כך תתמודדו עם ה-BSA – המדריך הלא-מקוצר

דיסק פיראטי צרוב של חלונות XP. צילום: עידו קינן

פרסמתי ב-NRG ועסקים און ליין מדריך להתמודדות בעלי עסקים עם ארגון האנטי-פיראטיות BSA ישראל. המדריך קוצר בעריכה. הנה הוא במלואו:

מה אני צריך לעשות כדי לא להסתבך עם ה-BSA?
חד וחלק: לא להחזיק תוכנות פיראטיות. “הייתי מביא איש מחשבים שיבדוק את המחשבים במשרד, ואם יש חוסר ברשיונות, הייתי משלים את הרשיונות האלה, מיישר קו”, אומר עו”ד פרזנטי ממשרד ד”ר שרה פרזנטי ושות’. עו”ד ירון שביט ממשרד שנהב, אלרום, קונפורטי ושביט ממליץ לבעלי עסקים שפונים אליו בנושא ה-BSA גם להחתים את העובדים על מסמך שאוסר להתקין תוכנות פיראטיות, כדי שלא יווצר מצב שיש בעסק תוכנות כאלה שבעל העסק אפילו לא מודע לקיומן. מנהלי המחשוב בחברה יכולים גם להגדיר הרשאות לעובדים שלא יאפשרו התקנת תוכנות. במסמך שהכינו במשרדו של שביט עבור לקוחות שנתקלו ב-BSA, נכתב כי “מומלץ לנקוט באמצעים שימנעו ‘שוטטות’ של אנשים שאינם מורשים לכך בשטחי העסק” – זאת כדי למנוע מצב שחוקרים פרטיים מטעם ה-BSA ילקטו כך מידע על התוכנות של העסק.

בדקתי את המחשבים, וכל התוכנות שלי חוקיות. מה לעשות?
להכין את הרשיונות ולחכות. “תהיה מוכן שהם חלילה יגיעו אליך עם צו, שיהיה לך את כל הרשיונות להציג, ובמצב כזה, אם הכל תקין אצלך, התביעה נופלת”, ממליץ עו”ד פרזנטי.

קיבלתי מכתב מה-BSA שאומר שהם באים לבקר עסקים באזור שלי. מה לעשות?
מדובר במכתב סטנדרטי שנשלח לרשימת עסקים שנלקחה ממאגר מידע, ועל כן העובדה שקיבלת מכתב לא מעידה שיש ל-BSA מידע עליך. פרזנטי: “לאנשים שהכל תקין אצלם ואין להם ממה לחשוש, אני ממליץ לענות למכתב באופן תקיף ויפה: ‘קיבלתי את מכתבכם. לא היה מקום למכתב הזה, אין לו שום בסיס, כל התוכנות שלנו מורשות. אנחנו לא נאפשר לכם לבדוק ללא צו בית משפט’. אני מניח שלא תשמע מהם יותר, אלא אם יהיה להם מידע שאומר אחרת. אלה שלא הכל תקין אצלם, שיביאו איש מחשבים שיעשה סדר במערכת ויסדירו את הרשיונות. הם משיגים את רוב המטרה שלהם במכתב הזה – כמות התביעות מאוד קטנה”. המסמך של שביט מייעץ דווקא להימנע מלהשיב למכתב.

מה לעשות אם ה-BSA מגיע לביקור בעסק שלי בלי צו?
בשום אופן לא לתת להם להיכנס. “אנשי ה-BSA שבאים בלי צו חיפוש הם על תקן של מבקר שמבקש רשות, ואתה לא חייב להרשות להם”, אומר עו”ד שביט. “לא להכניס אותם, ולא לשתף פעולה מתוך כוונה להראות שאתה בסדר ותמים, ובסוף לעזור להפליל את עצמך. כשמישהו בא ואומר, ‘אני רק מבקש לעזור לך ולעשות ביקורת באישורך’, התשובה האוטומטית צריכה להיות ‘לא’. טובות במקום אחר, פה זה ביזנס”. במסמך שהוכן במשרדו של שביט נכתב כי “לכל אדם שמורה הזכות להתנגד לכניסה לחצרים ולעריכת חיפוש בהם שלא כחוק”, אבל מובהר כי “אם ההתנגדות תכלול שימוש בכוח, הרי שמידת הכוח צריכה להיות סבירה, שכן חריגה ממידת הסבירות תעמיד את המתנגד בסיכון של העמדה לדין פלילי”.

מכתב מה-BSA משנת 2005

אם ה-BSA באים עם ניירות רשמיים, להכניס אותם?
רק אם הניירות האלה הם צו רשמי של בית משפט. “גם אם מישהו בא עם משהו שנחזה להיות אישורים רשמיים, ההמלצה הבסיסית היא קודם כל לערב את עורך הדין שלך”, מבהיר עו”ד שביט. “אם יש צו חיפוש של בית משפט, ההנחה היא ששופט הפעיל שיקול דעת משפטי והתיר חיפוש – זה לא דבר שנותנים כלאחר יד. אל תכניסו סתם”.

