🍎 בזכות אפל, הפרטיות שלנו תעלה לפייסבוק 10 מיליארד דולר 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

לא תסתום!

היועץ המשפטי לממשלה קבע שנבחרי ציבור לא יכולים למחוק ולחסום אנשים ברשתות החברתיות כרצונם. הדברים נכתבו בחוות דעת בתביעה שהגיש פעיל חברתי, שתגובותיו נמחקו על ידי ראש עיריית גבעתיים רן קוניק. התביעה הוגשה בסיוע הקליניקה המשפטית של מרכז הסייבר באוניברסיטה העברית. דיברנו על כך בפינה עם מנחת הקליניקה, עו”ד דנה יפה.

תפוח נתתי לקשמיר

העיתונאית קשמיר היל ערכה ניסוי ובו ניסתה להתנתק לחלוטין מחמש ענקיות האינטרנט – אמזון, פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ואפל – בתחילה כל אחת בנפרד, ואחר כך מכולן בו”ז.

היא גילתה שזה הרבה יותר קשה ממה שהיא חשבה. אמזון, למשל, זה לא רק קניות וטלוויזיה רב-ערוצית ורשת הולפודז. למעשה, העסק הגדול של אמזון הוא שירותי הענן AWS, עד כדי כך שהרג’יסטר מכנים את אמזון “ענקית אחסון בענן עם חנות מזכרות בחניון”. בזמן חסימת אמזון, היל לא יכלה לבצע רכישות באמזון (וכשהזמינה מאיביי, החבילה הגיעה עם לוגו של אמזון, שמספקת שירותי שילוח לוגיסטיים למתחרים), לא יכלה להיכנס לאתרים רבים שמאוחסנים ב-AWS (היא גילתה שגם אתרים שלא חסמה משתמשים בשירותי מטמון מקומיים, שבתורם מסתנכרנים מול AWS), וגם לא לצפות בסרטים וסדרות באמזון פריים וידאו (אבל גם לא בנטפליקס, שתשתית הווידאו שלה יושבת על AWS). גוגל שולטת בחיפוש, במכשירי אנדרואיד ובשירותי משרד ובהם ג’ימייל, גוגל דוקס וגוגל סוויט. מיקרוסופט עדיין חזקה בתחום מערכות ההפעלה, כולל במכשירים כמו קופות רושמות, מסכי תצוגה ומשאבות דלק. פייסבוק השתלטה על שוק הרשתות החברתיות והמסרים המיידיים. 

איש מנותק • disconnected-macha, cc-by-nc-nd
איש מנותק • disconnected-macha, cc-by-nc-nd

אפל היתה הפרידה הכי קלה. מרגע שהיל התנתקה מהמקבוק, האייפון והאייפד, אפל נעלמה ולא יצרה שום קשר. זאת בגלל המודל העסקי. הענקיות האחרות בולשות אחר משתמשיהן (וגם אלו שלא משתמשים) כדי לאסוף עליהם מידע שישמש להגביר את ההתמכרות שלהם ולמכור את תשומת הלב שלהם למפרסמים. לעומתן, אפל, אחרי שסגרה ב-2018 את רשת הפרסום הנסיונית שלה, מתפרנסת ממועדון סגור, אקסקלוסיבי ועשיר של משתמשים אדוקים, שרוכשים את המוצרים שלה ומקפידים לשדרג בכל פעם שהיא מוציאה מוצר חדש.

לא שיש להם ברירה: אפל מתמחה בשינויי חומרה של החלפת סוגי שקעים או הסרתם לחלוטין, שמצריכים הצטיידות במוצרים פריפריאליים חדשים, שמה זין על תאימות לאחור, ואף האטה במכוון את פעולתם של אייפונים ישנים. מקור פרנסה נוסף הוא העמלה המשוגעת של 30% שהיא גובה על מכירת יישומונים באפסטור שלה, ועל כל עיסקה שמתבצעת בתוך האפליקציות, כמו רכישת מינוי לאתר תוכן או קניית פריט במשחק וידאו. 

(יצרנית המשחקים אפיק איתגרה את מודל העמלות, הועפה מהאפסטור והביאה לפסיקה בארה”ב שקובעת שאפל לא יכולה לאסור על יידוע המשתמשים על אפשרות לשלם מחוץ ליישומון בלי עמלה לאפל. בעקבות החלטה מקבילה של ACM, הרשות ההולנדית לצרכנים ושווקים, אפל הודיעה לאחרונה שתאפשר למפתחי יישומוני הכרויות לגבות תשלום באמצעות מערכות סליקה חלופיות, ובנדיבותה הרבה הסכימה לגבות על מכירות כאלו רק 27% עמלה – בנימוק ש”זהו תעריף מופחת שאינו כולל ערך הקשור לעיבוד תשלומים ופעילויות נלוות”. במילים פשוטות, מתוך 30% העמלה הרגילה, עלות הסליקה של אפל היא רק 3%, והשאר רווח נקי).

תפוח לא-רקוב אחד

בזכות המודל הכלכלי שמאפשר זאת, ובאמצעות הגן הסגור והמוגן של האייפון, אפל שמה בשנים האחרונות דגש על סחורה ייחודית לה: פרטיות. המנכ”ל טים קוק קורא לה “זכות אדם יסודית”. ומאחר שהענקיות המתחרות מתפרנסות מפגיעה בפרטיות, ההגנה של אפל על פרטיות המשתמשים היא הכרזת מלחמה ישירה על המתחרות.

