סיכוייו של האצטרובל להפוך לעץ אלון
בלוט הוא פרי עץ האלון, ואצטרובל הוא איבר רביה של עץ האורן.
הבעיה היא שהמילה האנגליתית acorn משמעותה מתורגמת במילונים מסויימים גם כבלוט וגם כאצטרובל (שנקרא גם strobile, pinecone ו-conifer cone), והמתרגמים לעברית לא תמיד בוחרים במשמעות הנכונה, כפי שמלשינה תמר עילם גינדין עם שתי דוגמאות:
1) בארוחת ילדים של מקדונלדס, המוקדשת לסרט “עידן הקרח”, נשאלים הילדים באיזה מסלול יוכל סקראט לאסוף את מירב האצטרובלים. באיור: בלוטים.
2) בספר “מתנת התרפיה” של אברהם מסלו ארווין יאלום, בתרגום כרמית גיא, מופיע הטקסט הבא:
בימים שבהם גיששתי וחיפשתי את דרכי כסטודנט צעיר לפסיכותרפיה, היה ספרה של קארן הורני, Neurosis and Human Growth, הספר המועיל ביותר שעמד לרשותי, ובמיוחד הועילה לי תפישת האדם בו כבעל נטייה מובנית להגשמה עצמית. אם מסירים מעל דרכו מכשולים, מאמינה הורני, סיכוייו של האדם להתפתח לכלל יצור בוגר ובשל המגשים את עצמו במלואו, הם בדיוק כסיכוייו של אצטרובל לצמוח ולהתפתח לכדי עץ אלון מפואר.
“בדיוק כסיכוייו של אצטרובל לצמוח ולהתפתח לכדי עץ אלון מפואר…” דימוי משחרר ובהיר להפליא!
זה שינה לעולמים את גישתי כלפי הפסיכותרפיה. מאז היה חזון חדש לעבודתי: המשימה שלי היא להסיר את המכשולים החוסמים את דרכו של המטופל שלי. אינני חייב להשלים את המלאכה עד תומה; לא עליי מוטלת המשימה להחדיר במטופל את התשוקה לצמוח מתוך סקרנות, רצון, תאווה לחיים, אכפתיות, נאמנות וכל אחד מאין ספור המאפיינים העושים אותנו בני אדם שלמים. לא, כל שעליי לעשות הוא לזהות את המכשולים ולהסירם. כל השאר יבוא מאליו, מונע על ידי כוחות המימוש הטמונים במטופל עצמו.
עילם גינדין מסבירה:
דבר ראשון, סיכוייו של אצטרובל להפוך לאלון הם אפס. אצטרובל יכול להפוך לברוש או לאורן, בטח לעוד עצי מחט שאין בארץ, אבל לא לאלון. זה פאק של המתרגמת.
דבר שני, בטבע סיכוייו של בלוט לגדול ולהפוך לאלון מפואר שואפים לאפס. רוב הבלוטים יהפכו למזון עבור סנאים, מעידן הקרח ומעידנים אחרים. חלק קטן גם יהפוך למשקה דומה לקפה וחלק סתם יתייבשו ויירקבו. זה פאק שלמסלויאלום בבחירת הדימוי.
(תודה ליעל ערד על איתור הציטוט בספר)
מתרגם שרואה בלוט וכותב “מסע האצטרובל” הוא גם עיוור וגם טמבל.
האצטורבל עצמו לא יכול להפוך לאורן. הזרעים שישרו מתוכו אולי כן, אם לא נאכל אותם כצנוברים.
ובכל זאת נחמד לחשוב שילדים נחשפים יותר למילה העברית “אצטרובל”. אם כל האצטרובלים היו נקראים בלוטים, אז כבר היתה סיבה לפתוח באלגיה למצב העברית בימינו…
אני לא מבין מאיפה בכלל הרעיון שacorn יכול להיות משהו חוץ מבלוט. מבדיקה קצרה בוויקיפדיה זאת המשמעות היחידה שלו. פספסתי משהו? או שאיפהשהוא יש איזה מילון אנגלי עברי בשקל (שמשום מה מספר מתרגמים משתמשים בו) שפספס בעצמו?
לאמיר,
בדקתי גם ב-m-w.com ובמורפיקס. אכן, לא נראה שתרגום של “acorn” ל-“אצטרובל” הוא נכון.
שחר
מתנת התרפיה לא נכתב על ידי ארווין יאלום?
לפונקציה שאינה חד חד ערכית אין פונקציה הפכית.
@צפריר, huh?
@אמיר, אתה צריך לבדוק במילונים הכי זמינים למתרגמים: אלה שיש בחינם באינטרנט. לפי אנסרז.קום, acorn הוא אצטרובל וגם “בלוט” (כך במקור, עם מרכאות), ואילו בבבילון, acorn הוא אצטרובל ותו לא.
מה שמוכיח את הערך של בבילון, לא?
זה כמו לעשות הגהה עם ה- Spellchekcer של וורד.
אל יתהלל חוגר כמפתח. גם אתה עשית בדיוק את אותה השגיאה שעשו המתרגמים כשכתבת שהמשמעות של acorn היא גם בלוט וגם אצטרובל…
@גלעד, מותר לטעות, זה בסדר גמור. טעיתי (לא רק בגלל הבבילון, מישהו שסמכתי עליו אמר ש-acorn זה גם אצטרובל) ותיקנתי.
“מתנת התרפיה” זה לגמרי של יאלום. ולכרמית גיא המוערכת יש, לא נעים להגיד, לא מעט נפילות תרגום (שעורכיה לא השכילו לסלק).
בינתים פניתי לבבילון לתקן את זה. נראה מה הם יגידו.
לגבי הפאק של יאלום – לא פאק ולא נעליים. הוא יסכים איתך שיש הרבה סכנות לבלוט לפני שהוא הופך לאלון. זו כל הפואנטה של המשל. התפקיד של הגנן – ובנמשל, הפסיכולוג – הוא להגן על הבלוט מפני סנאים, מפני טחינה לקפה, ומפני התייבשות ורקבון. אבל האלון שיוצא בסופו של תהליך, הוא עבודה של הבלוט ולא של הגנן.
[…] הפוסט התפרסם קודם בחדר 404 […]