ואם הם באים עם צו בית משפט, להכניס?
גם אז, לא כל כך מהר. פרזנטי מסביר: “מגיע אליך כונס נכסים – בדרך כלל עורך דין חיצוני, לא של ה-BSA – עם הצווים ומסביר לך מה הסיפור. כדאי לבקש ממנו לשבת בצד ולשתות כוס קפה, ולפקסס את הצווים לעו”ד של החברה, ואם אפשר שהעו”ד של החברה גם יגיע ויהיה נוכח בעת הביצוע”. פרזנטי ממליץ לפנות לעורך דין ש”יידע לקרוא את הצווים נכון. יש עורכי דין מסחריים של החברה, שלא ראו צו כזה בחיים ולא יזהו בו פגמים, אם יש כאלה. עדיף לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום קניין רוחני או בסעדים זמניים, שמבין בצווי חיפוש”.

מה יכול לפסול צו?
פרזנטי: “צריך לבדוק שהצו אכן מופנה אליך, שהשם שלך או של החברה מופיע בו, שאין טעות במספר ח”פ. כבר ראיתי צווים שהגיעו לכתובות הנכונות אבל על שם חברה לא נכונה, ואנשים מרוב לחץ לא שמים לב – היתה חברה בכתובת הזאת, היא עזבה ובאה החברה שלך, אבל אתה רואה את הכתובת שלך ואתה לא שם לב ונותן לו להיכנס. אם הצו הוא לא כדין, לא לתת להם להיכנס”.

כמה זמן מותר לי לעכב את הצוות?
פרזנטי: “בדרך כלל זה בהסכמה: העו”ד של ה-BSA יחכה שעה, או שהוא ידבר בטלפון עם העו”ד שלך, יסביר לו ויפקסס לו ויקבל ממנו אישור להתחיל את ביצוע הצו”.

ואם אני לא נותן לו להיכנס למרות הצו?
פרזנטי: “אם לא יתנו לו לבצע את הצו, הוא יכול לבצע אותו בעזרת השוטר, אם הצו שמורה לשוטר לעזור לו. בית המשפט לא שש לתת הוראות למשטרת ישראל לסייע בתיקים אזרחיים, אבל יש מצב כזה. בכל מקרה, אני לא מניח שיבוא כונס הנכסים, שהוא עורך דין, ויפעיל כוח. לרוב הוא יבקש בצו סיוע משטרתי. אם לא נותנים לו את זה, הוא מביא שוטרים בשכר, כדי שאם יפריעו לו בביצוע הצו, השוטר יוכל להתערב”.

אנשי ה-BSA הציגו לי צו והכנסתי אותם. אני צריך לעמוד בצד ולתת להם לחפש כרצונם?
לא. החיפוש צריך להתבצע בנוכחות שני עדים, ורצוי שאלה יהיו עורך דינך ואיש המחשבים של החברה. שביט: “הייתי מציע שמישהו יתלווה למבקרים האלה, ויתעד בדיוק מה הם רואים – בדקו את המחשב של X, מצאו Y. כבר נתקלנו במצבים בהם אחרי כל הביקורת, מה שנטען שחיפשו לא מצאו, אבל טענו שמצאו דברים אחרים, ולך תסביר שאין לך אחות. אם אין לך תיעוד כזה, אחר כך לך תוכיח שבאמת לא היתה תוכנה כזאת”. פרזנטי ממליץ לתעד את הפשיטה במצלמה, דבר שגם ירתיע את ה-BSA מלחרוג ממה שהצו מתיר להם לעשות, וגם ישמש ראיה במקרה הצורך. כמו כן, כדאי לצלם ולשמור עותק של הצו עצמו.

מה בדיוק קורה במסגרת החיפוש?
פרזנטי: “איש מחשבים שמתלווה לכונס הנכסים עושה בדיקה במחשבים של החברה, בודק אילו תוכנות יש, עושה רשימה מחשב-מחשב, ואז מבקש ממך להציג רשיונות. אחר כך הוא מגיש דוח לבית משפט, ושם הוא כותב, נניח, ‘מצאתי 30 תוכנות שלא היו להם רשיונות'”.

כל התוכנות שלי חוקיות, אבל הרשיונות לא במשרד אלא במקום אחר. מה עושים?
פרזנטי: “אם לא כל הרשיונות נמצאים, אתה מציג לו את אלה שיש ואז הוא מבקש שתשלים לו את החסרים. יכול להיות שבסוף יתברר שאין שום דבר, אבל ההליך הלא נעים כבר קרה, וצריך עכשיו לנסות להתמודד איתו. אם יש רישיון ואתה יכול להציג אותו, אתה תזכה. אם אין לך, אתה בדרך כלל הולך לתקוף את הצו עצמו”.

