🔻 מסלים המאבק בין טראמפ לרשתות החברתיות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ, 20.6.2020

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

לנאצי שלי שלוש פינות

המאבק המתמשך בין הרשתות החברתיות לבין דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב (באמת! אפילו טוויטר נתנו לו וי כחול) עלה שלב בשבועות האחרונים. בסוף מאי, טוויטר החלו לסמן ציוצים בעייתיים של הנשיא כמפארים אלימות (כלפי מפגיני Black Lives Matter) וכמטעים (לגבי הצבעה באמצעות הדואר בבחירות בארה”ב). בתחילת יוני, סנאפצ’ט הודיעו שלא יקדמו יותר תכנים של טראמפ – “אנחנו לא נגביר קולות שמסיתים לאלימות וחוסר צדק גזעיים על ידי מתן קידום חינמי ב[עמוד קידום התכנים] Discover. אין מקום לאלימות וחוסר צדק גזעיים בחברה שלנו ואנחנו עומדים בתמיכה בכל מי שמבקש שלום, אהבה, שיוויון וצדק באמריקה”.

פייסבוק, לעומת זאת, לא פעלו נגד טראמפ (מייסד ומנכ”ל החברה, מארק זאקרברג, אפילו ביקר את טוויטר על בדיקת העובדות שעשו לציוצי הנשיא). אנשי הרשת החברתית הגדולה בעולם חטפו הרבה ביקורת על המדיניות הזאת, בין השאר מעובדים שיצאו בגלוי נגד החברה וחלקם אף התפטרו, ועובדי הייטק שהיו בהליכים של הצטרפות לחברה, והודיעו שהחליטו לא לעבוד שם. בין המבקרים היו גם יותר מ-270 מדענים שעובדים ב-Chan Zuckerberg Initiative, חברה למטרות פילנתרופיה שהקימו זאקרברג ואשתו, רופאת הילדים פרסילה צ’אן, לטובת “קידום הפוטנציאל האנושי ושיוויון בתחומים כמו בריאות, חינוך, מחקר מדעי ואנרגיה”. בתגובה פרסמו הזוג צ’אן-זאקרברג בשישי שעבר מכתב שבו כתבו שהם “מזועזעים עמוקות ונגעלים מהרטוריקה המפלגת והמסיתה של הנשיא טראמפ”. 

ביום שלישי פרסם זאקרברג מאמר בעיתון USA טודיי, שבו הודיע על קמפיין של פייסבוק ואינסטגרם לקידום מידע אמין על הבחירות בארה”ב והעלאת שיעור ההצבעה, ששם לעצמו יעד לגרום ל-4 מיליון אנשים להירשם להצביע: “בסך הכל, אנחנו צופים שיותר מ-160 מיליון אנשים בארה”ב יראו מידע מוסמך בפייסבוק על איך להצביע בבחירות הכלליות מיולי ועד נובמבר”. עוד הודיע זאקרברג שפייסבוק יאפשרו למשתמשים לבחור שלא לראות מודעות פוליטיות – כלומר, מטילים את האחריות על הציבור, שייאלץ לבחור בין שתי אפשרויות רעות: להיחשף לכל הקמפיינים, כולל קמפיינים שקריים ומסיתים, או לא להיחשף לקמפיינים כלל.

לקראת סוף השבוע, פייסבוק עברו למעשים והעיפו קמפיין תעמולה של טראמפ בנימוק שהפר את “המדיניות נגד שינאה מאורגנת”. הקמפיין, שעלה לאוויר ביום ד’, קרא לאזרחים לחתום על עצומה שתומכת בהחלטה של טראמפ להגדיר את אנטיפה כארגון טרור, כשהוא מספר ש”*אספסופים* מסוכנים של קבוצות שמאל-קיצוני עוברים ברחובותינו וגורמים למהומה מוחלטת. הם *מחריבים* את ערינו ומתפרעים – זה טירוף מוחלט”. הפרסומת לוותה בתמונה של משולש אדום הפוך.


