התקשורת טועה, אנחנו מתקנים
(טעויות ושגיאות בתקשורת שהצטברו בתיבה)
• שכול וכשלון. באתר Eonline הישראלי יש פינה שמאחלת מזל טוב לסלבים שנולדו באותו יום. ב-31/3 הופיע שם יוגב ברזילי, כוכב פרוייקט Y, שהתאבד בשנה שעברה.
• Who’s on first? אתר לאטמה איתר בידיעה הזאת בידיעות אחרונות בעיית ניקוד: עירוני קריית אתא מובילה שם על בני השרון 17:17.
אני לא מבין בספורט, ולכן שמתי לב גם שהידיעה כתובה רע מאוד מבחינה חדשותית. נסו לאתר בה את המידע הבא:
1) ענף הספורט בו עוסקת הידיעה.
2) מה תפקידיהם של אילון ביהן ואריאל בית הלחמי, המצוטטים בידיעה.
• קפה במבצע. נרג’ (8/1) הוגה מדיניות תמחור מפתיעה.
• אולי זה שקל על אבטחה. דהמרקר מתקשה לחשב 24.50+1.90.
• ברחו עם המיליונים. וויינט (13/1) עם אחד מסוגי השגיאות האהובים עלי (שגם אני נפלתי בו לאחרונה), האלפים/המיליונים החסרים: 4-5 מוסלמים אחראים לכל הצרות בצרפת.
• אין סוסים. וויינט (27/3) מדווח על מאבק על השליטה ב”אנטרטיקה”. שמה של היבשת הדרומית הוא “אנטארקטיקה”, אלא אם המתרגם התבלבל, והמאבק הוא בעצם על היבשת הצפונית ארקטיקה.
• להלן. גלובס (1/3), כשעושים קופיפייסט מכתב תביעה צריך לערוך את הטקסט, אחרת משתרבבים לכתבה ניסוחים משפטיים כמו “(להלן: סרט)” ו”החוזה החתום מטעמה שהועבר לסאני לשם הוספת חתימתה עליו ‘שונה’ בדרך של ‘הוספת תוספת’ בנוגע לשימושים שהותרו”.
• מבוא לסטטיסטיקה. אתר הארץ (25/3) דיווח ש”[השר לבטחון פנים אבי] דיכטר אמר ששיעור הפשיעה בישראל ירד מ-7% למאה אלף ל-6% למאה אלף”. אין דבר כזה “7% למאה אלף” – שבעה אחוזים הם שבעה אחוזים, לא משנה מאיזו כמות (וגם האחוזים לא נכונים, זה אמור להיות מ-6.7% ל-5.7%).
• פלשתינה-א”י. הארץ (29/12/2008): ראש צוות המו”מ הפלשתיני, אבו עלא, מונה למפקד המחוז הצפוני במשטרה. או שאולי הדרומי. או שאולי זה יוחנן דנינו. העיקר שזה בלעדי.
• גיל הזהב והכסף. וויינט (23/12/2008) קובע שעליכם להיות בני 18 דולר ומעלה.
• כל התימנים אותו דבר. וויינט דיווח (26/12/2008) על יאיר גדסי, אבל בהומפייג’ התעקשו על אבנר גדסי.
• כשל טופס. דהמרקר שלחו אימייל שיווקי עם שדות להזנת פרטים לקבלת גיליון חינם. אבל השדות הם חלק מהתמונה ואי אפשר להזין בהם דבר.
• קוציהם של יו”דים. דהמרקר: טכנולוגייה זה הדור הבא – זה כמו טכנולוגיה, רק עם יותר יו”דים.
• אבשלום הארדקור. וויינט (27/3): “בני השגה”, לא “ברי השגה“; וויינט (25/3): “לילות כימים”, לא “ימים כלילות“.
• קומקון. בדהמרקר עדיין מתלבטים לגבי איות שמו של הכנס שלהם.
• ז’אקוזה! אתר דהמרקר (31/3), ז’רמון זה “זרמון” בצרפתית?
• לבלבל את האויב. קל מדי לתפוס את תיק דבקה בפרסום שגוי, כמו לירות בתינוק עם ממתק בחבית, או משהו כזה. בכל אופן, שעה לפני מתקפה על עזה דיווחו שם (12/2008) על ביטול המבצע בעזה, ידיעה שנעלמה מיד עם תחילת המתקפה.
