🍊 דהטראמפיזציה ברשת 🕵️♀️ טיקטק (ואחרים) מרגלי העתבק 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 4.7.2020

דה-טראמפיזציה של הרשת
הפגנת הנאו-נאצים וימני העליונות-הלבנה Unite the Right בשרלוטסוויל ב-2017, שבה פעיל רצח מפגינה בדריסה, גרר גל שלילות פלטפורמה (deplatforming) כלפי הימין הקיצוני מצד חברות טכנומידע – פייסבוק יזמו את סגירת דף האירוע ששימש לארגן את ההפגנה; גוגל הסירו את יישומון הרשת החברתית גאב, שדוגלת בחופש ביטוי קיצוני ומשכה פעילי ימין קיצוני; רשמי הדומיינים גודדי וגוגל העיפו את האתר הנאו-נאצי האמריקאי דיילי סטורמר; ספוטיפיי, דיזר ויוטיוב הסירו מוזיקת שינאה; אפל ופייפאל הפסיקו לסלוק לחנויות מקוונת לבגדים נאציים ועליונות-לבנה; ואפילו אתר ההכרויות אוקייקיופיד העיף משתמש תומך עליונות-לבנה שהיה אחד מהדוברים בהפגנה.
הפגנות Black Lives Matter, שהתפרצו בעקבות הריגת שחורים על ידי שוטרים ובראשם חניקתו למוות של ג’ורג’ פלויד, מביאות לגל שלילות והגבלות פלטפורמה נגד דונלד טראמפ ותומכיו של האיש שבריטניקה אונליין מגדירים “נשיא ה-45 של ארה”ב”. אחרי שטוויטר סימנו ציוצים שלו כשגויים עובדתית וכמעודדי שינאה, פייסבוק שהתנגדו לכך שינו כיוון (חרם המפרסמים עזר) והודיעו על הצטרפות למהלך, אחרי הסרת קמפיין של טראמפ נגד אנטיפה שהציג סמל משולש אדום הפוך אשר שימש את הנאצים לסמן אסירים פוליטיים שמאלנים; וסנאפ(צ’ט) הפסיקו לקדם תכנים של טראמפ ברשת החברתית מבוססת הסרטונים המתפוגגים שלהם.

בתחילת השבוע, Twitch השעו את החשבון של טראמפ. טוויץ’, רשת חברתית מבוססת שידורי וידאו חיים, שפופולרית בקרב גיימרים ומשמשת בין השאר לשידורי איספורט (תחרויות משחקי וידאו), נרכשה על ידי אמזון ב-2014. טראמפ מסוכסך עם הבעלים של אמזון, המוליטימיליארדר ג’ף בזוס, אשר מחזיק גם בוושינגטון פוסט, עיתון מאוד ביקורתי כלפי הנשיא. בטוויץ’ אמרו שהזהירו את קמפיין טראמפ כבר כשפתחו את החשבון בשנה שעברה, שהם חייבים לעמוד בכללי הפלטפורמה כמו כל משתמש אחר (בניגוד לטוויטר, שאיפשרו לטראמפ לעבור על הכללים אינספור פעמים ומסרבים לחסום אותו). הם נימקו את ההשעיה בשידור-מחדש של עצרת בחירות בטולסה מ-2016, שבה אמר איש העסקים הלגיטימי שמקסיקו שולחים אנסים וסמים לארה”ב.
עוד בתחילת השבוע, רדיט, שמפעילים פלטפורמת דיונים עצומה, סגרו את The_Donald, פורום לא רשמי של 790 אלף אוהדי טראמפ, במסגרת ניקוי כללי שבו נסגרו יותר מ-2000 קהילות, רובן המוחלט רדומות. הנימוק לסגירת הדונלד הוא שמנהלי הקהילה איפשרו לחברים להטריד אחרים באמצעות שיח שינאה – מה שכבר הביא בעבר להגבלתה.
בראיון לניו יורקר ב-2019, סטיב הופמן, מייסד-שותף ומנכ”ל רדיט, נימק את אי סגירת הדונלד:
יש טיעונים לשני הצדדים, אבל בשורה התחתונה, התפיסה שלי היא שהכעס שלהם מגיע מהתחושה שאין להם קול, אז זה לא יפתור שום דבר אם ניקח להם את הקול.
עכשיו הוא הסביר לניו יורק טיימס את ההחלטה כן לסגור:
עדכנו את מדיניות התוכן שלנו והוספנו כלל מפורש שאוסר על שנאה ברדיט, שהיה חוק בלתי כתוב במשך זמן רב, במובן מסויים באופן מכוון. אבל זה שלא היינו מפורשים לגביו, אני חושב, גרם לבלבול רב לאורך השנים. […] ובכל פעם שאנחנו מבצעים שינוי כללים, אנחנו בוחנים את הקהילות כנגד השינוי. וכתוצאה מכך סגרנו מספר קהילות. […] הדרך היחידה לסילומיות של סינון תוכן היא לעבוד לצד חברי הקהילה והמנהלים, כי יש להם את ההקשר להחליט אם פיסת תוכן היא שינאתית או לא, למשל. משמעות הדבר היא שאם אין לנו הסכמה עם המנהלים והקהילות שלנו על החוקים שצריך לעמוד בהם, אז לקהילה שלא מוכנה לעבוד איתנו אין מקום ברדיט. ואני חושב שזה היה ברור למדי עם הדונלד לאורך השנים, ואפילו בחודשים האחרונים.

