קפקא צדק, הבין ג’וני כשגילה שרשיון הנהיגה שלו פג לפני תשעה ימים
לאחרונה אני חושב הרבה על ממשקים ועל מה הם אומרים על הבעלים שלהם. למשל, זה שצריך לנווט בתפריטים קוליים מסובכים כדי לדבר עם מישהו בחברה הסלולרית שלכם – מה זה אומר על היחסים ביניכם ובינם? הנה דוגמה יותר מעניינת.
ככה נראה רישיון הנהיגה שלכם (וגם שלי):
המסמך הזה הוא, בעיני, הוכחה טובה שהממסד שונא אתכם (וגם אותי). למרות שהמסמך הזה נאה ומתהדר בצבעים נעימים, הוא גם מוכיח שהממסד מתעב את מי שהוא מנפיק לו תעודות כאלו. הוא לא מעוניין שנחיה, אתם ואני, באותו מקום שהוא משמש בו כממסד. לא מאמינים לי? תסתכלו עוד פעם ואחרי זה תחזרו לשאלה קצרה.
מוכנים לשאלה? אוקי: איזה מהמספרים המוטבעים על הרישיון הוא מספר רשיון הנהיגה שלכם?
הנה עוד אחת: איפה כתוב מה סוג הרישיון שלכם – כלומר, באלו כלי רכב אתם מורשים לנהוג? הנתונים מופיעים, אבל הם מקודדים תחת סעיפים שלא אומרים כלום: 4b. 9. 4d. מידות החזייה האלו אמורות להגיד לנו משהו. מה? התשובות לא נמצאות במהופך: את הצד השני של הכרטיס הזה תופסת דיאגרמה של סוגי כלי רכב. איפה אפשר ללמוד מה זה 4b?
ובכן, למשרד התחבורה יש אתר באינטרנט. הוא לא כל כך תומך במובייל, ולכן, סעו לכם הביתה, הדליקו את המחשב, גגלו “משרד התחבורה”, בהו באימה באתר הכעור ועמוס המידע הזה, התעשתו, הזינו בשדה החיפוש מצד שמאל למעלה “רישיון נהיגה”, חפשו את כפתור החיפוש (אין כזה, וגם זכוכית המגדלת מימין אינה קליקה, צריך לתת אנטר), הגיעו לדף שנראה זהה לקודם, גרדו בראשכם בתימהון, ואז גללו למטה ותגלו שם את תוצאות החיפוש. שופו עיניכם בתוצאה הראשונה: “אילת – אופטיקה זוית ראיה, בחזית בית עברונה 25 (קבלת קהל/צילום לרישיון הנהיגה)”. התוצאה השנייה היא “משרד הרישוי ירושלים – התנופה 17, בית קרסו, תלפיות”, התוצאה השלישית למשרד הרישוי כרמיאל, לאחריו זה של טבריה (רחוב הגליל 20 – לשימושכם). חזרו לשדה החיפוש וחפשו “איך קוראים את רישיון הנהיגה?” בשלב הזה אתם כבר יודעים שצריך לגלול מטה כדי להגיע לתוצאות החיפוש, ואכן אחרי שתגללו תראו את הכיתוב “מילות חיפוש: איך קוראים רישיו ; נמצאו סה”כ 0 תוצאות”.
כאן אני מרשה לכם להגיע למסקנה שגם אתר האינטרנט של משרד התחבורה הוא הוכחה שהממסד שונא אתכם (וגם אותי). ואם לא שונא, אז פשוט בז לכם. מבחינת הממסד, אתם לא צריכים לדעת מה אומר סעיף 4b. מי אתם (או אני)? בשביל זה יש עובדי ממסד, כמו שוטרים. הם יודעים מה זה 4b.
זה די חמור, כי סעיף 4b מציין את תאריך פג התוקף של רישיון הנהיגה שלכם. אני, (לא אתם – רק אני), גיליתי את זה בוויקיפדיה, בתום קריאה של דקה – ותשעה ימים אחרי שפג תוקף הרשיון שלי.
