פסגת הפחחח
עמיחי שלו בנענע נהנה מאוד מדירוג הבלוגים הישראליים של בלוגטל, וקשה שלא לחייך.
אז מה קורה בדירוג של בלוגטל והאם באמת הוא נותן תמונת מצב? האמת, שבגדול, אין הפתעות גדולות. העובדה כי דווקא רן יניב הרשטיין (שכותב בנענע מחשבים) דורג במקום ראשון היא פחות קריטית. כמה מקומות קדימה או אחורה לא ממש משנים. מה שניתן לראות ביתר דיוק והוא הדבר החשוב הוא רשימה כוללת, ממוספרת ואמינה של הבלוגים הטובים והנקראים ביותר בעברית.
כדי להבין למה זה מצחיק, מספיק להסתכל על הרשימה של בלוגטל. להלן המקומות הראשונים בדירוג הכללי של הבלוגים בארץ. כן, הכללי. לא בקטגוריית טכנולוגיה בלבד.
1. רן יניב הרטשטיין
2. הבלוג של אח”י דקר
3. מאבד תמלילים – הגלוב
4. xslf.com – הבלוג של שושנה פורבס
5. Things
6. וובסטר 3
7. Thecoils
8. דברים קטנים
9. ברכה גולשת
10. מחשבות, מחשבים, ושאר דברי בלע
דווקא המיקום של אלילי הוורדפרס בראש הרשימה מובן, מסיבות טכניות (כל הבלוגים שמשתמשים בפלטפורמת וורדפרס מלנקקים להרטשטיין ואלה שמשתמשים בעיצובים של אח”י דקר מלנקקים אליה; זה יכול לבלבל כל דירוג). השאר, איך נאמר בעדינות, משקף אולי איזו מציאות מקבילה נעימה. מציאות שבה רק הגיקים כותבים בלוגים, ישראבלוג טרם הומצא ותפוז וקפה הם דברים שיש במטבח.
קחו את הבלוג שאני כותבת בו שורות אלה: עם כל הכבוד לוותק של העורך’שלי באינטרנטים, ולעובדה שקהל הקוראים של העורך’שלי כולל אחרים עם ותק מרשים באינטרנטים, מדובר בבלוג עם ממוצע של שתיים וחצי תגובות פר פוסט. והוא הגיע למקום ה-13. 45 מקומות לפני ולווט אנדרגראונד, אינסוף מקומות לפני מלכות ישראבלוג שיכולות לצפות בבטחון ל-70 תגובות על כל עיטוש. אפרופו, יכול להיות שזאת בעיית הראיה שלי, אבל אני לא מוצאת את זרובבלה בשום מקום ברשימה. אני מזכירה: מדובר, לפחות לפי נענע, בדירוג שאמור לשקף מספר קוראים.
עוד מהכתבה:
באתר, שעלה לאחרונה בגירסה חדשה, מודים שלא מדובר במיפוי מספרים מושלם; יש בעיות עם בלוגים שנמצאים תחת “אותו אלקסה”, כמו ישראבלוג, בלוגלי, תפוז, רשימות או קפה דה מארקר
יו דונט סיי.
אבל הפרמטרים הללו נלקחו בחשבון, ובלוגים הפועלים במסגרת הפלטפורמות הקהילתיות הללו נספרים – וגם אם לא מדובר במדע מדויק, בכל זאת מתבהרת תמונה מעניינת.
תמונה שמשקפת, כמו ראי קסמים חנפן במיוחד, בדיוק את מה שבלוגרי הטכנולוגיה/אינטרנט אוהבים לחשוב על עצמם – שהם לא רק חשובים, חכמים, משפיעים יותר וכדומה מה”פקאצות” של ישראבלוג והתפוזיה; לא רק הנציגים המרכזיים מטעם עצמם של עולם הבלוגים בעיתונות ובטלוויזיה; אלא גם, טכנית, פיזית, איכשהו ולמרות כל הנתונים הבולטים שאומרים ההיפך, נקראים יותר.
מה שלא נחשף עד היום הוא הגילוי שאת עיקר התעבורה לוקחים בלוגים טכנולוגיים או כאלו הנכתבים בידי אושיות טכנולוגיה ישראליות.
