🚖 אובר מסתבכת בישראל, משעה החרמת רגולטורים, מחפשת הנהגה » האחראי על האינטרנט 🎙️
בשבוע שעבר דיברתי כאן על תוכנית “גרייבול” של אפליקציית אובר, שחשף הניו יורק טיימס. התוכנית שימשה את אובר לסמן משתמשים שהם אנשי אסדרה (רגולציה) ואכיפת חוק, ולמנוע מהם להזמין נסיעות במסגרת אכיפה ומבצעי עוקץ.
הסיפור נחשף בניו יורק טיימס ב-3 במרץ. חמישה ימים לאחר מכן פרסם סמנכ”ל האבטחה של אובר, ג’ו סליבן, פוסט בבלוג החברה שבו הוא מודיע שאובר לא תשתמש בגרייבול נגד רשויות האכיפה. אחרי שהוא מסביר את השימושים הלגיטימיים בגרייבול, סליבן כותב: “התחלנו לבחון את הדרכים השונות שבהן נעשה שימוש בטכנולוגיה הזאת עד כה. בנוסף, אנחנו אוסרים במפורש על השימוש בה לטרגט פעילות על ידי רגולטורים מקומיים מעתה והלאה. בהינתן הדרך שבה המערכות שלנו מוגדרות, ייקח זמן להבטיח שהאיסור הזה נאכף במלואו”.
בין השאר, גרייבול שימשה את אובר למנוע מפקחים לאסוף ראיות על ידי הזמנת מוניות בפורטלנד, אורגון, ב-2014, השנה שבה החלה להפעיל את גרייבול ושבה גם השיקה את שירות אובראיקס בעיר. אובראיקס מאפשר לנהגים שאינם נהגי מוניות, ואשר נוהגים במכוניות שאינן מוניות, לאסוף נוסעים ולגבות מהם תשלום על הנסיעה. זאת בניגוד לחוק במקומות רבים, ובהם בפורטלנד, וגם בישראל.
ביום שני השבוע זימן משרד התחבורה את מנכ”ל אובר ישראל, יוני גרייפמן, לבירור לגבי שירות “אובר נייט” של טרמפים תמורת שיתוף הוצאות, חשפה ליאור קינן בחדשות 10. מאובר מסרו ש”uberNIGHT הוא פיילוט שנבנה בהתאם לרגולציה הקיימת כיום בישראל, בדומה לאפליקציות נוספות שכבר פועלות בשוק הישראלי למטרת החזר הוצאות”. אולם נוסעים באוברנייט התלוננו על “גבייה מופרזת”, כך לפי דיווח בדה-מרקר, שלפיו אובר כללה בתשלום הוצאות אחזקת רכב שאינן קשורות ישירות לנסיעה, כולל ירידת ערך. מצד שני, החוק לא מגדיר במדויק איך לחשוב הוצאות נסיעה, ואובר מנצלת פירצה זו. בנוסף, בשירותי שיתוף הנסיעות שמוטמעים באפליקציית הניווט ווייז (ווייז קרפול) ובאפליקציית התחב”ץ מוביט, הנוסע יכול רק להצטרף לנסיעה שממילא מתבצעת, ואילו באוברנייט של אובר הנוסע יכול להזמין נסיעה במיוחד – מה שבפועל הופך אותה מטרמפ למונית, גם אם זולה יותר ממונית חוקית.
אובר היא חברת טכנולוגיה משבשת גדולה ודורסנית, שהסתבכה עם עובדי תעשיית המוניות וההסעות, עובדים שלה עצמה (ובפרט עובדות שלה, שמתלוננות על תרבות של הטרדה מינית), רגולטורים וארגוני עובדים ומתחרים בגדלים שונים, מליפט ועד גוגל. הוויכוח הכוחני המתועד של קלניק עם אחד מנהגי אובר בחודש שעבר היה נקודת מפנה, שגרמה לקלניק להתנצל בפוסט פומבי ולהודות שהוא זקוק לעזרה. עכשיו הוא מחפש אותה – יום לפני ההודעה של אובר על השעיית גרייבול נגד רגולטורים דיווחה העיתונאית קארה סווישר שאובר מחפשת סמנכ”ל תפעול, ושהדירקטוריון מעדיף שזו תהיה אישה, כדי להתמודד עם המשברים שהחברה מתמודדת איתם, ובהם תרבות ההטרדות המיניות, שכבר הביאה לפרישת לפחות בכיר אחד בחברה. אחרי הפרסום כתב המנכ”ל, טרוויס קלניק, בבלוג החברה: “הבוקר אמרתי לצוות אובר שאנחנו מחפשים באופן אקטיבי סמנכ”ל תפעול – עמית שיהיה השותף שלי לכתיבת הפרק הבא במסע שלנו”.
משודר בגלצ בפינה “האחראי על האינטרנט” בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר. הפינה משודרת מדי שבת ב-19:30
תגובות
2 תגובות לפוסט “🚖 אובר מסתבכת בישראל, משעה החרמת רגולטורים, מחפשת הנהגה » האחראי על האינטרנט 🎙️”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
[…] אובר נמצאת תחת חקירה פלילית פדרלית בגלל תוכנית גרייבול, כך חשפה רויטרס. מלבד שירות אובר הרגיל, שמאפשר להזמין מוניות, אובר מפעילה גם שירות בשם אובראיקס, שמאפשר לנהגי מכוניות פרטיות לספק נסיעות בתשלום, שירות שאינו חוקי במדינות רבות, ובהן ישראל. גרייבול שימשה את אובר למנוע מאנשי רשויות האכיפה להזמין מוניות, וזאת כדי למנוע מאותן הרשויות לאסוף ראיות לשם מתן קנסות או הגשת כתבי אישום על הפעלת אובראיקס. התוכנית פעלה מאז 2014 ועד לחשיפתה בחודש מרץ בניו יורק טיימס, אז הודיעה החברה שלא תשתמש עוד בגרייבול נגד רגולטורים. […]
[…] על נסיעות על ידי הגדלת רכיב ההשתתפות. משרד התחבורה זימן לבירור בנושא את גרייפמן, מנכ”ל אובר ישראל, בחודש מרץ, ולפי דה-מרקר […]