• ישראל: מאכערבוטים מספסרים בתורים
אוקראינה: דיפ-פייק בראשות עיריית קייב
האחראי על האינטרנט

אדוני ראש העיר ד. פייק
ראשי ערי בירה באירופה קיבלו אתמול אימייל מראש עיריית קייב, ויטלי קליצ’קו, שביקשם לשוחח עמו בזום. להזמנה נענו, בנפרד, ראשת עיריית ברלין, פרנציסקה גיפי, ור”ע מדריד, חוסה לואיס מרטינס-אלמיידה, ושוחחו עם קליצ’קו. או, לטענתו, עם דיפ פייק שלו שהופעל על ידי רוסיה.
Es gab keine Anhaltspunkte dafür, dass die Videokonferenz nicht mit einer echten Person geführt wird. Allem Anschein nach handelt es sich um Deep Fake. Das LKA Berlin, Staatsschutz, ist eingeschaltet. https://t.co/SWgvn9JRNR pic.twitter.com/soWNZwuQAb
— Senatskanzlei Berlin (@RegBerlin) June 24, 2022
השיחה עם גיפי מברלין התנהלה כמצופה: קליצ’קו הביע עניין בפליטים שהגיעו לבירת גרמניה, כמה יש מהם, איך מטפלים בהם וכדומה. בהמשך שקליצ’קו שאל אם הפליטים האוקראינים מנסים להשיג בעורמה הטבות סוציאליות בברלין, מה שעורר את חשדה של הדוברת של גיפי, ליסה פרריחס. לדבריה בראיון עם דויטשה וולה, “היתה בקשה שננקוט בצעדים דרך הרשויות לתמוך בגברים צעירים שיחזרו לאוקראינה להילחם”. בנוסף, הוא ביקש ייעוץ לגבי אירוח מצעד גאווה בעירו, ולדברי פרריחס, “זה היה די מוזר לאור המלחמה”. אחרי כחצי שעה, השיחה התנתקה באופן לא צפוי.
בדיעבד, גם בקשתו של קליצ’קו לדבר ברוסית בליווי מתורגמן היתה חשודה. זאת מאחר שמתבקש שיבקש לדבר באוקראינית, שפת מדינתו, ולא בשפת האויב הרוסי, או ידבר בגרמנית, שהוא דובר באופן שוטף אחרי שהתגורר בגרמניה מספר שנים. ואכן, בראיון לבילד אחרי שהתגלה הפיברוק אמר קליצ’קו: “אנחנו מקווה שנוכל לדבר בערוצים רשמיים בקרוב. אני לא צריך מתרגם”. התעלומה העמיקה כששגריר אוקראינה לגרמניה, אנדריי מלניק, אישר את חשד העירייה שגיפי לא שוחחה עם קליצ’קו.

“אתמול, בשמי, ראשי ערים של מספר בירות אירופיות קיבלו מכתובת אימייל מזוייפת בקשות לתקשורת בזום”, כתב היום קליצ’קו בטלגרם. “מאחר שחברינו עונים מהר ותומכים בנו, ר”ע ברלין ומדריד הסכימו לשיחה. ובסיוע טכנולוגיית דיפ-פייק, התוקף שוחח עימם”.
בעיריית ברלין הודיעו ש-LKA ברלין, גוף החקירה המשטרתי של הבירה, חוקר את המקרה. גיפי מסרה דרך טוויטר העירייה הרשמי: “למרבה הצער, המציאות היא שמלחמה מנוהלת בכל האמצעים – כולל אונליין, כדי לפגוע באמון בדרכים דיגיטליות ולפגוע באמינות של השותפים ובני הברית של אוקראינה”.
קליצ’קו כתב דברים דומים בטלגרם: “חברים! האויב לא מפסיק, ומנהל מלחמה בכל החזיתות – בפרט מיסאינפורמציה לשם פגיעה באמינות פוליטיקאים אוקראינים. זאת כדי לסכסך בינינו לבין השותפים האירופיים, כדי שאוקראינה לא תקבל סיוע. […] “ד”א, מלחמה היברידית ומיסאינפורמציה מרוסיה היא אחד הנושאים שאחי [ולדימיר, שמשרת כעת בצבא אוקראינה], ואני נדון עליהם בפאנל בוועידת נאט”ו במדריד בשבוע הבא”.
מאכערבוטים מספסרים בתורים
הכשל הביורוקרטי המכונה מדינת ישראל מתקשה לספק דרכונים ושאר שירותים בסיסיים. אומת הסטארטאפ התגייסה לסייע בפתרון – אבל יש גם מי שיצר מאכערבוט שתופס תורים למשרדי ממשלה ומספסר בהם במאות שקלים לתור, כך לפי מחקר של גון אבנון מחברת אקמאי, שפורסם השבוע.
כשרשות האוכלוסין נכשלה בניהול התורים להוצאת דרכונים, מספר הייטקיסטים ומתכנתים התגייסו לסייע. ארבעה מפתחים מוויקס, שילה מגן, שי לביא, עידו קוסובר וניר אהרון, פיתחו את “גם כן בוט“. גם מהנדס התוכנה ניסו מזוז פיתח בוט-טלגרם בשם “Picktime כל הארץ“, שמעדכן על תורים שמתפנים בסניפי משרד הפנים ברחבי הארץ. הבוטים פעלו מול MyVisit, השירות הממשלתי לקביעת תורים.
שני השירותים נחסמו לשימוש על ידי ה-powers that be באמצעות הצבת מנגנון קפצ’ה שימנע אפשרות לפתוח סשן אנונימי מול האתר.

