🚉 פלאש משבש רכבות, ברני סנדרז יושב על כסאות, חרם טראמפ עובר לוועדת הייעוץ של פייסבוק 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 23.1.2021

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

הרדיו הרג את כוכב הרשת?

איש העסקים הלגיטימי דונלד טראמפ, שסולק מהבית הלבן על ידי הבוחרים, סולק קצת לפני כן מפייסבוק ומאינסטגרם שלה לתקופה בלתי מוגבלת. כעת, ובלי ספק בעקבות ביקורת שנמתחה מימין ומשמאל, החליט תאגיד הטכנומידע להעביר את ההחלטה לבחינת ועדת הפיקוח החיצונית שהקים, כשהוא מתחייב לקבל את החלטתה. כמו להחלטת הסילוק של פייסבוק, גם להחלטה של הוועדה לכאן או לכאן תהיה השפעה עצומה על התנהלות של חברות טכנומידע אחרות, גדולות כקטנות, בסוגיית השימוש לרעה של פוליטיקאים ומנהיגים ברשתות חברתיות.

במקביל לסילוקו של טראמפ משלל רשתות חברתיות, תאגידי הרשת סילקו גם פלטפורמות חלופיות פופולריות בקרב האלט-רייך, ובהן פרלר. רשות התקשורת הפדרלית (FCC) חוששת כי בצר לו, הימין הקיצוני יפנה להתארגן באמצעות רדיו חובבים. בהודעת ה-FCC נכתב: “ללשכה נודע על דיונים בפלטפורמות רשתות חברתיות ששירותי רדיו מסויימים, שמאוסדרים על ידי הרשות, עשויים לשמש כחלופת רשתות חברתיות עבור קבוצות לתקשר ולתאם פעילות עתידית”, נכתב בהודעת ה-FCC. לדבריהם, הם מכירים בכך שרדיו-החובבים חשוב לחופש הביטוי, אבל מזכירים ומזהירים כי “בעלי רשיון ומפעילי שירותי רדיו חובבים ואישיים לא מורשים להשתמש בציוד רדיו לבצע או לאפשר מעשים פליליים”.

פלאש נפרדת עם תקלה אחרונה

תוכנת פלאש האהובה והמקוללת הוכרזה כמתה סופית לפני שבוע וחצי, אבל הצליחה לשלוח יד מונפשת מהקבר ולשבש את מערכת הרכבות בעיר דליאן שבסין, דיווח אתר טקנואוד.

פלאש נולדה באמצע שנות התשעים, ואיפשרה לצפות ולהתהדד עם קבצי מדיה אינטראקטיביים, על המחשב ועל גבי דפדפנים באמצעות תוסף. האפליקציה העבירה את האינטרנט מימי הטקסט והתמונות הסטטיות לעידן הסרטונים והמשחקים. יוטיוב רץ על פלאש עד 2015. אולם לצד השמחה והצבעוניות, פלאש גם סבלה מפירצות אבטחה רבות, חלקן חמורות. 

עם השנים, הדפדפנים הפסיקו לתמוך בפלאש, והשימוש בה הלך ופחת – אם כי בממשל הסיני היא המשיכה ליהנות מפופולריות עיקשת. עם התפתחות פלטפורמות מתקדמות יותר, הוכרז ביולי 2017 על מותה הקרב של פלאש, לאור הסכמה של יצרנית פלאש אדובי, מוזילה (פיירפוקס), מיקרוסופט, גוגל, אפל ופייסבוק להתחיל לפייד את התוכנה. ב-9.12.20 אדובי שחררו את העדכון האחרון לתוכנה הוותיקה, והכריזו ששתלו בה פצצת זמן שב-12.1.21 תהרוג אותה סופית. 

בבוקר מותה של פלאש החלו הצרות, שהעסיקו את צוות מחסן תפעול הרכבת בדליאן במשך 20 שעות. לפי יומן מלחמה מפורט שפרסמה הרכבת בוויצ’ט שלה (ואחר כך מחקה, כי פאדיחה לקרוס בגלל מצב שהיו שלוש שנים להתכונן אליו), “2021-01-12, 08:16, המחסן קיבל דוח תקלה. מערכת המחשב הפסיקה להציג עמודים […] בטווח של 30 דקות, מחשבים בכל המחסן סבלו מאותה בעיה. […] אחרי שיחות טלפון וחיפושים מקוונים, אישרנו שמקור הבעיה הוא החרם של החברה האמריקאית אדובי על תוכן פלאש”.

