🧼 מאבק במנצלי הקורונה, מלחמה בזיהוי פנים במוסדות לימוד ודיסני משתיקים את ג’ון אוליבר 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ, 29.2.2020
קורוניישן
לפני שבועיים ערך ארגון הבריאות העולמי (WHO) פגישה עם חברות הטכנולוגיה והטכנומידע של עמק הסיליקון במטה חברת הריגול פייסבוק במנלו פארק, קליפורניה, במאמץ להילחם במה שאנדי פטיסון מהארגון הגדיר כ”infodemic” – מגיפת מידע שגוי על וירוס הקורונה.
בפייסבוק הודיעו השבוע על הצעדים החדשים. דובר מטעם פייסבוק אמר לביזנס אינסיידר:
החלנו לאחרונה מדיניות שאוסרת פרסום מודעות שמתייחסות לווירוס קורונה ויוצרות תחושת דחיפות, למשל רומזות שיש מלאי מוגבל, או מבטיחות תרופה או מניעה. יש לנו גם מדיניות למקומות כמו [זירת המסחר המקוון של פ”ב, ] המרקטפלייס, שאוסרת התנהגויות דומות.
זאת בנוסף למדיניות שעליה הכריזו פייסבוק בסוף החודש שעבר, לצמצם את הפצת המידע השקרי והפייק ניוז על קורונה:
- בודקי עובדות יזהו ויסמנו מידע שקרי על קורונה, ויצמצמו את תפוצתו ברשת
- התראה לאנשים שמשתפים מידע שקרי כזה
- הסרת מידע שקרי ותאוריות קשר שעלולים לפגוע באנשים שמאמינים בהם, ואשר סומנו ככאלו על ידי ארגוני בריאות גלובליים ומקומיים – למשל, נסיונות להניא אנשים מלקבל טיפול או לנקוט באמצעי זהירות, תרופות ואמצעי מניעה שקריים (“שתיית אקונומיקה מרפאת חולי קורונה”)
- הגבלה או חסימה של השתגים שמשמשים להפיץ דיסאינפורמציה באינסטגרם
באמזון מנסים להילחם בהפקעת מחירי מסיכות. בחברה שלחו אזהרה לסוחרי מסיכות שעוברים על מדיניות התמחור של אמזון, ומחקו רשומות של מסיכות שנמכרו במחירים מופקעים. מהחברה נמסר לוויירד:
[באמזון] מאוכזבים שגורמים בעלי כוונות רעות מנסים להעלות מחירים באופן מלאכותי על מוצרים בסיסיים בזמן משבר בריאות גלובלי, ובהתאם למדיניות הוותיקה שלנו, חסמנו או הסרנו אלפי הצעות מכירה.
בנוסף, בחברה הסירו רשומות מכירה של מוצרים שהמוכרים ייחסו להם יכולות רפואיות כמו מניעת התפשטות המגיפה, חיסול הווירוס, טיפול בחולים, ריפוי וכיוצא בזה. לפי מכתב שאמזון שלחו לסוחרים שמוצריהם הוסרו, אסור למכור בארה”ב מוצרים שמבטיחים הבטחות כאלו בלי לקבל אישור ממנהל המזון והתרופות (FDA).
בעצם הקורונה באה כדי לעזור ארגונים להבין שעבודה מהבית זו נורמה בעולם העבודה החדש ואופן ספייס זה רעה חולה בלתי אפקטיבית שצריך לעקור מהשורש. תודה קורונה!
— Koya (@KoyaTLV) February 26, 2020
ובינתיים, בישראל: אתר בדיקת השמועות “לא רלוונטי” העלה עמוד בדיקת שמועות על וירוס הקורונה.
הליכוד: חולה הקורונה הישראלי נגע בכל הפתקים של כחול לבן, היזהרו מלגעת בפתקים הללו בשבועיים הקרובים
— Shelly Pritzker (@shellypritzker) February 27, 2020
סתום ת’פה, אוליבר
It’s Modi and the Don with the Strongman Song! #PuppetRegime
— ian bremmer (@ianbremmer) February 28, 2020
Watch more PUPPET REGIME: https://t.co/FOJPiR08S3 pic.twitter.com/CpOxtwfQTN
דיסני השתיקו את ג’ון אוליבר כדי לרצות את ר”מ הודו, נרנדרה מודי.