החסימות בוצעו ביוזמת CallFlow, החברה שמפעילה את מיי ויזיט עבור המדינה, . מנכ”ל קולפלואו, עידן כהן, מסר:
הבוטים נחסמו מהסיבות הבאות:
מנכ”ל קולפלואו, עידן כהן (גיקטיים, 12.5.2022)
1. חלק מהבוטים החלו בפעילות של ספסרות – תפיסת תורים ומכירתם הלאה למרבה במחיר, מה שלא חוקי ופוגע בציבור הרחב.
2. חלק מהבוטים דורשים הרשמה ובכך יוצרים מאגר נתונים על האזרחים ללא פיקוח מתאים, מה שאינו חוקי ועלול לפגוע בפרטיות של הציבור הרחב.
3. חלק מהבוטים תופסים תורים בהיבטים נרחבים ופוגעים בציבור המנסה לקבוע תורים בעצמו.
4. הבוטים יוצרים עומס מלאכותי גדול מאד על המערכת מה שעלול בשלב מסוים להביא לקריסתה ולפגוע בציבור הרחב
אולם גם החסימה הזאת לא היתה מושלמת. שרון בריזינוב, חוקר אבטחה בקלרוטי, גילה פירצה שאיפשרה לו לעקוף את הגנת הקפצ’ה, והוא שיתף אותו עם מזוז, שהטמיע אותה בבוט שלו. מנכ”ל קולפלואו כהן מסר בתגובה לגיקטיים: “רשות הסייבר הלאומית הנחתה אותנו לא לאפשר בוטים. […] לידיעתך, מיי ויזיט פועלת במאות ארגונים בישראל ובעולם כפלטפורמה לזימון תורים לשביעות רצון הארגונים והלקוחות”.
הבעיה היא שבדיוק כפי שהאקרים טובים פורצים הגנות כדי לבצע את מבוקשם, עושים זאת גם האקרים רעים. לפי המחקר של אקמאי, ב-10.5, זמן קצר אחרי השקת גם כן בוט, הוקם בטלגרם ערוץ “MyVisit Appointments Group”, שהציע תורים לא לדרכונים במשרד הפנים וגם למשרדי ממשלה נוספים שעובדים עם מיי ויזיט – רשות האוכלוסין, ביטוח לאומי, דואר ישראל, משרד התחבורה ועוד. הבוט של הקבוצה תפס תורים והציע אותם למכירה ב-400₪ לתור, עם הנחה על רכישת שני תורים ויותר.

