דרדר במדבר: הפייסבוק של רעיית נשיא סוריה*
“מה שחשוב זה איך העם הסורי מסתכל עליך, לא איך אתה מסתכל על עצמך”, אמר נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, בראיון גלגול-העיניים המדובר לברברה וולטרס. ואסמא אל-אסד, הגילה קצב של סוריה, באמת משתדלת, כפי שעולה מדף פייסבוק על שמה, Facebook.com/Asma.Al.Assad, כנראה הדף הרשמי של רעיית הנשיא, שמעודכן בגוף שלישי על ידי ארמון הנשיאות*.
הפרסום המוקדם ביותר בדף, אלבום “הגברת הראשונה של סוריה”, עלה באוגוסט 2008, והדף התעדכן מאז באופן לא סדיר בתמונות וסרטונים של אסמא, לפעמים עם בעלה. לא בטוח שהעם הסורי הסתכל: כשנה לפני פתיחת הדף חסם הממשל הסורי את הגישה לפייסבוק, לצד עשרות אתרים נוספים, שבהם יוטיוב, סקייפ, אתרי אופוזיציה, אתרי שיתוף קבצים ועיתונים ביקורתיים מדי.
חלק מהאזרחים עקפו את החסימה, ובפברואר החל הממשל לשחרר את הרסן, אולי כדי לשחרר את הקיטור שהצטבר בעקבות המהומות בתוניסיה ובמצרים. בסוף אותו חודש פרסם מגזין ווג כתבה חנפנית על אסמא אסד, “ורד במדבר” בלשון המגזין, תוך התעלמות מוחלטת ממעלליו של השלטון והתסיסה שהחלה במדינה. בדף הפייסבוק של אסמא פורסם לינק לכתבה בליווי תצלום מחמיאה מתוכה, של אסד עטויה שאל בורדו מבריק וצופה אל האופק על רקע הדמדומים שיורדים על דמשק. שבועיים לאחר מכן החלו המהומות האלימות. בווג השכילו להעלים את הכתבה מאתרם.
ממרץ דילג העמוד למאי, אז החלו שמועות שאסד ברחה ומסתתרת במולדתה בלונדון. מאמצע מאי שוב שתיקה, שהופרה פעם אחת באוגוסט, ואז בספטמבר תמונות של המשפחה וסרטון, ושוב שתיקה.
השבוע ניעור הדף משנתו ופרסם את הראיון המלא עם בשאר המיתמם, וסרטון תדמית עם תמונות מחמיאות של אסמא מחייכת עם שלל גברים, נשים, זקנים וטף על רקע צלילי פסנתר רכים. למחרת, יום ב’, העדכונים האחרונים (נכון לזמן כתיבת שורות אלה, 12.12.2011): סרטון ושתי תמונות מביקורה בחאלב, שם היא “השקיפה על פרויקט ייחודי בבית ספר במג’דל שאמס”, “הקשיבה למצוקותיהם ותלונותיהם של תושבי השכונה בנוגע לשירותים לקויים ובעיות בביוב והבטיחה לתקן זאת”. למנהל הדף היה “חשוב לציין שזה אינו הביקור הראשון של הגב’ אסד בשכונה”.
“בשם אלוהים, אולי תבקרי בחאמה?”, שלח אותה אחד המגיבים אל גיא ההריגה, ואחר כתב: “אולי תבקרי בשכונת א-חאדר בחומס, איפה שההורים שלך נולדו? אולי ככה ירתח הדם בוורידים שלך ותגידי לבעלך להפסיק”; “שאלוהים יהיה לעזרה. אולי האישה הזאת לא גרה בסוריה בכלל?”, תהה מגיב שלישי. וישראלי אחד, דורון בורנשטיין, העלה הצעת ייעול בעברית ובאנגלית: “שלום ולא שפיכות דמים”.
_____________________________
התפרסם במקור בגירסה שונה מעט ב”מוסף הארץ”, 16.12.2011.
* הידיעה נכתבה ביום ב’, 12.12.2011. העמוד לא זמין כעת, והלינק הישיר אליו מוביל לדף הבית של פייסבוק.
* עדכון 4.3.2012: הדף זמין, מתעדכן ואף עבר לממשק הטיימליין.
היא נראית כמו שיקסע. נא לבדוק קשר ל”ישראל ביתנו” או לחכות לפרק הדנדש של “Homeland”.
[…] עוד בנושא: הפייסבוק של אסמא אסד ______________ צילום פוסטר: ברק ברודו. צילום פוסטר ומאבטחים: […]