הנאצים השתמשו במשולשים הפוכים בצבעים שונים לקטלג אסירים במחנות ריכוז. משולש אדום הפוך סימן בין השאר אסירים פוליטיים שמאלנים: סוציאל-דמוקרטים, ליברלים, סוציאליסטים, קומוניסטים, אנרכיסטים, וכן גויים שעזרו ליהודים. משולש הפוך אדום על משולש צהוב סימן אסיר פוליטי יהודי.

פייסבוק הסירו את הקמפיין למחרת עלייתו, ודובר מטעם החברה הסביר:

הסרנו את הפוסטים והמודעות הללו בגלל הפרה של המדיניות שלנו נגד שינאה מאורגנת. המדיניות שלנו אוסרת שימוש בסמלים לזיהוי אסירים פוליטיים של קבוצות שינאה אסורות בלי לתת הקשר שמגנה את הסמל או דן בו.

מנהל התקשורת של קמפיין טראמפ, טים מורטאו, אמר בתגובה:

המשולש האדום ההפוך הוא סמל שמשמש את אנטיפה, ולכן נכלל במודעה שלנו על אודות אנטיפה. נציין שלפייסבוק עדיין יש אמוג’י משולש הפוך בשימוש, שנראה בדיוק אותו דבר, כך שמוזר שהם מתמקדים רק במודעה הזאת. האימג’ גם לא כלול במאגר סמלי השינאה של הליגה נגד השמצלה. אבל זה אירוני שנדרשה מודעה של טראמפ לאלץ את התקשורת להודות שאנטיפה היא קבוצת שינאה.

לפייסבוק אין קשר לאמוג’י המדובר – 🔻 – שאושר במסגרת תקן יוניקוד 6 ב-2015. לעומת זאת, אכן יש אנשים והתארגנויות שמזדהים כאנטיפה ומשתמשים במשולש האדום ההפוך, אולם התנועה לא מזוהה עם הסמל הזה. ג’ייקוב ס’ אדר, היסטוריון באקדמיית ברנבוים-סעיד בברלין שעוסק בגרמניה המודרנית, טען בשיחה עם הוושינגטון פוסט כי בעוד יש ניכוס-מחדש של סמלים נאציים על ידי קבוצות שהם רדפו, למשל המשולש הוורוד שאומץ אצל פעילים להטבקים, אין ניכוס-מחדש כזה למשולש האדום. לדבריו,

אני חושב שזה שימוש מאוד בעייתי בסמל שהנאצים השתמשו בו לזהות את אוייביהם הפוליטיים. קשה לדמיין שזה נעשה בכוונה, כי אני לא בטוח שרוב גדול של האמריקאים מכיר או מבין את הסמל, אבל זה מאוד, מאוד רשלני, בלשון המעטה. 

אבל לטראמפ ואנשיו יש עבר מוכתם בנושא שימוש בסמלים נאציים ומכחישי שואה, לפי רשימה שפרסם האתר השמאלני מדיה מאטרז. בבחירות הקודמות, טראמפ הפיץ מם שקרא להילרי קלינטון “המועמדת הכי מושחתת אי פעם” על גבי מגן דוד אדום (הוא טען לאחר מכן שזה אמור היה להיראות כמו כוכב של שריף); דיימונד וסילק, כוכבות יוטיוב שייצגו את קמפיין טראמפ, ראיינו מכחיש שואה; וקמפיין טראמפ נתן אקרדיטיזציה לתוכנית רדיו של גזענות-לבנה, שדונלד טראמפ ג’ונייר ויועץ של טראמפ התראיינו אליה.

מנכ”ל הליגה נגד השמצה, ג’ונת’ן גרינבלט, כינה את השימוש בסמל “פוגעני ומאוד מטריד”. לדבריו, “לא קשה לבקר את היריב הפוליטי שלך בלי להשתמש בדימויים מהתקופה הנאצית. אנחנו מפצירים בקמפיין טראמפ לנקוט במשנה זהירות ולהתוודע להקשר ההיסטורי לפני שהם עושים זאת. בורות אינה תירוץ לניכוס סמלי שינאה”.

