ספקי האינטרנט מיהרו ליישר קו עם הדרישות לחסום אתרי הורדות פיראטיות, ושהגולשים יקפצו

ההפרעה לפעילות אתרי הורדות הסדרות והסרטים horadot.net ו-WNET בחודש שעבר, ו-idown החודש, היא ההישג הראשון של זיר”ה, גוף שהוקם באפריל על ידי גופי יצירה ושידור של טלוויזיה וסרטים במטרה להילחם בהורדות פיראטיות.

בכתבה על מלחמת זכויות היוצרים של תעשיית הטלוויזיה והקולנוע בישראל בגליון אפריל של “פירמה” אמר משה אדרי, שיונייטד קינג שלו חברה בזיר”ה: “נחוקק בעזרת הממשלה (..) קודם כל נגד האתרים. (…) נקים יחידה ונדפוק כמה תביעות נגד מפרסמים על 2-3 מיליון דולר, ואחרי פעמיים-שלוש אני רוצה לראות שיהיה מפרסם שילך לפיראטים”.

בינתיים מתמקדת זיר”ה בזירה המשפטית. אתר Horadot.net הורד בצו מניעה של ביהמ”ש המחוזי, ואתר wnet נחסם לגישה על ידי ספקי האינטרנט והסלולר בצו שהוציא המחוזי לבקשת חברה נוספת בזיר”ה, הוט.

מהבקשה לצו נגד WNET עולה שרק שני ספקים הערימו קשיים: נטוויז’ן לא השיבה לפניות של הוט, ובזק בינלאומי דרשה 300 שקל דמי טיפול. בזק בינלאומי, סלקום ואורנג’ מסרו לבית המשפט כי ישאירו את הבקשה לשיקולו. אף ספק לא שלח נציג לדיון, ולא ניסה למנוע את התקדים בנימוקים משפטיים.

זיר”ה העלתה ל-Horadot.net הודעה שמסבירה למה האתר ירד. לספקים לא היתה אפילו ההגינות הבסיסית הזאת: מי שיגלוש ל-WNET מספק ישראלי יקבל הודעת שגיאה של הדפדפן. בינתיים ממשיך WNET לפעול, וזמין באמצעות מעקפים כמו שרתי פרוקסי.

מי שמופתע מפסיביות הספקים מוזמן לחזור שנה אחורה: המשטרה החליטה אז, על דעת עצמה ובלי להטריח בית משפט, לחסום אתרי הימורים ואתר שמכר כרטיסי חיוב משולמים מראש, שיכולים לשמש להימורים מקוונים. הספקים קיבלו פקס וצייתו. רק גוף אחד עתר נגד ההחלטה בטענה שהמשטרה חרגה מסמכותה: איגוד האינטרנט הישראלי.

כאז גם היום, בזק בינלאומי, 013 נטוויז’ן, 012 סמייל, סלקום, אורנג’ ואקספון 018, המוזכרים בצו המניעה, מפקירים את הגולשים. אפשר לשער שהם ישתקו גם כשיידרשו לחסום אתרים גם בנימוקים של לשון הרע, בטחון המדינה ודעות קיצוניות. העיקר שהרשויות לא יתעצבנו ודמי המנוי ימשיכו לזרום.

___________________________
הפוסט התפרסם במקור בגירסה שונה בטור “השרת” במדור fi במוסף פירמה של גלובס, גליון דצמבר 2011

תגובות

8 תגובות לפוסט “ספקי האינטרנט מיהרו ליישר קו עם הדרישות לחסום אתרי הורדות פיראטיות, ושהגולשים יקפצו”

  1. צפריר כהן on 21 בדצמבר, 2011 14:54

    וכל זה בלי מילה על SOPA ו-PROTECT-IP שמעבר לים. הרעיון הבסיסי שם הוא לגרום לכך שמעקפים כמו שמוזכרים כאן יהיו בלתי חוקיים. אפילו ה-BSA הבינה שזו הצעת חוק גרועה ומתנגדת לה.

  2. דיגו on 21 בדצמבר, 2011 15:40

    ואולי יש כבר אתרים שחסומים ע”י הספקים ואף אחד (חוץ מבעלי האתר) לא יודע. ואולי אסור להם לפרסם את זה בגלל צו איסור פרסום בגלל סיבה זו או אחרת.

    פה יש דוגמאות ל”צנזורה” שמבוצעת ע”י אתרים מובילים ברשת. מי יודע איפה עובר הגבול?

    http://www.ted.com/talks/lang/he/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles.html

    כמו שאמר ראמספלד: אנחנו לא יודעים מה אנחנו לא יודעים

  3. ש on 21 בדצמבר, 2011 18:52

    לדעתי זה משרת את האינטרסים של הספקים. פחות הורדות קבצים = יותר משתמשים על אותה תשתית.
    אפשר לטעון שפחות הורדות קבצים = פחות ביקוש לאינטרנט, אבל זה לא נכון, כי אין מי שמשתמש באינטרנט רק בשביל הורדות קבצים.