כדי לפתור את הבעיה זמנית, החליטו ברכבת לשנמך חזרה לגירסת פלאש ישנה יותר, נטולת פצצת זמן. העובדים חולקו לצוותי חומרה ותוכנה, וניסו להעביר את המערכת לגירסה פיראטית מוקדמת. מאחר שמסיבות אבטחה מחשבי תפעול הרכבת לא מחוברים לאינטרנט, עובדי חדר המחשבים נאלצו להביא פיזית לתחנה שרתים שעליהם הותקנה הגירסה המשונמכת, כדי שיחליפו את המחשבים עם הגירסה העדכנית והמשותקת. בעשר בלילה הצליחו לשחזר גירסת גיבוי עם פלאש ישן ופועל, אבל עדכון אוטומטי של התוכנה שוב הקריס את הפלאש ואת המערכת.

בהודעה שהועלתה אחרי תיקון התקלה, מחסן דליאן של הרכבת הכחישו דיווחים, כמו זה של אפל דיילי, שהתקלה שיבשה או שיתקה את פעולת הרכבות. ברכבת טענו כי התקלה השפיעה רק על מחשבים חדשים שהותקנה בהם גירסת פלאש חדשה, ועל הגישה דרך דפדפן למערכת הסטטיסטיקות של הרכבת. מחסן דליאן מסר שמערכת הרכבות פעלה כרגיל, מערכת השילוח פעלה כרגיל, ונסיעות הרכבות לא הופרעה.

“20+ שעות של מאבק. איש לא התלונן. איש לא הרים ידיים. התקווה הקלושה הניעה כל אחד ואחד והפכה לדלק שדוחף קדימה”, סיכם כותב השרשור את הנצחון על האימפריאליזם האדוביסטי. “בפתרון בעיית הפלאש, הפכנו ניצוץ של תקווה לדלק עבור הקידמה”.

הכסא החם

תמונה של הסנאטור ברני סנדרז (עצמאי, לשעבר דמוקרט) יושב מצונף במסיכת-קורונה, מעיל וכפפות-שלמות על כסא מתקפל בהכתרה של הנשיא ג’ו ביידן, הפכה למם ויראלי מאוד ברשת. את התמונה צילם ברנדן סמיאלווסקי עבור סוכנות גטי אימג’ז, וגולשים גזרו ממנה את סנדרז ושתלו בשלל מיקומים, מהכיסא של משחקי הכס ועד לספה בסדרה “חזרות”. “אנשים באמת ישימו את ברני בכל מקום שהוא מלבד הבית הלבן”, צחק.ה הגולש.ת @jazz_inmypants.

סנדרז, שניסה לקבל את המועמדות של המפלגה הדמוקרטית על נשיאות ארה”ב בשתי מערכות הבחירות האחרונות, הוא היו”ר הנכנס של ועדת התקציב של הסנאט. אנשי הצוות שלו קפצו על העגלה והוציאו סווטשרט עם התמונה, כש-100% מההכנסות הולכות לארגון הצדקה Meals on Wheels Vermont.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: גיא חג’ג’, הדר בן יהודה🔧

🗳️ פייק יאיר לפיד, ריל דונלד טראמפ 📟 הוואטסאפיסטים נוהרים אל החלופות 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ, 16.1.2021

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

Signal’s what’s up

View this post on Instagram

A post shared by Lahav Halevy (@lahav_halevy)


“אני אאמין שאפליקציית סיגנל היא אלטרנטיבה לוואצאפ כשדודה שלי תעביר לי שם הודעה שפיקוד העורף התריע לא לגרוב גרביים מצמר כי האקרים איראניים מתכננים לפרוץ לנו ככה לחשבון הבנק”, כתב הקומיקאי מתן בלומנבלט.

ובכן, היום הזה לא רחוק, בזכות שילוב של חסימת המשתמשים הימנים-קיצוניים ובראשם הנשיא היוצא ממש-עוד-ימים-ספורים-תחזיקו-מעמד דונלד טראמפ ברשתות החברתיות השונות, חניקת הרשת החברתית לימנים-קיצונים פרלר על ידי ענקיות האינטרנט גוגל, אפל ואמזון, ההכרזה של וואטסאפ על שינוי תנאי הפרטיות, והמלצה קצרצרה של אילן מאסק ב-7.1, למחרת המתקפה על הקפיטול, “השתמשו בסיגנל”, שמדליף מסמכי ה-NSA, אדוארד סנואודן, הדהד ואח”כ חיזק – בתשובה לשאלה האם יש סיבה לסמוך על סיגנל, הוא השיב: “הנה סיבה: אני משתמש בה כל יום ואני עדיין לא מת”.

