בנסיון למנוע התערבות בבחירות, פייסבוק וטוויטר מתערבים בבחירות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

“לא צייצתי”

כחלק מהמאבק בהפצת פייק ניוז, טוויטר הפעילו בחודש יוני כלי להפחתת שיתופים: כאשר צייצנים מנסים לרטווט לינק שפורסם לכתבה חדשותית לפני שהקליקו עליו, הם מקבלים תזכורת שכדאי לקרוא את הכתבה קודם כי כותרות לא מספרות את כל הסיפור.

לא ברור אם דונלד טראמפ נתקל בפיצ’ר הזה. נשיא ארה”ב (בדיקת עובדות: כך נטען במספר מקורות זרים) ריטווט ציוץ שטוען שמתחרהו על הנשיאות, ג’ו ביידן, הביא למותו של לוחמי הנייבי סילז כדי להסתיר את העובדה שהטרוריסט אוסמה בן-לאדן לא באמת חוסל (בדיקות עובדות: #מהלעזא); ואז, הנשיא של כל ארה”ב הסביר בראיון townhall שהוא לא צייץ אלא ריטווט דעה של מישהו (בדיקת עובדות: זו לא דעה) ושהציבור ישפוט. המנחה, סוואנה גאת’רי, התפלצה: “אתה הנשיא, אתה לא איזה דוד משוגע של מישהו שיכול לרטווט כל דבר” (בדיקת עובדות: טראמפ הוא כן איזה דוד משוגע של מישהו שיכול לרטווט כל דבר).

לפני שבועיים פעלו טוויטר ופייסבוק נגד מידע מטעה ומסוכן שהפיץ טראמפ בנוגע להידבקותו בקורונה: פייסבוק מחקו את הסטטוס ואילו טוויטר הגבילו את תפוצתו וסימנו אותו כמטעה. ביום ד’ השבוע, כשלושה שבועות לפני הבחירות לנשיאות ארה”ב, טוויטר ופייסבוק פעלו למנוע פרסום ושיתוף של תחקיר עיתונאי על המתמודד הדמוקרטי ג’ו ביידן, כשהפעם פייסבוק מגבילים את התפוצה ואילו טוויטר חוסמים לגמרי את השיתוף.

בתחקיר של הניו יורק פוסט נטען שהאנטר ביידן, שהיה חבר דירקטוריון בחברת האנרגיה האוקראינית בוריסמה, ארגן פגישה בין אביו, אז סגן נשיא ארה”ב, לבין ואדים פוז’רסקי, יועץ לדירקטוריון בבוריסמה. זאת פחות משמונה חודשים לפני שביידן האב לחץ על בכירי ממשל אוקראינים לפטר תובע שחקר את בוריסמה (ג’ו ביידן הכחיש בעבר שדיבר עם בנו על עסקיו הזרים של הבן). המידע מסתמך על אימייל תודה שהבכיר שלח להאנטר הבן, לכאורה.

ביידן האב מכחיש את הפרסום, אבל לא הוא ולא בנו מערערים על אותנטיות האימייל.

מקור המידע, שהני”פ לא היססו לחשוף, הוא לפטופ מקבוק פרו שנרטב והופקד לתיקון במעבדה בדלאוור באפריל 2019, כנראה על ידי האנטר (בעל החנות לא הצליח לזהותו בוודאות), ומעולם לא נאסף, ועלות תיקונו לא נפרעה. בעל החנות הודיע על כך ל-FBI, שהחרימו את הלפטופ בדצמבר, לא לפני שבעל החנות העתיק את הכונן הקשיח שלו ומסר את העותק לפרקליטו לשעבר של רודי ג’וליאני, ששימש יועץ סייבר של טראמפ ופרקליט שלו, שבתורו סיפק את הכונן הקשיח לפוסט אחרי שהעיתון שמע על קיומו מסטיב באנון, איש הימין הקיצוני ולשעבר יועצו של טראמפ. כלומר, מדובר במידע שנשלף באופן לא חוקי מהמחשב והועבר באופן לא חוקי לג’וליאני ומשם לעיתון.

הניו יורק פוסט שייך לניוז קורפ, תאגיד התקשורת של רופרט מרדוק, איל תקשורת ימני שמחזיק גם ברשת פוקס ניוז (ארה”ב) ובצהובונים הדיילי טלגרף והסאן (בריטניה), אבל גם בברודשיטים המכובדים וול סטריט ג’ורנל (ארה”ב) והטיימס (בריטניה).

