בנק הפועלים מסרב להודות בטעות הדגל
דגל ישראל המחולק על ידי בנק הפועלים, ואשר למרבה הגאווה הלאומית מיוצר בסין, הוא פגום: ערוץ 7 גילה שבסיסי המשולשים של המגן-דוד, שאמורים להקביל לפסים, מאונכים להם.
כך קובע חוק הדגל משנת 1949:
בין שני פסי התכלת ובמרחק שווה משניהם – מגן דוד עשוי שישה פסי תכלת 5.5 סנטימטרים רוחב האחד, המצטרפים לשני משולשים שווי צלעות, שבסיסותיהם מקבילים לשני פסי התכלת שלאורך הדגל
מרני רהב, דובר הבנק, נמסר בתגובה, אותה אני מצטט מהדיווח באתר סקופ: “הדגל שחילקנו זהה לחלוטין במתכונתו לדגלים שניתלו באולם מוזיאון תל אביב הישן ביום בו הוכרזה מדינת ישראל. כמו הדגלים ההם, גם הדגל שלנו מיועד להיתלות מלמעלה למטה ולא להיות מונף אופקית. לא מדובר בטעות ולא בזילות אלא במחווה היסטורית מדויקת”.
כמה וכמה בעיות יש עם התגובה הזאת:
1) חוק הדגל חוקק ב-1949, ומאז הבסיסים מקבילים לפסים. אי אפשר להיתלות בדגלי הכרזת המדינה, שהתרחשה בשנה שקדמה לחקיקת חוק הדגל.
2) אם הדגל של הבנק מיועד לדמות את דגלי הכרזת המדינה ולהיתלות מלמעלה למטה, מדוע הפרופורציות שלו הן של דגל הנפה (8:11) ולא של דגל תלייה, בו אורך הדגל גדול משמעותית? (ראו תמונת הדגלים בהכרזת המדינה)
הכרזת המדינה. צילום: רודי ויסנשטין, זכויות ברשות הכלל
3) אם נקבל את הטענה שהדגל מיועד לתלייה, שהרי אין לו שרוול להלבישו על תורן, אלא חוט לתלייה, מדוע הדגלים שהנפיק הבנק בשנה שעברה, וגם כן היו מיועדים לתלייה, הציגו בסיסים מקבילים ולא מאונכים? (ר’ תמונה השוואתית כאן)
4) מבדיקה אקראית, בכל דגלי התלייה שראינו ברחובות, חוץ מאלה של בנק הפועלים, הבסיסים מקבילים ולא מאונכים.
לפעמים עדיף פשוט להודות בטעות. זה הרבה יותר מכובד.
זה לא דגל ישראל. זה דגל בנק הפועלים.
מה אתה מצפה מהאפס הזה, רני רהב? כשמו כן הוא.
צודק לגמרי. ממתי בנק הפועלים מוכן להודות בטעויות? זה עלול לעלות להם כסף…
חדר 404 נושך עיתונאים, מסעדות ובנקים.
אחד המקומות המעניינים בבלוגוספירה הישראלית.
מדהים לראות כמה אנשים בכלל לא שמו לב לכך ותלו את הדגלים בחלונות הבתים. כשאני מסתובב ברחוב אני מרגיש כאילו הושלכתי לאיזה מערכון סאטירי שלועג לישראלים…
ליכטש, אתה רומז שבנק הפועלים הוא לא הבנק של ישראל?
רועי, אני לא שמתי לב לזה לפני שנתקלתי בפרסומים, ולו היו שואלים אותי לפני שקראתי את חוק הדגל, לא בטוח שהייתי יודע להגיד באיזה כיוון יושב המגן-דוד.
בנק הפועלים, מיכלי, זה כמו הוותיקן. מדינה בתוך מדינה. ושרי אריסון היא האפיפיור.