Oh, dear. אין לי שום בעיה עם האלגוריתם של בלוגטל כשלעצמו: כמו הרבה סטטיסטיקות אינטרנט, הוא פשוט לא רציני או סגור על עצמו במיוחד, והוא מוטה לכיוון הגיקי של הסקאלה האנושית (ע”ע כשמחפשים תפוחים מגיעים לאתר של חברת Apple ושאר קלישאות). אבל לקחת אותו ברצינות? כמייצג של תעבורה?
“בחודשים האחרונים עבדנו על אלגוריתם מתוחכם יחסית, לפי שקלול פרמטרים של אלקסה, הדירוג של גוגל, הדירוג של טכנוראטי, מספר הקישורים ועוד משתנים נוספים כמו רמת עדכון, קהילתיות ואחרים, שאנחנו לא חושפים לציבור”, סיפר לנענע מחשבים ליאור לוין מבלוגטל.
בכל אופן, בשבועות הקרובים האלגוריתם אמור לעבור שדרוג נוסף, והמדד אמור להיות הרבה יותר מדויק.
אני מחכה בקוצר רוח.
הכתבה עושה חסד מופלא ומופרך עם דירוג מוטעה ומטעה.
הדירוג רע מכיוון שאלקסה (בלה בלה בלה סרגל כלים אצל מספר לא כזה-גבוה של משתמשים) לא משקפת כלום בקנה המידה הלא גדול של התעבורה אצל כולנו, וכי טכנורטי משחק שם תפקיד הרבה יותר מדי גדול.
אין ספק שבשוק גדול בהרבה, אפשר היה להתייחס ברצינות למספרים שנותן טכנורטי. אבל אי אפשר, ולכן אסור להסתכל עליו כי זה דירוג חלקי וחסר ומעוות. בין היתר כי טכנורטי לא מכסה את ישראבלוג או תפוז, אלא אם כן הכותב רשם בעצמו את הבלוג שלו שם (וגם אז אני לא בטוחה שהוא אוסף את כל הטראקבקים), וכמובן בגלל סוגיית התבניות בעברית לוורדפרס.
וידוי:
אני (מקום 8. פחחח!) אמנם אחראית להרבה פחות תבניות מחנית ורן, ועדיין, יש לי מספר מנופח להחריד של קישורים (1108), וזה עניין שאמנם נחמד בעיניי מבחינת תרומתי היחסית לקהילת הוורדפרס, אבל בה בעת גם מטריף את דעתי.
מכאן שכבר זמן רב שאני מפנטזת על כך שיהיה לי שבוע שלם שבו אין לי שומדבר לעשות, ואוכל להקדיש את כולו לביקור בכל אחד מהבלוגים שמופיעים אצלי בטכנורטי, על מנת להבין אחת ולתמיד כמה בלוגים באמת קישרו אל התכנים אצלי בבלוג, וכמה בלוגים מקושרים אליי בעל כורחם בגלל הלינק אליי בתחתית הבלוג שלהם. כי זה המדד האמיתי והיחידי (בהיעדר אמצעי אמיתי לדעת כמה קוראי RSS יש לכל בלוג עלי אדמות) לחשיבות (יחסית) של בלוג.
ובנקודה הזו, אין לי ספק קל שבקלים שחדר 404 הקטן והבלתי-פופולרי יאכל לארוחת הבוקר את הבלוג שלי. וגם את של חנית. ואז יעשה גרעפס קטן, יגיד סליחה, ויאכל את הבלוג של רן.
אין ספק שהאלגוריתם לא מושלם עדיין. אבל הוא ילך וישתפר.
מההרגשה שלי הבלוג שלך עידו אכן עובר בכמות הכניסות את הבלוג של שרון. מכוון שהאלגוריתם לא בנוי על ההרגשה שלי אלא על מספרים של מדדים שקיימיים באינטרנט אין לי שום דרך ודאית לדעת את זה. אתם מוזמנים לחשוף את המספרים שלכם ולראות כמה גדולה היא הסטייה בין דירוג בלוגטל לבין המספרים האמיתיים.
ליאור – שוב. איזה מספרים – מבקרים, קוראים ב-RSS? תגובות ליום?