בסיגנל, יישומון מסרים מידיים מוצפנים בקוד פתוח, פרסמו שלשום את נתוני השימוש הגלויים בחנות האפ’ של גוגל: מ-10 מיליון משתמשים קפצה התוכנה ל-50 מיליון. בסיגנל אמרו שהודו היא אחד מהאזורים המובילים בגידול במשתמשים חדשים. לפי נתוני חברת האנליטיקה Sensor Tower, בשבוע שבין ה-5-12.1 רשמה סיגנל 17.8 מיליון הורדות באפל וגוגל, פי 61 מהשבוע שלפני כן. אתמול נרשמו קשיים בהתחברות לסיגנל בגלל עומס המשתמשים, ומפעיליה עדכנו כי “הוספנו שרתים חדשים ונפח נוסף בקצב שיא מדי יום השבוע ללא הפסקה, אבל היום עברנו אפילו את התחזיות האופטימיות ביותר שלנו. מיליונים על גבי מיליונים של משתמשים חדשים שולחים מסר שהפרטיות חשובה. אנחנו מעריכים את סבלנותכם”. סיגנל הושקה ב-2014, וב-2018 הוקמה קרן סיגנל, מלכ”ר “לפיתוח טכנולוגיית פרטיות פתוחת קוד שמגינה על חופש הביטוי ומאפשרת תקשורת גלובלית בטוחה”. יו”ר הקרן ומי שתרם 50 מיליון דולר להפעלתה הוא בראיין אקטון, ממייסדי וואטסאפ שנמכרה לפייסבוק, אשר עזב את פייסבוק אחרי 3.5 שנים במחאה על היחס של פייסבוק לפרטיות משתמשי וואטסאפ, תוך שהוא מוותר על 850 מיליון דולר באופציות פייסבוק שטרם הבשילו.

עומסים נרשמו גם בטלגרם, יישומון המסרים המיידיים והרשת החברתית של פאבל דורוב, המייסד המגורש של הרשת החברתית הרוסית וקונטקטה. ביום שלישי דיווח דורוב על 25 מיליון מצטרפים בשלושת הימים האחרונים, וכי החברה עברה את רף ה-500 מיליון משתמשים. סנסור טאוור דיווחו על 15.7 מיליון הורדות ב-5-12.1, כמעט כפול מהשבוע שלפני כן. “היו לנו שיאי הורדות בעבר, אבל הפעם זה שונה”, כתב דורוב בטלגרם שלו. הוא טוען ש-94% מהמשתמשים החדשים מגיעים מאסיה, אירופה, אמריקה הלטינית, צפון אפריקה והמזרח התיכון, ושלשום התפאר בשני משתמשים חדשים – נשיא ברזיל ז’איר בולסונרו ונשיא טורקיה רג’פ ארדואן.

בזמן שסיגנל וטלגרם עלו, וואסטאפ ירדה. לפי נתוני סנסור טאוור, ב-5-12.1 רשמה האפליקציה של פייסבוק 10.6 מיליון הורדות, ירידה של 16.5% לעומת השבוע שלפני כן. בוואטסאפ נבהלו מהסנטימנט והמספרים: בתחילה הם ניסו להסביר שהרעת תנאי הפרטיות נוגעת רק לתקשורת של משתמשי וואטסאפ מול חשבונות עסקיים ולפרסומות פייסבוק – כולל פרסום מודעות פרינט ענקיות, ציוצים של בכירי פייסבוק – מנהל וואטסאפ וויל קת’קרט ומנהל אינסטגרם אדם מוסרי, ואצלנו פוסט נדיר יחסית של מנכ”לית פייסבוק ישראל, עדי סופר-תאני, שבו היא מסבירה שהכל בסדר; אתמול פייסבוק דחו את המועד האחרון לאישור התנאים בשלושה חודשים.

אבל אפליקציות מסרים מידיים תלויות באפקט הרשת – ומעגל הקסם הוא שאין למשתמשת מה לעשות בסיגנל אם אנשי הקשר שלה לא שם. נכון לעכשיו, לפי הערכות סנסור טאוור, סיגנל רשמה מאז הקמתה יש 58.6 מיליון התקנות, ובאותו זמן טלגרם רשמה 755.2 מיליון התקנות, ו-וואטסאפ רשמה 5.6 מיליארד התקנות. מספר התקנות לא זהה למספר המשתמשים (יש התקנות שהן רק מעבר למכשיר חדש, ויש אנשים שמתקינים אפליקציה אך זונחים אותה), אבל גם במדד המשתמשים הפעילים, וואטסאפ מובילה בגדול עם 2 מיליארד משתמשים פעילים בחודש, לטלגרם 400 מיליון ולסיגנל 20 מיליון. לפי נתוני חברת האנליטיקה Apptopia, זמן השימוש בוואטסאפ השבוע לא השתנה לעומת השבוע שעבר.