שנה שעברה הועבר תיקון לחוק (?) שאמר בין היתר את הזווית בה מותר לתלות דגל הנפה ושאסור להציג ברבים דגל קרוע. אם אני זוכר נכון גם הבטיחו קנס לעוברים על התקנה הזו. מה קורה עם זה? האם בנק הפועלים עומדים לחטוף תביעה על כמה מאות אלפי דגלים?
אוקיי… צודקים.
זו עדיין קטנוניות…
תומר, זה לא תיקון לחוק אלא תקנות שהוציא משרד הפנים (כמו שמותר לו לעשות לפי החוק), ואני לא חושב שאפשר לקנוס את בנק הפועלים על כל הדגלים האלה כי הוא לא זה שמניף אותם, אלא רק חילק אותם לכל מי שקונה עיתונים לשבת.
שכחתי, קישור.
[…] דגלי בנק הפועלים, גם דגל האורות של עלם פגום – בסיסי המשולשים לא מקבילים […]
אין כזה דבר דגל לתליה אנוכית ודגל לתליה אופקית.
יש דגל אחד והחוק הגדיר במדויק איך הוא אמור להראות (בסיסי המשולשים מקבילים לפסים).
את הדגל אפשר לתלות לאורך או לרוחב אבל העיצוב זהה.
להיות דגל דראפט ראשון זה מחייב.
אני תליתי. אני צריך להתכונן לבגרות, אז להטריד את עצמי עם ללכת ולהוריד אותו או לדחות את זה למחר?
ואני רוצה להבהיר משהו – אני לא הרועי שהגיב כאן כבר (תגובה מספר 4).
אני היותר וותיק.
מעכשיו אני אהיה האחד עם האתר שלא קיים.
המצחיק הוא שעל הבניין של בנק הפועלים ברח’ בן-יהודה (קרוב למפגש שלו עם רח’ הרכבת) דגלי התליה דווקא תקינים.
טוב נו, רני רהב.
כמה שאני שונא את הבנקים בכלל ואת בנק הפועלים בפרט, הפעם אני דווקא לגמרי בעדם. מה ההתעקשות המטופשת על הכיוון של מגן הדויד? אין שום חשיבות לכיוון, ולדעתי זה דווקא נחמד שיש לדגל יותר מאופציה אחת. זה שהכנסת חוקקה חוק נגד זה לא צריך לעודד אתכם – הכנסת גם מחוקקת חוקים לצנזורה על האינטרנט, ובאופן כללי נכנסת לנו לכל מיני מקומות שעדיף שהיא תישאר מחוץ להם.
חזי (וכל האחרים), האמת היא שהאי-ציות לחוק הדגל לא ממש מעניין אותי; אותי מעניינת דווקא ההתייחסות של הבנק – האם הודאה בטעות היא דבר כל כך נורא שיש לעשות הכל כדי להימנע ממנה?
אם כך צריך גם להוריד את דגל האורות בעזריאלי כי הוא גם לא תקני
אתמול בטלוויזיה בטקס יום הזיכרון ששודר מהכותל לא יכולתי שלא לשים לב שחצי מששת הדגלים שהיו תלויים בצד ימין היו כמו הדגלים המושמצים. אולי פשוט ישנו את החוק ויקבעו שאם הדגל מיועד לתלייה במאונך מותר להדפיס את מגן הדוד על הצד?
חוק ידוע במיתוג- לא נוגעים בלוגו.
עידוק — אם ההודאה בטעות מפריעה לך, אז אני חייב להגיד שלא נראה לי שהם טעו. הסיבה שלהם נשמעת לי הגיונית לגמרי והם לא הראשונים שסובבו את מגן הדוד כך ש”יעמוד” מול המתבונן ולא מול הפסים.
