🎂 מניפולציות בחסימות פייסבוק 🚧 הצנזורשת בארץ לא תעבוד 🐉 יחס הסינים לחומת האש הגדולה 🎙️ רבע לדיגיטל בגלצ
תוצאות פיילוט לא-רשמי לחסימת אתרים בישראל: כשל
אתר ההזרמה הפיראטי “סדרות.TV” חסום “חסימה מוחלטת” לגולשים בצו בית המשפט המחוזי ת”א מאז דצמבר 2016, כך לטענת זיר”ה, הגבל עסקי שמאגד חברות תוכן ומבצע בשמן פעולות למאבק בהפצה לא מורשית של סדרות, סרטים ומוזיקה, ולהסברה נגדה. הטענה לחסימה ההרמטית, אף שנעשתה באמצעות תביעה משפטית, מגיעה מתחום ההסברה, משום שבפועל האתר אינו חסום, מסביר רן בר-זיק באתרו “אינטרנט ישראל”.
“שלושה חודשים אחרי, ניסיתי לבדוק מה שלום אותה חסימה – וגיליתי שהאתר לא התפוגג ונעלם”, סיפר בר זיק לעורכת רבע לדיגיטל, אחינעם קפון. “בדקתי כמה קשה לעקוף את החסימה ויצרתי סרטון על איך עוקפים את החסימה באורך שתי דקות. אפילו לאמא שלי לקח 43 שניות לעקוף את החסימה, בלי להתקשר אלי. אמרתי תראו מה זה חסימה. אני חושב שחסימות זה דבר נורא ואני לא צורך תכנים פיראטים בכלל, יש לי נטפליקס. היום החסימה היא לכל מיני אתרים מפוקפקים, אבל זה מתחיל בסדרות ואז זה יעבור לאתר חינוכי שמראה איך לעקוף את החסימה, ואז ימשיך לחסימה של האתר של ההוא שמעז להתנגד לזה. כי כשמתחילים בחסימות אתרים לא יודעים איפה זה נגמר. כמו בפייסבוק – שהתחילו לחסום גם אנשים שמשתפים מתכונים לעוגות. יש עניין שקוראים לו נייטרליות רשת – אם מישהו עושה משהו רע, תתבע אותו. לא חוסמים. כמו שמישהו יעשה לי גרפיטי ואני אעשה חוק שאסור צבע שחור”.
הרפתקאות דוד אריה בחומת האש הסינית
כדי להתנגד הצהרתית או מעשית לצנזורה צריך להרגיש שיש צנזורה ושזה לא בסדר. זו המסקנה שהגיע אליה הסופר והתסריטאי ינץ לוי בעקבות ביקור בסין, שמוקפת בחומת האש הגדולה – הכינוי למאמצי הצנזורשת העצומים שהשלטונות שם משקיעים בצינזור המידע שעובר דרך האינטרנט מהעולם אל הסינים, ובינם לבין עצמם.
“אני מחבר הספר ‘הרפתקאות דוד אריה’. הספר תורגם לסינית, והצליח מאוד, כך שנסעתי לשם, יצאתי לסיורים והעברתי הרצאות בבתי ספר”, סיפר לוי לאחינעם קפון. “בסין יש צנזורה רחבה ברשת. הם לא חשופים לגוגל, פייסבוק, יוטיוב – יש שני מיליון אנשים בממשלת סין שמסננים תוכן, נוסף על צנזורה גורפת. הם חיים בעולם טכנולוגי מקביל שיש בו למשל את וויצ’ט – המקבילה לוואטסאפ ופייסבוק. פגשתי כמובן גם אנשים שעוקפים את זה, אבל רוב האנשים לא טורחים, וזה לאו דווקא מחוסר ידע. אנשים שגדלו בחברה דמוקרטית עם חינוך לדמוקרטיות היו ככל הנראה מתנגדים לכל חסימת ידע בפניהם. היינו מתרעמים גם אם לא היינו רוצים להיות בפייסבוק. אבל רוב הסינים לא עושים ביג דיל. העמדה הדמוקרטית של אם אני רואה משהו שמפר זכויות אז אני מתרעם, כל הביקורתיות האקטיבית הזו, אין אותה. בסין אי אפשר להכנס לניו יורק טיימס כי היתה [כתבה על מקורות הכסף של משפחת ראש הממשלה היוצא וון ג’יאובאו ב-2012]. באפל הסכימו להסיר את האפליקציה של הניו יורק טיימס מהחנות שלהם.
