🍼 אל תקחי איתך את הסלולרי כשאת הולכת לעבור הפלה 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

סליחה, נפל לך הטלפון

חברת הטכנוריגול SafeGraph איפשרה לרכוש נתוני מיקום סלולריים מאוגדים של אנשים שביקרו במרכזי הפלות, כולל מאיפה הגיעו לשם, כמה זמן שהו שם ולאן הלכו לאחר מכן, כך חשף השבוע אתר מאד’רבורד. שירותי קפיטליזם המעקב האלה ואחרים מאיימים לסייע למתנגדי ההפלות לרדוף את מי שיבחרו לעבור אותן – באופן חוקי, כחלק מחוקים שמעודדים ויג’ילנטים לאכוף את איסור ההפלות תמורת באונטי (טקסס), קרימינליזציה של סיוע להפלות ואף קרימינליזציה של סיוע לביצוע הפלות במדינות שבהן הדבר מותר; ובאופן לא חוקי, באמצעות הטרדה, סחיטה, איומים ואלימות של נשים שעברו הפלה ושל רופאי הפלות, צעדים שאיפיינו את המאבק נגד הפלות בעבר והגיעו עד כדי פיצוץ מרכזי הפלות ורצח רופאים. אנחנו מדברים על כך בפינה ד”ר אלינור כרמי (🐦), מומחית לפוליטיקת דאטה, אוריינות דאטה וגישות פמיניסטיות לדאטה.

הזכות להפלה בארה”ב, שהתקבעה בפסק דין של ביהמ”ש העליון בתחילת שנות ה-70′ ונמצאת במרכז מאבק בין שמרנים ונוצרים לבין פרוגרסיבים, עלולה כעת להתבטל. השבוע חשף פוליטיקו את טיוטת ההחלטה של ביהמ”ש העליון בארה”ב, שלפיה ביהמ”ש החליט לבטל את הזכות להפלה, שנקבעה בפסק דין רואו נגד ווייד (1973) והחלטה שנגזרה ממנה בפסק דין פלאנד פרנטהוד נגד קייסי ב-1992. 13 מדינות בארה”ב כבר העבירו חקיקה אנטי-הפלתית, שתיכנס לתוקף אוטומטית אם בית המשפט אכן יבטל את הזכות להפלה.

סייףגרף מציעה למכירה לכל דורש, ובסכום לא גבוה במיוחד, “מקומות” – מידע על מיקומי בתי עסק שונים (למשל, מיקום כל סניפי רשת טארגט) ו”תבניות” – מערכי נתונים על איך קבוצות של אנשים מבצעות אינטראקציה עם המקומות הללו, שלטענת החברה הם מאוגדים (aggregated) ומותממים (anonymized). כתב מאד’רבורד ג’וזף קוקס חיפש באתר מידע שקשור להפלות, וגילה ש-Planned Parenthood, מלכ”ר שמספק שירותי הפלות בארה”ב וברחבי העולם, כבר מוצע שם כ”מותג, שהמידע עליו מוצע למכירה – מיקומי יותר מ-600 סניפים שלו ומידע מיקום על מבקרים בו. חיפוש נוסף שביצע, “Family Planning” (תכנון משפחה), החזיר לו תוצאה של “Family Planning Centers” (מרכזי תכנון משפחה), שגם נתוניהם עמדו למכירה. קוקס רכש את מאגר המידע על פלאנד פארנטהוד, שכלל מידע מיקום של שבוע באמצע אפריל, בכ-160$ בלבד. בראיון לפודקאסט של מאד’רבורד, “סייבר”, סיפר שהרכישה לקחה דקות ספורות, פחות מהזמן שלקח לעורכים שלו לאשר לו לרכוש את המידע.