מצד שני, דורוב מטלגרם טען שלשום כי הנהירה לטלגרם המשיכה לגדול מאז הפוסט האחרון שלו לפני 4 ימים, וכתב כי “ייתכן שאנחנו חוזים בהגירה הדיגיטלית הגדולה בהיסטוריה האנושית”. מילים דומות כתב סנואודן על סיגנל, שעליה הוא סומך יותר מאשר על טלגרם: “ההחלטה של וואטסאפ למכור את המשתמשים שלה לפייסבוק הובילה למה שהיא ככל הנראה ההגירה הדיגיטלית הגדולה ביותר לתוכנת מסרים מידיים בטוחה יותר שאי פעם ראינו”.

מציאות מרומה

בצעד אלף תשע מאות שמונים וארבעי, מתנגדי טראמפ קוראים למחוק אותו מהסרט “שכחו אותי בבית 2”, שם הופיע בקמאו לצד כוכב הסרט מקולי קלקין. קלקין הגיב לסרטון שבו טראמפ נמחק בגסות מובחנת במילה “בראבו.” לגולשת שקראה להחליף את טראמפ דיגיטלית בקלקין בן ה-40 השיב השחקן: “קניתי”. עצומה ב-Petition.org קוראת להחליף את טראמפ בנשיא הנבחר ג’ו ביידן.

באופן שלא יפתיע איש מלבד מיליוני משתמשי פרלר, טראמפ התבריין את דרכו לסרט. בנובמבר אשתקד, בראיון לציון 30 שנה לצאת הסרט הראשון בסדרה, סיפר הבמאי כריס קולומבוס: 

פנינו למלון פלאזה [בניו יורק], שהיה בבעלות טראמפ בזמנו, כי רצינו לצלם בלובי. לא יכולנו לבנות עותק של הפלאזה על במת-סאונד. טראמפ אמר אוקיי. שילמנו דמי שימוש, אבל הוא גם אמר: “הדרך היחידה שבה אתם יכולים להשתמש בפלאזה היא אם אני אהיה בסרט”. אז הסכמנו להכניס אותו לסרט, וכשהקרנו אותו בפעם הראשונה קרה הדבר הכי מוזר: אנשים הריעו כשטראמפ הופיע על המסך. אז אמרתי לעורך שלי, “תשאיר אותו בסרט. זה רגע בשביל הקהל”. אבל הוא כן התבריין את דרכו אל הסרט.

כריס קולומבוס, במאי סרטי שכחו אותי בבית

הרעיון למחוק את טראמפ מהסרט בעקבות התנגדות להתנהלותו כנשיא אינו מקורי. בסוף 2019 שודר הסרט ב-CBC, הערוץ הציבורי של קנדה, בגירסה שנחתכו ממנה 8 דקות, ובהן 10 השניות של הופעת האורח של טראמפ. דונלד טראמפ התלונן על כך בטוויטר וטען שמדובר בנקמה של ר”מ קנדה ג’סטין טרודו על כך שטראמפ אילץ אותו “לשלם על נאט”ו או סחר”. דונלד טראמפ הבן, הבן של דונלד טראמפ, התלונן אז באינסטגרם על “התקשורת הליברלית” שסובלת מ”תסמונת טרללת טראמפ”, והזהיר: “זה מה שאנחנו עומדים בפניו ב-2020, זה הפילטר שדרכו רוב האנשים מקבלים את החדשות שלהם. זו הסיבה שזה לא קרב הוגן, אבל גם הסיבה שאנחנו ננצח” (הם לא ניצחו).

מה דיפ-פייק בעיניך?

ועוד בחדשות מניפולציות דיגיטיליות על שחקנים שהפכו לפוליטיקאים: יאיר לפיד (כחול לבן? יש עתיד? עתיד כחול? יש לבן? איך קוראים למפלגה שלו עכשיו?) הופיע בסרטון בחירות, שבו הוא מבטיח להקים עיר ערבית ולמנות שני שרים ערבים אם ייבחר לראשות הממשלה.

לפיד לא באמת אמר את הדברים. הם נאמרו על ידי חקיין ושוחקו על ידי שחקן, כשראשו של לפיד נוצר בטכנולוגיית דיפ-פייק, שלומדת סרטונים ותמונות של אנשים ויוצרת סרטונים שבהם הם נראים מבצעים דברים לפי רצון היוצרים.

הסרטון הזה נוצר על ידי קבוצת “האם ראית את האופק לאחרונה?”; החיקוי של לפיד נשמע כמו חיקוי ולא כמו המקור; ובתחילת הסרטון מופיעה כתובית שמבהירה שמדובר בדיפ-פייק. אבל בבחירות הקרובות ואחריהן ודאי נראה דיפ-פייקים לא מסומנים, שינסו להטעות את ציבור הבוחרים ואת התקשורת.