ג’וני, אתם אומרים, אל תהיה אידיוט. מגלים שהרשיון פג תוקף בדרישת השלמונים הזו שהממסד שולח אליך הביתה. ככה נראית דרישת השלמונים:
ואני לא קיבלתי אותה מעולם. חבל: אני חובב גדול של מכתבי כופר, והייתי משלם מיד, הכל כדי להמשיך לנהוג על גבי התשתיות המתפוררות המחברות את ערי ישראל יחדיו כפלסטר, לו רק הייתי מקבל, כאמור. למה לא קיבלתי? בטח טעות. מישהו לא הדפיס את המכתב. או שהדפיס אבל המדפסת עושה בעיות, והיא הדפיסה עקום, ואותו מישהו אמר שהוא ידפיס שוב אחרי הפסקת הצהריים ולא הדפיס. סביר לבקש ממני שאני אבין, שאני אגלה קצת סבלנות, קצת אורך רוח. בכלל, נדמה לי שכדי לחיות במחיצת הממסד המסויים שלנו בלי להשתגע ולדרוס מישהו צריך דליים של סבלנות ואורך רוח. מלבד זאת, אני לא הייתי צריך לחכות לאיזה מכתב ממשרד התחבורה: הרי תאריך פקיעת תוקפו של הרשיון מצוין ממש על גבי הכרטיס עצמו, כשהוא מתחבא תחת הקוד האידיוטי 4b.
לכן אני מוסיף את מכתב השלמונים, זה שלא מגיע, לרשימת הממשקים שמוכיחים מה הממסד חושב עלי (ובינינו – גם עליכם).
אני אוהב לנהוג מדי פעם ואני מעדיף שאם שוטר יעצור אותי, יהיה לי מה לתת לו. ולכן פניתי לחדש את רשיוני. גיליתי שלמשרד התחבורה יש מענה קולי 24 שעות ביממה, במספר שקל לזכור, 5678* – שני דברים המרמזים דווקא על חיבתו של הממסד כלפי וכלפיכם, ולכן, הבה נתקשר, ונשמע ברכה משונה: “לידיעתכם”, (מי פותח שיחה ב”לידיעתכם”?), “ניתן לפנות גם לאתר האינטרנט של משרד התחבורה” – ואז מכתיבים את הכתובת של האתר של משרד התחבורה, זה שנתן לנו אינפורמציה כל כך מוצלחת קודם. אחרי זה מבקשים שלעברית נקיש 1, כלומר, חזרנו לשיט הזה, של החברות הסלולריות, התשה באמצעות תפריטים קוליים. יאללה, סבלנות ואורך רוח. בואו ונקיש 1, נתבקש להציע את תעודת הזהות שלנו, ואז נתבקש להכין רישיון נהיגה, רשיון רכב וכן כלי כתיבה (!). לרשיון נהיגה צריך להקיש 1, ואז השיחה מתנתקת.
אנחנו מתקשרים שוב: לידיעתנו יש אתר אינטרנט שכתובתו. 1 לעברית. תעודת זהות. הכנתי כלי כתיבה. הקשתי 1. הפעם לא מתנתק. לחידוש מקישים 1. עכשיו צריך להקיש שוב את מספר הזהות. למה שוב? הפעם יש הסבר: לאחר מספר הזהות מקישים סולמית – הנמצאת מתחת לספרה 9. בשביל ההסבר הזה, איפה הסולמית (תמיד תהיתי!) אני מוכן להקיש את מספר תעודת הזהות שלי. המערכת לא מחרחרת ולא מקיאה: היא ממשיכה הלאה ומבקשת ממני להקיש את… מספר רשיון הנהיגה… שמתחבא… ברשיון… תחת הקוד… מי יודע…
הנה: כשיש ממשק אחד גרוע, אפשר להגיד שהוא נולד בטעות ובטח יחליפו אותו בקרוב. כשיש ארבעה ממשקים גרועים, אפשר להיות בטוחים למדי במה שהאנשים הטובים במשרד התחבורה אומרים לנו. הם אומרים לנו, אף אחד לא אמר לנו שקפקא כתב משלים חברתיים ופוליטיים. חשבנו שהוא מחבר מדריכים לאיך מעצבים רישיון נהיגה.
יהונתן זילבר התייחד עם זכר כספי ניצולי השואה בגליון אפריל 2012
תגובות
12 תגובות לפוסט “קפקא צדק, הבין ג’וני כשגילה שרשיון הנהיגה שלו פג לפני תשעה ימים”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
לדעתי זה לא כזה מסובך.
עוד לפני שקראתי את הרשימה, שלפתי את רשיון הנהיגה שלי, כי אני יותר טובה בלקרוא את זה שלי מאשר כזה עם פרטים מומצאים, והסתכלתי עליו. מיד זיהיתי שלושה תאריכים. אמנם נטולי הסבר, אבל אחד מהם היה התאריך בו נולדתי, השני היה תאריך שעבר כבר – אז הנחתי שזה היה התאריך האחרון בו חידשתי את הרשיון, והשלישי היה תאריך אי שם בעתיד שנמצא הפלא ופלא בדיוק 10 שנים קדימה מיום חידוש הרשיון, אבל ביום ההולדת העתידי שלי.
מאחר שתוקף רשיון נהיגה הוא 10 שנים בימינו, ואמורים לחדש אותו ביום ההולדת, ההנחה הבסיסית שלי היתה שזה תאריך פג התוקף לרשיון שלי.
