כך תתכוננו לחקירה ולהפגנה: שם בדוי בפייסבוק, כונן נייד ולמחוק סמסים
פוסט של תמר עילם גינדין
אתמול היה עוד יום שלישי של הפגנות. הדיווחים מדברים על כוחות ביטחון בפרישה מטורפת, לא רק בכיכרות המרכזיות אלא גם בכיכרות קטנות יותר וגם ברחובות ובסמטאות. היו גם מפגינים, אבל לא הצלחתי להבין כמה.
הרעיון של ימי שלישי של הפגנות לא מוצא חן בעיני חברי התנועה הירוקה. בניגוד לראשיהם, שנראה שאינם ממהרים לשום מקום, האנשים רוצים חופש, רוצים להפגין יותר, מתלוננים על כך שבעצם הנהגת התנועה “שופכת עליהם מים קרים”. בפייסבוק כבר התחילה התארגנות לשבוע שלם של הפגנות, שאמור להיות מנאתמול ועד יום שלישי הבא. בהמשך אולי נדע אם ההתארגנות הזו גם הצליחה.
בינתיים מסתובבת ברשת הודעה שחתום עליה “הנשיא מיר חסין מוסוי”, ותאריכה 22 בבהמן 1389 (12 בפברואר 2011), יומיים לפני ההפגנה הראשונה. ההודעה התפרסמה במספר אתרים ובלוגים. אני מביאה כאן את שני הסעיפים הראשונים שלה מתוך רבים וטובים, ובלי ההקדמה, שנכתבה בדצמבר ומדברת על עקרונות מוסריים של המהפכה.
הוראות בטיחות להפגנות ולמעצר (זה לא כדי להלחיץ אלא רק כדי שתהיו מודעים)
הוראות פעולה ונקודות לבטיחות לפני כל הפגנה ואחריה, ודרכי ההתמודדות עם תפיסה, מעצר וחקירה.
מזכר זה מבוסס על ניסיון של חברים חופשיים, שהשתחררו מכבלי העריצות.
כפי שאנחנו יודעים, אחד הדברים שעושים כוחות הדיכוי כדי לזרוע פחד ואימה בקרב העם, הוא מעצרים אקראיים של אנשים רגילים למשך שבועיים-שלושה. בימי ההפגנות, מאיימת סכנה זו עוד יותר על שוחרי החופש. כדי להתמודד עם הפעולות העיוורות והארכאיות של החבורה הזו, שימו לב לנקודות הבאות:
1) המעצרים מתבצעים לרוב בזמן התהלוכה או, לעיתים רחוקות (למשל אם אתם פעילים פוליטיים או שיש להם מסמך עליכם איפשהו), בשעות אחר הצהריים במקום העבודה, או בשעות הבוקר המוקדמות בבית (12 עד 6 בבוקר). 3-4 שליחים מגיעים לביתכם עם צו, ונכנסים לביתכם באמתלה של הסתרת סמים או פעילות נגד ביטחון המדינה.
2) כדי להקטין את סכנת המעצר ואת כאבי הראש הנלווים, צריך להקפיד לפני כל הפגנה על העקרונות הבאים:
• בטח ובטח להודיע למשפחה שאתם מתכוונים ללכת להפגנה. לכל יום חשוב של התנועה הירוקה הכינו תסריט מבעוד מועד, ותאמו עם המשפחה ועם קרוביכם, כי אם יעצרו אתכם אז ייצרו קשר איתם וישאלו אותם לאיזו מטרה יצאתם לרחוב!
• אל תלכו להפגנה לבד. תהיו, למשל, עם קבוצה של מכרים (חברים, בני משפחה וכו’) בהפגנה. שימו לב שכוחות הדיכוי בוחרים את טרפם בעיקר מקרב אנשים בודדים. מצד שני, זכרו שאף תהלוכה ואף הפגנה אינה ההפגנה האחרונה. אם יום אחד אתם לבד ואיכם יכולים להיות בתנועת ההתנגדות, אל תצטערו, כי דרך ארוכה לפנינו עד שנגיע לחירות, ויהיו בעתיד עוד הזדמנויות להפגין.
• נסו להתלבש עד כמה שאפשר בצבעים רגילים נורמליים (בגדי משרד), והיזהרו מללבוש צבעים ייחודיים לאדם – שֶלֶט (אדום, צהוב וכו’). כי כך אתם בולטים יותר לעינם של כוחות הדיכוי. בדרך כלל הבחירה הטובה ביותר להפגנות, במיוחד בעונה הקרה, היא הצבע השחור. כמו כן השתדלו ללבוש בגדים ולנעול נעליים שאפשר לרוץ בהם. אם אתם לובשים שכבות, זה יכול להגן עליכם טוב יותר מפני מכות אַלָּה אפשריות.
•השתדלו לשמור את המידע הפוליטי שלכם (תמונות, סרטים, מאמרים וכו’) על הארד דיסק חיצוני, ולפני הפגנה, או אם אתם חשים סכנה, לנתק את ההארד דיסק מהמחשב ולהחביא אותו במקום אחר. כי אם יעצרו אתכם, הם יחזרו לביתכם ויחפשו במחשבים שלכם (חשוב לשים לב: אם אתם משתמשים בהארד דיסק חיצוני, אז אחרי שאתם מנתקים אותו מהמחשב, נקו את My Recent Documents שלכם מכונן C בחלק של Documents and Settings, והשמידו לגמרי את כל העדויות לקיומו של הארד דיסק חיצוני).