מן הארכיב: פנאי פלוס ציטטו את פייק יאיר לפיד


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

🍊 טראמפ סולק מהאינטרנט 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ 10.1.2021

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

המתקפה

ביום רביעי בצהריים ה-6.1.2020, אחרי חודשים של הסתה ושקרים מצד נשיא ארה”ב היוצא סופסוף דונלד טראמפ, ביצעו פעילי ימין קיצוני טראמפיסטי נסיון הפיכה בוושינגטון הבירה, כשפלשו לבניין הקפיטול במטרה להפסיק את ההצבעה על אשרור האלקטורים ובחירתו של ג’ו ביידן לנשיא. טראמפ הבעיר את הפעילים הללו בקריאות קרב בטוויטר, ובהן זו מה-19 בדצמבר: “הפגנה גדולה ב-DC ב-6 בינואר. תהיו שם, יהיה פרוע!”.

אחרי שהם דאגו שיהיה פרוע, הוא המשיך לחבק אותם תוך שהוא מתנער מאחריות אך לא מגנה את המעשים, בסרטון שהעלה לרשתות החברתיות שבו אמר להם שהוא אוהב אותם ושילכו הביתה, תוך כדי שהוא ממשיך לשקר על גניבת בחירות.

הסרטון שבו דונלד טראמפ מחבק את ההופכים וקורא להם ללכת הביתה

רק אחרי המתקפה האלימה, שגבתה חיי 5 מורדים ושוטר אחד, וכשטראמפ אמנם עדיין מסוכן אבל ברווז צולע מאוד, הרשתות החברתיות השיבו מלחמה: טוויטר סימנו את הסרטון אחרי דקות ספורות במילים “הטענה להונאת בחירות שנויה במחלוקת, ולא ניתן להגיב ל, לרטווט או לחבב את הציוץ הזה מחשש לאלימות”; פייסבוק הוסיפו לסרטון הפניות למידע אמין על תוצאות הבחירות, אחר כך כתבו כי “ג’ו ביידן נבחר לנשיא בתוצאות שאושררו על ידי כל 50 המדינות. לארה”ב יש חוקים, נהלים ומוסדות מסודרים להבטיח העברה מסודרת של כוח אחרי בחירות”; 

לבסוף, יוטיוב (של גוגל/אלפבית), ואחריה פייסבוק ואינסטגרם שלה, ולבסוף טוויטר, עשו את מה שנראה היה שלא יעשו לעולם ומחקו את הסרטון. 

פרשד שדלו, דובר יוטיוב, מסר כי “הסרנו סרטון שפורסם אחה”ץ בערוץ של דונלד טראמפ שהפר את המדיניות שלנו לגבי תוכן שטוען כי זיוף או טעויות נרחבים שינו את תוצאות בחירות 2020 בארה”ב. אנחנו נתיר עותקים של הסרטון הזה אם יעלו עם הקשר נוסף ודי ערך מוסף חינוכי, תיעודי, מדעי או אמנותי”. יוטיוב הסירו מספר סרטונים מהערוץ של טראמפ.

בכיר פייסבוק גיא רוזן, סגן נשיא לאינטגריטי בחברה, צייץ בחמישי לפנות בוקר: “זהו מצב חירום ואנחנו נוקטים באמצעי החירום המתאימים, כולל הסרת הסרטון של הנשיא טראמפ. הסרנו אותו משום שבמאזן, אנחנו מאמינים שהוא תורם ל, ולא מקטין את, הסכנה לאלימות מתמשכת”. בפייסבוק מסרו שחסמו את טראמפ ל-24 שעות בגלל שתי הפרות מדיניות.

הפרופיל הרשמי Twitter Safety צייץ: “כתוצאה מהמצב האלים חסר התקדים והמתמשך בוושינגטון הבירה, דרשנו הסרה של שלושה מהציוצים של [דונלד טראמפ] @realDonaldTrump שפורסמו מוקדם יותר היום בגלל הפרה חוזרת וחמורה של מדיניות השלמות האזרחית (Civic Integrity) שלנו. זה אומר שהחשבון של @realDonaldTrump יינעל ל-12 שעות אחרי הסרת הציוצים הללו. אם הם לא יוסרו, החשבון יישאר נעול. הפרות עתידיות של חוקי טוויטר, כולל מדיניויות השלמות האזרחית או האיומים האלימים, יביאו להשעייה לצמיתות של חשבון @realDonaldTrump” (טוויטר כבר השעו את החשבון של טראמפ לזמן מוגבל באוקטובר 2020, אחרי ששיבח עיתונאית על מאמר שבו כתבה באופן חיובי על התמודדותו עם מחלת הקורונה, ופרסם את כתובת האימייל שלה; היא הוצפה בפניות מטרידות).

החסימה

מחיקת הסרטונים היתה רק הקדימון לסרט החסימה המלא.

