שאלה באתיקה בלוגרית
מה דעתכם: בתור פעיל (בהתנדבות מלאה) ב-CityDov, הקבוצה האינטרנטית למען בחירת דב חנין לראשות עיריית תל אביב יפו (אשר לא הוקמה, לא מופעלת ולא ממומנת על ידי חנין או אנשי תנועת עיר לכולנו, אלא על ידי חברים ומכרים שלי מהחיים ומהאינטרנט), האם עלי להימנע מלכתוב כאן על דברים מעניינים שאני מגלה על הפעילות האינטרנטית של רון חולדאי וסיעת תל אביב אחת? ואם עלי להימנע, מה אני צריך לעשות עם המידע שאני מוצא או שמגיע לידי – לפרסם אותו ב-CityDov? להעביר אותו לעיתונאים רלוונטיים? לזרוק לפח?
אתה מרגיש שאתה יכול לכתוב על זה בצורה ה”עידו-קיננית-עיתונאות-מפוכחת-אתית-וצינית” הרגילה? לי נראה כאילו זה שאתה תומך של דב חנין לא אמור להשפיע על זה. כלומר, זה לא כאילו מה שנכתב כאן בדרך כלל נקרא כחסר פניות/דעה.
אם לא היית פעיל, היית מפרסם?
אם כן, פרסם, עם גילוי נאות כמובן.
אם בלוג הוא לא “כלי תקשורת” במובן המוסדי של המילה, ולדעתי הוא לא, אתה לא חייב שום דבר לאף אחד. מכיוון שבלוג אמור לפחות להיות כלי ביטוי אישי הוא דומה יותר לשיחת סלון מורחבת ולכן נראה לי שאתה יכול לכתוב בו כל דבר שהיית מספר לחברים בסלון. זה תקף באותה מידה לבלוג הזה ולבלוג של דוב חנין שאם אני מבינה נכון הוא יוזמה פרטית לגמרי. גילוי נאות יכול להיות יפה מצדך אבל הוא ממש לא חובה בעיני.
לא אתי שתסתיר.
ברמת העקרון, העיתונות האובייקטיבית מתה. כבר מזמן, לעיתונאים יש את ההטיה שלהם, ואין להם באמת יכולת לכתוב ללא פניות. האם אתה מסוגל לדמיין לעצמך את אמנון אברמוביץ’ נותן מחמאה לביבי נתניהו?
לכן, מה שמציעים זה שעיתונאים ינסו לשמור על דיווח חסר פניות, אבל יפרסמו את ההטיה שלהם. אני אפילו לא הייתי מסתפק ב”הכותב פעיל ב…”. אולי הייתי אפילו מוסיף “הכותב תומך של דב חנין ופעיל בהתנדבות ב…”. ככתיבה עיתונאית, במצב כזה, רצוי שתמנע מלתת את דעתך על הנושאים, ותסתפק בעובדות. כמו כן, שים לב לא להתעלם מעובדות שתומכות בחולדאי.
כבלוגר, חופש המשחק שלך הרבה יותר גדול. בלוג הוא, בהגדה, מאמר דעה. אתה מוזמן לכתוב מה שאתה רוצה. מה שכן, אם מיצבת את חדר 404 כבלוג דיווחי, כדאי שתאמץ את הכללים שחלים על עיתונאי לגביהם, או שהבלוג שלך עלול לאבד את המעמד שלו.
שחר
לדעתי אתה יכול לכתוב כאן (עם גילוי נאות) אבל לא כדאי לכתוב ב-CityDov.
ב-CityDov, לדעתי, צריך לכתוב על דוב חנין ועל תל אביב (ורק אם יש קשר לחולדאי אז להזכיר). לדעתי יש צורך להדגיש ב-CityDov את מה שטוב בחנין ולא את מה שלא טוב בחולדאי (בניגוד לקמפיין של חולדאי שלא מצליח לאתר יתרונות של חולדאי אז מחפש חסרונות בחנין).
מסכים עם שחר וערן. אין שום בעיה אתית, בטח אם אתה מוסיף גילוי נאות.
גם אני חושב שמצפים מבלוגר להיות דעתן. לא ראית מה קורה בבלוגים הפוליטיים בארה”ב?
אם אתה חושב שיש לך מידע רלוונטי לבחירות – הוא צריך להתפרסם. בין אם פה, או בכל מקום אחר.
לא מיצבת או הגדרת אף פעם את הבלוג כמשהו נייטרלי, כך שאני לא חושב שיש בעיה אם תפרסם פה דברים.
כבר כתבת על הבלוג של חולדאי. אז מה בעצם ההבדל העקרוני?
citydov הוא המקום. במידה מסוימת, שיטת ה”גילוי נאות” היא הודאה מפוכחת ובוגרת בניגוד עניינים אפשרי, אבל היא מתאימה רק למקרים של ניגוד עניינים.
כאשר אתה מצהיר על תמיכה אידאולוגית במשהו, סביר לצפות שהטקסטים שאתה כותב יהיו מוטים, אבל לא בגלל ניגוד עניינים (הרי אין בינך לבין חולדאי סכסוך אישי או עסקי כלשהו), אלא בגלל מידה מסוימת של דיסוננס קוגניטיבי (http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%A0%D7%A0%D7%A1_%D7%A7%D7%95%D7%92%D7%A0%D7%99%D7%98%D7%99%D7%91%D7%99). גם אם עמדתך נראית לך צודקת ב-100%, עליך להשלים עם העובדה שדיסוננס כזה קיים (גם אם כל הטיעונים שלך רציונליים ומנומקים). הגילוי הנאות לא ממש נותן לקוראים שלך כלים להתמודד עם הטיה כזאת.
לדעתי, פרסם פה רק סיפורים “גדולים” שיעברו את הסף ה”עיתונאי” שלך, כדי לא להציף פה. (+גילוי נאות)
באתר ההוא פרסם הכל. בשביל זה הוא שם. אתם לא קמפיין רשמי ואני מניח שלא תשמיצו ללא רסן.
גלוג הוא כמו טור בעיתון ולא כתבה נייטרלית, אולי אפי פחות נייטרלי מטור. בלוג משקף את הדעות של הכותב בד”כ.
בתור כתב בלוג מצפים ממך (לפחות אני) לספר את הסיפור המלא והאמיתי לצד דעתך האישית. בלוגר עם אתיקה ידאג להפריד את הדברים כך שיהיה ברור מהי דעתו ומהן העובדות בשטח.
בתור שותף לסיטידב, אני מצפה ממך לפרסם בסיטידב ואז ללנקק מכאן ולהביא הרבה טראפיק.