אגרה שנתית על אחזקת מחשב סוכלה בוועדת הכלכלה
באמצע החודש שעבר השתתף יו”ר מועצת הכבלים והלוויין, ניצן חן, בכנס על עתיד הרגולציה בעולם הניו מדיה, ואמר שם כי אין בכוונתו לזרז את עבודת הצוות לבחינת הרגולציה על שידורי טלוויזיה באינטרנט, שבראשו הוא עומד. שבועיים לאחר מכן פסקה ועדת הכלכלה נגד גביית אגרת טלוויזיה על צפייה שלא באמצעות מקלט טלוויזיה, כלומר דרך האינטרנט.
בניגוד לשעטה הדורסנית שבה מתקדם המאגר הביומטרי, למשל, הרגולטור והמחוקק הישראלי נזהרים בבואם לשים את טלפיהם על ההתפתחות הטכנולוגית של האינטרוויזיה. זה ודאי לא נוח למי ששילמו ומשלמים למדינה על הזכות לשדר, בעידן שבו עצם ההנמקה לתשלום ולפיקוח – המשאב הציבורי שהוא תדרי השידור – הולכת ומאבדת ממשמעותה, עם הדיגיטציה שמגדילה את כמות התכנים שאפשר להעביר באוויר, ועם האינטרנטיזציה שמאפשרת לבזר את השידור מלוח שידורים לינארי אחד לאינספור לוחות שידור לפי דרישה שמותאמים לכל צופה וצופה. זה גם לא נוח למי שמפתחים, או שוקלים אם לפתח בעתיד, חלופות לטלוויזיה, ולא יודעים אם יוכלו לפעול בחופשיות או יגלו בוקר אחד שנכבשו על ידי רשות השידור הדיגיטלית, שוודאי תקום פה יום אחד.
יו”ר רשות השידור, אמיר גילת, הסתכל קדימה וטען בצדק בפני ועדת הכלכלה כי בעתיד הלא-רחוק, גביית אגרה על מקלטי טלוויזיה לא תספיק. לפי ההודעה לעיתונות, יו”ר הוועדה, ח”כ כרמל שאמה, ביקש ממנו קודם כל למצות את פוטנציאל הגבייה של האגרה “לא רק ברמת גן אלא גם באום אל פאחם”, וח”כ נחמן שי אמר שיסכים להעמקת הגבייה רק “בתנאי שהרשות תגיע לגבייה של 80% מהאגרה, אחרת סקטור הפראיירים ימשיך לשלם”.
ניצן חן, שמונה כבר לפני שנתיים לבדוק את שידורי הטלוויזיה באינטרנט, נימק את התארכות הטיפול בנושא בכך שעדיף להתעכב בקבלת ההחלטות מאשר להיחפז להחלטות שיהיה צורך לתקנן בעתיד הקרוב. זה אולי תירוץ, אבל זו גם תשובה ניצחת ליו”ר גילת. בהנחה שאין בכוונת המדינה לעקוב אחרי תעבורת האינטרנט של כל האזרחים כדי לגלות מי צופה בשידורים, מי שולח מייל ומי סתם משחק באנגרי ברדז, משמעות אישור התיקון בפועל היתה הטלת מס שנתי חדש על אחזקת מחשב בישראל, כלומר על 74.4% ממשקי הבית (נכון ל-2009, הנתון העדכני ביותר שמספק הלמ”ס בנושא). ספק אם יו”ר רשות השידור רוצה להיות חתום על חוק שיעמיק את הפער הדיגיטלי ויפגע בהתפתחות הטכנולוגית של מדינת ישראל.
_________________________
הפוסט התפרסם במקור בטור "השרת" בגליון 6.2011 של מגזין פירמה של גלובס
רק בארץ יכולים לחשוב על כאלה שטויות במקום להתעסק בעניינים החשובים באמת. לא מספיק להם שאנחנו משלמים כל שנה 400 שקל על זה שיש לנו טלוויזיה בבית?!
אני חושב שהתכוונת לרשות השידור הדיגיטלי, למרות שדיגיטלית נשמע הרבה יותר מעניין.