פייסבוק ואינסטגרם חסמו את החשבון של טראמפ לזמן בלתי מוגבל, שיימשך לפחות עד הכתרת ביידן. מנכ”ל ומייסד פייסבוק, מארק זאקרברג, כתב

האירועים המזעזעים של 24 השעות האחרונות מדגימים בבירור שהנשיא דונלד טראמפ מתכוון להשתמש בשארית זמנו בתפקיד לחתור תחת העברת השלטון המסודרת והחוקית ליורש הנבחר שלו, ג’ו ביידן.

החלטתו להשתמש בפלטפורמה שלו [זאקרברג התבלבל; למעשה, זו הפלטפורמה של פייסבוק; ע”ק] לקבל במקום לגנות את מעשי תומכיו בבניין הקפיטול הפריע בצדק לאנשים בארה”ב וברחבי העולם. הסרנו את ההצהרות הללו אתמול כי החלטנו שההשפעה שלהן – וככל הנראה גם המטרה שלהן – היתה לעודד אלימות נוספת.

[…]

במהלך השנים האחרונות, הרשינו לנשיא טראמפ להשתמש בפלטפורמה שלנו [זאקרברג נזכר שהפלטפורמה אינה של טראמפ, אלא של פייסבוק; ע”ק] בהתאם לכללים שלנו, כשלעתים הסרנו תוכן או תייגנו את הפוסטים שלו כשהם הפרו את המדיניות שלנו. עשינו זאת כי אנחנו מאמינים שלציבור יש זכות לגישה הנרחבת ביותר האפשרית לשיח פוליטי, אפילו שיח פוליטי שנוי במחלוקת. אבל ההקשר הנוכחי שונה באופן מהותי, ועושה שימוש בפלטפורמה שלנו להסית למרד אלים נגד ממשל שנבחר באופן דמוקרטי.

אנחנו מאמינים שהסכנה בלאפשר לנשיא להמשיך להשתמש בשירות שלנו בתקופה זו פשוט גדולה מדי. לפיכך, אנחנו מאריכים את החסימה שהפעלנו על חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם שלו ללא הגבלת זמן, ולמשך השבועיים הקרובים לפחות, עד שתסתיים ההעברה המסודרת של השלטון.

טוויטר הלכו עד הסוף והשעו את הנשיא היוצא לצמיתות, כולל הסרת כל הציוצים שלו, כשהם משאירים אינספור אתרי חדשות עם חורים איפה שקודם היו מוטמעים ציוצים של הנשיא. מנכ”ל טוויטר, ג’ק דורסי, נשאר בצללים, ו”טוויטר, אינק.” היה חתום על פוסט ההסבר:

אחרי בחינה מדוקדקת של ציוצים עדכניים מהחשבון @realDonaldTrump וההקשר סביבם – ספציפית, איך הם נתפסו ופורשו בטוויטר ומחוצה לה – השעינו לצמיתות את החשבון בגלל סכנה להסתה נוספת לאלימות. 

בהקשר של האירועים המחרידים השבוע, הבהרנו ביום רביעי שהפרות נוספות של כללי טוויטר עשויים להסתיים באופן הפעולה הזה בדיוק. תשתית העניין הציבורי שלנו קיימת כדי לאפשר לציבור לשמוע מנבחרי ציבור ומנהיגים עולמיים באופן ישיר. היא נבנתה על פי העקרון שלאנשים יש זכות לדרוש דין וחשבון פומבי מהמנהיגים.

עם זאת, הבהרנו לפני שנים שהחשבונות הללו לא פטורים לחלוטין מהחוקים שלנו ולא יכולים להשתמש בטוויטר להסית לאלימות, בין השאר.

טוויטר הציגו את שני הציוצים של טראמפ שבגללם חסמו את החשבון:

The 75,000,000 great American Patriots who voted for me, AMERICA FIRST, and MAKE AMERICA GREAT AGAIN, will have a GIANT VOICE long into the future. They will not be disrespected or treated unfairly in any way, shape or form!!!

To all of those who have asked, I will not be going to the Inauguration on January 20th.

טוויטר מנו את הסיבות שבגללן הגיעו למסקנה ששני הציוצים הללו מעודדים פעולות אלימות נוספות כמו המתקפה של ה-6. בינואר. בין השאר הם אומרים שהצהרת טראמפ שלא ישתתף בהכתרה של ביידן “נתפסת אצל כמה מתומכיו כאישור נוסף לכך שהבחירות היו בלתי לגיטימיות ונתפסת כהתנערות שלו מטענה קודמת […] שתהיה ‘העברה מסודרת’ ב-20 בינואר”; הציוץ גם “עלול לעודד את אלו ששוקלים מעשים אלימים, שההכתרה תהיה מטרה ‘בטוחה’, מאחר שהוא [טראמפ] לא ישתתף”; והחלה הפצה, בטוויטר ומחוצה לה, של תוכניות למחאות חמושות נגד הקפיטול ובנייני ממשל מדינתיים ב-17 בינואר. הניתוח המלא כאן.

