המלצה לעיתונים שמפרסמים לינקים

עיתוני נייר שמפרסמים לינקים צריכים להימנע משלוש השיטות המקובלות:

1. פרסום לינק משובש. מדהים איך שעיתונים מצליחים לדפוק לינקים מכל הכיוונים, לשנות את רצף האותיות בהם ולהוסיף נקודה-קום אפילו למיילים. דומה כי העיתונים הגדולים משתמשים לעתים ב”מחולל לינקים אקראי”, שפשוט בוחר כמה אותיות על המקלדת ומפזר ביניהם נקודות, שייראה אמין.

2. פרסום לינק באמצעות tinyurl. זה שירות שנותן רצף חסר הגיון של אותיות שאף אחד לא יזכור כשהוא מגיע למחשב. ותראו לי אדם אחד שבאמת לוקח איתו את העיתון עד המקלדת.

3. פרסום לינקים עמוקים, שאי אפשר לזכור. קישור כמו emusic.com זה בסדר, אבל http://www.emusic.com/dlm/3.0/windows/eMusicDownloadManager.exe זה ממש לא לעניין.

והפתרון:

notlong הוא שירות דומה ל-tinyurl. הוא מקצר כתובת אבל מאפשר לכם להחליט על הכתובת המקוצרת. הלינק הארוך שנתתי מקודם למנהל ההורדות של אימיוזיק ייראה כך: emusic-dl.notlong.com. כך יש יותר סיכוי שהמשתמש יזכור את הלינק וייכנס לאתר שכתבתם עליו. יש עוד שירותים כאלו, אבל זה החביב עליי.

תגובות

15 תגובות לפוסט “המלצה לעיתונים שמפרסמים לינקים”

  1. הומר on 28 באפריל, 2007 17:17

    כך היה גם ביום שישי האחרון – בעתון העיר התפרסמה ידיעה על בכתובת http://www.nitpastem.blogli.co.il ולא בכתובת הנכונה http://nitpastem.blogli.co.il למרות שזו הכתובת שמופיעה באימייל שנשלח ממני, בקומוניקט ששלחתי לעיתון לגבי האתר ובאתר עצמו.
    ספק אם הפרסון בהעיר הועיל משהו לאתר, כי אף אחד לא מגיע לאתר בעקבות הקישור השגוי.

  2. יובל on 28 באפריל, 2007 17:32

    הבעיה היא שככל שהשירות הזה הופך יותר פופולרי כך יותר קשה למצוא קיצורי כתובות שלא נתפסו על ידי גולשים אחרים וכתובות אחרות. התוצאה היא שבסופו של דבר מגיעים לכתובת מגושמת לא פחות מהכתובת המקורית.

    זו בדיוק הסיבה ש-tinyurl היא עדיין חלופה ראויה. כן, היא דורשת מהקורא לקחת את העיתון למקלדת אבל למרבה המזל העיתון עשוי מנייר ולא מסלעים.

  3. יובל on 28 באפריל, 2007 17:50

    עשי טובה, רק תתקני את “שלושת השיטות” ל”שלוש השיטות” כי זה דוקר לי ברשתית.
    במיוחד אם הפוסט הבא מדבר על הגהות.

  4. חנן כהן on 28 באפריל, 2007 18:36

    ויש עוד אפשרות. שהעיתון יתקין על השרת שלו תוכנה פשוטה שעושה אותו דבר ואז לא יהיו תלויים בצד שלישי. וגם תהיה גישה לסטטיסטיקה.

  5. תומר on 29 באפריל, 2007 00:42

    אני מסכים עם חנן. עיתון ישראלי גדול לא צריך להשתמש בשירות קקיוני כמו tinyurl או notsolong. הוא יכול בקלות להחזיק שרת קטן שזה יהיה תפקידו. אם מחר פתאום יסגרו את tinyurl כל הקישורים שקיבלתי בעיתון יהפכו פתאום לחסרי כל משמעות, ואיננו רוצים שמצב זה יקרה.

    תופעה נוספת היא העלאת הכתובות לאינטרנט. לאינטרנט יש חוקים משלו, ולא צריך לעשות העתק-הדבק בשביל להכניס כתבות למדיום הזה. אם בעיתון המודפס אנחנו נראה קישורים בסוף הידיעה, ולרוב בכתובת קצרה ככל שאפשר, באינטרנט אפשר לקשר את המילים המתאימות בידיעה למקומות המתאימים, ובמדיום הזה אין צורך להתקמצן על אורך הקישורים או להשתמש בשירותים צד־שלישי, כי המדיום הזה הרבה יותר מתאים לקישורים.

