סלקום לא אוהבת ביקורת, ובתפוז מגנים על חופש ביטוי באמצעות קומוניקט





סלקום העלתה פרסומת על חומת ההפרדה, שעוררה ביקורת על היחס הקליל לנושא ועל הפלסטינים הבלתי נראים שמשתתפים בה (נוכחים-נפקדים?). קבוצת פעילים מישראל ומחו”ל החליטה להוסיף את הפלסטינים בעריכה כביקורת סאטירית על הפרסומת, והעלה את התוצאה לפליקס, אתר הסרטונים של תפוז.

סלקום פנתה לתפוז בדרישה להוריד את הסרטון, בנימוק של פגיעה בזכויות יוצרים (נימוק בולשיט, מסביר עו”ד יהונתן קלינגר, כי מדובר בשימוש הוגן לצרכי ביקורת). מנכ”ל תפוז דן חן הוציא לפני כמה ימים קומוניקט בו הוא מביע תמיכה בחופש הביטוי באינטרנט לאור חוק הצנזורשת. לכן התשובה שלו לסלקום צריכה להיות משהו כמו “קיבלנו את מכתבכם. הדרישה שלכם לא סבירה, מאחר שמדובר בשימוש הוגן לצרכי ביקורת, ואנחנו לא מתכוונים להסיר את הסרטון”.

אבל בתפוז, שכבר הובילו בעבר לסגירת הבלוג “עומדים בשער” מול איומי התביעה של אתר One, צייתו גם הפעם והסירו את הסרטון. הסיפור המלא ותגובות הצדדים בכתבה של יהונתן זילבר בעין השביעית.

ההסרה מעידה, בעיניי, שחן מאמין שהגנה על חופש הביטוי של הגולשים היא פעולה פאסיבית, ולא כך הדבר. תרחישים אפשריים אחרי סירוב להסיר את הסרטון: בסלקום היו מבינים שהם לא עומדים מול עלה נידף, ויורדים מהעץ (תשאלו עיתונאים שנתקלו באיומים כאלה, זה קורה הרבה, כי יותר קל לשלוח מכתב בלשון משפטית מאיימת בחתימת עורך דין שיושב על ריטיינר קבוע מאשר באמת להגיש תביעה); סלקום היו מפסיקים לפרסם בתפוז, וחן יכול היה למנף את החרם הזה לקמפיין תקשורתי שלם שהשורה התחתונה שלו היא “תפוז נלחמים על חופש הביטוי של הגולשים”; סלקום היו מגישים תביעה, ואז לחן היתה הזדמנות להוכיח את תמיכתו בחופש הביטוי של הגולשים, ואולי גם היה רושם על שמו ועל שם תפוז פסק דין שמחזק את חופש הביטוי.

הסרטון, אגב, עדיין זמין במסתרי תפוז (תודה לנמרוד צוק על המידע), לכן תוכלו לראות אותו באמבד הזה עד שמישהו שם יקלוט את העניין ויסיר אותו לחלוטין:

והנה גירסה שלו ביוטיוב, שאמנם ממהרים להוריד סרטונים כשיש טענה לפגיעה בזכויות יוצרים, אבל גם יודעים לחזור בהם כשמתברר שזה לא נכון, כמו כשנציגיו של פרינס דרשו להוריד סרטון בו נראה תינוק רוקד לצלילי שיר של הזמר. ואגב, בארה”ב אפשר להגיש בקשה להסרה בגלל פגיעה בזכויות יוצרים לפי חוק ה-DMCA, אלא שהחוק הזה יודע לטפל גם במי שעושה בסעיף הזה שימוש לרעה ומגיש בקשת שווא. עקבו אחרי האמבד הבא בימים הקרובים, אולי יהיה פה מעניין:





גילוי נאות: אני מנהל הבלוגיה של אפצה בלוגים באתר אורנג’ טיים, שפועלת על הבלוגיה של תפוז

תגובות

11 תגובות לפוסט “סלקום לא אוהבת ביקורת, ובתפוז מגנים על חופש ביטוי באמצעות קומוניקט”

  1. נועה on 19 ביולי, 2009 10:03

    אין סרטון

  2. עידו קינן on 19 ביולי, 2009 10:38

    @נועה, שלושתם עובדים לי.