פייסבוק: מציאות מדומה

פייסבוק לא לקחו סיכון, והגבילו מראש את התפוצה של התחקיר עד לבדיקת אמינותו, מה שהביא לכך שביום רביעי אחה”ץ השיתוף שלו בפייסבוק של הני”פ קיבל פחות מ-4000 אינטראקציות, ורק כ-214 אלף בסך הכל, מספרים זעירים ביחס לפצצה הפוליטית שהוא הכיל.

אנדי סטון, דובר פייסבוק, צייץ כי “בעוד אני בכוונה לא אלנקק לניו יורק פוסט, אני רוצה שיהיה ברור שהסיפור הזה נמצא מתאים לעבור בדיקת עובדות על ידי בודקי העובדות השותפים צד ג’ של פייסבוק. בינתיים אנחנו מצמצמים את התפוצה שלו בפלטפורמה שלנו”. הוא לינקק למדיניות של פייסבוק מ-2019, שלפיה אם החברה רואה “סיגנלים” לכך שפיסת תוכן היא שקרית, היא עשוייה להפחית את התפוצה שלה עד לבדיקת עובדות, במסגרת מאמץ של פייסבוק לפעול מהר יותר לעצור מיסאינפורמציה ויראלית. בחברה אמרו לוושינגטון פוסט כי מדובר בנוהל קיים שאכן שהופעל במספר מקרים, אבל אינו נוהל סטנדרטי. סטואון אמר לוושפוסט שפייסבוק לא תמיד הודיעו בפומבי על הפעלת הנוהל הזה.

פייסבוק, שאיפשרו בעבר חופש ביטוי קיצוני, שינו את עמדתם בחודשים האחרונים, והחלו לפעול נגד תכנים מכחישי שואה, מתנגדי חיסונים ומטורללי קונספירציית QAnon.

טוויטר: רק חמור לא משנה את דעתו פעמיים תוך יממה

בטוויטר נתנו לתחקיר לרוץ חופשי, להגיע למקום ה-3 ברשימת הנושאים הטרנדינג בארה”ב, ואף כתבו תקציר שמסביר מה הסיפור; אבל בהמשך שינו את המדיניות, הציגו למקליקים על הלינק אזהרה שלפיה “הלינק עלול להיות בלתי בטוח”, הודעה מטעה שמרמזת על חשש לאתר פרוץ או הדבקה בווירוס; ובמקביל חסמו את האפשרות לשתף את הלינק, כשהם מציגים למנסים לשתפו הודעת שגיאה: “איננו יכולים להשלים בקשה זו מאחר שהלינק זוהה על ידי טוויטר או השותפים שלנו כמזיק פוטנציאלית”.

בטוויטר הסתמכו על מדיניות שקבעו ב-2018, האוסרת על שיתוף חומרים שהם תוצר של פריצה למחשבים ומכילים מידע פרטי. בחברה הסבירה השבוע כי יש ספקות לגבי “מקורות החומרים” שמופיעים בכתבה. מדובר בצעד אנטי-עיתונאי, משום שסיפורים עיתונאיים רבים מגיעים ממקורות בעייתיים (עובדים שפוטרו, מתחרים עסקיים, האקרים), וחסימת סיפורים שיש בהם חומרים כאלו משמעותה למעשה איסור כמעט גורף לשתף תחקירים עיתונאיים משמעותיים בטוויטר. ברנדון בורמן, סגן נשיא לתקשורת גלובלית בטוויטר, אמר לוושפוסט שהחברה חסמה בעבר לינקים תחת המדיניות הזאת, אבל לא פירט באילו מקרים מדובר.

בהמשך היום, טוויטר הבהירו שהם חוסמים לינקים לכתבה רק כי היא מכילה תמונות של חומר פרוץ שיש בו מידע אישי. מנכ”ל טוויטר, ג’ק דורסי, הודה בהמשך שהחברה כשלה בלהסביר לציבור את ההחלטה שלה.

המהלך של טוויטר הביא ללחץ רב וביקורת על החברה, שכלל בין השאר תלונה שהוועדה הלאומית הרפובליקנית (RNC) הגישה לוועדת הבחירות הפדרלית; זימון של דורסי להעיד בפני ועדת השיפוט של הסנאט; וכמובן מאמר מערכת של הני”פ, שהאשים את טוויטר בצנזורה של הפוסט לצורך קידום ביידן.

