עין הנץ לציון צופיה; בבלגיה עושים שיימינג לשרים שעסוקים בסלולר 📻 האחראי על האינטרנט
העיניים של המשטרה
תזכיר חוק חדש עלול לאפשר למשטרה להקים מאגר ביומטרי עצום שמתעד אנשים ומכוניות בכל רחבי הארץ, לרגל אחרי ישראלים ולאסוף מידע על מיקומם ומעשיהם, לאגור אותו, להשתמש בו ולחלוק אותו עם גופים נוספים. לכן לא פלא שהמשרד לבטחון פנים החביא אותו באתר התזכירים הממשלתי ביום חמישי בלילה.
“תזכיר חוק לתיקון פקודת המשטרה [נוסח חדש] (תיקון מס’ )(מערכות צילום מיוחדות), התשפ”א-2021″ מנסה לתת מסגרת חוקית ל”עין הנץ”, מערכת מצלמות הפרושה בכבישי הארץ לזיהוי לוחיות רישוי של מכוניות ותיעוד סטילז ו-וידאו של המכוניות והנוסעים. המערכת הזאת פועלת כבר שמונה שנים ללא סמכות חוקית, למעט אישור בדיעבד שנתיים אחרי הקמתה מהיועמ”ש, שגם הוא אמר ששימוש בה דורש חקיקה.
בשנה שעברה חשף דניאל דולב בוואלה כי המשטרה הקימה מאגר מידע עצום מהמצלמות הללו גם על אזרחים שלא פשעו, והוא נשמר למשך שנים. בעקבות הפרסום הגישו האגודה לזכויות האזרח ו”פרטיות ישראל” עתירה לבג”ץ נגד השימוש בעין הנץ:
בעתירה נטען כי מדובר במנגנון מעקב קיצוני, שמאפשר למשטרה לקבל בלחיצת כפתור מידע פרטי רגיש על מיקומם של האזרחים הנוסעים בכבישי הארץ בזמן אמת וגם מאפשר לה לחזור “במנהרת הזמן” כדי לשחזר את מקום הימצאו של אדם, את מסלול תנועתו, ולעיתים גם מגעים שקיים עם אחרים בעבר. כל זה ללא הסדרה בחוק, ללא צו שיפוטי וללא פיקוח. טענו כי השימוש במערכת פוגע בזכויות החוקתיות לפרטיות ולחירות, וכי בהיעדר הסמכה מפורשת בחוק, השימוש במערכת אינו עומד בתנאי פיסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, ויש להפסיקו לאלתר.
אתר האגודה לזכויות האזרח, 27.5.2021
המדינה הודיעה בתגובה שהיא בשלבי ניסוח תזכיר חוק – כאמור, שמונה שנים אחרי תחילת השימוש במערכת. עברה חצי שנה והמדינה פרסמה את התזכיר להערות הציבור – ביום חמישי באחת עשרה בלילה.
תזכיר החוק מסמיך את המשטרה לאסוף מידע בלי להגדיר מגבלות על משך שמירת המידע, מי מורשה לגשת אליו, איך שומרים עליו מהאקרים ודליפות מבפנים, ומבלי לחייב אותה לפרסם את מיקומי המצלמות. התזכיר מתיר למשטרה להעביר את המידע לשורה של גופים לא משטרתיים ובהם הפרקליטות, שב”כ, מח”ש, אגף המודיעין בצה”ל, שב”ס, הרשות להגנת עדים ועוד, וכן לכל “גוף ציבורי לפי דרישתו” “לצורך מילוי תפקידו”. דולב, שעובד היום כתחקירן באתר שומרים, סקר את תזכיר החוק החדש, ואפשר לקרוא את הסקירה שלו בסייברסייבר.
כפי שהזהירה עו”ד אן סוצ’יו מהאגודה לזכויות האזרח בכתבה של ג’וש בריינר ב”הארץ”:
שנים שהמשטרה מכניסה מאחורי גבם של האזרחים עוד ועוד טכנולוגיות מעקב שמכרסמות בפרטיות שלנו. עכשיו, במקום להסדיר ולהגביל את האמצעים הללו, מבקשת המשטרה לקבל צ’ק פתוח כדי להמשיך באותה הדרך. [מדובר בחוק מסוכן] שיאפשר למשטרה לבצע מעקב המוני אחר אזרחים, לרבות באמצעות זיהוי פנים ביומטרי. החוק הזה הוא איום אדיר על הפרטיות של כולנו והוא נותן יד חופשית למשטרה להשתמש במידע שייאגר אצלה באמצעות הטכנולוגיות האלו ללא פיקוח שיפוטי. לא ניתן לחוק המעקבים לעבור.
סתם את הגוללים
חברי הממשלה הפלמית בבלגיה עסוקים בסלולרי בזמן העבודה, ומיזם The Flemish Scrollers (הגוללים הפלמים) עושה להם שיימינג בטוויטר.
בדברי ההסבר של הפרוייקט נכתב:
כל ישיבה של הממשלה הפלמית בבלגיה משודרת בלייב בערוץ יוטיוב. תוכנה מחפשת טלפונים ומנסה לזהות את הפוליטיקאי המוסח. זאת באמצעות בינה מלאכותית. התוצאות מתפרסמות ברשת החברתית עם תיוג של הפוליטיקאי.
ציוץ בטוויטר של הגוללים הפלמים, 5.7.2021
הבוט מאתר את השימוש בסלולר, מזהה את הפוליטיקאי, מעלה את קטע הווידאו הרלוונטי וכותב: “[@פרופיל_הפוליטיקאי] יקר, אנא הישאר.י ממוקד.ת!”
Dear distracted @BartSomers , pls stay focused! pic.twitter.com/XGbaJgEVS6
— The Flemish Scrollers (@FlemishScroller) July 5, 2021
את המיזם הקים המתכנת והאמן הבלגי דריס דהפורטר, שסיפר בראיון לאחראי:
ההשראה העיקרית לפרוייקט הזה היתה מציאת הסטרים החי של הממשלה שלי, של כל הפגישות שלהם. הם משדרים את זה לייב ביוטיוב, וכבר עשיתי הרבה עבודה עם מצלמות מעקב לא מוגנות. בשבילי זו היתה נקודת פתיחה, ואחרי כמה שבועות עלה לי הרעיון השנון לעקוב אם הם משתמשים בטלפון שלהם, אם יש בזה משהו מעניין. ככה התחלתי את “הגוללים הפלמים”.
אני חושב ש-90% מתהוגובת חיוביות ו-10% שליליות, ואני חושב שרוב הזמן הן מגיעות מפוליטיקאים או אנשים שקשורים לפוליטיקה. זה מה שאני רואה כשאני מסתכל בתגובות.
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי תודות: הדר בן יהודה
תגובות
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.