כללי השימוש של טוויטר אוסרים על אדם שהושעה לצמיתות לחזור לרשת, והם אכפו אותם. כשטראמפ חסר המעצורים פרסם ציוצים באמצעות הפרופיל הרשמי של צוותו, @TeamTrump, החשבון הזה נחסם. הוא אפילו הלך לחשבון הרשמי של נשיא ארה”ב, @potus, שיועבר בעוד שבועיים לידי ביידן, ופרסם בו ציוצים. טוויטר מחקו אותם.

רשתיות בלתי רצויה

עוד פעולות של חברות טכנומידע נגד טראמפ ותומכיו בעקבות נסיון ההפיכה:


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧

🤐 ביידן סותם פיות בזום 🚔 טעות של אלגוריתם זיהוי פנים הביאה למאסר ואישום של גבר שחור חף מפשע 📻 האחראי על האינטרנט בגלצ

הקליקו לארכיון האחראי על האינטרנט

🎧 להאזנה לפינה 🔊

Computer says no

אומת הרשת מרבה לדבר על הבעייתיות שבהטיות המובנות לתוך אלגוריתמים – לא מזמן התעורר דיון לגבי אלגוריתם חיתוך התמונות של טוויטר, שהעדיף לחתוך החוצה אנשים שחורים ולשים במרכז התמונה המקדימה אנשים לבנים. השבוע דיווח NJ Advance Media על הטייה כזו שתוצאותיה חמורות הרבה יותר.

נייג’יר פרקס, תושב ניו ג’רזי בן 33, ריצה שש שנות מאסר על שתי הרשעות במכירת סמים. ב-2016 השתחרר מהכלא והחליט לחזור למוטב: הוא מצא עבודה, חסך כסף והתארס. אבל בתחילת 2019 הוא הסתבך. שני שוטרי משטרת וודברידג’, ניו ג’רזי הגיעו למלון בעיר לטפל בתלונה על גניבת ממתקים. השוטרים מצאו את החשוד בסניף חברת השכרת רכב במלון, והוא התנצל ואמר שישלם על הממתקים שגנב. החשוד הגיש לשוטרים רשיון נהיגה, שבבדיקה התגלה כמזוייף. אחד השוטרים הבחין במה שנראה לו כמו שקית גראס בכיסו של החשוד, וכשניסה לאזוק אותו, החשוד ברח, עלה על רכב שכור ונמלט מהמקום, תוך שהוא פוגע בניידת וכמעט דורס את השוטרת.

פרקס פנה למשטרה אחרי ששוטרים הגיעו לבית סבתו עם צו מעצר על שמו. הוא סיפר שלא היה במקום בזמן התקרית, שהוא לא נוהג, שלא היה לו מעולם רשיון, שמעולם לא היה בוודברידג’ (כפי שאמר אחר כך לאדוונס מדינה, “אני אפילו לא ממש יודע איפה זה”), ושמדובר בטעות בזיהוי.

הוא התבקש להגיע לתחנה, הוסע לשם על ידי קרוב משפחה ודקות ספורות לאחר הגעתו נאזק ואחר כך נחקר על ידי בלשים, כולל נסיון שלהם להעביר את החקירה לחדר מרוחק שאינו מתועד במצלמות. אחר כך נכלא לעשרה ימים, כשמתוכם בילה שבוע בבידוד. הוא הוציא 7500 דולר – כל חסכונותיו – להגנתו המשפטית.

איך המשטרה החליטה שמדובר בפרקס? באמצעות תוכנת זיהוי פנים עלומה שלא ברורה זהותה. בלש ממשטרת וודברידג’ שלח את התמונה מהרשיון המזוייף לרשויות אכיפה מדינתיות עם גישה לטכנולוגיות זיהוי פנים. חוקרים מדינתיים חזרו למחרת ואמרו שהתמונה תואמת לזו של האסיר המשוחרר פרקס. הבלש השווה בין התמונות ואישר שהן זהות, ואחרי שעובד בהשכרת הרכב אישר שהאיש בתמונת הרשיון הוא האיש שגנב מהחנות, המשטרה הוציאה צו מעצר נגד פרקס. גם ההחלטה לא לשחררו על תנאי התקבלה על ידי אלגוריתם – הפעם כזה שמעריך את הסכנה של הנאשם ומחליט אם אפשר לשחררו לפני המשפט. כמי שנעצר פעמיים על מכירת סמים וישב בכלא, לפרקס לא היה סיכוי מול האלגוריתם הזה. רק עו”ד שאמו וארוסתו של פרקס שכרו הצליח להביא לשחרורו תחת ניטור.