רשות האוכלוסין מסרה בתגובה לדיווחים על החסימה כי
המערכת אינה מופעלת על ידינו אלא על ידי חברה חיצונית שמפעילת את ניהול התורים עבור רוב גופי הממשלה. לא הייתה שום דרישה מהרשות לחסום בוטים. נשאלנו בנושא והבהרנו שאנחנו לא מעוניינים שהבוטים יחסמו באופן יזום.
רשות האוכלוסין (מקו, 11.5.2022)
העובדה שמי שהחליט על החסימה הוא ספק השירות ולא רשות האוכלוסין – וכי, לטענת הרשות, הספק פעל בניגוד לבקשתה – מעידה על בעיית משילות וחוסר הבנה טכנולוגי של המדינה. הנגשת שירות קבלת תורים דרך בוטים נותנת עדיפות לאנשים עם אוריינות טכנולוגית על פני אחרים. אם המדינה מחליטה בכל זאת לאפשר קיומם של בוטים, היא צריכה להבטיח שאנשים יוכלו להזמין תור רק עבור עצמם, כך שלא יהיה מצב של השתלטות על כמות גדולה של תורים על ידי משתמש בודד שאינו מזוהה כאזרח/תושב. גון אבנון מסביר במחקרו שהסכנה היא לא רק ספסרות, אלא האקר זדוני שיוכל להשתמש בשיטה הזו לחסום תורים ולשבש שירותים חיוניים של המדינה.
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
חברש’ך נטפליקס
האחראי על האינטרנט בגלצ 18.6.2022

אח ידידותי גדול
“כדי להצליח להפוך לאימפריה שהיא היום, נטפליקס עשתה שימוש נרחב בטכנולוגיות לאיסוף מידע והניתוח שלו. בהתאם, היה עליה לעבור אבולוציה שתאפשר ללקוחותיה להמשיך לראות בה את המוכר החביב מספריית הוידיאו השכונתית, ולהאמין שמדובר בחבר טוב ולא ב’אח הגדול'”, כתבה נעמה רק במאמר “הטלוויזיה מוסרת ד”ש: המיתוג הידידותי של נטפליקס ומה ניתן ללמוד ממנו” בכתב העת “פס יצירה” של אוניברסיטת תל אביב (המאמר זמין לקריאה כאן [פדף, עמ’ 247]).
במאמר היא מספרת, ואנחנו מדברים איתה על כך בפינה, “כיצד בנתה לעצמה נטפליקס מסכה בעלת פנים אנושיות וידידותיות, תוך שימוש בכלים ייחודיים לעידן שפע המידע והרשתות החברתיות”, וכן מונה את “הצעדים שנקטה כדי ליצור קשר רגשי, אנושי ואינטימי מדומיין בין המשתמשים לבינה, וכיצד היא משכנעת את המשתמשים שלה שהם למעשה חלק ממועדון חברים כאקסלוסיבי”.

בוטים במכונית מדברים על קפה

האם בינה מלאכותית יכולה לכתוב בדיחת ג’רי סיינפלד ולבצע אותה בצורה משכנעת? פרופיל היוטיוב Speaking of AI ניסה, וזו התוצאה:
אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות:
האיחוד האירופי טוען נגד המטען של אפל
האחראי על האינטרנט 2022.06.11

