🚘 האקר סידר לעצמו קנסות רכב באלפי דולרים 👩‍🎤 פייסבוק מחקו קליפ של להקת פרום ולא מסכימים להסביר או להחזיר את הכסף 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

לוחית ריקה

לוחיות הרישוי של המכוניות בארה”ב מורכבות מאותיות ומספרים, ותמורת תשלום אפשר לבחור לוחית ראווה עם טקסט מותאם אישית. ההאקר ג’וזף טרטרו החליט להשתעשע והזמין לרכב שלו לוחית רישוי עם הכיתוב Null. משמעות המילה היא “כלום”, וזה גם משתנה שמשמש בשפות תכנות שונות לסמן שדה ריק או כזה שלא הוגדר לו ערך. עברה שנה, וכשהוא ביקש לחדש את הלוחית ב-2017, האתר של משרד הרישוי האמריקאי סירב לקבל את המחרוזת null. הוא נאלץ לבצע עיקוף ולחדשה באמצעות מס’ הזמנה שהיה בידיו.

ב-2018 החלו עשרות קנסות להציף את תיבת הדואר שלו, על מגוון עבירות ברחבי ארה”ב עם שלל סוגי מכוניות – כולל קנסות רטרוקאטיביים מ-2014, עוד לפני שרכש את הלוחית המתחכמת.

סטריפ מהקומיקס XKCD של רנדל מונורו (cc-by-nc) אגב, לבת שלה קוראים “Help I’m trapped in a driver’s license factory”

בהרצאה (פדף) שנשא בכנס ההאקרים השנתי דפקון סיפר טרטרו שחשב שהלוחית עשויה לחסוך לו קנסות – למשל, אם יעבור את המהירות המותרת ומצלמת מהירות תתעד את רכבו, התוכנה תפענח את הטקסט ותכניס null לשדה מספר הלוחית, הוא ייחשב ריק, והקנס לא יישלח. 12,049 דולרים בקנסות מאוחר יותר, הוא הבין שקרה בדיוק ההיפך. בכל פעם ששוטר תנועה שוכח למלא את פרטי לוחית הרישוי של איזה עבריין, השדה נשאר ריק, כלומר מקבל את הערך null – והקנס נשלח לבעלים של הלוחית null, ג’וזף טרטרו.

טרטרו ניסה לשווא להסביר את המצב לחברת הקבלן שמטפלת בקנסות, שזייפה את חלקם כך שישוייכו לסוג הרכב שלו, ואחר כך פנה למשרד הרישוי, שביטל קנסות בכמחצית מהסכום – אבל קנסות חדשים המשיכו להגיע. בנוסף, הוא גילה ממש לפני הכנס שהוא לא יוכל לחדש את הרישוי לרכב אם לא ישלם את הקנסות – ותשלום כזה יהווה הודאה בעבירות. ברשות הרישוי מסירים אחריות וזורקים אותה על רשויות מקומיות, שלרשות אין סמכות עליהן. “מנקודת המבט של רשות הרישוי, המערכות שלנו מזהות את הלוחית המותאמת אישית שלו ומראה שהוא זכאי לחדש את הרישום אונליין”, אמר דובר מטעם הרשות.

טרטרו לא מתכוון להיכנע. בראיון לוויירד אמר: “עדיין יש קנסות שמשוייכים אלי. ברגע שאחליף את הלוחית, אני פשוט יודע שזה הולך להפוך ליותר מתוסבך ומבלבל. אני לא מרגיש בנוח לשנות אותה לפני שכל העניין ייפתר”.

אם טרטרו ירצה לנקום ברשויות הללו, הוא יכול לקנות חולצה או קפוצ’ון ממותג האופנה החתרני Adversarial Fashion (“אופנה יריבית”) של המעצבת קייט רוז. בהרצאה בכנס דפקון דיברה רוז על שיטות המעקב השונות של מדינות וחברות, ולימדה כיצד לייצר ביגוד ואקססוריז לשבש מעקב ולהציף מערכות מעקב במידע זבלי. הבגדים שעיצבה מכילים מספר רב של לוחיות רישוי, ומטרתם להציף מערכות מעקב אחר לוחיות רישוי, שנפוצות מאוד בארה”ב.

קייט רוז לבושה בשמלת לוחיות רישוי שעיצבה 📸 מתוך ההרצאה של רוז בדפקון

פייסבוק נגד שקיפות

חברת הריגול האזרחי פייסבוק מתפרנסת מפרסום, ואפילו שם מתעקשת להשתין על הלקוחות שלה. שיר פרום, סולנית להקת הפולק-קאנטרי פרום, בחרה לקדם בפייסבוק את הקליפ החדש לשירה “שתינו”. בפייסבוק פסלו בתחילה את הקידום של הקליפ בטענה לעבירה על תקנון החברה, כמובן מבלי להסביר למה. הערעור שהגיש איש הפרסום שלה, מיכאל גינדין, התקבל, והקידום החל, כשהקליפ מקבל אלפי צפיות ומאות לייקים.

כעבור כשבוע ו-600 שקלים, פייסבוק העלימו את הפוסט לחלוטין, כאילו ביקשו למחוק ראיות לקיומו אי פעם, כמובן מבלי להסביר למה. רק בצ’ט עם נציג החברה נמסר לגינדין שהפוסט הפר את התנאים של פייסבוק – אותם תנאים עלומים שבגללם נפסל מלכתחילה ואז אושר, שלא הוסברו לה מעולם.

במעבר בין נציגים שונים לא הצליחה פרום לקבל הסבר, ואחד הנציגים הסביר לה שאינו יכול לבחון את הפוסט והקליפ ולהסביר למה נמחקו, משום שהם נמחקו. כשביקשה לקבל את הכסף בחזרה הסביר לה נציג שהיא נהנתה מהפרסום (של קליפ שנמחק ולכן כל האינטראקציה סביבו נמחקה איתו) ולכן לא תקבל את הכסף בחזרה.

בדוברות של פייסבוק המשיכו באותה רוח של שקיפות אטומה. כתב “הארץ”, יאיר בריל, פנה לדוברת וזו השיבה לו “אל תחכה לי עם תגובה, אני לא מאמינה שאגיע לזה עד חמישי”.


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודה להדר בן יהודה על העזרה באיסוף הידיעות 🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.