העתק-הדבק-רגל
טיקטק נתפסו עם הידיים בקערת ההעתבקה בפעם השנייה.
משחק רשת אהוב הוא לבקש מאנשים להדביק (פייסט) את הדבר האחרון שהעתיקו (קופי) ללוח ההעתבקה שלהם ולראות כמה זה מביך/חושפני.
לאמיצים: תעשו “הדבק” בתגובות ותפרסמו. אם ההעתקה האחרונה שלכם היתה תמונה, תדביקו בתוכנה גרפית ותפרסמו. אם ההעתקה היתה של קובץ, שימו פה את השם והסיומת שלו pic.twitter.com/TRwyTyNHpF
— עידוק (@idokius) July 4, 2020
לאמיצים: תעשו “הדבק” בתגובות ותפרסמו. אם ההעתקה האחרונה שלכם היתה תמונה, תדביקו בתוכנה גרפית ותפרסמו. אם ההעתקה היתה של קובץ, שימו פה את השם והסיומת שלו.
Posted by Ido Kenan on Saturday, July 4, 2020
בפברואר חשפו חוקרי הסייברסייבר טלאל חאג’ באכרי (Talal Haj Bakry) וטומי מיסק (Tommy Mysk) כי יישומונים של iOS (מערכת ההפעלה של מחשבי מק) ואייפדOS (מערכת ההפעלה של אייפד) מקבלים גישה בלתי מוגבלת ללוח ההעתבקה (copy paste) של המערכת, כך שהם יכולים לרגל אחרי כל מידע שמשתמשת מעתיקה. למשל: אם היא מעתיקה את מספר האשראי שלה ממסמך כדי להזין אותו באתר קניות הם יכולים לראות אותו, ואם היא מעתיקה תמונה שצולמה ביישומון המצלמה הם יכולים לדעת איפה היא נמצאת. מאחר שלאפל יש לוח העתבקה אוניברסלי (Universal Clipboard), שמשותף לכל מכשירי הקצה שהמשתמשת מחברת לאותו חשבון, העתקה של מידע פרטי במחשב הביתי, למשל, תהיה חשופה ליישומון באייפון.
כשהחוקרים בדקו יישומונים פופולריים באפל, הם גילו שרבים מהם משתמשים ביכולת הזאת ומרגלים אחר משתמשיהם. אחד מהיישומונים הוא טיקטק, יישומון רשת חברתית מבוססת סרטונים קצרים של חברת בייטדנס הסינית . טיקטק מסרו אז בתגובה כי הבעיה היתה ב-SDK (ערכת פיתוח תוכנה) מיושנת של גוגל, שהיתה אצלם בשימוש ותוחלף, וכי לטיקטק ממילא לא היתה גישה למידע.
החוקרים דיווחו לאפל על הבעיה בינואר, ומהחברה השיבו להם שזו לא בעיה. אבל ביוני, עם השקת הבטא של הגירסה החדשה של מערכת ההפעלה, iOS 14, התברר שאפל הוסיפו חיווי שקופץ בכל פעם שיישומון ניגש ללוח ההעתבקה. הפיצ’ר הזה הביא לגילוי שטיקטק ממשיכים לרגל אחרי ההעתבקה, בניגוד לטענתם והבטחתם. התירוץ שהם נתנו הפעם לזאק דופמן מפורבס: הסוגייה נובעת מ”פיצ’ר שנועד לזהות התנהגות חוזרנית וספאמרית”, וטיקטק “כבר הגישו גירסה מעודכנת של היישומון לאפלסטור שבה הוסר פיצ’ר האנטיספאם כדי למנוע כל פוטנציאל של בלבול”.
אבל חשוב להגיד:
1) טיקטק רחוק מלהיות היישומון היחיד שמרגל אחרי ההעתבקה. וויטני מריל, שחקרה את נושא הפרטיות הסלולרית וכתבה על כך מאמר במסגרת תוכנית המאסטר שלה במדעי המחשב, אמרה: “איסוף המידע של טיקטק לא טוב, אבל לא יוצא דופן בעולם היישומונים. מפתחי מערכות הפעלה ניידות צריכים לקחת אחריות ולבצע רפורמה בעולם היישומונים המכוער והחודר לפרטיות”.
2) מאחר שטיקטק מופעלת על ידי חברה סינית, ההתמקדות בה עלולה לנבוע מסיבות שאינן קשורות לנושא. מריל כתבה על כך: “חלק מהנוהגים הללו, שזוכים להתעלמות או לתירוצים ממפתחי יישומונים אחרים, צריכים להיפסק, להתפרסם ולהתאסדר. אבל באחרונה זה רק בגלל שזה יישומון בבעלות סינית, שבכנות, מרגיש גזעני כי חברות אמריקאיות לא הוכיחו שהן יותר אתיות (שיעול…פייסבוק”)”.
TLDR: Tiktok’s data collection isn’t great, but it’s not unusual in the app space. Mobile OS developers need to take responsibility to reform the ugly, privacy invasive, app space.
— Whitney Merrill (@wbm312) June 29, 2020
3) אפל לא נותנים למשתמשים אפשרות להגביל יישומונים מלגשת ללוח ההעתבקה, אבל הם לפחות הולכים להתריע כשזה קורה. גוגל, שאחראים למערכת ההפעלה המתחרה אנדרואיד, לא נותנים אפילו את זה.
קורונה 2.0
You can have an edit button when everyone wears a mask
— Twitter (@Twitter) July 2, 2020
השיר שאנחנו שומעים היום בפינה הוא גירסת הקורונה של “הכל פתוח” של נעמי שמר, עם מילים חדשות וביצוע של גיא הורוביץ.
הראשון לזהות (טוב, השני – אחרי ביבי כמובן). שיר מלפני חודש וקצת. pic.twitter.com/zeXmg8qDXl
— Guy Horowitz (@CoronaHorowitz) 2 ביולי 2020
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ
אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.