איבוד תמונה: מעריב הפכו את ג’ף בזוס למגלומן
ב-26.6 פרסם רון מיברג במוסף “תרבות מעריב” שיר הלל לספר האלקטרוני קינדל של ענקית הקמעונאות המקוונת אמזון. התמונה שליוותה את המאמר הציגה את מייסד ומנכ”ל אמזון, ג’ף בזוס, עומד על במה ומניף קינדל שעליו תמונתו שלו. חיפוש בארכיון של גטי אימג’ס העלה את התמונה המקורית. לא בזוס מופיע שם על מסך הקינדל, אלא הסופר ג’יימס ג’ויס. לאייטם המלא ב”העין השביעית” >>
אני חייב לומר שאני מסכים עם שי להב ואפילו מחזק אותו. יש כאן שני עניינים שמחייבים התייחסות:
הראשון הוא שאלת החשיפה – שינוי של תמונה, ועוד באופן שברור שקשה לזהות אותו (את השינוי) הוא דבר שיכול להגדיר מחדש משמעות. קל לחשוב על זה אם מדמיינים שלקחנו תמונה של מישהו שותה בקבוק מיץ תפוזים והחלפנו את זה בבקבוק בירה. המשמעות והתפיסה שלנו את אותו אדם משתנה לגמרי (לטובה או לרעה). ההחלטה לא לתת קרדיט לשינוי, אם הייתה מודעת, היא בעייתית כמו במקרה של ראדר. אם כי, יכול להיות שהגרפיקאי פשוט לא דיווח על השינוי.
השאלה השנייה היא שאלת ה”למה”. מה היה הקטליזטור להחלפה? האם לגרפיקאי יש משהו נגד ג’יימס ג’ויס? או שאולי היה כאן רצון מכוון לשים תמונה של בזוס עצמו, כדי ליצור לו תדמית שכזו, כמו של ג’ובס? ולמה זה?
בקיצור, בתור חובבן של קונספירציות, אני לא הייתי מטאטא את זה כ’טעות אנוש’. אבל זה אני.
ואני, שנוטה תמיד לאסכולת ה-“אל תסביר בקונספירציה מה שאפשר להסביר בעצלנות או טמטום”, נוטה להסבר שהגרפיקאי או העורך לא רצה איזו תמונה של מישהו שאף אחד לא יזהה, ושיתחילו לשאול שאלות, אז הוא שם שם את בזוס עצמו. הכי פשוט.
מה שאבנר אמר