• קיסרות אובמה. נשיא ארה”ב ברק אובמה מינה צאר אקלים (צאר בהקשר הזה זה שר-על עם סמכויות נרחבות בתחום). בוואלה (16/12/2008) שדרגו אותו לקיסר.
• סר למרותנו. זו לא שגיאת כתיב בערוץ 1 (7/1): כשמבקשים מיעקב אדרי, הוא סר לפתח את הנגב והגליל.
• לא משנה אם אתה העורך, העיקר שיאייתו את השם שלך נכון. אתר הארץ (28/12/2008) מתקשה לאיית את שמו של סגן העורך החדש, אבי זילברברג.
• סתם שגיאות. ישראל היום (22/12/2008), וויינט (25/12/2008)
• אבל עובדים על זה במלוא המרץ. נרג’ מרגיע (8/1): החיזבאללה ממשיך להתמקד בצפון ולא מעורב בהפגזת הנגב. בינתיים.
• תודות: ailaG, dingost, ik_5, SageeB, אבים פישר, אבישי וייסברג, אהרן פוירשטיין, אורן פרסיקו, איתי בנר, אלירן אזולאי, ארז בן ארי, גילעד נס, דנה לפיד, הראל דן, מיכאל זילברמן, נתאי פרץ, עופר סגלי.
____________________________________
עוד תיקונים באתר “העין השביעית”: ווב, רסס. נתקלתם בטעויות עיתונות שוות? הלשינו לי בכתובת tikunim@kenans.net
בפרומו ההוא לטלוויזיה של המרקר יותר הציק לי ה”נראת” מאשר “טכנולוגייה” :-)
לתפוס את דבקה בטעות זה כמו לקחת ממתק רדיואקטיבי מתינוק.
יש לציין רק שהמוצר שכבר זכה לשם “גלידה בשקלתשעים” התייקר ועולה היום 2.90, יחד עם זאת רבים ממשיכים לקרוא לו בשם שהשתרש.
בנר, היו”ד של “נראית” היגרה ל”טכנולוגיה”. יש שם מספיק יו”דים, רק לא במקום הנכון.
א. לא הבנתי מה הטעות בכתבה על הקפה. :-\
ב. הכתבה על בני השרון וקריית אתא כנראה לא מיועדת לי שלא מבין בספורט בכלל, או בכדורסל בפרט. לא נראה לי, שמי ש: לא מבין שניקוד כמו 74:79 לא מתאים לכדורגל או כדוריד או טניס או התעמלות אמנותית; ושלא יודע שכשאחד המצוטטים מביע אכזבה על תפקוד קבוצתו והשני מביע גאווה, מדובר כנראה במאמנים של הקבוצה המפסידה והמנצחת בהתאמה – אמור, או רוצה, לקרוא את הידיעה הזאת.
אה, הבנתי, העניין עם החצי קילו. חשבתי שזה לגיטימי לתמחר שונה חצי קילו, רק לא שמתי לב שזה בפחות מחצי מחיר…
@fireshine,
א. קנית שקית של קילו, שילמת 820 שקל.
קנית שתי שקיות של חצי קילו, שילמת 230X2=460.
ב. יש כללים לכתיבת חדשות, הידיעה צריכה להיות מובנת גם למי שלא מתמצא, וגם לצורך שימוש ארכיוני עתידי. כולם יודעים מי ראש הממשלה ומה שמו המלא, ובכל זאת כשכותבים עליו ידיעה חדשותית, לא כותבים “ביבי אמר” אלא “ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר”.
אגב ניטפוקים, ארקטיקה אינה יבשת, בניגוד לאנטארקטיקה.
גדול!
פסדר, פסדר. כבר הבנתי בנוגע לקפה, ובנוגע לכתבה- אולי, אבל עושים את זה כל הזמן במדורי הספורט. לא שנוהג שגוי הוא מוצדק רק כי כולם עושים אותו, אבל בסה”כ לא מדובר במשהו חריג.
בידיעה מ”הארץ” על מינוי ניצב דנינו, גם המפכ”ל שודרג והוא מעתה המפככ”ל (אתם מוזמנים למצוא פירושים לר”ת האלו).