  4. הצוהל מיהל on 21 בדצמבר, 2011 19:03

    שספקיות האינטרנט יגנו על הגולשים?? פחחח…
    נתחיל מזה שנטוויז’ן זה סלקום (אי.די.בי) ושסמייל זה אורנג’ (פרטנר), כלומר יש “באמת” רק 4 ספקיות ולא 6.
    נמשיך מזה שבזק של אלוביץ’ מחזיקה את בזק בינ”ל ואת YES. אני לא בטוח עד כמה, אבל לפחות בשלב מסויים את הזכיינית קשת אפשר היה לחבר לקבוצת בזק דרך חיים סבן, את הזכינית רשת ניתן לקשור לנטוויז’ן ע”י “עופר מדיה” (נחשו של מי) שמחזיקה במניות בשתיהן.
    אם נקח בחשבון שבזק בינ”ל + נטוויז’ן = משהו כמו 70% משוק האינטרנט הביתי, ונבחן את החיבור שלהם לספקיות התוכן הטלויזיוני בארץ – התמונה לא כ”כ טובה.

    אני רק אזכיר את כל עניין ה”האטות” ו”התערבות” ברוחב הפס של המורידים בשירותי P2P מלפני שנתיים.

    *אני מתנצל על כל אי דיוק בנכתב למעלה, הוא מבוסס על מידע אישי וחיטוט ברשת. יש סיכוי שהוא לא נכון.

  5. הרב קוק בצהריים on 21 בדצמבר, 2011 22:25

    וחשוב מאוד לפנות ל-018 דרך האתר שלהם ולהסביר להם שהחריטה על הדגל שלהם לא מעוררת שום מחשבות חיוביות ושירות טכני באינטרנט צריך להיות גם בשבת ובחג ועד שלא יסדרו את זה – שיחפשו אותנו בצומת ה-IIX.

  6. ניסים on 5 בינואר, 2012 16:55

    מעניין וחבל. עד היום הורדות פירטיות היו מנוע הצמיחה העיקרי שחל הספקיות האלה. הפחד מאובדן הכנסות היה המניע העיקרי שלהןם להתנגד למהלכים מסוג זה.
    ואילו כיום, אינטרנט מהיר (10 ומעלה) הפך לקומודיטי בכל בית. הסיבה היחידה לאינטרנט במהירות 50 או 100 מגה היא הורדת תכני וידאו בנפחים גדולים (לצערינו סטרימינג רציני אין בארץ) אז מה באמת הסיבה לשדרג?
    בסופו של עניין מדובר בהעדפה של טכנולוגיה אחת על פני אחרת. הרי את הטורנט לא יחסמו (לא רואה חברה שיש לה אומץ לחסום פורטים וכו) וכל משתפי הקבצים שטעמו הורדות ישירות (עיקר עיסוקן של הפורטלים שנסגרו) יחזרו לשיטה הישנה. וכשהיא תהיה שוב במוקד המלחמה תמצא טכנולויה אחרת.

  7. חוקי זכויות היוצרים הדרקוניים בארה”ב הוקפאו. ומה המצב אצלנו? : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 27 בינואר, 2012 11:34

    […] עבור הישראלים הוא היה מכה כואבת במיוחד: בנובמבר ודצמבר נסגרו או נחסמו אתרי ההורדות המקומיים WNET, horadot.net […]

  8. בית המשפט: המשטרה לא רשאית להורות על חסימת אתרים : חדר 404 • הבלוג של עידו קינן on 2 באפריל, 2012 20:35

    […] איגוד האינטרנט ראוי לשבח על כך שלקח על עצמו את המשימה, במיוחד לאור העובדה שכל הספקים שקיבלו את הצו התנערו מכך. רק שניים אמרו שיפעלו נגדו – מאורנג’ מסרו כי החברה “תבחן את הנושא על השלכותיו” וב-012 אמרו במפורש כי החברה “תעתור […] לבית המשפט לצורך בחינת ההוראה” – אולם לא עשו דבר. הספקים בכללותם לא רק שהפקירו את הגולשים וצייתו לצו המשטרתי המפוקפק בלי לערער על סמכותה, אלא הגדילו לעשות והגדילו ראש ביישום החסימה, במקום להסתפק במינימום ההכרחי. (ואם הספקים לא פעלו נגד הצו המפוקפק של המשטרה, קל וחומר שהם לא נאבקו נגד צווי מניעה של בית המשפט לחסימת אתרי הורדות סדרות, סרטים…). […]

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.