עוד לא קפץ את הכריש: בייבי שארק הגיע ל-10 מיליארד צפיות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

סרטון “בייבי שארק דאנס”, לכאורה שיר ילדים על משפחת כרישים אבל למעשה תולעת-אוזניים יעילה ומרושעת, חוגג 10 מיליארד צפיות ביוטיוב.

הסרטון נוצר על ידי חברת ההפקות הדרום-קוריאנית פינקפונג, שהעלתה גירסה ראשונה שלו בנובמבר 2015, עם אנימציית כרישים בלבד, שרשמה עד כה כמעט 360 מיליון צפיות. חצי שנה אחר כך היא פרסמה גירסה נוספת, שבה נוספו לסרטון ילדים (לא מצויירים), שבו הילדים מציגים את משפחת הכרישים המצויירים – התינוק, האמא, האבא, הסבא והסבתא, ואז בורחים מהם כדי לא להיטרף.

הסרטון חרך את אסיה ואז את אמריקה ושאר העולם המערבי, זכה לאינספור גירסאות מעריצים – כולל אחת עם ג’יימס קורדן מ”קרפול קריוקי”, והפך גם לאתגר ריקוד פופולרי ברשתות החברתיות. 4 שנים אחרי שהגירסה העדכנית עלתה ליוטיוב, היא הפכה לסרטון הנצפה ביותר ביוטיוב עם 7.04 מיליארד צפיות, כשהיא מדיחה את דספסיטו. 

מלבדה, יש לפינקפונג עוד עשרות גירסאות של השיר, כולל תרגומים ל-11 שפות, מופע בימתי, ספר ילדים, סדרה בקוריאה וברשת ניקולודיאן האמריקאית ואוסף NFT, ויש בפיתוח סרט באורך מלא וסדרת משחקי ילדים.

כריש של דם

במקור, בייבי שארק הוא שיר מחנה קיץ שילדים ומדריכים שרים מאז המאה שעברה לפחות. בגירסה העממית השיר אלים הרבה יותר, כשכל בית מתאר איבר שנטרף על ידי הכריש: “אם הכריש תקף ותפס את הזרוע שלו, lost an arm, doo doo doo, והוא היה מחזיק את הזרוע מאחורי הגב. איבד רגל, אז עכשיו הוא קופץ על רגל אחת. איבד ראש, דם משפריץ, צורח לעזרה, ואז, אתה יודע, התקף לב או שמנסים לבצע בו החייאה או משהו כזה. תנועות ידיים שונות בכל פעם ואתה פשוט ממשיך ככל שהדמיון שלך לוקח אותך”, סיפר ל-CBC בדרן הילדים האמריקאי ג’וני אונלי.

הוא הוציא גירסה משלו לשיר, שבה אין דם ואיברים אכולים, ובמקום זה יש תיאור של התא המשפחתי: “זה כל כך נקי באופן פסטורלי, וככל שהצלחתי לבדוק באינטרנט, הייתי הראשון לעשות זאת, מבין? והגירסה של פינקפונג פחות או יותר עושה אותו דבר”. הגירסה של פינקפונג דומה גם בתוכן וגם בלחן, ויצאה חמש שנים אחריו. הגירסה של אונלי רשמה עד היום רק 208 מיליון צפיות.

אונלי לא חשב שיש לו זכויות יוצרים על המילים או הלחן, מכיוון שמדובר בשיר עממי. כך אמר גם למפלגת הימין הקוריאנית Liberty Korea Party, שפנתה אליו ב-2018 לקבל רשות להשתמש בשיר לתעמולת בחירות. כשהמפלגה יצאה עם הקמפיין הזה – דווקא חברת האם של פינקפונג איימה בהליכים משפטיים על הפרת זכויות יוצרים, והמפלגה השיבה שיש לה אישור מהיוצר המקורי, אונלי, שהשיר בנחלת הכלל ומותר לה להשתמש בו.

בעקבות הפרשה, הסרטון של אונלי הוצף בתגובות של דרום קוריאנים, והוא הבין שאולי יש לו קייס משפטי – אם פינקפונג טוענים לזכויות יוצרים על היצירה למרות שמקורה בנחלת הכלל, אולי הזכויות בכלל שלו? הוא שכר עו”ד קוריאני לענייני זכויות יוצרים ופנה לבית המשפט לקבל את עמדתו בנוגע לגירסאות שלו ושל פינקפונג. התיק עדיין מתנהל בקוריאה.

“סמארטסטאדי היא המפיקה והמו”לית, 100% מהשיר שייכים לנו ונמצאים בשליטתנו”, מסר סאונגיון קווין יון, מנהל שיווק מטעם סמארטסטאדי, חברת האם של פינקפונג, בתגובה לסיפור של אונלי שדווח על ידי רשת CBC הקנדית ב-2019. “עשינו טוויסט טרי ויצרנו מחדש שיר עממי על ידי הוספת מקצבים אופטימיים ומלודיה טרייה. יש לנו צוות של יוצרי תוכן בדרום קוריאה שמתכנן ומנהל את העיצוב, הכוריאוגרפיה, הסטוריבורדינג והלוקליזציה של התוכן של פינקפונג”.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.