🦍 קוף מצוייר נחטף לפני הבכורה הטלוויזיונית! 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

דיפ מאסק

עולם הקריפטומטבעות מושך אליו תמימים, שמתפתים לכסף מהיר, ונוכלים, שרוצים לשחרר את התמימים הללו מעולו של העושר. נוכלות כזאת התרחשה לאחרונה באמצעות ניצול לרעה של דמותו של אילן מאסק.

מאסק, יזם הייטק והאיש העשיר על כדור הארץ עם כ-205 מיליארד דולר, משקיע בקריפטו ומרבה לדבר עליו בטוויטר ובראיונות. כשמאסק אומר משהו – הרבה אנשים מקשיבים לו. בראיון מצולם לכריס אנדרסון מארגון TED המליץ מאסק על BitVex, פרוייקט בבעלותו שמבטיח ריבית יומית של 30% במשך שלושה חודשים על כל מטבע קריפטו שיופקד בו. אנדרסון העיד שהוא ניסה את זה בעצמו וזה עובד.

זה כל מה שנדרש עבור חלק מצופי הסרטון כדי להשתכנע ולהפקיד כסף בפרוייקט הקסום והבלתי סביר הזה, עד שמאסק נדרש אליו והבהיר שזה פייק

הנוכלים מאחורי ההונאה לקחו סרטוני ראיונות אותנטיים עם מאסק ועם מפורסמים נוספים, יצרו באמצעותם סרטוני דיפ פייק שממליצים על ביטווקס והעלו אותם לחשבונות יוטיוב קיימים שפרצו ולחשבונות חדשים שפתחו.

לפי דיווח של בליפינג קמפיוטר, ההונאה עבדה על מעט מאוד אנשים, והכניסה קריפטו בשווי 1700 דולר בלבד לארנקים ששימשו להונאה. עם זאת, יתכן שהנוכלים הציגו לגולשים שונים ארנקים נוספים שהעיתונאים לא הצליחו למצוא, ושהסכום הסופי גדול יותר.

אחת הסיבות לכשלון ההונאה היא העובדה שמדובר בסרטון דיפ פייק מאוד עלוב – הדיבור נשמע מסונתז והסינכרון בין הקול והתמונה גרוע. אבל ההונאה הזאת היא הוכחת היתכנות מטרידה ליכולת של נוכלים להונות אנשים באמצעות דיפ פייק.

סרטון דיפ פייק של כמעט 12 שעות שבו אילן מאסק מתראיין אצל כריס אנדרסון וממליץ על ביטווקס

מאמיני מאסק הם מטרה אהובה על האקרים. לפני שנתיים פרצו האקרים לטוויטר הרשמי והמאושרר של מאסק, וקראו בשמו לאנשים להפקיד כסף בארנק הביטקוין שלו ולקבל סכום כפול בחזרה. ההונאה ההיא, שהשתמשה בחשבונות מפורסמים נוספים ובהם של ברק אובמה, ג’ף בזוס, קנייה ווסט, אפל, אובר וביל גייטס, הפילה בפח מעט אנשים, שהפקידו 120 אלף דולר ב-518 העברות.

הונאה מהשנה שעברה כללה פריצה לחשבונות מאושררים ושימוש בהם להגיב לציוצים של מאסק כדי לספר שהוא מחלק קריפטומטבעות בחינם. ההונאה הזאת גרפה 180 אלף דולר.

שילוב של סרטון דיפ פייק מושקע יותר ופרסומו בחשבון הטוויטר הרשמי של מאסק עלול היה לגרוף הרבה, הרבה יותר כסף.

תנו לקוף הזה סדרה!

האינטרנט הולך לטלוויזיה כדי למות. השחקן והבמאי סת’ גרין עובד על סדרה בשם White Horse Tavern, שגיבורה הוא פרד סימיאן, קוף אדם מצוייר מאוסף ה-NFT הידוע לשמצה Bored Ape Yacht Club. אבל רגע לפני יציאת הסדרה, מישהו גנב לו את הקוף!

מה זה נפ”ט? כשאדם קונה יצירת אמנות פיזית, הבעלות שלו עליה ממומשת בצורה פיזית – יש לו את הפריט שהוא היצירה המקורית. באמנות דיגיטלית אי אפשר לממש בעלות פיזית, משום שמדובר בקובץ דיגיטלי שאפשר לשכפל בלי הגבלה וכל העותקים זהים בדיוק. נפ”ט הוא נסיון לפתור את הבעיה הזאת על ידי תיעוד בלוקצ’יין פומבי של בעלות על פריט דיגיטלי.

וכמו שאפשר לגנוב יצירה פיזית מבעליה, אפשר לגנוב נפ”ט של יצירה דיגיטלית. במקרה של נפ”ט, הנוכלים גונבים פרטי-התחברות של בעל הנפ”ט או מטעים אותו להעביר את הנפ”ט לבעלותם. מדובר אמנם רק בשינוי רשומה דיגיטלית, אבל כל הרעיון שמאחורי הבלוקצ’יין, של תיעוד עיסקאות מבוזר שאין גורם אחד ששולט בו, הופך את הגניבה לבלתי הפיכה ברוב המקרים. שוד נפ”ט קורה הרבה – רק בתחילת השנה נפל בעל גלריה בצ’לסי קורבן לגניבת נפ”ט בשווי 2.3 מיליון דולר. זעקת אחד הקורבנות של שוד נפ”ט, “All my apes gone“, הפכה למם. אולם קורבנות גניבת נפ”ט לא תמיד זוכים לאמפתיה, משום שרבים רואים בנפ”ט עצמו מזימה להוציא כספים מאנשים תמימים.

