יש להט”בים בירושלים
קוראת בעלת אזרחות כפולה (תל-אביב/ירושלים) הבחינה שבטיים אאוט ירושלים החדש חסר מדריך שמופיע באחיו התל אביבי, “לסביות והומואים”. “המדור נכנס בתוך ‘הלילה’. הוא קיים שם”, מסביר עורך טיים אאוט ירושלים, אורי שאלתיאל.
למה לא בנפרד? יש סיבה להסתיר אותו, או לא להבליט אותו?
“לא חושב שזה עניין של לא להבליט. הוא קיים. אין הרבה בירושלים, כל מה שיש נסקר בשמחה ובגאווה. הוא לא מחזיק כפולה, אבל יהיו שבועות שהוא יהיה יותר גדול. גם בתל אביב הוא היה בהתחלה בתוך הלילה והתעצם למדור משלו”.
זה עניין של הבדלי תרבות בין י”ם לת”א?
“יש פה מעט מדי אירועים. אבל אנחנו בהחלט רוצים לראות את עצמנו כידידים של הקהילה, אנחנו לא מתכחשים לה ואנחנו נקדם את אירועיה ונתייחס אליה בשמחה רבה”.
זה הזכיר לי סיפור מן העבר, שפורסם במקור במדורי “הברווז המכני” בנענע, 1.7.2003. הנה הוא:
הלסביות הירושלמיות נותרו ללא מילים.
לכבוד מצעד הגאווה, הציג השער של עכבר העיר בסוף השבוע שעבר איור של זוג לסביות. “באה למצעד?”, שאלה האחת. “עזבי, חם. נראה בטלוויזיה”, השיבה רעותה.
אותו איור הופיע גם בעכבר כל העיר, הגירסה הירושלמית. הבעיה: בירושלים התקיים המצעד שבוע לפני כן. הפתרון: הטקסטים הוסרו. התוצאה: חתרנית. זוג לסביות מופיע, ללא כל סיבה, בשער של הגירסה השמרנית יותר של המוסף (שעיתון האב שלו, “כל העיר”, מטשטש תמונות עירום מ”שתיקת הברווז” של דודו גבע, תמונות שמופיעות במלוא הדרן ב”העיר” התל אביבי).
דווקא האיור בלי הטקסט נראה לי הרבה יותר משמעותי. זה שהחיים של זוגות חד-מיניים זהים לחלוטין לחיים של זוגות סטרייטים זה עדיין לא מסר מובן מאילו בארץ. הטקסט לא באמת מוסיף משהו לתחושת השגרה הזוגים שאני אוהבת באיור.
אני מהראשונים שימחו על מקרים של אפליית להט”ב, אבל הפעם אני מסכים עם התגובה של טיים אאוט שפשוט לא קורה הרבה בתחום בירושלים. לפחות לפי התמונה, תת-מדור של גאווה מופיע בתוך החלק של לילה. עד כמה שידוע לי, הפעילויות בעיר מסתכמות בבית הפתוח ובמועדון שמפעיל ערב דראג פעם בשבוע. אני מקווה שבקרוב, לקראת מצעד הגאווה בעיר ובכלל, יהיה להם עוד תוכן להט”בי למלא במדריך.