אלה הרבה מאוד מדדים שרובם ידועים בד”כ לבעל הבלוג בלבד (למעט תגובות ליום שאפשר לקצור מקורא RSS בבלוגים מבוססי וורדפרס), אבל שלא כולם ששים לחשוף.
RSS: 200-239 קוראים (פידברנר מציג מספרים שונים במקצת מדי יום).
ביקורים בחודש יולי: בין 300-500 ביום.
דפים נצפים בחודש יולי: 500-1100 ביום.
(ואין לי כוח לספור תגובות)
ליאור, דורה (וגם שרון) צודקת בכל מילה.
הופתעת באמת לגלות שהאיש שמקבל אליו קישור מכל בלוג וורדפרס נמצא במקום הראשון?
כל עוד לא תמצא דרך למדוד באופן כזה גם בלוגרים לא עצמאיים, אין לזה משמעות. אם היית ממבקש ממני לעשות הערכה של חמשת הראשונים אתמול ואז מודד את זה מול “האלגוריתם” היית רואה ניחוש די מדוייק.
אני עובד על זה שרית (-:
הא, דורה, תודה שחסכת לי פוסט שהיה מנסה לחבר בין המדד המופרך הזה (אלגוריתם מתוחכם, יכול להיות שיש לו בלוג?) לבין הדרוג של יפעת לחברות האינטראקטיב שהתפרסם הבוקר. שניהם מגוחכים, לפחות ביפעת ניסו קצת ליפות את החנטריש.
רק לדוגמא, הבלוג שלי שמשון.נט מופיע במקום 18. “ערס פואטי” לא קיים בכלל. בטבלה הפרטית שלי, עם הנתונים מהסרברים, הערס מזמבר את הנט ביחס של שלוש לאחת בלי קשר מתי ואיפה פורסם פוסט. אני מנחש שהסיבה לדירוג הגבוה היא המערכה ההיא נגד חוק הצנזורה.
מה שעצוב כמובן הוא שנענע פרסמו את הידיעה הזו בלי מילה אחת של הסתייגות, משל היה מדובר במדד הגיוני ולו-על-פניו, משל היה…. עזבו, בעצם. אמרת כל מה שצריך.
ליאור, אתה מתקרב למצב של להפסיק להיות משעשע ולהתחיל להיות לקמוס.
בתזמון מושלם – לוכסןנקודה מוציא עצבים על אלקסה
http://slashdot.org/articles/07/07/23/152243.shtml
“…בלוגרי הטכנולוגיה/אינטרנט אוהבים לחשוב על עצמם – שהם לא רק חשובים, חכמים, משפיעים יותר וכדומה מה”פקאצות” של ישראבלוג והתפוזיה; לא רק הנציגים המרכזיים מטעם עצמם של עולם הבלוגים בעיתונות ובטלוויזיה; אלא גם, טכנית, פיזית, איכשהו ולמרות כל הנתונים הבולטים שאומרים ההיפך, נקראים יותר”.
כן, וזה כבר מגעיל אותי. העיסוק העצמי הזה של שניים וחצי בלוגרים פשוט מביך.
עמיחי שלו יודע להתנסח בכתב מצויין, אבל הבחירה של השירותים שהוא סוקר מוזרה מאוד. כולם קיקיוניים, חסרי חשיבות, מטעים את הגולש ומיותרים. אז במקום לסקור את הפיצ’רים הוא מדבר על המשמעות הפילוסופית ועל השינוי המבורך שאתר קיקיוני.קום יביא. כדאי מאוד שמישהו שם למעלה ישגיח עליו.
[…] לחתוך את הוויכוח על מדד הבלוגים באיבו, לפחות בהיבט של הפופולריות. וזה מה שאני עושה. […]
המממ… הבלוג כאן אכל לי תגובה?
בכל מקרה- מה שניסיתי לכתוב אתמול: אף אחד לא מציין את הבעייה הבסיסית בדירוג הזה- מה לעזאזל הוא מודד?
נורא יפה להגיד שיש לו אלגוריתם מתוחכם, אבל גם האלגוריתם המתוחכם ביותר הוא לא תחליף להגדרה ברורה של מה שמודדים, וזה חסר כאן.