מאחר שמיקומם של מרפאות ומרכזי ההפלות אינו סודי, ניתן לעקוב אחרי אנשים שמגיעים אליהם כשברשותם כלי המעקב הנפוץ טלפון סלולרי. איך אוספים את המידע? יצרני אפליקציות שותלים באפליקציות שלהם רכיב ריגול שמעביר להם מידע על מיקום המשתמש מה-GPS של הסלולרי, יחד עם נתונים נוספים ובהם המזהה הייחודי של המכשיר (IMEI), כתובת איי.פי ועוד. את המידע הזה הם מוכרים לחברות טכנוריגול כמו סייףגרף, שמטייבות אותו במידע נוסף, כמו מידע על מיקומי בתי עסק. כך הופכים נ”צ מספרי ומספר IMEI לרשומה שאומרת שמכשיר מסויים ביקר במרפאת הפלות ביום שישי בבוקר. סייףגרף אמנם מוכרת מידע מאוגד (aggregated) ולא ספציפי, אבל מחקרים והדגמות בפועל כבר הוכיחו שניתן לנתח מידע כזה ולחשוף זהות של משתמשים בודדים.

סייףגרף מספרים בפרסומים השונים שלהם שהם יכולים גם לספק מידע על מקום המגורים של הנעקבים באמצעות בדיקת המיקום של המכשיר הסלולרי בלילה, מתוך הנחה שאנשים ישנים לרוב בבתיהם. רמת הדיוק של מקום המגורים היא ברמת “בלוק מיפקד“, אחת מתוך יותר מ-11 מיליון יחידות שטח שארה”ב מחולקת אליהן במיפקד האוכלוסין. בעיר, בלוק מיפקד יכול להיות בלוק מגורים – בניין או שורת בניינים שתחומים על ידי כבישים. כלומר, לא מידע ברמת הדירה אבל בהחלט מידע שיכול לסייע לזהות את הנעקבים.

טכנולוגיה נגד קידמה

אף שמתנגדי ההפלות חיים בעבר, הם שמחים להשתמש בטכנולוגיות עדכניות כדי ללחוץ על נשים ללדת, ולהעניש אותן על הבחירה להפיל. ב-2015 חבר מנכ”ל חברת הפרסום קופליי, ג’ון פלין, לרשת מרכזים נגד הפלות וסוכנות אימוץ נוצרית אוונגליסטית, ויצא בקמפיין לשכנוע נשים לא לעבור הפלה. כדי להקריפ, הוא לא הציב את הקמפיין על שלטי חוצות, בטלוויזיה או באתרי אינטרנט, אלא שלח אותו ישירות לסלולריים של אנשים שנמצאים במרכזים של פלאנד פרנטהוד.

החוק נגד הפלות בטקסס, שמסמן כפושעים את המפילה, מי שמסייע לה והרופאים שמבצעים את ההפלה, ומציע לוויג’ילנטים לתבוע אותם אזרחית על סכום של 10 אלפים דולר, הוליד בשנה שעברה את מלשינון ההפלות הטקסני של ארגון Texas Right To Life. תומכי ההפלות בקרב אומת הרשת תקפו אותו במתקפות DDoS, הציפו אותו בהלשנות מופרכות והטרלות, הקימו אתר הלשנות פיקטיבי עם ריקרול והפעילו לחץ שהביא את ספק האחסון גודדי לעשות שלילת-פלטפורמה לאתר ההלשנות.

שמישהו יחשוב על האקדמאיםםםםםם

לא מפתיע לגלות שבין המשקיעים של סייףגרף נמצאים ראש המודיעין הסעודי לשעבר ופיטר תיל, מייסד חברת הטכנוריגול פלנטיר וחבר דירקטוריון חברת הטכנוריגול פייסבוק. סיפור ההפלות אינו הפעם הראשונה שהחברה מסתבכת בגלל מכירת מידע על אנשים. ב-2019 החברה מכרה שנתיים של נתוני מיקום בלתי-מאוגדים, ספציפיים למכשירי קצה, על מיליוני אנשים למדינת אילינוי, סיפור שה-EFF חשף בשנה שעברה. באמצע 2021, גוגל החרימו את סייףגרף מחנות האפליקציות של אנדרואיד, כך שאפליקציות נדרשו להסיר את הקוד שאוסף את המידע שהן מוכרות לחברה. זאת משום שתנאי השימוש של גוגל פליי אוסרים על מפעילי אפליקציות למכור מידע על משתמשים.

