרוב.

הביטקוין הפך לתעשייה משמעותית במדינה, לפחות עבור הכורים. לפי אתר CBECI (אינדקס צריכת החשמל של ביטקוין, שמפעילה אוניברסיטת קיימברידג’) קזחסטאן הגדילה את חלקה בכריית הביטקויין העולמית מ-1.4% ב-2019 ל-18% ב-2021, כשהיא שנייה רק לארה”ב. 

אולם ההבטחה של הביטקוין הכזיבה, במיוחד לאור תרומתה למשבר האנרגיה שהביא להפסקות חשמל ברחבי המדינה מאז יולי. נשיא המדינה, קאסים-ג’ומארט טוקאייב, אמר בסוף נובמבר כי “אנחנו המדינה מס’ 2 בעולם בכריית קריפטומטבעות, ואנחנו כמעט לא רואים תשואה פיננסית”. סגן שר האנרגיה, מוראט זורבקוב, אמר בתחילת נובמבר במסיבת עיתונאים כי כריית הקריפטו הביאה לעלייה של 8% בצריכת האנרגיה מרשת החשמל הלאומית מאז תחילת 2021, לעומת עלייה שנתית של כ-1-2% בשנה בלבד בשנים שלפני כן. גורמים רשמיים הפנו אצבע מאשימה לאלו מבין כורי הביטקוין שפועלים בתחום האפור, ואשר עשויים לצרוך עד פי 2 חשמל מחוות כרייה רשומות. “קזחסטאן לא תשב בחיבוק ידיים כשכורים לא חוקיים צורכים חשמל ותורמים למחסור”, אמר סגן שר האנרגיה. המדינה החלה להחמיר את הרגולציה והאכיפה, ובין השאר להגביל את הקצבת החשמל למפעלי הכרייה.

בתחילת השבוע פרצו מהומות במדינה. ביום רביעי, שעות אחרי שהממשלה סגרה את האינטרנט כדי להקשות על התארגנות המפגינים, נרשם חיתוך של 12% בכוח החישוב הגלובלי של הביטקוין. שער הביטקוין, שעמד בתחילת השנה על כ-47,000$, ירד ביום אחד ל-45 אלף דולר, והיום, שלושה ימים אחרי סגירת האינטרנט, הגיע לשפל של 41.6 אלף $, שבפעם האחרונה נרשם בסוף ספטמבר אשתקד.

שער הביטקוין-דולר, 1-8.1.2022 📉 קוינדסק
שער הביטקוין-דולר, 1-8.1.2022 📉 קוינדסק

דפוס בעייתי

למחסור העולמי בשבבי מחשב יש השלכה חיובית אפשרית ומפתיעה – יתכן שיצרניות מדפסות ייאלצו לשבור את הנז”ק (DRM) שמונע שימוש חופשי בדיו חלופי.

השימוש במדפסות הביתיות עלה באופן טבעי בתקופת העבודה מהבית של הקורונה, והעביר את ההוצאה מחברות לאנשים פרטיים, שכוח הקנייה והמיקוח שלהם קטן יותר. בדיקות שנעשו לאורך השנים הראו שדיו מדפסות מקורי הוא בין הנוזלים היקרים בעולם. לפי בדיקת ארגון הצרכנות הבריטי Which? מיולי אשתקד, דיו מקורי של יצרניות מדפסות יכול לעלות מאות אחוזים יותר מדיו חלופי, ולהגיע (במקרה של מדפסת אפסון WorkForce WF-7210DTW) למחיר מטורף של 2410£ (יותר מ-10,000₪) לליטר. להשוואה, ליטר פלזמה (נוזל הדם) עולה 780-2560₪ לליטר, ליטר טסיות דם 490-73,624₪, וליטר שמפניה דום פריניון מ-1973 עולה 14,100₪.

חלק מהיצרניות מטמיעות במדפסות שלהן טכנולוגיות נז”ק (ניהול זכויות קניין, DRM) שמונעות את הפעלת המדפסת עם דיו חלופי. אחרות רק מקפיצות הודעות אזהרה מפני שימוש בדיו חלופי. קנון, בתגובה לתחקיר, מסרו כי אמנם ניתן להשתמש במחסניות חלופיות, אולם הן לא מותאמות לעבוד עם הטכנולוגיה של קנון, לא מבטיחות איכות הדפסה מיטבית, ויפיגו את האחריות על המדפסת.

ואז הגיע המחסור בשבבים, שנובע ממשבר שרשרת האספקה, הביקוש הגבוה למחשבים וסלולריים עם המעבר לעבודה מהבית, הביקוש למעבדים חזקים יותר בקרב גיימרים וכורי קריפטומטבעות, האינטרנט של הדברים שהופך פריטים אלקטרוניים מסורתיים לכאלה שמצריכים שבב לצורך ביצוע פעולות מורכבות וחיבור לרשת ותעשיית העצמכוניות המתפתחת.

תפעול תקלת מדפסת 📽️ אופיס ספייס
תפעול תקלת מדפסת 📽️ אופיס ספייס

בגלל המשבר, קנון נאלצו להתחיל למכור מחסניות דיו בלי השבבים, כך שהמדפסות שלה עלולות לחשוד שהן מחסניות חלופיות. הצייצן @mariowitte דיווח שהחברה שלחה ללקוחות ופרסמה באתרה הודעה (📁) תחת הכותרת “השפעת מחסור המוליכים-למחצה על המוצרים המתכלים של המדפסות המשולבות של קנון”. בהודעה הוסבר כי “לאור המחסור הגלובלי המתמשך ברכיבי מוליכים למחצה, קנון מתמודדת כרגע עם קושי ברכישת רכיבים אלקטרטניים מסויימים […] שמבצעים פעולות כמו זיהוי יתרת טונר. כדי להבטיח שתיהנו מאספקה בלתי-מופסת ואמינה של מוצרים מתכלים, בחרנו לספק מוצרים מתכלים בלי רכיב המוליך-למחצה עד לחזרת האספקה הנורמלית”. בהמשך ההודעה מופיע הסבר כיצד לאשר למדפסת להשתמש במחסנית הבלתי-משובבת גם אחרי שהיא מתריעה שייתכן שמדובר במחסנית חלופית.

אם חברות שחוסמות שימוש בדיו חלופי ילכו בדרכה של קנון, יתכן שהן ייאלצו ללמד את לקוחותיהן איך לבטל את הנז”ק, או לעשות זאת בעצמן, ולשחרר את משתמשי המדפסות ממודל סכיני הגילוח היקר. מאידך, זה עלול לגרום לחברות לפצות את עצמן על ירידת מכירות הדיו בייקור המדפסות או בקיצור מלאכותי של חייהן, מה שמכונה התיישנות מתוכננת, ואיסור/הגבלה על הזכות לתקן, שתי טקטיקות שלא רק פוגעות בכיס של הצרכנים אלא גם גורמות להגדלה מלאכותית ומיותרת של כמות הזבל האלקטרוני בעולם.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: נעה רוה, עירא אברמוב

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.