דיס איז CNN

השבוע התרחשה היתקלות נוספת בין טראמפ לרשתות החברתיות. טראמפ פרסם בטוויטר ובפייסבוק סרטון שמציג קטע ששודר ב-CNN. בתחתית הסרטון הופיעה כתובית CNN “פעוט מפוחד בורח מתינוק גזען”, ובסרטון נראה תינוק לבן רודף אחרי תינוק שחור. בהמשך הכתובית מתחלפת ל”התינוק הגזען ככל הנראה מצביע טראמפ”. אחר כך הסרטון מציג את התינוקות רצים זה אל זה ומתחבקים, והכיתוב: “אמריקה היא לא הבעיה. [הבעיה] היא פייק ניוז”. CNN הגיבו לציוץ שהסרטון אכן שודר ב-CNN, אך לא הוצג כמקרה של גזענות, אלא כסיפור חמוד ומרגש על חברות ונגד גזענות, וצירפו קישור לדיווח המקורי.

טוויטר סימנו את הסרטון הזה כמדיה שעברה מניפולציה (“manipulated media“). פייסבוק לא עשו דבר. בהמשך, הן פייסבוק והן טוויטר הסירו את הסרטון בעקבות תלונת זכויות יוצרים של בעל הזכויות המקורי. טוויטר השאירו את העמוד ללא הסרטון עם ההערה המקורית על המניפולציה, והוסיפו הודעה עם הסיבה להסרת הסרטון.

חרם מודעות

התגובה של הרשתות החברתיות בשני המקרים מעלה שאלות לגבי שיקול הדעת והמניעים שלהן. האם פייסבוק חטאו בגודווין כשחיברו בין הסמל בקמפיין לבין הנאצים? האם הסרטון המפוברק של CNN נתפס אצל המתגלצ’ים כסאטירה, או שהם רואים בו קטע אותנטי מ-CNN ולכן טוב שטוויטר הוסיפו אזהרה כדי למנוע פייק ניוז? האם פייסבוק, ובעיקר טוויטר, אוכפים את הכללים הללו גם על מנהיגים ואישי ציבור אחרים?

בתמונה הגדולה, צריך לתהות אם מנהלי הרשתות החברתיות פועלים באופן אובייקטיבי ושקול, או כתגובה ללחצים מכיוונים שונים ומנוגדים; ואם הצעדים שהם נוקטים בהם מוגזמים, או לא מספיק חמורים. אם טראמפ פועל בהתאם לכללי חופש הביטוי, למה החברות המסחריות הללו מתערבות בכך? ואם הן חושבות שהוא משקר, מסית ומעודד אלימות בניגוד לכללי השימוש, למה הן לא חוסמות אותו לגמרי?

בינתיים הכסף מתחיל לדבר: נורת’ פייס היא החברה הראשונה להצטרף לקמפיין Stop Hate for Profit שהושק השבוע, אשר קורא לחרם מודעות על פייסבוק לאורך כל חודש יולי, משום שהרשת מאפשרת שיח של שינאה והסתה גזענית. את הקמפיין מפעילים הליגה נגד השמצה, NAACP, Sleeping Giants, Color Of Change, Free Press ו-Common Sense. זו רשימת ההמלצות שלהם לפייסבוק.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

תגובה אחת לפוסט “🔻 מסלים המאבק בין טראמפ לרשתות החברתיות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ, 20.6.2020”

  1. » פייסבוק נכנעים לחרם המפרסמים, טלגרם לאמא רוסיה 📻 האחראי על האינטרנט 27.6.2020 on 27 ביוני, 2020 20:32

    […] ואלימות ממוסדת כלפי שחורים ולא-לבנים אחרים. בשבוע שעבר דיברנו כאן על Stop Hate for Profit, יוזמה של ארגוני זכויות לחרם מפרסמים על […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.