עידו, העובדות מצדדות בעמדה שלי, ובמיוחד העובדה שהדגלים שחולקו השנה זהים בכל לדגלים של השנה שעברה, מלבד כיוון המגן דוד. אני אמור להאמין שבשנה שעברה הם התכוונו שנתלה (ולא נניף) את הדגל בגרסתו הנכונה, והשנה הם פתאום שינו כיוון והתכוונו שנתלה אותו בגרסה שעושה מחווה לדגלים של אירוע ההכרזה? נשמע כמו תירוץ שנועד למנוע הודאה מביכה בטעות שלהם.
או שאין שום קשר בין מי שבחר את הדגלים שנה שעברה למי שבחר את הדגלים השנה, וזה שבחר אותם השנה חשב על זה והחליט שהדגל יותר יפה ככה.
הדגל אפילו עוד יותר יפה אם עושים כל צלע של המשולשים בצבע אחר.
ואם הדגל היה מיועד להתלות מאחורי נייר צלופן בצבעים שונים אז אולי הם היו עושים את זה, אבל הדגל מיועד להתלות מלמעלה למטה.
חוץ מזה, בדגל בנק הפועלים שחולק לפני שנתיים חוטי התלייה היו באותו מקום (כלומר תליה על האורך), ולמרות זאת מגן הדוד היה בצורה התקנית.
בקיצור, תירוצים לא חסרים להם….
[…] אודות פגמים שכאלה בדגל ישראל, הציצו אצל עידוק בבלוק: בנק הפועלים מסרב להודות בטעות הדגל תגובות ב- RSS 2.0. אפשר להגיב או לטרקבק […]
האמת שדבר דומה קרה להולנדים, אבל הם מכרו את הדגלים לצרפתים.
[…] זוכרים שבנק הפועלים חילק השנה דגלי ישראל פגומים – שבהם בסיסי המשולשים של המגן-דוד מאונכים לפסים במקום להקביל להם? ושדובר הבנק, רני רהב, אמר ש”הדגל שחילקנו זהה לחלוטין במתכונתו לדגלים שניתלו באולם מוזיאון תל אביב הישן ביום בו הוכרזה מדינת ישראל. כמו הדגלים ההם, גם הדגל שלנו מיועד להיתלות מלמעלה למטה ולא להיות מונף אופקית. לא מדובר בטעות ולא בזילות אלא במחווה היסטורית מדויקת”? וזוכרים שזה שקר? […]
[…] מן הארכיף: שקר הדגלים של בנק הפועלים 1, שקר הדגלים של בנק הפועלים 2, הדגל הפגום של עמותת עלם […]
תגיד, במילה נג’ס השטרונגול של הגימ”ל צריך להיות בארבעים וחמש או בחמישים ושתיים מעלות לסמ”ך?
מה אתה שואל אותי, תסתכל בכרטיס החבר שלך ותגיד לי אתה.
[…] היסטורית מדויקת”. זה היה תירוץ שקרי, כפי שהסברתי פה […]
[…] הכרזת המדינה. שלושת הפוסטים הבאים מסבירים למה זה שקר: 1, 2, […]
[…] המקרה ההוא מ-2008, בו הדגלים, שחולקו ברוחב לב על-ידי בנק הפועלים, […]
עד שסוף סוף מישהו מייצר את הדגל בצורה תקינה תוקפים אותו?!?!
חוק הדגל מתייחס לצורה *הרשמית* של הנפת הדגל, במאוזן.
אבל כשתולים את הדגל במאונך (ובוודאי כשהוא ארוך וממילא אינו לפי הפרופורציות שבחוק הדגל) ההגיון הבסיסי הוא שה’מגן דוד’ יעמוד ישר, ולא ישכב על הצד בצורה לא ברורה.
כמו שהוא היה תלוי בהכרזת המדינה וכמו שהוא תלוי גם היום במקומות רבים (ולא כמו שמנסים להציג פה שזו המצאה של בנק הפועלים או משהו כזה).
כל פעם שאני רואה דגל שתלוי במאונך כשה’מגן דוד’ שוכב על הצד זה יוצר לי תחושה של ביזוי הדגל.
222