חברי הכנסת: 5 טיפים לניהול ערוץ היוטיוב הממותג שלכם
פוסט של מאור קפלנסקי
בשבוע שעבר התארחתי באירוע שהתקיים בכנסת לרגל השקת ערוצי יוטיוב לכל חברי הכנסת. בניסיון לקרב את בית המחוקקים הישראלי לעידן האינטרנט החדש, גוגל, הבעלים של יוטיוב, פתחה לכל אחד מחברי הכנסת ערוץ יוטיוב ממותג (Branded Channel).
קשה לומר שחברי הכנסת גילו התלהבות יתרה, ורק מעטים מהם ומעוזריהם הגיעו לאירוע. והאמת, לא הייתי בונה על זה שרבים מהם באמת ישתמשו ביוטיוב כערוץ לחשיפה, מיתוג אישי ותקשורת עם הבוחרים. גוגל הציעה לנבחרי הציבור אפשרות די מצומצמת למיתוג הערוץ שלהם, שמתבטאת ב-Header מעוצב באופן אחיד ובאנר-תמונה בסייד-בר.
לכן, הח”כים לא יכולים להסתפק ב”מתנה” שהעניקה להם גוגל, אלא יהיו חייבים להיות עקביים ויצירתיים ביצירת תכני הווידאו שלהם, על מנת להפיק מהערוץ את המקסימום.
ריכזתי 5 טיפים בסיסיים שיעזרו להם (או יותר נכון, למי שעושה את זה בשבילם) לעשות את זה נכון.
- להפציץ
- לקדם
- לארגן
- להפיץ
- לנהל
במהלך האירוע שאל ח”כ מאיר שטרית, ספק בצחוק ספק ברצינות, איך יוטיוב יעמדו בעומס של 120 חברי כנסת שיעלו כל יום עשרות סרטונים לאתר. אז שטרית יכול להירגע (או לפחות לנסות…) ליוטיוב עולים בממוצע בכל דקה 35 שעות וידאו, אז גם אם חברי הכנסת יהיו מאוד נמרצים, זה לא ממש יזיז לענק האינטרנט.
מצד שני, תנו לי להמר שחברי הכנסת לא ינצלו אפילו במעט את הפלטפורמה החינמית והבלתי מוגבלת הזאת – וחבל. ההמלצה שלי – להעלות לפחות סרטון אחד בכל שבוע. ואם אפשר יותר, הרי זה משובח. את אופי הסרטונים אחלק לארבעה: פניה אישית וישירה למצלמה (כמו ביבי כאן), צילום מאירועים (כנסים, שמחות משפחתיות, מימונה וכו’), צילום מהכנסת (נאומים במליאה ודיונים בוועדות) והופעות בתקשורת (להקפיד לא לעבור על זכויות יוצרים).
האפקטיביות של ערוץ היוטיוב היא מאוד מדידה, כשהפרמטר המוביל הוא מספר הצפיות. שימוש בערוצי ההפצה בהחלט יכול לעזור להגדיל את המספר הזה, אבל כדאי גם לשים דגש על קידום הסרטון תחת ביטויי מפתח במנועי החיפוש וגוגל בראשם. מבחינת הח”כ, ביטוי המפתח החשוב ביותר עבורו הוא שמו המלא (שהוא גם שם המותג שלו), לכן מומלץ מאוד להכניס לכותרת הסרטון את שמו של הח”כ.
בנוסף, יש לשים דגש על שזירת ביטויי מפתח נוספים בתגיות ובתיאור הסרטון. כדאי גם להשתמש באופציה של “הערות” (Annotations), אותן בועות שאפשר לשלב במהלך הסרטון ולהפנות מהן לסרטונים אחרים.
את הקטגוריות שציינתי בסעיף הראשון אפשר לארגן ברשימות השמעה (Playlists), שאותן אפשר לשלוח כלינק וגם להטמיע בתוך האתר של הח”כ, כנגן שבו אפשר לדפדף בין הסרטונים השונים בפלייליסט.
נכון שיוטיוב היא פלטפורמה שיתופית פתוחה ונגישה לכל, אבל לא עשיתם הרבה אם תשאירו את הסרטון של הח”כ רק שם. דבר ראשון, צריך ולא רק רצוי להשתמש בפונקציה הכי שימושית של האתר, “הטמע” (embed), המאפשרת לשתול את הסרטון באתר או בבלוג האישי של נבחר הציבור, כך שניתן לראות הנגן ולהפעיל את הסרטון משם מבלי להיכנס ליוטיוב. בנוסף, יוטיוב מאפשרת לשתף באופן אוטומטי גם ברשתות חברתיות אחרות, כמו פייסבוק וטוויטר.
הניהול השוטף של עמוד יוטיוב כולל לא רק העלאה וקידום של סרטונים, אלא גם מעקב וניטור תגובות. יש לזכור כי יוטיוב מתפקד גם כרשת חברתית המאפשרת לנהל דיון, תגובות ושיח בין הגולשים. במקרה של נבחרי ציבור, עובדה זו מקבלת משנה תוקף: מצד אחד על הח”כ להשתמש בפלטפורמה כדי לקבל פידבק מהציבור, ומצד שני הוא צריך להיות ער לכך שהציבור המתנגד לו ינצל את הבמה הזאת כדי להביע את דעתו.
ביוטיוב יש אפשרות לחסום מלהגיב לסרטון, אך לא הייתי ממליץ לנבחרי הציבור שלנו להשתמש באופציה לא דמוקרטית זו, במיוחד בגלל שמדובר בפלטפורמה חברתית. מה שכן אפשר לעשות זה למחוק תגובות שאינן הולמות.
________________________
מאור קפלנסקי הוא בעל הבלוג INTERNETISHI - מיתוג אישי באינטרנט ומייסד eBrand המספקת שירותים של מיתוג אישי באינטרנט, קמפיין אינטרנט לפוליטיקאים והדחקת אזכורים שליליים
תגובות
5 תגובות לפוסט “חברי הכנסת: 5 טיפים לניהול ערוץ היוטיוב הממותג שלכם”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
בנוגע לסעיף האחרון, יש אפשרות להגיב תגובת וידאו לא רק עם העלאת סרטון באותו הרגע, אלא גם אם סרטון שכבר הועלה.
דבר נוסף – כתוביות באנגלית גם לסרטים בעברית, לפחות זה יכול לעשות טוב להסברה שלנו.
מי לעזאזל משתמש ביוטיוב בעברית?!
איתי, כל עוד מדובר רק בכתוביות, ולא באמת בנסיון לדבר אנגלית, יש סיכוי שזה יעשה טוב…
זה נושא כאוב במיוחד למשתמשי לינוקס, העברית ביוטיוב (ובאתרים נוספים שנכתבו בגרסה ישנה של פלאש) מוצגת הפוך…
[…] ב- חדר 404, הבלוג של עידו קינן, שגם הוא נכח באירוע, ריכזתי 5 טיפים בסיסיים שיעזרו להם (או יותר נכון, למי שעושה להם את זה..) לעשות את […]