הפרק העדכני של תוכניתו של אוליבר, Last Week Tonight, הוקדש לביקורו ההיסטורי בהודו של נשיא ארה”ב (הוא באמת נשיא ארה”ב, זו לא קונספירציה של דמוקרטים כמו הקורונה) דונלד טראמפ. בין השאר אמר שם אוליבר:
בעוד מודי הקסים […] את העולם ואת נשיאנו הנוכחי, בהודו הוא דמות יותר ויותר שנויה במחלוקת בגלל רדיפת המיעוטים הדתיים המסלימה של ממשלו. נקודת האור היחידה כאן היא שאולי לראשונה במהלך הקריירה של מודי, מעשיו גוררים תגובת נגד מסיבית ומתמשכת.
פלטפורמת האינטרוויזיה ההודית הוטסטאר שבבעלות דיסני חסמה את הפרק, כך דווח ברשת בלומברג (📁). בהוטסטאר לא הגיבו, ונציג משרד המידע והשידור ההודי אמר שהממשל לא היה מעורב בהסרת התוכנית.
הודו של מודי אחראית לחסימת האינטרנט הארוכה ביותר במדינה דמוקרטית – ג’אמו וקשמיר, שמודי ביטל את מעמדן המיוחד, היו אופליין 150 יום, וגם אחרי קביעת ביהמ”ש העליון שמודי יבחן מחדש את החסימה, חיבורי האינטרנט מוגבלים ומנוטרים.
הגלובליזציה של האינטרוויזיה והטלוויזיה מעמתת גופי הפקה והפצה עם סוגיות זכויות יוצרים, חוקים מקומיים וצנזורה. בשנה שעברה, אמזון חסמו לצופיהם בהודו פרק של הסדרה “מזכירת המדינה” של CBS, שבו נשמעה התייחסות ללאומנות וקיצונים הינדואים ב”קשמיר שתחת הכיבוש ההודי”. נטפליקס חסמו בסעודיה פרק של Patriot Act עם חסן מינאז’ שביקר את הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמן, כפי שסיפרנו בהסכת סייברסייבר:
פרצופה של המדינה
ביום שני יצויין בארה”ב יום המאבק נגד זיהוי פנים ביומטרי בקמפוסים. באתר הקמפיין יש רשימה של קמפוסים שמשתמשים בזפ”ב, כאלו שעלולים להשתמש בו בעתיד ואלו שהתחייבו להימנע מכך, ואפשרות לחתום על עצומה מקוונת. יותר מ-150 אנשי אוניברסיטאות ומכללות חתמו על מכתב פתוח שקורא להפסיק שימוש בזיהוי פנים ביומטרי בקמפוסים.
ובינתיים, בצרפת: ניסוי זיהוי פנים ביומטרי בבתי ספר בדרום המדינה סוכל באמצעות תביעה שהגיש ארגון זכויות דיגיטלי.
ב-2018 החלו הרשויות במהלך לביצוע ניסוי זיהוי פנים ביומטרי בשני תיכונים אזוריים בניס ובמרסיי, כשהן חותמות על חוזה עם סיסקו לאספקת הטכנולוגיה הנחוצה. בפברואר 2019 הגיש ארגון La Quadrature du Net תביעה בנסיון לסכל את ההחלטה. באוקטובר 2019 הודיעה רשות הגנת המידע הצרפתית (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés (CNIL)) הודיעה שהניסוי מנוגד לחוק, אולם המחוז ניסה להמשיך עם הניסוי למרות זאת, על ידי סיווגו כ”נסיוני”.
כעת פסק בית המשפט המנהלי במרסיי שלרשויות המחוז אין סמכות לקבל החלטה כזו, אלא רק לבתי הספר עצמם; וכי בהיעדר אפשרות של התלמידים לתת הסכמה מרצון, הניסוי נוגד את חוקי GDPR האירופאים. ארגון La Quadrature du Net הודיע שימשיך לפעול לאיסור מוחלט על שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים.ניסוי דומה, שנערך באוגוסט 2019 בבית ספר בצפון שוודיה, הביא את רשות הגנת המידע השוודית לקנוס את העיר ב-200 אלף קרונות (כשבעים אלף ש”ח) על הפרת כללי ה-GDPR.
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי תודה להדר בן יהודה על העזרה באיסוף הידיעות
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.