  3. נועה on 19 ביולי, 2009 11:13

    נו, שכחתי שאחרי שהחליפו לי מחשב בשבוע שעבר, צריך להגדיר את הIP החדש בחומת האש המשוכללת כדי שאוכל לראות וידאו. ובכל זאת לא עזר. בסוף הגעתי דרך האתר של קלינגר לסרטון אצל מישהו בפייסבוק (אותו דבר?)

    וסליחה שאולי אני קשת תפיסה אבל לא הבנתי את הפואנטה. זה שהפרסומת של סלקום היא דוחה, זה פשוט. לא צריך תואר בשביל זה. אני יכולה להוסיף עוד כמה לרשימה. מה נותנת התוספת?

  4. עידו קינן on 19 ביולי, 2009 11:27

    @נועה, התוספת מחזירה לפרסומת את הפלסטינים, שבגירסה המקורית הם בלתי-נראים. זה כנראה ממש מרגיז את סלקום, שרוצים להתעסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל לא כבד אלא בסבבה.

  5. נועה on 19 ביולי, 2009 11:54

    הלוואי והקופירייטר ואיש השיווק היו רבע אינטיליגנטים ממה שאתה מעריך אותם. להתעסק בסכסוך הישראלי-פלסטיני?
    חיילים משחקים כדורגל זה סבבה. דו-קיום וחומה מזכיר להם אולי פינק פלויד. הם לא צפו את המהומה אחרת היו נותנים לבאזז שנוצר להימשך כולל התפוז.

  6. One of the Crowd on 19 ביולי, 2009 11:58

    אד באסטינג-הדור השלישי

    *יש ביטוי עברי לאד באסטינג?

  7. ולנסיה on 19 ביולי, 2009 12:10

    http://www.youtube.com/watch?v=1fhJXGPbA7I

    מאכזב, אם סלקום לא היו עושים את המהלך המטופש שלהם בוודאי לא הייתי שומעת על הספוף החלש הזה לעולם.

  8. עידו קינן on 19 ביולי, 2009 12:11

    @One of the Crowd, אני פשוט קורא לזה שיבוש פרסומות.

  9. Rani on 19 ביולי, 2009 15:00

    אגב, הביקורת בלינק שנתת (http://www.haokets.org/default.asp?PageID=10&ItemID=4421) עוד לא נכתבה.
    חבל שרק בנובמבר הם ייזכרו להעלות את הפוסט.

  10. ערןב on 19 ביולי, 2009 15:23

    המ… גם הגרסה המאודבסטת לא ממש מוצלחת. מה רואים שם? פלסטיני כפות נפגע מאותם כדורים. מי כפת את אותו פלסטיני מאחורי החומה? בעיני משתמע שהכופתים הם אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטינים, כי לא רואים חיילים של צה”ל שכפתו את הפלסטיני. הכדור הרי איכשהו חוזר לצד השני. מי מחזיר אותו? שוב – לא רואים חיילים של צה”ל, משמע, מי שמחזירים אותו הם פלסטינים, לא כפותים. בקיצור – רעיון האדבסטינג הוא מוצלח, אבל הביצוע – כושל.

  11. נתנאל on 19 ביולי, 2009 19:18

    קבל תרחישים נוספים: סלקום מפסיקים את הזרמת המיליונים השנתית מהוואפ שלהם לתפוז, דלתם של שפירא וכהן נסגרת בפני חן בפעם הבאה שהוא מבקר בסלקום, וגם, חן צריך להסביר לבוסים שלו מסאני למה הסתכסך עם סלקום עכשיו…עכשיו דבר שוב על מלחמות תפוז על חופש המידע.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.