• בחקירה יבקשו גם את חשבון הפייסבוק שלכם, כך שאם אתם טוענים שאינכם חברים בפייסבוק, הם יחפשו את שם המשתמש, את הדוא”ל וכמו כן את שם המשפחה שלכם. לכן אנו מציעים שתשנו את שם המשפחה שלכם בפייסבוק.
• כמוכן, בחלק של Account בלשונית Privacy Settings, קבעו את רמת האבטחה באופן מדויק, כך שאנשים שאינם חברים שאתם סומכים עליהם, לא יוכלו לראות את הפרופיל שלכם.
• היזהרו מאוד מלקבל (הצעות חברות של) אנשים שאתם לא מכירים, כי שיא המיומנות של צבא הסייבר של משמרות המהפכה הוא שהם מציעים לכם חברות עם תמונות מזויפות, כדי לראות את המידע בעמוד שלכם.
• מועיל מאוד לשנות את פרוטוקול האבטחה בחלק של Account Setting מ-http ל-https.
• כמו כן, בחקירה יבקשו מכם את כתובת המייל והסיסמה שלכם, ואם יש לכם עניינים פוליטיים בתיבת הדואר, זה יעשה לכם כאב ראש קולוסלי… לכן חשוב מאוד שיהיה לכם אימייל שני. השתדלו למלא איכשהו גם את תיבת הדואר של הדוא”ל הזה בכמה מיילים לא פוליטיים.
• דרך אגב, השתדלו לא להשתמש בשום אופן ביאהו מייל, כי לחברה הזאת יש היסטוריה של שיתוף פעולה עם ממשלת סין – חשיפת שמות ופרטים של משתמשיה. לכן אנו מציעים להשתמש בג’ימייל, כי גם ההיסטוריה שלה טובה יותר, והיא גם בטוחה יותר מיאהו מייל.
• כמו כן, באינטרנט אקספלורר ב-Tools > Internet Options יש אפשרות למחוק את ה-History, Username & Password וכו’. אל תשכחו לעשות זאת. אפשרות זו קיימת גם בדפדפנים אחרים, כמו מוזילה וגוגל כרום. בגוגל כרום אופציה זו נמצאת ב-Option -> Under The Hood -> Privacy -> Clear Browsing Data, ובמוזילה תחת Tools -> Clear Your Recent History.
• לפני כל הפגנה, מחקו את הסמסים שלכם ובכלל עדיף לא לכתוב סמסים פוליטיים, כי קל מאוד ליירט סמסים, ועלולים לעצור אתכם אפילו בגלל סמס. כמו כן, בזמן חקירה, הם יכולים להדפיס את הסמסים שלכם מכמה חודשים אחרונים, ישימו אותם לפניכם, וזה שוב כאב ראש. כמובן, חלק מהאנשים ששוחררו אמרו שבזמן החקירה חקרו אותם רק לגבי הסמסים שהיו ב-Inbox של הנייד שלהם.
אלה שני הראשונים מתוך עשרה כללי בטיחות. הכללים הבאים מתייחסים למה שיש לעשות במעצר עצמו וגם בשחרור, ואולי אכתוב עליהם בהמשך.
אני יכולה להעיד שאיראנים רבים – אולי אפילו רוב האיראנים – אינם משתמשים בשמם האמיתי בפייסבוק. לחלקם יש שמות כמו “איראני לאומי” או “שבעה עשר באספנד” (תאריך ההפגנה הבאה), חלקם בשמות בדויים שנראים אמיתיים (אנשים שאני מכירה ששינו את שמם), חלקם משתמשים רק בחלק משמם האמיתי, כמו Tha Gin. אחרים מחקו את המשתמש שלהם לגמרי.
כמה צלילים לסיום
השיר הזה לא קשור להוראות בטיחות אלא לפעילות הפייסבוק והאינטרנט של כל אחד מאיתנו. כמה מילים אינטרנטיות בכלל ופייסבוקיות בפרט אתם מזהים בין המילים הפרסיות?
ללהקה קוראים קיוסק, רוב השירים שלהם הם מאוד פוליטיים, והם עוד יככבו כאן בעתיד.
________________________
ד"ר תמר עילם גינדין, בלשנית איראנית, מעבירה הרצאות העשרה על השפעות איראניות על לשוננו ותרבותנו, "מגילת אסתר - היה או לא היה" ועוד במסגרת "מר צים וחבורתו"
תגובות
3 תגובות לפוסט “כך תתכוננו לחקירה ולהפגנה: שם בדוי בפייסבוק, כונן נייד ולמחוק סמסים”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
הוראות ההתגוננות זה להתגונן מפני ממשלת ומדינת ישראל, נכון?
אין תגובה.
[…] פברואר הופצה בקרב אומת האינטרנט האיראנית רשימת עצות לגבי השתתפות בהפגנות והתמודדות עם מעצר. ייתכן שכותבי […]