סייףגרף לא מסרו תגובה לקוקס ממאד’רבורד, שסיפר בפודקאסט “סייבר” כי החברה מחרימה אותו מזה זמן רב. אולם מנכ”ל סייףגרף, אורן הופמן, פרסם תגובה בבלוג החברה, ובה הודיע שהחברה תפסיק למכור מידע על פלאנד פרנטהוד ועל מרכזי תכנון משפחה. “אין לנו אינדיקציה שהמידע הזה שימש אי פעם למטרות רעות”, כתב הופמן, “אבל תמיד יש מקרי קצה קיצוניים היפותטיים, ובמקרים מסויימים ראוי למנוע אותם באופן פעיל. לאור השינויים הפדרליים הפוטנצילאיים בגישה לתכנון משפחה, אנחנו מסירים את מידע ה’תבניות’ עבור מיקומים שמסווגים כ[…]’מרכזים לתכנון המשפחה'[…] מהחנות בשירות עצמי ומה-API שלנו, כדי למנוע שימוש לרעה פוטנציאלי בנתונים”. 

הופמן הזהיר כי הסרת המידע “תשפיע על אקדמאים רבים שרוצים ללמוד את הנושא הזה (כמו הבנת השפעת החקיקה על ביקורים בתכנון משפחה). אנחנו מכירים בכך שההחלטה שלנו […] עלולה להשפיע באופן שלילי על המחקר יקר הערך הזה, אבל אנחנו חושבים שזה הצעד הנכון בהתחשב באקלים הנוכחי”. בראיון ל”פרוטוקול” אמר הופמן: “ברגע שהחלטנו להוריד את זה, מאות חוקרים התלוננו אלינו על כך”.

למחרת החשיפה והסרת המידע, הודיעה עובדת סייףגרף בפורום של החברה כי תנאי השימוש החדשים לא יאפשרו לחוקרים להשתמש במידע של החברה לניתוח, לימוד או דיווח על מחאות והפגנות חברתיות – תחום שמהווה גם הוא מוצר נחשק מאוד של חברות טכנוריגול, בעיקר בקרב משטרות מקומיות.

ב-EFF לא מאמינים לסייףגרף. החברה אולי הפסיקה למכור את המידע הזה, הם מסבירים, אבל שום דבר לא מונע ממנה למכור אותו דרך חברת Veraset, חברת ספין-אוף של סייף גרד שהוקמה ב-2019 ומוכרת אף היא מידע סלולרי, בין השאר גם לסייףגרף עצמה. בנובמבר 2021 חשף EFF שבחצי שנה הראשונה של מגיפת הקורונה, וראסט נתנה לפקידים בוושינגטון הבירה גישה מלאה למידע GPS רגיש ולא מאוגד שאספה ממכשירים סלולריים מכל DC והסביבה. העיתונאי קורי דוקטורו כתב שסייףגרף אינה מקור מידע אמין על הנעשה בסייףגרף, ומלבד זאת, היא אינה חברת הטכנוריגול היחידה שמוכרת מידע כזה.

ביום חמישי, יומיים אחרי החשיפה במאד’רבורד, יצא אחד המשקיעים המוקדמים בסייףגרף נגד החברה. “זו דוגמה טובה איך לא להשתמש במידע”, אמר ארה טרזדל (Are Traasdahl), שהשקיע בחברה בסבב A ב-2017. הוא החליט למכור את מניותיו ולתרום את הכסף לפלנד פרנטהוד.

למרות שסייףגרף טוענת שהיא פועלת בשקיפות מירבית, הופמן סירב לומר בראיון ל”פרוטוקול” מי החברות שמוכרות לה את המידע, ונימק זאת בהסכמי סודיות (NDA). בפוסט התגובה הוא הדגיש כי “סייףגרף רק מוכרת עובדות” ו”סייףגרף רק מתמקדת באמת”. מעניין איך היה מגיב אם מישהו רק היה מוכר את כתובתו הפרטית האמיתית, את שמות ובתי הספר שבהם ילדיו לומדים, את פרטי המרפאה מתמחה שאליה הלך לטיפול דיסקרטי, ועוד ועוד.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות:

תגובות

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.