מחקר חדש קובע: “החל ממחר תכירו את ההודעה לעיתונות”

חברים רבים שלי, שאינם מעורים בקשר בין העיתונות ליחסי הציבור, מנסים לפעמים להשחיל איזו כתבה על שקר-כלשהו שהם חושבים שעשוי לעניין את העיתונות ולעשות להם קצת כבוד כדי שיוכלו לתלות בשווארמיה. כשאני אומר להם שיכול להיות שאני מכיר עיתונאי שיעניין אותו הנושא, ושישלחו לי משהו, הם מתלהבים ושולחים מסמך של 750 מילה, שבדרך כלל לא ראוי לפרסום במקומון של מודיעין.

החבר האחרון שעשה את זה רצה שאתר חדשות מפורסם יפרסם במדור הכלכלה תקציר של עבודת התזה שלו, שקשורה קצת לתחום הסיקור. הבעיה החלה כשהוא סיכם עבודת מחקר של שנה ב-500 מילה, ולא הצליח להבהיר דבר. ואז, במלאכת שכתוב נהדרת, החלטתי להסביר לו את רזי המקצוע.

The Cucumber Challenge. איור: Josie~Anderton, cc-by

יש ארבעה דברים שהעיתונות מוכרת בעצם לבני-אנוש:

1) “תכירו את“;

2) “מחקר חדש קובע“;

3) “החל ממחר“;

4) “נינט (או כל סלב אחר) ביקר/ה ב…”

את רוב הידיעות בעיתונות, שאינן ניוז לכשעצמו, אפשר לדחוף ככה.

כך, כאשר איש יחסי ציבור רוצה למכור שטיח או כשרוצים לעשות יחסי ציבור לחנות “סיסטרז”, אפשר להשתמש בשיטת “תכירו את”, כיוון שעד עכשיו לא הכרתם, וכנראה שיש בעניין משהו שהציבור יסכים לקנות. אפשר כך גם למכור דיסקים של להקה או סתם לפרגן לקולגה; כתבות “תכירו את” הן הכתבות המושלמות לעונת המלפפונים.

רוצים למכור מוצר שאף אחד לא יקנה? בשביל זה יש את “מחקר חדש קובע“, שאפילו זכה לקטגוריה אצלנו בהיתוך; בצורה הזו, אם אתה יצרן של סיבים תזונתיים או של מוצרים עשירים בסידן, אתה יכול לזרוע פאניקה על רעלת הריון, ואם אתה משווק משקאות ללא קפאין, הגיעה העת לקדם מחקרים על הנזק בקפאין.

כתבות “החל ממחר” נועדו לספר על שינוי משמעותי כל כך, שאף אחד לא היה שם לב אם הוא לא היה קורה: ארקיע תטוס לארצות הברית, טיפולי שיניים בחינם ועוד. בעצם, כתבות “החל ממחר” נועדו לקדם את המוצר או השירות החדשני, בלי שהוא יהיה באמת חדשני מספיק כדי לעניין.

אבל האם הכנסה של הקומוניקט לאחת מהמשפחות האלה תעזור לך להכניס את האייטם לחינמון של מודיעין? ככל הנראה כן; אם הכותרת נכנסת לתבנית מסוימת, ומאפשרות לעורך לחסוך שכר סופרים של כתב ולהביאן בשם “כתב חינמון מודיעין”, זה כנראה יכנס לשם; בשביל אתרים רציניים יותר? אני מעריך שזה תלוי בעונת המלפפונים.

_______________
יהונתן קלינגר הוא עורך דין העוסק בתחום דיני המידע, כותב את הבלוג Intellect or Insanity ומלא גילויים נאותים כרימון

תגובות

6 תגובות לפוסט “מחקר חדש קובע: “החל ממחר תכירו את ההודעה לעיתונות””

  1. דפנה טלמון on 26 ביולי, 2009 20:38

    מעולה!

  2. יונתן on 26 ביולי, 2009 20:42

    ומחר בחדר 404, פלוני שקרא פעם כמה פסקי דין, ויש לו אפילו שלושה חברים שהם עורכי דין מוסמכים, עם תובנות חדשניות על עולם המשפט.

    באמת לא העלת בדעתך שעל השאלה הזאת של איזה מידע נתפס על ידי עורכים ועיתונאים כחדשות, ומה גורם לכך, כבר נערכו איזה שניים-שלושה-שמונה מאות מחקרים, וכל סטודנט שנה א’ לתקשורת יכול לדקלם לך את הגורמים הבסיסיים האלה בעל פה?

  3. שירה on 26 ביולי, 2009 22:52

    כשקראתי את השורה “שינוי משמעותי כל כך, שאף אחד לא היה שם לב אם הוא לא היה קורה”, בהתחלה צחקתי, אז חשבתי, ואז תהיתי: כששינוי הוא באמת משמעותי, אז אנחנו כן שמים לב אם הוא *לא* קורה? מישהו מכם שם לב לכך שרכבת ישראל לא התחילה פתאום לדייק? לכך שחודש יולי לא היה קריר ויבש? לכך שהבלוג הזה לא עבר להתעסק בנושאי נדל”ן?

  4. עידו קינן on 27 ביולי, 2009 09:19

    @שירה, “שינוי משמעותי כל כך, שאף אחד לא היה שם לב אם הוא לא היה קורה” נכתב בסרקאזם.

  5. אלעד-וו on 27 ביולי, 2009 17:40

    עידו: יש לי רושם ששירה הבינה את הסרקאזם ההו-סו-עמוק.

  6. מושיק on 27 ביולי, 2009 20:41

    אני דווקא מחבב מבט מבחוץ גם על הנושאים המיידים ביותר. ובקטנה:
    בהארץ (!) מתפרסם כרגע מאמר עם כותרת המשנה הבאה: “ממחקר חדש שנערך בבריטניה, עולה כי אחד המרעננים הרשמיים של הקיץ שווה בערכו הקלורי לזה של ארוחת ערב מלאה”

    http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1103208.html

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.