הצינור המודולרי של ספקיות האינטרנט: פעם חכם, פעם טיפש, לפי הצורך

מחקר בינלאומי טוען שספקיות האינטרנט הגדולות בישראל, 012 סמייל, 013 נטוויז’ן ובזק בינלאומי, פוגעות בנייטרליות הרשת בכך שהן מציצות לסוגי התעבורה של לקוחותיהן (deep packet inspection) כדי להאט את השימוש בפרוטוקול שיתוף הקבצים ביטורנט (החברות מכחישות; לפחות במקרה של בזק בינלאומי, אני מזכיר לעצמי שאין לה בעיה לשקר בלי למצמץ).

ב-ynet מחשבים מדווחים:

אם הספקיות בוחרות לשבש דווקא את התעבורה הנוגעת להורדת קבצים לא חוקית, יש בזה משום צעד מבריק: קשה, כפי שראינו, לתבוע את הספקיות בנושא הזה. ועם זאת, ”מדובר במוסר כפול”, אומר עו”ד [אביב] איילון. “הספקיות טוענות למעלה מעשור שהן זכאיות להגנת החוק מפני תביעות להפרת זכויות יוצרים, כי הן מספקות גלישה ואינן מפקחות על התכנים, כלומר, הן רק צינור המוביל מידע, ואין בסיס הגיוני לכך שספקים ינטרו את המידע העובר באמצעותן למשתמשי הקצה. כעת, כשניטור הקבצים מועיל למחזור הכספי של החברות, הן דואגות לזכויות. נניח שהם באמת מודאגים מהפרת זכויות יוצרים, למה הם לא חוסמים אתרים שעושים עבירות אחרות?”

המוסר הכפול של ספקיות האינטרנט בלתי נסבל: הן מוכרות לנו אינטרנט מהיר בידיעה שהוא מיועד להורדות פיראטיות, מפרסמות אותו כמיועד להורדות פיראטיות, ולפעמים אף מודות שהורדות פיראטיות מניעות את השוק, וכל זה תחת הכסת”ח של “אנחנו רק צינור טיפש להעברת אינטרנט אנחנו לא אחראים אם מישהו עושה משהו לא חוקי”. כשאנחנו בוחרים להשתמש במוצר הזה למטרה שלשמה נמכר לנו, הן הופכות פתאום לצינור חכם שמחליט מה מותר ומה אסור, ופוגעות בהורדות כדי שלא יהיה להן עומס על הרשת, במקום להגדיל אותה בהתאם לביקוש הלגיטימי.

כשאיגוד תעשיית הטלוויזיה והקולנוע למלחמה בפיראטיות, זיר”ה, ביקש מבית המשפט צו לחסימת אתרי שיתוף קבצים (בזמן ש-yes, החברה באיגוד, מוכרת סטרימר שחלק נכבד מהשימוש בו הוא צפיה בתכנים פיראטיים, ונציגה שלה אף מעודדת לקוח להוריד פיראטית תכנים של המתחרה הוט, החברה גם היא באיגוד), היה זה בשלב שבו טרם התקיים משפט וטרם נקבע אם האתרים מפירים את החוק. ספקי האינטרנט חזרו אז למוד צינור טיפש וצייתו בלי להשמיע אפילו ציוץ של התנגדות, בדיוק כפי שעשו כשהמשטרה הוציאה צו מפוקפק חוקית לחסימת אתרי הימורים ואתר לכרטיסי תשלום משולמים מראש.

הצינור, ראינו, מודולרי: הוא יכול להיות חכם או טיפש. ומה עם הציבור?

תגובות

7 תגובות לפוסט “הצינור המודולרי של ספקיות האינטרנט: פעם חכם, פעם טיפש, לפי הצורך”

  1. אור on 7 בפברואר, 2012 00:21

    אם היה ספק אינטרנט שלא נוגע בתעבורה שלך, כנראה שלא היית מקבל את הקצב שאתה מקבל עכשיו אלא משהו הרבה יותר גרוע. האמת, לא “כנראה”. זה וודאי וזה קורה לעיתים.
    אתה צודק בזה שהן צריכות להרחיב את הקווים, אתה יודע כמה באמת היה עולה לך האינטרנט אם הן היו עושות את זה במונופול של הקו היחידי לחו”ל?
    אי אפשר להאשים את חברות האינטרנט שמפרסמות את אחד הדברים המספקים שאפשר לעשות באינטרנט. מה אתה רוצה שהן יפרסמו? בואו תגלשו בפייסבוק? בואו תגלשו בטמקא?

  2. דור on 7 בפברואר, 2012 00:22

    הציבור טיפש והציבור גם משלם.

  3. sus on 7 בפברואר, 2012 12:39

    מעניין, דווקא היתה לי תאוריה הפוכה:
    לפעמים אני רואה סידרים מסוימים של טורנטים שמעלים בקצבים מטורפים בספקיות מסוימות. הנחתי שהספקיות עושות קאשינג של דברים פופולריים בביטורנטים ומעלות אותו בקצבים מטורפים כדי לחסוך רוחב פס מחוץ לרשת.
    אה, אבל זה לא חוקי לעשות את זה, אז כנראה אני מדמיין.

  4. הצוהל מיהל on 7 בפברואר, 2012 14:40

    לאור, לעשות load balancing ולתת דרגות שונות של QoS ללקוחות שונים (עסקיים מול ביתיים, למשל) זה חלק מהעבודה של ספקיות האינטרנט. הן יכולות לעשות זאת מבלי לבצע בדיקה מעמיקה לתוך המידע שעובר דרכן. וזה מה שתורם לדעתי הכי הרבה לחיים נורמליים עם עוד אלפי לקוחות בו”ז.
    לsus, אני לא יודע אם מה שאתה מתאר נחשב לא חוקי. ספקיות האינטרנט משתמשות בשרתים שעושים caching כל הזמן ע”מ להוריד את העומס שבהבאת מידע פופולרי. כל עוד שאי אפשר להוכיח שיש יד מכוונת מאחורי הקאשינג, אלא שזה מכוון ע”י דברים כמו פופולריות וזמינות, יתכן מאוד שזה לגמרי חוקי.

    לדעתי, הבעיה העיקרית בשוק הספקיות היא שהן מתנהגות יותר ויותר כמו קרטל. חוסר תחרות וחוסר רגולציה מאפשרות להן לעשות מה שהן רוצות. לנו אין ברירה אלא לשלם, אי אפשר לחיות בעולם של היום בצורה נורמלית ללא חיבור אינטרנט – זהו שירות בסיסי שלדעתי החשיבות שלו שווה ללהיות בעל קו טלפון/סלולרי.
    אז לעבור בין חברות לא עוזר ולא להיות מחובר זה לא פתרון, מה נשאר לעשות?

  5. אור on 7 בפברואר, 2012 17:07

    חוסר רגולציה. מצחיק.

  6. רמי on 7 בפברואר, 2012 20:59

    אני מנסה להבין על מה התלונות? המחירים של ספקיות האינטרנט נע בין 14 ל-29.9 לחודש (במהירות של 1.5-12 מגה)..
    מה בעצם כואב כאן?

  7. הדייג – לקט המלצות קריאה מס’ 69 on 11 בפברואר, 2012 00:03

    […] קינן כותב על המוסר הכפול של ספקיות האינטרנט: מצד אחד, הן מוכרות אינטרנט מהיר בידיעה ברורה שהוא […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.