בעקבות הלחץ והביקורת, החברה שינתה את עמדתה פעם נוספת, ועדכנה את המדיניות. למחרת התקרית, ויג’איה גאדה, האחראית על חוק, מדיניות, אמון ובטיחות בטוויטר, הסבירה בשרשור כי

1. יותר לא נסיר חומר פרוץ, אלא אם הוא שותף ישירות על ידי ההאקרים או מי שפועלים בתיאום איתם.

2. נסמן ציוצים כדי לספק הקשר במקום לחסום אפשרות לשתף לינקים בטוויטר.

כל שאר כללי טוויטר ימשיכו לחול על פרסום או לינקוק לחומרים פרוצים, כמו החוקים שלנו נגד פרסום מידע פרטי, תוכן סינתטי או כזה שעבר מניפולציה, או עירום ללא-הסכמה.

תקשורתנים משני הצדדים

לפני שטוויטר חזרו בהם מצינזור התחקיר, הם חסמו זמנית את הטוויטר של קמפיין טראמפ ושל מנהלת התקשורת של הבית הלבן, קיילי מקאנני, ששיתפו את הסיפור; וכן את הפרופיל של הניו יורק פוסט עצמו (חסימה שנמשכה גם אחרי שחזרו בהם מהחסימה), והציגו על ציוציהם הודעה שהם הפרו את כללי טוויטר האוסרים פרסום חומרים פרוצים (hacked). 

דובר קמפיין טראמפ, טים מורטאו, תקף את טוויטר בחריפות (ובצדק) על הפרעה לבחירות:

העובדה שטוויטר חסמו את החשבון הראשי של הקמפיין של נשיא ארה”ב היא רמה עוצרת נשימה של התערבות פוליטית, ולא פחות מנסיון להטות את הבחירות. החברים של ג’ו ביידן מעמק הסיליקון חוסמים באגרסיביות סיפורים על הבחור שלהם ומונעים מבוחרים גישה למידע חשוב. זה כמו משהו מסין או קובה הקומוניסטיות, לא ארצות הברית של אמריקה.

אבל לא כל החברים של ג’ו ביידן מעמק הסיליקון באמת חברים שלו, גילה תחקיר הוול סטריט ג’ורנל שהתפרסם אתמול, וטוען שמייסד ומנכ”ל פייסבוק, מארק זאקרברג, אמנם מרכז-שמאל בדעותיו, אבל יודע שהכסף מרוח על הצד הימני-שמרני, ופועל בהתאם – מטפח קשרים עם שמרנים בולטים בפוליטיקה ובתקשורת ובהם העיתונאי השמרני בן שפירו, מקדם מול הממשל את האינטרסים של פייסבוק מול אפל וטיקטק, ומתכתב בוואטסאפ על ענייני מדיניות עם ג’ארד קושנר, יועצו של טראמפ לענייני נפוטיזם.

בהקשר של היחס לאתרי חדשות, התחקיר טוען כי כשב-2017 עדכנו בפייסבוק את אלגוריתם פיד החדשות, בכירים שאחראים על מדיניות החברה חששו מההשפעה המשמעותית של השינויים על מדיית הימין, כולל דיילי ווייר של שפירו. בעקבות כך, המהנדסים עיצבו מחדש את השינויים כך שתפוצת אתרי חדשות שמאלניים, כמו מאד’ר ג’ונז האולטרה-פרוגרסיבי, תיפגע יותר ממה שתוכנן מלכתחילה. זאקרברג, נטען בתחקיר, אישר את המהלך.

מפייסבוק מסרו לווס”ג’ את האי-הכחשה הבאה: “לא הכנסנו שינויים במטרה להשפיע על מו”לים ספציפיים”

כלי תקשורת שמאלני נוסף שנפגע לפי התחקיר הוא קורייר ניוזרום, שנוסד בשנה שעברה, רשת בת 8 אתרי חדשות מקומיים שנמצאים בבעלות חלקית של Acronym, מלכ”ר עם קשרים קרובים לתורמים דמוקרטיים. זאקרברג טען שבגלל הקשרים הפוליטיים, קורייר אינו כלי תקשורת אמיתי. באוגוסט, פייסבוק הכניסו סעיף מדיניות חדש שמגביל תפוצה של אתרים מפלגתיים – הם לא יופיעו בפייסבוק ניוז, הגישה שלהם למסנג’ר ולוואטסאפ תוגבל והפרסום שלהם יוגבל. באקרונים, שמפעילים את קורייר, טענו שהמדיניות מוטה כלפי גופי חדשות שמרניים.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.