פרקס לא נוהג ואין לו רשיון נהיגה (קרוב משפחה הסיע אותו לתחנה), ולדבריו מעולם לא היה בוודברידג’ לפני החקיר

בגלל שתי ההרשעות הקודמות, הרשעה שלישית היתה עלולה לעלות לו במאסר ארוך שנים, ולכן, סיפר לניו יורק טיימס, כמעט הסכים לעיסקת טיעון של התובע. אולם בסופו של דבר, פרקס הוכיח שבזמן התקרית שלח כסף בווסטרן יוניין מבית מרקחת במרחק 50 ק”מ מהמלון, ובנובמבר 2019 התיק בוטל.

כעת תובע פרקס את המשטרה, התובע והעיר וודברידג’ תביעה אזרחית על מעצר שווא, מאסר שווא והפרת זכויות האזרח שלו. בינואר 2020 הטיל התובע הכללי של ניו ג’רזי, גורביר גרוול, תדחית (מורטוריום) על שימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים בחקירות של רשויות האכיפה עד להערכה שלהן וקביעת מדיניות שימוש בהן על ידי אגף המשפט הפלילי, תדחית שעדיין נמצאת בתוקף.

זהו המקרה השלישי הידוע בארה”ב של מעצר שווא המבוסס על כשל בתוכנת זיהוי פנים. בשלושת המקרים מדובר בגברים שחורים. לפי מחקר של NIST (מכון התקנים האמריקאי הממשלתי) שפורסם בדצמבר 2019, גילה הטייה נגד לא-לבנים באלגוריתמי זיהוי פנים מסחריים. בין השאר, בזיהוי לפי השוואת תמונות נמדדו פי 10 עד 100 יותר זיהויים שגויים של אנשים שחורים או אסייתיים.

באמצע 2020, אחרי רציחתו של ג’ורג’ פלויד על ידי שוטר והמחאה נגד הגזענות המשטרתית שהתעוררה בעקבות הרצח, הודיעו IBM, אמזון ומיקרוסופט שיפסיקו לספק שירותי זיהוי פנים למשטרה בארה”ב – אמזון הגבילה זאת לשנה ובמיקרוסופט התנו מכירות עתידיות בכך ש”יהיה לנו חוק לאומי, מבוסס זכויות אדם, שישלוט בטכנולוגיה הזאת”.

סתום ת’זוםש’ך

נשיא ארה”ב הנבחר, ג’ו ביידן, מקיים תדרוכים שבועיים בשיחות וידאו בזום, כשהעיתונאים נדרשים ללחוץ על כפתור הרמת היד כדי לשאול שאלות. בתדרוך שהתקיים באמצע דצמבר, צוותו של ביידן הסכים לענות על שאלות מחמישה עיתונאים בלבד, ואף שאלה מעיתונאים שביקשו לשאול על הפרשה והחקירה שבהן מעורב בנו, האנטר. העיתונאים שלא הורשו לשאול שאלות בווידאו הציפו את הצ’ט של זום בשאלותיהם, כך דיווחו בפוקס ניוז, שהיו בין כלי התקשורת שאנשי ביידן התעלמו מבקשותיהם.

“יש סיכוי שתענו על עוד כמה שאלות? יש כאן הרבה אנשים עם שאלות”, כתב בצ’ט זיק מילר מ-AP. “יש טעם בכלל להגיד שאנחנו רוצים לשאול שאלות אם אתם פונים לאותה קבוצה מצומצמת כל שבוע?”, התלונן הכתב העצמאי אנדרו פיינברג. הקבוצה המצומצמת כוללת את הניו יורק טיימס, CNN, וושינגטון פוסט, PBS ופוליטיקו. “היי חבר’ה, יש מלא אנשים שרוצים לשאול שאלות ומאחר שזה קורה רק פעם בשבוע, אפשר בבקשה להאריך את זה או לפחות לערוך תדרוכים תכופים יותר”, ביקש סם סטיין מהדיילי ביסט.

אותו סטיין דיווח שצוות ביידן מצא פתרון להצפת השאלות בצ’ט: לחסום את הצ’ט. קודמו, הנשיא היוצא דונלד טראמפ, נהג לנזוף בעיתונאים שלא אהב ולהתעלם משאלותיהם בתדרוכים פנים-אל-פנים, אבל חלקם נהגו להתפרץ בכל זאת ולשאול שאלות בלי לקבל רשות, או להמשיך ולשאול ולהתנצח עם הנשיא. המהלך של ביידן עושה שימוש בטכנולוגיה לסתימת פיות של ממש – כשצוותו של ביידן מעביר את כולם למיוט וסוגר את הצ’ט, העיתונאים לא יכולים לשאול שאלות, אפילו בשביל הפרוטוקול.


אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל (Go@podcasti.co) או בטלפון (053-7337419), או בקרו באתר לפרטים נוספים Podcasti.co


הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30 בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ 🎵 אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי 😇 תודות: הדר בן יהודה🔧