איך אני תוקף את הצו?
צריך לנסות להוכיח שהמידע שהציג ה-BSA לשופט שהוציא את הצו היה מפוקפק. במלשינון הטלפוני של ה-BSA, המלשינים לא נדרשים לתת את שמם, ובמלשינון באתר האינטרנט הם לא יכולים לתת את שמם אפילו אם הם רוצים – פשוט אין שדה כזה. פרזנטי אומר ש”בדרך כלל יש עובד שהלשין וה-BSA יודעים מי הוא, אבל אם הם באים רק עם מידע אנונימי, והם לא יודעים מי נתן את המידע, בעיניי בימ”ש לא צריך לתת להם צו. הרבה פעמים ה-BSA מגיש תצהיר של עובד שלו, שאומר ‘אני קיבלתי מידע כזה וכזה’. כדי לקבל צו מניעה זמני מספיק ראיה לכאורה, וצריך לזכור שעדיין אין פה שום ראיה, אלא רק תצהיר של עובד ה-BSA”.

אם יש פגמים משפטיים בצו, אני יכול לערער עליו ולהביא לביטולו?
לא. “יש בעיה”, מודה פרזנטי. “אתה לא יכול לערער בזמן אמיתי, כי אתה לא יודע שהולכים להגיש נגדך צו, בדרך כלל יש איסור פרסום שה-BSA מבקשים, ובצדק, כי אחרת זה פוגע בתהליך”.

אם מצאתי פגמים בצו בדיעבד, והוכחתי אותם בבית המשפט, זה מבטל את הקבילוּת של הראיות שה-BSA אסף באמצעות הצו?
למרבה הצער, לא. פרזנטי: “יש בעיה בישראל לפסול ראיות שהושגו שלא כדין. שלא כמו בארה”ב, למשל, בישראל לא חלה הלכת ‘פירות העץ המורעל’, שאומרת שאם תפסת ראיה והצו לא היה תקין – הראיה פסולה. זאת אומרת שה-BSA כן יוכל להשתמש במידע שנצבר. אבל בהחלט יכול להיות שבימ”ש יעניש אותו על שהוציא צו בדרך לא תקינה, הטעה את ביהמ”ש, התבסס על מידע שלא היה מדויק”.

אז גם אם הצו לא היה תקין, ה-BSA לא נענש?
פרזנטי: “בית משפט ייכול לפסוק שה-BSA צריך לשלם לך הוצאות משפט, אבל בסופו של דבר בתביעה העיקרית אתה תפסיד, כי יוכיחו שהיו לך תוכנות פיראטיות”.

אז כדאי למנוע את הכניסה של ה-BSA לעסק בכל מחיר?
לא בכל מחיר, רק בדרכים חוקיות – לחפש כל דבר שיכול למנוע את החיפוש. פרזנטי מפרט: “לבדוק שמה שהם עושים נעשה בצורה חוקית ומגובה בהחלטה ובצווים כדין, הכל עותקים מקוריים, שכונס הנכסים הפקיד ערובה בעצמו, לבקש לראות רישיון עו”ד או ת”ז של כל הנוכחים”.

ה-BSA יכולים לעצור אותי או לקחת לי את המחשבים?
ממש לא – הם לא גוף אכיפה רשמי של המדינה. עו”ד פרזנטי: “הם לא לוקחים לך את המחשבים והם לא שמים לך אזיקים. אנחנו מדברים על הליך אזרחי גרידא”.

אז למה הם באים עם שוטר?
פרזנטי: “הוא בסך הכל בא כאיש אבטחה. הוא לא בא לעצור אותך כי הפרת זכויות, אלא כדי שלא תרביץ לכונס הנכסים שמבצע את צו החיפוש ולא תפריע לו במילוי תפקידו”.

תגובות

4 תגובות לפוסט “כך תתמודדו עם ה-BSA – המדריך הלא-מקוצר”

  1. Rogel on 11 בדצמבר, 2005 17:06

    giving them poison is not part of the guide?:)

  2. הרוכב הבודד on 11 בדצמבר, 2005 20:09

    רוכבי הBSA
    באים גם בחבורות
    http://bsa.webpark.cz/fotogalerie/bsa/bsa_csbrigada.jpg

    או בגרסת ה Small Arm

    http://members01.chello.se/bsa/head.htm

  3. יהונתן on 11 בדצמבר, 2005 20:28

    אשמח לסייע עם חוות דעת משפטית בפעם הבאה שתזדקק…

  4. Room 404 on 25 באוקטובר, 2006 13:56

    […] וכמו בכל פוסט על ה-BSA, הנה מדריך משפטי להתמודדות עם הפשיטות (הנדירות מאוד) של BSA ישראל על בתי עסק. […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.