    מחשבה קטנה: אולי העיתון המקוון צריך לקבל באינטרנט נתיב כמו של בלוגים? יהיה נחמד לקרוא את הכותרות של יום ראשון ב־ynet בכתובת ynet.co.il/2007/04/29…

  6. יוסי on 29 באפריל, 2007 01:36

    או שהעיתונים יפסיקו לחשוב שהם אתרי אינטרנט ויפסיקו לתת לינקים או להיראות כמו
    דף במייספייס. זה פשוט מגוחך.

  7. עידו קינן on 29 באפריל, 2007 09:06

    כמובן שעיתונים צריכים להחזיק שירות כזה משלהם. זה די פשוט ליישום, כי בדרך כלל המזהה הייחודי של הכתבה הוא מספר, ואז מקצרים כמו בישראבלוג:

    http://israblog.co.il/blogread.asp?blog=3223
    הופך ל-
    http://israblog.co.il/3223

    בנרג אני עושה את זה נקודתית — אם יש משהו שמקבל הפניה מהעיתון, אני יוצר לו ידנית לינק מקוצר. ככה עשיתי עם כתבת ה-OLPC, שקיבלה את הכתובת nrg.co.il/olpc

    תומר, הרעיון של נתיב התאריך פשוט ומעולה. בנשיונל ג’יאוגרפיק המודפס יש הפניות להרחבות באתר, והלינק מורכב מהחודש והשנה של הגיליון.

  8. אדר שלו on 29 באפריל, 2007 10:10

    יובל – אבא שלי 20 שנה בארץ ואומר עד היום שלושת ולא שלוש. יש לי שגיאת כתיב אפילו בשמי הפרטי. אנאלפביתים וגאים בזה. גם אני בעד הרעיון של חנן.

  9. תומר on 29 באפריל, 2007 18:20

    אדר – זה רק מוכיח שאת בכלל שגיאה. למה את לא מתרצת את השם ככזה שמתקשר בחודש אדר (יש לך יום הולדת בחודש זה, לבעל לעתיד יהיה, להורים וכו’)?

    עידוק – קישורים בסגנון nrg.co.il/olpc מצויינים לכתבות פנימיות באתר, אבל יהיה מאד עצוב אם נראה יום אחד קישור למקור חיצוני בתבנית כזו. קישור למקור חיצוני צריך להתבסס על כתובת נפרדת ושונה מאלו של האתר עצמו, כדי שהמשתמש/לקוח/גולש יזהה כי הקישור אינו לנקודה כלשהי באתר, אלא נמצא מחוץ לתחום האחריות של האתר. אבל גם במקרים כאלה לא לשים קישורים כאלה על חשבון קישורים רגילים, כי זה פשוט לא נעים. לא הייתי מעוניין לראות קישור ל־nrg.co.il/ubuntu במקום ubuntu.com.

    אגב אובונטו, בידיעות של היום קצת התפקשש להם הקישור והם קישרו ל־ubunto.com. מזל שהחבר’ה של אובונטו היו חכמים וקנו גם את הדומיין הזה מבעוד מועד.

  10. עידו קינן on 29 באפריל, 2007 20:53

    אני לא חושב שיהיה עצוב אם נראה קישור חיצוני בדומיין של האתר. בסך הכל, הקישור המקוצר נועד להקל על הקלדה מהעיתון, ולהבטיח את שרידותו בצמוד לשרידות האתר שמספק אותו (לך תדע, יום אחד TinyURL נסגר בלי הודעה מוקדמת, ואתה נתקע עם המוני לינקים שאתה אפילו לא יודע לאן הם מובילים).

    ב-CNET, אגב, כל הלינקים החיצוניים עוברים דרך לינק פנימי (הנה דוגמה), כנראה בשביל סטטיסטיקות של הקלקות.

    ואתה יודע מה? זה רעיון מעולה, גם לבלוגים. השחר שמשים והעמרי ידנים מבין הקוראים מוזמנים לייצר תוסף שהופך כל לינק ללינק פנימי + מערכת סטטיסטיקות, שייראה משהו כמו http://www.room404.net/linkto/http://www.google.com

  11. תומר on 29 באפריל, 2007 21:43

    אני חושב שעדיף שתפנה לאחותנו דק”ר. היא מתעסקת הרבה עם תוספי וורדפרס מוכנים לאחרונה.