[…] שאסכים עם עידוק. אבל קורה. גם לטובות שבינינו (בכלל, הפוסט של דורה על מדד בלוגטל והתגובות שם […]
נכון, זו נקודה חשובה שלא הדגשתי מספיק. כתבתי ש”לפחות לפי נענע” זה דירוג של תעבורה, כי זה מה שהיה כתוב בכתבה, על אף שבדף הדירוג עצמו לא כתוב כלום על מהות הדירוג; אני מניחה שעמיחי שלו מנענע שמע את זה מליאור, ואני רואה שליאור לא מתקן אותנו כאן, אז כנראה זה מה שהוא מתיימר למדוד.
עוד סערה בקערה?
אבל משהו יותר חשוב. איפה העורכים הלא-טפשים והדי-מבינים של נענע מחשבים שלא ערכו את הדבר הזה קצת? או שהיה להם לא נעים?
עידו (הרטגזון), השמיע קול.
אם הוא מודד תעבורה, אז בכלל בכלל לא מובן למה הבלוג שלי מופיע במקום הרביעי.
אני מוכנה לחתום כאן שיש *הרבה* בלוגים ברשימה עם תעבורה *הרבה* יותר גדולה משלי- ולו רק בגלל העובדה שאני בוחרת לכתוב על נושאים “איזוטרים” יחסית, ולא מעדכנת בתכיפות גדולה כמו אחרים.
אכן, המדד הזה בהחלט טעון שיפור, שלא לומר כתיבה מחדש.
הבלוג הצנוע שלי הגיע למקום החמישי ללא שום צידוק.
הסברים אפשריים:
1. אני משתמש בסרגל של אלקסה. זה מקפיץ את דירוג אלקסה שלי מן הסתם.
2. מספר הקישורים בטקנוראטי – מדובר גם בקישורים עצמיים (תקנו אותי אם אני טועה) וגם בקישורים מחו”ל (אני כותב גם באנגלית), כך שזה לא ממש מדד טוב לפופולריות בארץ.
המדד הכי חשוב בעיני הוא מספר מנויי הרסס. זה מראה על מחוייבות ארוכת טווח.
לגבי פיירסטאטס: זה כלי נהדר ומאוד נוח בשביל “להיות עם האצבע על הדופק”. מכיוון שסינון הרובוטים בו לא מושלם, וכל אחד מגדיר אותם אחרת, זה לא כלי השוואתי מספק.
אם היה אפשר להציג את הנתונים של גוגל אנלטיקס, וכולם היו משתמשים בכלי הזה (אני ממעריציו), אז היה אפשר גם לראות דירוג לפי כניסות.
לא, אלא אם בלוגרי הברנז’ה/אינטרנטים יתעקשו להתייחס אליה כך, מה שיהיה לחלוטין self-defeating.
יצאתי הכי מכלילה הכללות מעצבנות, לא זו הכוונה. עידוק, למשל, הוא בלוגר ברנז’ה והוא לא חושב שהוא מייצג את עם ישראל.
[…] אבל נראה לי שדורה קישינובסקי, המשובחת כשלעצמה, אמרה בנושא מדד הבלוגים של בלוגטל כבר הכל. אוסיף רק שמבחינתי, יש כאן נייר לקמוס מצויין: מי […]
[…] דורה קישינבסקי ניצלה את החדר עם הודעת השגיאה כדי להתנגח בשירות. בתגובות התקהלו כל המי ומי (שרית, xslf, גדי שמשון, שרון […]
[…] הפוסט של דורה והדיון “מהו הבלוג הנקרא ביותר בעברית” רציתי […]
גם אני לא מופיע שם בבלוגטל, למרות שהבלוגים שלי מפוצצים בכניסות.
כנראה אני לא בלוג… ;-)
[…] כבר לינק, היו כמה וכמה דברים שנהניתי לכתוב לאחרונה וששיעור נכבד מתוך 2.5 […]
חשבת אולי על תרגום מערכת ישראלית לאנגלית
[…] הפוסט של דורה והדיון “מהו הבלוג הנקרא ביותר בעברית” רציתי […]