“אחת הסיבות שהם לא מתנגדים לזה, מעבר להלך הרוח הלא דמוקרטי, הוא שההשקעה של ממשלת סין באזרח – תשתיות וחינוך – גבוהה מאוד, הרבה יותר גבוהה מבארץ. הרבה סינים אינטלקטואלים באים ואומרים, ‘אתה באמת חושב שאפשר לקיים דמוקרטיה עם כל כך הרבה אנשים?’. בשלטון בסין מאמינים שהם יכולים לשלוט בהלך הרוח של הציבור דרך הצנזורה. רואים את הפחד מחופש המידע גם במדינות דמוקרטיות. ראש הממשלה שלנו משתמש בפייסבוק יותר מבתקשורת החופשית, לגורמים בשלטון יש קושי עם חופש המידע.
“הספר שלי לא היה צריך לעבור שינוי בשביל סין – ספר ילדים הוא עובר מתחת לראדר. לא צנזרו אותי. וגם יש להם אימג’ של ישראל כמקור ליצירתיות מאוד גדולה וחלק מהעניין הוא היצירתיות הישראלית. בכל בית ספר שהגעתי אליו עבדו איתי על איך לעודד יצירתיות בילדים. באופן כללי בבתי הספר בערים – הציוד הטכנולוגי הוא משהו שלא רואים בארץ. מסך חכם, יש כיתות שילדים משתמשים באייפדים, יש מחשבים ברחבי בית ספר, ולומדים גם שימושי מחשב, ראיתי בית ספר עם שיעור מדפסות דיגיטליות ורובוטיקה. ומדובר בבית ספר יסודי”.
פייסבוק מודה: מערכות הצנזורה שלנו ניתנות לתחמון
פייסבוק מסרבת לגלות את הסיבות לחסימה שגויה של משתמש בולט, המיליארדר הסיני הגולה גואו וון גואי (郭文贵), בנימוק שהדבר עלול לחשוף את מערכת החסימות למניפולציות.
גואו הוא מיליארדר סיני שמתגורר בארה”ב ומתבטא נגד השלטון הסיני. לאחרונה פרסם גואו האשמות בשחיתות נגד בכירים במפלגה הקומוניסטית השלטת בסין, ובשבוע שעבר הגישה ממשלת סין לאינטרפול בקשה למעצרו. לפי דיווח של העיתונאי פול מוזור בניו יורק טיימס, פייסבוק השעתה ביום שישי את הפרופיל של גואו.
גואו התלונן על החסימה בטוויטר שלו, ובין השאר כתב: “מה זאת אומרת, פייסבוק חסמה אותי? הם כנראה נבהלו מאוד! האם זה יחסום את הגילויים שלי? זה ממש מפוקר. זה מעניין מאוד. הפחד והדאגה שלהם גורמים לי לחשוב שהערך של הראיות המגוונות שלי גדול משדמיינתי”, כך לפי תרגום שפורסם בטיימס.
אחרי שגואו התלונן בפומבי, דוברת מטעם פייסבוק אמרה שהמערכות האוטומטיות של החברה השעו את גואו בטעות, ושמרגע שהחברה יכלה לחקור את הטעות, היא השיבה את הפרופיל לקדמותו. היא אמרה שקשה יהיה לקבוע את הסיבה המדוייקת להשעיה, וכי פרסום הסיבות יאפשר לאחרים לבצע מניפולציות על המערכת. בתגובה לספקולציות של מגיבי טוויטר של גואו, שלפיהן ממשל סין מפעיל אוסף חשבונות מדיה חברתית לדווח על חשבונות של אנשים כמו גואו כדי לגרום להשעייתם, מסרה הדוברת מטעם פייסבוק כי החברה לא מסירה תוכן פשוט על סמך מספר הפעמים שהוא דווח.