  12. אהוד קינן on 29 באפריל, 2007 21:43

    לינקים זה תמיד דבר בעייתי. גם אם נותנים לינק ישיר, וגם באתרים גדולים ומוכרים לפעמים האתר מת, לפעמים הלינק פג, ולפעמים עושים מעבר שרתים או מעבר למערכת ניהול תוכן אחרת ושוכחים להמיר חלק מהקישורים – הדברים הללו, אגב, שכיחים הרבה יותר ממוות של שירות כמו tunyurl שהוא הבעיה הכי קטנה בכל הסיפור הזה.

    גם אם הקישור המת מגיע מעיתון או אתר חדשות מקוון, כשמפעילי האתר מציצים אחת לשבוע\חודש\כשאין מה לעשות בדו”ח השגיאות – קישור ש”רק” 1,458 גולשים ביום קיבלו עבורו שגיאה בעוד שהעליון ברשימה סיפק 250,000 שגיאות ביום – האבולוציה עובדת כך שהוובמאסטר לא שם על הלינק התחתון ולא טורח לתקן אותו.

    באותו נושא: לפני כשנתיים כתבתי וסייעתי לגדי שמשון בהפקת מדריך אתרים לעכבר העיר שנקרא עכברנט ויצא בראש השנה. בחשיפה ראשונה אני מביא חלק מההנחיות של גדי (שכמובן כדאי מאוד לבצע בקפדנות):

    * את כתובות האינטרנט יש להוסיף רגיל, לא כלינק, בסוף הקטע. ווותרו על ה-http://, המקינטוש לא יודע להמיר אותו כמו שצריך.

    * לגבי פורומים שהלינק אליהם מטורף באורכו, תשימו אותו ואנו [כלומר אני, בשעות הלילה המאוחרות כשגדי צולף בי בשוט וירטואלי – א.ק] נדאג להכין “לינק מקוצר” ברשת (מי שלא יודע מה זה tinyURL, שישמח בחלקו ושלא ישאל) אליו.

    * תבדקו כל לינק שהוא אמנם עובד. תעתיקו אותו שוב לדפדפן ותבדקו שקיבלתם מה שהתכוונתם. יש אתרים שההפניות הפנימיות בהם אינן מתבטאות בלינק המופיע בחלון של הדפדפן. בכל מקרה של בעיה, דברו איתי.

    לפני שליחת הגליון לדפוס עזרתי לגדי שוב וכל אחד מאיתנו עבר על רשימת שיליוני הלינקים אחד-אחד לפחות פעמיים כדי לוודא שהכל עובד פיקס – והכל עבד פיקס. חוץ מלינק אחד. ומי אשם? זכות הדיבור לגדי בפוסט מ-2005, שם גם אפשר למצוא את כל הלינקים שאני בטוח שחלקם מתו: http://notes.co.il/gadi/13840.asp

  13. עידו קינן on 29 באפריל, 2007 22:48

    בעכברנט הזה היתה עוד טעות היסטורית: במסגרת האייטמים על הרגלי הגלישה של הסלבים, אלכס אנסקי רואיין ואמר שההומפייג’ שלו הוא יוזיט. המראיין חשב שמדובר ב-useit.com, האתר של גורו השימושיות ג’ייקוב נילסן, והטקסט הביע פליאה/התפעלות על הבחירה. האמת היא, כנראה, שאנסקי התכוון ל-uzit.co.il, אחד מאינספור האינדקסים שמרכזים את כל הלינקים החיוניים לגולש הישראלי בעמוד אחד.

  14. אילן on 2 במאי, 2007 14:17

    מילא בעיתונות המודפסת אבל למה ב- NRG בסתם כתבה (שרובה תדמיתית) לא מסוגלית להכניס לינקים כמו שצריך, זה באמת לא קשה….
    לדוגמא הכתבה שלהלן חוץ מלינק אחד כל השאר הם רק ציטוט.
    http://www.nrg.co.il/online/16/ART1/572/628.html

  15. אדר שלו on 2 במאי, 2007 14:25

    אילן: זה מה שנקרא בשפה מקצועית “לינק ערבי”. ותודה ליהונתן קלינגר.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.