Exey Panteleev cc-by
תפוח הפרטיות 🖼️ Exey Panteleev cc-by

אפל העניקה לפייסבוק ולגוגל רשיון חברה מיוחד, שנועד לאפשר להן לבדוק גירסאות פיילוט של אפליקציות בטרם השקתן לציבור הרחב, וכן לספק שירותים פנימיים שונים לעובדים. שתי החברות ניצלו את הרשיון הזה לגרום לאנשים מחוץ לחברות להתקין אפליקציות מעקב, כדי לאסוף מודיעין עסקי על אפליקציות פופולריות בקרב צעירים ואופן השימוש בהן.

טקקראנץ’ חשפו זאת בתחילת 2019, ואפל חסמה בהפרש של יום את הרשיונות של שתי החברות והביאה לכאוס כששיתקה את בדיקת האפליקציות הפנימית ופעילויות כמו תיאום שיתוף עבודה, נסיעות למשרדים וגישה לתפריטי המסעדות שבמשרדי החברות.

זאת היתה המכה הקטנה של אפל למתחרות גוגל ופייסבוק. המכה הגדולה הגיעה באפריל אשתקד, כשאפל שינתה את מדיניות הפרטיות של האפסטור והכניסה את ה-ATT, ר”ת של App Tracking Transparency. התוספת הזאת היא בסך הכל חלונית שקופצת בעת הפעלת אפליקציה באייפון או אייפד בפעם הראשונה. החלונית שואלת את המשתמשת אם היא מרשה לאפליקציה לעקוב אחרי פעילותה באפליקציות ואתרים של חברות אחרות. אם המשתמשת מקליקה “לא”, היא מעוורת את פייסבוק וגוגל – משום שאפל תמנע מהן לעקוב ולאסוף מידע. לפי דוח של אפספלייר מ-10.2021, 62% ממשתמשי האייפונים והאייפדים שיש בהם ATT בחרו לא לאפשר מעקב. גם מקרב כלל משתמשי מכשירי iOS, הסרבנים הללו מהווים רוב של 53.32%.

רסק תפוחים

ביום רביעי פרסמה מטא (חברת האם של פייסבוק, אינסטגרם ו-וואטסאפ) את התוצאות הרבעוניות שלה, עם עלייה של 20% בהכנסות מפרסום. סמנכ”ל הכספים של מטא, דייב וונר, אמר ש”ההשפעה הכוללת של [מערכת ההפעלה האפלית] iOS היא רוח נגדית לעסקים שלנו ב-2022 […] בסדר גודל של 10 מיליארד דולר”. היא גם רשמה ירידה במספר המשתמשים הפעילים לראשונה ב-18 שנות קיומה. השוק הגיב בגילוח 230 מיליארד דולר, שהם 25%, ממניית מטא – הירידה הגדולה בתולדות החברה, שהחזירה אותה אחורה למחירה באוגוסט 2020. 

הדוחות של אלפבית (חברת האם של גוגל ועוזריהם) דווקא היו חיוביים בתחום הפרסום, עם עלייה של 33% בהכנסות מפרסום, והמנייה רשמה עלייה של 7.5% בסוף יום המסחר. זאת משום שאלפבית לא תלויים במערכת ההפעלה של אפל, בזכות השליטה שלהם בשלוש זירות חשובות לאיסוף מידע על משתמשים ולפרסום:

  1. אנדרואיד, מערכת ההפעלה הסלולרית המתחרה ל-iOS, שלפי Statcounter חולשת על 69.71% מהשוק
  2. גוגל, מנוע החיפוש המונופוליסטי שבו משתמשים כותבים במפורש מה הם מחפשים – מידע הרבה יותר ממוקד מתמצית כלל תחומי העניין של משתמש פייסבוק
  3. כרום, דפדפן שחולש על 63.04% מהשוק
מייסד אפל סטיב ג'ובס עם אייפונים על רקע הקמע של גוגל אנדרואיד 🖼️ Jesús Belzunce Gómez cc-by-nc-nd
אפל וגוגל על הענפים, מ-ת-נ-ש-ק-י-ם 🖼️ Jesús Belzunce Gómez cc-by-nc-nd

בפייסבוק, אגב, מאשימים את אפל שמדיניות הפרטיות שלהם מוטה לטובת גוגל. למה שאפל יעשו פרוטקציה לגוגל דווקא? אולי בזכות המיליארדים שגוגל משלמת לאפל כדי להיות מנוע החיפוש הדיפולטי בדפדפן ספארי (19.86%), כפי שהם עושים גם עם פיירפוקס (4.17%). בסה”כ, גוגל הוא מנוע החיפוש הדיפולטי עבור דפדפנים שמחזיקים יחד 87.07% מהשוק העולמי.

וונר, סמנכ”ל הכספים של מטא, היה מאוד מפורש בנוגע לכך: “בהינתן שאפל ממשיכה לקבל מיליארדים של דולרים בשנה מגוגל חיפוש, התמריץ הוא בבירור שהפער הזה במדיניות יימשך”.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות:

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.