באילו כלי רכב אני רשאית לנהוג כתוב בעברית פשוטה בצד ימין למטה. והמספר היחיד על הרשיון שנותר חסר פשר היה חייב להיות מספר הרשיון שלי. ואז קראתי את הרשימה עם ההסברים שלך וגיליתי שצדקתי בכל הניחושים.
אז נכון שזה לא נורא אינטואיטיבי, ואפשר היה לעצב את הכרטיס בצורה יותר ברורה לקורא הנבוך, אבל זה גם לא *כזה* מסתורי.
פוסט מצוין, אבל אני לא מבין למה היית צריך להוסיף את ההערה על כבישי ארצנו המתפוררים. בסך הכל המצב כאן טוב מאוד, במיוחד הכבישים הבין עירוניים.
ראית פעם איך נראים הכבישים במנהטן?
יש עוד תקלה ברשיון (שמשרד הרישוי מודה בה) – לא מופיע תאריך קבלת הרישיון (כלומר הותק של הנהג)
עוד משהו קטן שלא הבנתי: למה בתאריך מסוים יש תינוק המכה את הרישיון שלך? התכוונת לתאריך תפוגת תוקף הרישיון?
ג’וני, אתה סתם קטנוני הפעם. זה פשוט – הרשיון נראה ככה כי הוא מופק לפי הסטנדרט האירופאי, מה שמאפשר להגיע להסכמי הכרה הדדית עם יותר מדינות, בלי צורך להוציא מסמך רישיון נהיגה בינלאומי
http://en.wikipedia.org/wiki/European_driving_licence
אלעד, אני מקווה שאני לא סתם קטנוני הפעם, אלא סתם קטנוני בכל פעם. חוץ מזה, אני מפנה אותך לפסקת הסיום שלי. יכול להיות שהדרכון מאירופה אז זה בסדר שהוא לא ידידותי (אולי עיצבו אותו בצרפת). אבל אתר האינטרנט לא נראה ככה בגלל שיש איזה תקן אתרים מכוערים ולא ידידותיים של ה-EU. אותו כנ”ל לגבי השאר.
כמו כן, ככה נראה רישיון נהיגה בריטי תחת אותו תקן. תראה מה יש במאחורה של הכרטיס: מקרא.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ukfulldrivinglicence.png
כנראה שאני גאון כי הצלחתי לענות על כל השאלות רק מהסתכלות על הרשיון.
אני מסכים שמומלץ מאוד להוסיף מקרא לקידוד, אבל בחייך…
את רוב השדות ברישיון אפשר לנחש בקלות.
נשארים רק 4a, 4b, 4d ו-9.
4a ו-4b הם תאריכים… אז סביר להניח שהם תאריך הנפקה ותאריך תפוגה.
9 הוא סדרה של אותיות שגם אם קצת קשה לנחש אפשר להבין שזה לא מספר הרישיון וכשהופכים את הרישיון מיד מבינים שזה הסוג של הרישיון.
4d הוא היחיד שנשאר ולכן הוא חייב להיות מספר הרישיון.
אומנם זו חידה, אבל לא חידה קשה…
לקח לי 3 שניות לגגל ולהגיע לדף הזה
http://www.rishayon.co.il/%D7%A8%D7%99%D7%A9%D7%99%D7%95%D7%9F_%D7%A0%D7%94%D7%99%D7%92%D7%94
סערה בכוס תה.
הכלכלן, אולי אתה צודק והמידע זמין – אבל למה לא בערוצים הנכונים?
כל זה אמור להופיע בבירור ובזמינות באתר הרשמי של משרד התחבורה, לא באיזה אתר פרטי (שמהימנותו כברירת מחדל תהיה מוטלת בספק מעצם היותו לא רשמי)
בצורה דומה, אני יכול להשוות את זה להוצאת פרטי נסיעה מהאתר של אגד/דן/רכבת ישראל, ולגלות שהפרטים חסרים או לא מדוייקים ואפשר למצוא מידע יותר מדויק באתר צד שלישי כגון אוטובוסים.
צקלון לצד תיון.
נכון, נאמר כבר שהמידע לא סודי ולא מסווג, אבל הוא עדיין לא ברור לעין כמו ברשיון הישן או בדוגמא הבריטית שג’וני הביא. אדם באשר הוא אמור להיות מסוגל לקרוא את הרשיון שלו ללא הצורך בפענוח, בלי מדריכי שימוש.
[…] יהונתן זילבר עדיין נוסע בטרמפים […]
“היא ממשיכה הלאה ומבקשת ממני להקיש את… מספר רשיון הנהיגה… שמתחבא… ברשיון… תחת הקוד… מי יודע…”