לפני שבוע התראיין גרין בכנס VeeCon, הציג טריילר של הסדרה החדשה שלו ודיבר על גניבת הקוף שלו, קוף משועמם מספר #8398. “קניתי את קוף האדם הזה ביולי 2021, והשקעתי את החודשים האחרונים בפיתוח וניצול הקניין הרוחני להפוך אותו לכוכב הסדרה. […] ימים לפני ההשקה הבינלאומית, הוא נחטף, פשוטו כמשמעו” (פשוטו כמשמעו הקוף לא נחטף, משום שאי אפשר לחטוף תמונה דיגיטלית).

הגניבה התבצעה ב-8.5, כשנוכל שיגר מתקפת דיוג לעבר גרין, גרם לו לתת את פרטי ההתחברות שלו וגנב לו את סימיאן ושלושה קופים נוספים. גרין האופטימי צייץ מאוחר יותר: “אני זהיר בצורה משוגעת עם ארנקים נפרדים ואבטחה אבל עדיין עבדו עלי. למזלי זה אמנות ולא קריפטו[מטבעות] ולכן אפשר לאתר אותם. מי שזה לא יהיה שקנה אותם, אנחנו יכולים למצוא סידור”. 

תיעוד העיסקאות של הקוף, שהוא פומבי כחלק מהפרוטוקול של הבלוקצ’יין, מראה שגרין העביר אותו לגנב, יוזר בשם C8A090, שמיד העביר ומכר אותו ל-DarkWing84 ב-106.5 את’ר, שהם יותר מ-200 אלף דולר (שלושת הקופים האחרים נמכרו בסכום כולל של 112 אלף דולר). דארקווינג84 העביר את הקוף ליוזר בשם GBE_Vault, ללא ביצוע עיסקת מכירה – כלומר, ייתכן שמדובר ביוזר ששייך לו. גרין מצא את דארקווינג84 בטוויטר, וצייץ לו: “נראה שקנית את הקוף הגנוב שלי- דבר איתי שנוכל לתקן את המצב”.

משפט הקופים

אם יש לכם נפ”ט של יצירה, הדבר לא בהכרח אומר שיש לכם את זכויות השימוש המסחרי בה, בדומה לכך שרכישת תמונה פיזית מאמן לא מעניקה לכם את הזכות למכור ממתגים (מרצ’נדייז) שהיא מודפסת עליהם או למכור אותה לשימוש בפרסומות. אבל המצב המשפטי של גרין מורכב יותר, משום הנפ”ט של הקופים המשועממים כן כולל בתוכו את זכויות השימוש המסחרי.

כך שעקרונית, אם גרין ישיק את סדרת הטלוויזיה שלו, דארקווינג84 יכול לכאורה לתבוע אותו על הפרת זכויות. מעשית, דארקווינג84 קנה רכוש גנוב, וקשה להאמין שיחשוף את זהותו ויסתכן בהליכים פליליים ואזרחיים נגדו. לדברי אריק גולדמן, פרופסור לחוקי קניין רוחני וטכנולוגיה מאוניברסיטת סנטה קלרה, בראיון עם עם באזפיד, הרוכש מוגן אם לא ידע שהמוצר שרכש גנוב. אבל מאחר ששרשרת הבעלות על נפ”ט מתועדת בפומבי, לא בטוח שהוא יוכל לטעון לחוסר ידיעה.

גרין עצמו טוען שלדארקווינג84 אין שום זכות שימוש בקוף “מאחר שהאמנות נגנבה. קונה שרכש אמנות גנובה עם כסף אמיתי ומסרב להחזיר אותה לא זכאי חוקית לזכויות שימוש בקניין הרוחני שלה”. לדבריו, “אני מצפה לדיונים תקדימיים על בעלות וניצול קניין רוחני, אחרי שהשקעתי 18 שנה בלמידת זכויות יוצרים וחוקי התעשייה. אני מעדיף לפגוש את דארקווינג84 לסגור עיסקה מאשר בית משפט. אנחנו יכולים להוכיח את ההבטחה שבקהילת קופי-האדם”.

באזפיד איתרו השבוע את דארקווינג84, וזיהו אותו כמנתח מאוסטרליה ואספן אמנות שמשתמש בפרופיל הטוויטר drwerty. דארקווינג84/ד”ר וורטי הסביר ש”זה לא היה זול ולא סומן כחשוד אז קניתי אותו בתום לב”. לדבריו, אין לו תוכניות עבור הקוף, ו”אשמח לדבר עם סת’ ישירות” – מסר שהוא גם צייץ לגרין. 

גם אם דארקווינג84 בסופו של דבר לא יחזיר את הקוף לגרין, הוא יתקשה להרוויח ממנו בפלטפורמת המסחר OpenSea, שבה בוצעו כל הטרנזאקציות סביב הקופים הגנובים. אופןסי אמנם לא יכולים לשנות את הרישום בבלוקצ’יין, אבל הם מפעילים מדיניות שמקפיאה את האפשרות לסחור דרכם בפריטים שחשודים כגנובים. הקופים הגנובים אמנם מוצגים באופןסי תחת היוזרים שמחזיקים בהם, אבל מעליהם מופיעה אזהרה אדומה “Reported for suspicious activity”.

בינתיים, stapeski, בעל קוף מספר 2775, הציע לגרין הצעה מרגשת: “כחלק מהקהילה, רציתי להציע לך את הקוף שלי (אח כמעט זהה) אם תרצה להשתמש בו להוציא את הסדרה שלך בלי שתצטרך להתעסק עם זה. חינם אחי. לא מגיע לך הבלגן הזה. אוהב את העבודה שלך. תגיד לי אם אתה מעוניין, אתה אחד מאיתנו”.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.