מהשנה הבאה באירופה: כל הגאדג’טים הנטענים חוטית יחוייבו לתמוך ב-USB-C. מה תעשה אפל?
הדיפ פייק של ואל קילמר כיכב ב”אהבה בשחקים: מאווריק”
הקוף של סת’ גרין חזר הביתה
הקול קול דיפ-פייק, הידיים ידי ואל קילמר
בבתי הקולנוע מוקרן בימים אלה Top Gun Maverick, סרט ההמשך המדובר ל”אהבה בשחקים”. ואל קילמר חוזר שם בתפקיד אדמירל טום אייסמן קזנסקי. אבל קילמר לקה בסרטן, וב-2014 עבר ניתוח פיום קנה שהשאיר אותו עם לחישה צרודה.
צוות ההפקה של הסרט חבר לחברת Sonantic, שעבדה עם הקלטות של קילמר ובינה מלאכותית כדי לפתח לו דיפ-פייק שיוכל לחקות את קולו. בתו מרסדס סיפרה בחודש מאי לניו יורק פוסט: “הם הצליחו לדבב אותו בקול שלו עצמו, שזה מדהים. זה כזה הישג טכני, האפשרות להנדס את קולו בצורה הזאת, שזה המשכו של ההישג הטכני של הסרט”.
לפני שנה הציגה סוננטיק את הקול המסונתז בסרטון שיווקי:
מעניין לציין שבסרט עצמו, אייסמן שמגלם קילמר כלל לא מסתיר את המחלה. הוא מתכתב עם הדמות של קרוז בסמסים, ובפגישתם מקליד את מילותיו על מחשב. רק בהמשך השיחה הוא מדבר, וגם אז זה נשמע כמו אדם שעבר פיום קנה.
טכנולוגיית הדיפ פייק החזותית והקולית המתקדמת נמצאת איתנו מספר שנים, ומשמשת בעיקר לסרטונים מפוברקים פארודיים ופורנוגרפיים. טכנולוגיית הדיפ פייק הקולי חשודה ששימשה ב-2020 להונות בנק באמצעות זיוף קולו של דירקטור בחברה, שהורה לפקיד להעביר לו 35 מיליון דולר.
השימוש בטכנולוגיה בקולנוע חדשה יחסית (אם כי ראינו כבר בתחילת האלף שחזורים דיגיטליים של שחקנים שלא יכלו להשלים את הצילומים, למשל בגלדיאטור). בחלק מהמקרים היא שנויה במחלוקת. בצוואתו אסר הקומיקאי שהתאבד רובין וויליאמס להשתמש בדמותו הדיגיטלית עד 2039. בשנה שעברה יצא סרט תיעודי על אנת’וני בורדיין, השף ואיש הטלוויזיה שהתאבד, ובו הדיפ פייק שלו מקריא מספר שורות מאימיילים שכתב בעודו בחייו, דבר שגרר ביקורת על הבמאי על טשטוש הגבולות האתיקה הדוקומנטרית.
האירופים רוצים טעינה אחידה
בשורה עצובה לאפל וטובה למשתמשים ולאיכות הסביבה: החל מאביב 2024, גאדג’טים ניידים קטנים ובינוניים עם טעינה חוטית יהיו חייבים להתאים לסטנדרט USB-C כדי להימכר באירופה. המשמעות עבור הצרכנים: מטען אחד מתאים לכל הגאדג’טים, ואפשר לקנות גאדג’טים חדשים בלי מטען במחיר מופחת, חסכון מוערך של 250 מיליון אירו בשנה. המשמעות עבור הסביבה: חסכון של 11 טון אשפה אלקטרונית בשנה ממטענים שנזרקו וכאלו שלא נעשה בהם שימוש.
המשמעות עבור אפל: היא תיאלץ להכניס חיבור יואסבי לכל המכשירים שלה, לא תוכל להכריח פאנבויז לרכוש ממנה מטענים, לא תוכל לשנות סטנדרט טעינה כל כמה שנים ולאלץ את הפאנבויז להצטייד בסט חדש של מטענים, ולא תוכל לגבות מיצרנים מתחרים תשלום על אקססוריז שתואמים לסטנדרט הקנייני שלה.