尊敬的网友们好:这是什么意思.Facebook 给屏蔽了?这真是把他们吓坏了!这能阻止我爆料吗?这真是无法无天了!这个很有意思.他们的恐惧与担心让我觉得我的各种证据的价值比我想像的还要大!谢谢这些为此工作的人员!我希望你们不会是下一个马健副部长的下场!一切已经是刚刚开始!✊️✊️ pic.twitter.com/sQEzOFGHP9
— 郭文贵 guo wen gui (@KwokMiles) April 21, 2017
(יש חשיבות למילותיה המדוייקות של הדוברת, אבל הניו יורק טיימס עצמו הביא את דבריה בציטוט עקיף:
A Facebook spokeswoman said that the company’s automated systems had erroneously suspended Mr. Guo’s account and that once the company was able to investigate the error, it had restored the profile. The precise reason for the suspension would be difficult to determine, the spokeswoman said, adding that publicizing the reasons could allow others to manipulate the system. […] The Facebook spokeswoman said the company does not remove content based simply on how many times it has been reported.
ביקשתי מכתב הטיימס את מילותיה המדוייקות של הדוברת, ואביא את הדברים כאן אם אקבלם).
לפייסבוק יש, אם כן, בעיית אבטחה. במקום לפתור אותה, החברה מסתירה את מהותה, בתקווה שגורמים עויינים לא יגלו אותה ולא ישתמשו בה לרעה. זה נוהל אבטחה גרוע, מאחר שהוא יוצר תחושת שאננות כוזבת אצל הגוף הבלתי מאובטח, בזמן שגורמים עויינים עלולים לגלות את הליקויים ולעשות בהם שימוש בלי ידיעתו ובלי ידיעת הציבור. בפייסבוק מסתמכים על הנוהל הזה, ומשתמשים בו כתירוץ לא לספר לגולשים מדוע נחסמו, כשהם משמרים את העמימות לגבי תנאי השימוש שלהם ויוצרים אפקט מצנן של פגיעה בחופש הביטוי של המשתמשים החוששים להיחסם.
בחודשים האחרונים, משתמשי פייסבוק בישראל חווים גלי חסימות, ופייסבוק מסרבת לספק הסברים ברורים ומועילים. המניפולציות על מנגנון החסימה האוטומטי עשויות לספק חלק מהתשובה. מפייסבוק ישראל לא התקבלה תגובה כי לא התבקשה תגובה כי אני לא טורח לפנות אליהם לאור העובדה שהם מחרימים אותי, ובפעם הבודדת שהם השיבו לפנייה שלי בחודשים האחרונים, התשובה הגיעה אחרי הדדלייין ויותר מיממה אחרי פנייתי, ובמקום תגובה על השאילתה שלי קיבלתי שאלת הבהרה מטופשת שהם יכלו לבדוק בעצמם, ולתחושתי הם השיבו רק כדי שהם יוכלו לומר לפרוטוקול שהם השיבו לפנייה שלי.
תגובות
3 תגובות לפוסט “🎂 מניפולציות בחסימות פייסבוק 🚧 הצנזורשת בארץ לא תעבוד 🐉 יחס הסינים לחומת האש הגדולה 🎙️ רבע לדיגיטל בגלצ”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
אבקש להסיר את החסימה לטי וי סדרות תודה
אבקש להסיר את החסימה לטי וי סדרות תודה
אז למה לא הסרתם את החסימה אני באמצע סידרה נא להסיר את החסימה
[…] הקורונה, בטייוואן ובמיליארדר הסיני הגולה ומתנגד המשטר גואו וון גואי. רשמית זה לא אמור לשנות לסין, שחסמו את השימוש בטוויטר […]