אפל ידועה לשימצה בכך שהיא יצרנית הגאדג’טים כמעט היחידה שמתעקשת על סטנדרטי הטענה משלה, שאותם היא מקפידה להחליף כל כמה שנים, מה שהופך את המטענים הישנים לאשפה אלקטרונית ואת החדשים להוצאה כבדה של הצרכנים. בעוד רוב היצרניות משתמשות כיום ב-USB-C, תקן שהוכרז ב-2012, אפל משתמשת בלייטנינג, שהושק באותה השנה.
[2.11.2022 תיקון-חידוד] בעקבות חידוד של אהוד קינן: אפל הרבתה בסטנדרטי הטענה במחשבים שלה – ובכך לא היתה שונה מיצרני מחשבים אחרים. הדירקטיבה האירופית מכוונת בעיקר לשוק הסמארטפונים, ושם היו לאפל רק שני סטנדרטי הטענה – דוק קונקטור (30 פינים) ולייטנינג. ליצרניות שונות היו מטענים שונים. דווקא אפל היתה נחשונית באימוץ ה-USB כשבאיימק הראשון, שהשיקה ב-1998, היו חיבורי USB בלבד. בסוף אוקטובר השנה הודיעה אפל שלאור ההחלטה האירופית, היא תחליף את הלייטנינג ב-USB-C [\תיקון-חידוד]
דירקטיבת ציוד הרדיו המתוקנת של הנציבות האירופית קובעת שחפיצים שאפשר לטעון עם כבל, ובהם סלולריים, טבלטים, קורא”לים, אוזניות, מצלמות דיגיטליות, אוזניות, קונסולות משחקים ורמקולים ניידים, יחוייבו לכלול שקע USB-C. שלוש שנים וארבעה חודשים לאחר מכן יצטרפו אליהם גם הלפטופים. ההחלטה כפופה לאישור פורמלי של הנציבות והפרלמנט האירופי בתום פגרת הקיץ.
לפי הני”ט, זהו הנסיון השלישי של האיחוד האירופי לכפות מטען משותף. ב-2009 היו יותר מ-30 מטענים שונים בשוק, ונציבות האיחוד הגיעה עם ענקיות הסלולר להסכמה וולונטרית על סטנדרט הטענה. אפל הגיבה בעקיפת ההסכמה על ידי השקת שוכנס (דונגל) מתאם בין המיקרו יואסבי לבין תקן 30 הפינים שלה (הפעם היא לא תוכל לחזור על התרגיל הזה, משום שההחלטה האירופית הנוכחית מחייבת שהחיבור יהיה “זמין ופעיל כל הזמן”). ההסכמה פגה ב-2014, אז עלתה הצעת חוק חדשה שלא אומצה, בין השאר בכלל שלא הבטיחה תאימות בין מכשירים שמתחברים זה לזה.
We have a deal on the common charger!
— European Commission
This means more savings for EU consumers and less waste for the planet:mobile phones, tablets, cameras… will all use USB type C
harmonised fast-charging technology
unbundling of sale of chargers #SingleMarket #DigitalEU pic.twitter.com/qw2cJV4RY0
(@EU_Commission) June 7, 2022
אפל הביעה התנגדות לחקיקה הנוכחית. במקום לטעון עם יואסבי-סי כמו כולם, היא טוענת שהחקיקה תקפיא את החדשנות בתחום הטעינה, בין השאר בתחומי הבטיחות והיעילות. זו טענה משונה, לאור העובדה שאפל חברה ב-UIF, המלכ”ר שמפתח את תקני ה-USB; וכי היא מקדמת את USB-C עוד מ-2015, במקבול שיצא עם חיבור USB-C בלבד, ובהטמעת החיבור באייפדים. עוד טענה אפל כי החקיקה תגרום להגדלת הפסולת האלקטרונית בטווח הקצר, כי משתמשי אפל ייפטרו ממיליארדי מטענים ישנים לא-סטנדרטיים – דבר שאינו מחוייב המציאות, מכיוון שהחוק החדש לא אוסר על שקעים אחרים ובלבד שיהיו בנוסף ליואסבי-סי. מלבד זאת, זה טיעון ברמת האיש שרצח את הוריו וביקש רחמים מבית המשפט כי הוא יתום.
בית המשפט לא ריחם על היתום, וכעת אפל תצטרך להצטרף לעגלת ה-USB-C, או לנקוט בצעד לא-בלתי-אפשרי של ביטול הטעינה החוטית במכשיריה ומעבר לטעינה אלחוטית. אולם האיחוד האירופי מבטיח להסדיר בהמשך גם את התאימות של סטנדרטי הטעינה האלחוטית. ההחלטה אמנם תקפה רק באירופה, אולם צפויה להשפיע על שאר העולם. לא נראה שאפל תטרח לפתח גאדג’טים עם יואסבי-סי לאירופה בלבד, וגאדג’טים עם חיבורים קנייניים שלה לשאר העולם.
הקוף שחזר מן הכפור
בפינה הקודמת סיפרנו על גניבת קוף ה-NFT פרד סימיאן, שהשחקן והיוצר סת’ גרין קנה וביסס עליו סדרת טלוויזיה. היום אנחנו אנשי בשורה: גרין רכש בחזרה את קוף האדם בכ-300 אלף דולר מדארקווינג84/ד”ר וורטי, שקנה אותו מהגנבים בכ-200 אלף דולר.

אם אתן רוצות להמשיך להפיק את הפודקאסט שלכן גם בימי הריחוק החברתי, אם אתם רוצים לנצל את הזמן הפנוי להתחיל את הפודקאסט שדחיתם עד עכשיו – דברו איתנו באימייל sales@podcasti.co או בטלפון 051-562-6638, או בקרו באתר Podcasti.co לפרטים נוספים
הפינה “האחראי על האינטרנט” משודרת מדי שבת ב-19:30~ בתוכנית “שישבת” בהגשת עידן קוולר בגלצ אות פתיחה: ניאן קאט של daniwell, ביצוע גיטרות לניאן קאט של The GAG Quarter והשיר Never Gonna Give You Up של ריק אסטלי
תודות: