מוצ”ש? מה זה?

פוסט של הלל גרשוני, בלוגרשוני

במוצאי השבת פתחתי את המחשב ונכנסתי כהרגלי לפייסבוק. שם ראיתי מישהו שקישר לידיעה על ממתקים שחולקו בעזה, והבנתי שהיה פיגוע. נכנסתי לאתר ynet ובכותרת ראיתי תגובה של ראש הממשלה לפיגוע. איזה פיגוע? מה היה? הייתי צריך להיכנס לתוך הידיעה, לחפש קישור קטן שמפנה לידיעה הקודמת, ורק אז להיחשף לזוועה. וכך הוא גם בשאר אתרי החדשות.

למה כל זה? כי לדידם של העורכים התל-אביביים, שבת הוא סתם יום של חול, שבו אמא שותה המון קפה ואבא קורא המון עיתון. מוצאי שבת זו סתם עוד שעה, בלי שום חשיבות מיוחדת. נכון שיש מאות אלפי אנשים שרק במוצאי שבת מתחברים לכלי התקשורת ורוצים לדעת מה קרה – אבל האספסוף הזה לא מעניין את אנשי הבועה. גם לא כאשר מדובר באירוע מחריד שקרה למשפחה שלמה מבני אותו אספסוף.

בחדשות קול ישראל יש נוהג עם ותק של שנים רבות, שבו מביאים במהדורות החדשות שלאחר צאת השבת את סיכום חדשות השבת. ב-nrg הייתה תקופה שבה הובא סיכום חדשות השבת (משום מה במדור יהדות דווקא, ודחוק לשוליים לעתים). אבל גם שם זה כבר לא קיים.

הגיע הזמן שיוטמע נוהל חדש במערכות החדשות האינטרנטיות, שבו בסיכום השבת תהיינה בכותרות הראשיות דווקא הידיעות ה”ישנות”, מלפני עשר ועשרים שעות, אם הן אכן דרמטיות, וכל הפולו-אפים יידחו לכותרות המשניות.

אני כמובן מדמיין. הרי למי באמת אכפת מהדוסים האלה.

___________________
הלל גרשוני הוא סטודנט לתלמוד ולשון, עורך ספרים, קשקשן בשעות הפנאי וכותב הבלוג "בלוגרשוני", שם התפרסם הפוסט במקור. גרשוני הסביר מה מוכיחים מסמכי המשא ומתן עם הפלסטינים בגליון ינואר 2011

תגובות

21 תגובות לפוסט “מוצ”ש? מה זה?”

  1. נמרוד אבישר on 13 במרץ, 2011 00:34

    אה-הא. הדיווח העיתונאי צריך להיות רטרוספקטיבי כי החבר הדמיוני של גרשוני אמר לו לא לקרוא חדשות באינטרנט בשבת.
    די כבר עם השטויות האלה. הבחירה של X אנשים לצום בכיפור לא מצדיקה מעבר שעון חודשיים לפני הזמן. הבחירה של X אנשים שלא לנסוע בשבת לא מצדיקה היעדר תחבורה ציבורית בשבת. הבחירה של X אנשים לבדוק את אמא של הכלה טרם החתונה לא מצדיקה כפיית נישואים דתיים כאופציה יחידה. הבחירה של X אנשים לא להדליק מחשב בשבת לא מצדיקה עצירה של מערכות החדשות. וכן הלאה וכן הלאה.
    בחרת להאמין? אשריך. בחרת לקבל על עצמך את המגבלה של שמירת שבת מתוך אמונה שכך נכון? כל הכבוד לך. אבל אין שום סיבה שמישהו אחר יקבל על עצמו את אותן המגבלות שאתה בחרת על עצמך רק כי ככה לך יהיה יותר נוח עם המגבלות האלה. בחרת – תתמודד. כל עוד החדשות מדווחות לי מדי מוצ”ש שבגלל שכמה אנשים לא מוכנים שאחרים יסעו באוטובוסים בשבת עוד שני צעירים נהרגו בתאונת דרכים ביום שישי בערב, הציפייה שלך שמערכות העיתונים (כן כן, תל אביבים תוקעי סכין בגב. שמענו) ינגנו לפי המגבלות שאתה בחרת להשית על עצמך נראית מחוצפת.

  2. יהונתן on 13 במרץ, 2011 01:01

    +1 לתגובה של נמרוד

  3. יונתן on 13 במרץ, 2011 01:40

    למי באמת אכפת מהדוסים האלה?

  4. הלל on 13 במרץ, 2011 07:11

    נמרוד, אתה אידיוט.

    וביתר פירוט: פספסת את הנקודה לגמרי. הנקודה היא קשב לקהל היעד שלך, זה הכול. כל הממבו-ג’מבו שלך על בחירות מושכלות וחברים דמיוניים פשוט לא קשור לעסק, ויותר מכול רק ממחיש את טענתי המקורית.

  5. קובי on 13 במרץ, 2011 08:15

    איבדת אותי ב”התל-אביביים”.
    חוץ מזה, אני מבין את ההתקוממות שלך. היית צריך להכנס לידיעה, ואז ללחוץ על עוד קישור שלם (!) כדי להגיע לידיעה הקודמת. אכן, התגלמות הרוע.

  6. NY on 13 במרץ, 2011 08:33

    ברוך הבא לעולמם של המבוגרים, גרשוני.
    מעבר לכך, נמרוד, למעלה, אמר את כל מה שצריך לומר.

  7. עידן on 13 במרץ, 2011 09:04

    נמרוד: ההבדל היחיד בין כל הדוגמאות שנתת לבין מה שהלל גרשוני אומר הוא אלמנט הכפייה.
    שעון הקיץ משפיע על המשק ועל האוכלוסייה כולה, וכנ”ל הרבנות ובד”ר. גם קווי המהדרין הם דבר שזועק לשמיים ומנוגד לעיקרון היסוד הדמוקרטי של שוויון.
    מאידך, לבקש מאתרי החדשות האינטרנטים לרכז לאורך הסופ”ש את הידיעות המרכזיות ובמוצ”ש לפרסם אותן במרוכז בתיבה קטנה בראש העמוד לא פוגע באף אחד בשום צורה (אולי מלבד עורכי האתרים, שיצטרכו להקדיש עוד 15 דקות עבודה בשבוע לעניין).

    צריך להבדיל בין כפייה דתית, שאני מסכים איתך שהיא פסולה, לבין התחשבות סבירה ומידתית ברגשות הציבור הדתי במדינה שמעצם הגדרתה היא יהודית.

  8. משה on 13 במרץ, 2011 10:06

    לכל המגיבים:
    תמשיכו כך. הרי ההמשך ברור – למי אכפת מהשמאלנים, למי אכפת המערבים, למי אכפת מהחרדים.
    ורק הקבוצה המגובשת הגדולה ביותר תנצח.
    האידיוטים.

  9. נמרוד אבישר on 13 במרץ, 2011 12:32

    למרות שלכאורה אין טעם לענות למי שפותח את התגובה שלו בכינויי גנאי ברמה של כיתה ג’, הרי בכל זאת יש תמיד טעם במספר הטעמות:
    1. מנין לך, מר גרשוני, שאתה ושכמותך שומרי השבת הם “קהל היעד” היחידי של החדשות באינטרנט? האם יש בידך נתונים אודות אחוז שומרי השבת מתוך כלל התעבורה באתר? אולי דווקא קהל היעד העיקרי של אתרי החדשות – גם בשעות מוצאי שבת – הם הכופרים שהתעדכנו בצהריים, וכעת רוצים להמשיך ולהתעדכן – קרי, לקבל את החדשות העדכניות ביותר? בהיעדרם של נתונים כאלה, מדוע צריכות המערכות להחליף את הכותרות הראשיות באתר, כפי שהצעת, ולהעדיף את הקהל שאתה נמנה עליו?
    2. הלא בעצמך כתבת, “. ב-nrg הייתה תקופה שבה הובא סיכום חדשות השבת (משום מה במדור יהדות דווקא, ודחוק לשוליים לעתים). אבל גם שם זה כבר לא קיים”. בזמן שלא יפתיע אותי שום דבר בכל האמור לגבי מעריב ושלוחותיו, האם לחלוטין בלתי אפשרי שהתברר להם שם, ב-NRG, שהפינה הזו אינה שווה את ההשקעה בה, מפני שקהל היעד אינו מצדיק זאת? ואם זה המצב – ולא הבאת נתונים אחרים – זה מביא אותי לסעיף 3:
    3. האם על מערכות כלי התקשורת האינטרנטיים לספוג את מה שהוכח כלא משתלם או לא מוצדק מבחינת כמות כניסות לעומת זמן עבודה (בשבת) פשוט כדי לשרת את הציבור שבחר להשית על עצמו הגבלות מסוימות? או שהיה ויתברר שאכן זהו המצב, תמשוך את כל טענותיך? אם בחרת באפשרות הראשונה, הרי שתגובתך אליי היא צביעות ממדרגה ראשונה – זו לא היכרות עם קהל היעד שאתה מחפש, אלא התחשבות מיוחדת בהגבלות שבחרת להשית על עצמך. אם בחרת באפשרות השניה, חובת ההוכחה מוטלת עליך שלא זה המצב, בתור המאשים. מפני שבחרת להתעלם כליל מהשאלה, הרשיתי לעצמי להניח שזה כלל אינו מה שמעניין אותך – אילו היה זה מוקד העניין, חזקה עליי שהיית מנסה להביא קצת נתונים.
    4. יש כאן עוד אלמנט של צביעות, כמובן, לפי שאסור ליהנות מחילול שבת גם בצאתה – ומה לך כי תיהנה מקריאת ידיעות שנאספו תוך חילול שבת גמור, ועוד באופן מרוכז? ועוד מה לך כי תחטיא הרבים ותיאלץ עורכים ושאר חברי מערכת להוסיף מלאכה על מלאכותיהם בשבת, למען יהיו הכותרות של אתמול מוכנות עבורך בשעת מוצאי השבת? כלום לא עדיף שתיאלץ – שומו שמים והזדעקי ארץ! – ללחוץ על לינק או שניים במוצאי שבת ולא יימצאו הרבים מוסיפים עוון על פשע ומלאכה למלאכתם, בשבת? או שמא אתה מוכן שהחילונים יעבדו עוד יותר בשבת, ובלבד שתוכל לשמור את יומך הקדוש, ושוב נמצאנו שאתה סבור שאמונתך שמה אותך במקום מיוחד, משום מה?
    (כך כותבים תגובה המתייחסת לגופו של עניין מבלי להצטרך לכנות את בר-הפלגותא בשלל כינויים, מתוך בטחון שהקוראים שישפטו בדיון כבר ידאגו לעשות זאת בראשם במקומך).

    ולעידן:
    הלא תדע, יקירי, כי גרשוני לא ביקש “לרכז לאורך הסופ”ש את הידיעות המרכזיות ובמוצ”ש לפרסם אותן במרוכז בתיבה קטנה בראש העמוד”, אלא – ואני מצטט – את הדבר הבא:
    “הגיע הזמן שיוטמע נוהל חדש במערכות החדשות האינטרנטיות, שבו בסיכום השבת תהיינה בכותרות הראשיות דווקא הידיעות ה”ישנות”, מלפני עשר ועשרים שעות, אם הן אכן דרמטיות, וכל הפולו-אפים יידחו לכותרות המשניות.”
    כלומר, להחליף את כל הכותרות הראשיות כדי שמי שקיבלו על עצמם שיש דבר-מה מיוחד ביום השבת ולכן הם אוסרים על עצמם מיני דברים לא ייאלצו – ר”ל – להקליק פעמיים כדי לראות את החדשות.

  10. נמרוד אבישר on 13 במרץ, 2011 12:36

    אה, עידוק, אני רוצה לפרסם אצלך פוסט. בימי השבוע אני עובד, וכשאני מגיע בערב למחשב אני לפעמים צריך ללחוץ על יותר משלושה (!!!) קישורים כדי לראות את החדשות שפספסתי במהלך היום. מערכות העיתונים ברשת חייבות לדווח לאחור בימי השבוע בסביבות שש וחצי (חוץ מיום שלישי, אני חוזר יותר מאוחר, אז שמונה).

  11. הלל on 13 במרץ, 2011 13:55

    נמרוד, אתה מפספס את הפואנטה כשאתה מדבר על כופרים. כופרים הם מיעוט לא גדול בארצנו, ויש גם הרבה מאמינים שמחללים שבת. זו כלל אינה הנקודה.

    הנקודה גם איננה להפוך את טמקא לאתר-לדוסים. הנקודה היא שיש מיעוט מסוים, גדול מאוד ללא ספק, שבאופן ברור ומוצהר מנותק מהחדשות 24 שעות ואז שב ומתעדכן. זו מאסה גדולה ונכבדה, שאין שום היגיון להתעלם ממנה. זה לא איזו קבוצה אמורפית של “אלה-שקמים-בעשר-בבוקר”, וכדומה.

    ואגב, אני בהחלט חושב שיש היגיון רב בשינוי מערכתי, כך שלאורך כל היום יוצגו במקום מיוחד ובולט הכותרות הראשיות, לטובת כל אלה שלא נושמים אינטרנט 24 שעות ביממה. וזה יכול להיות פתרון גם עבור עניין השבת.

    לגבי nrg, אני חושב שהביצוע שם היה לקוי לגמרי, ואני בעצמי כשומר שבת לא נעזרתי כמעט באותה פינה. היה שם אוסף של חדשות כאלה שלא כל כך מעניינות אלא פשוט נאספו כי הם אלו שקרו בשבת. לדעתי לא זו הדרך. יש להדגיש ידיעות בולטות בלבד, ואת השאר מי שרוצה שיחפש, באמת אולי באיזה מדור ייעודי נידח. אפילו כסיכום חדשות היום בכל יום, לאו דווקא בשבת.

    לגבי נקודה 4 – צודק לחלוטין. למעשה דבריי באו מנקודת מבט חילונית לגמרי ולא דתית. אמר פעם הרב שטיינזלץ על מהומות השבת ברמות (כמדומני), שהחרדים דיברו בשם ערכים חילוניים כמו איכות חיים, ואילו החילונים פעלו לשם ערכים דתיים, שהרי נסיעה קצרה יותר בשבת היא פחות חילול שבת. אלא, אמר הרב שטיינזלץ, אין כאן קושיה: לדידם של החרדים, החילונים אינם יהודים ועל כן אין מה למנוע מהם חילול שבת; ולדידם של החילונים, החרדים אינם בני אדם.

    ולעצם העניין כדוס, הייתי מעדיף שמישהו יעשה את המלאכה הזאת במוצאי שבת. בכלל, כדוס הייתי מעדיף שאתרי החדשות יהיו סגורים בשבת. וגם שיבוא המשיח ושייבנה בית המקדש. ושיגור זאב עם כבש, אם כבר הולכים על שאיפות.

  12. יעל on 13 במרץ, 2011 14:33

    הלל, בשביל מה יש אתרים דתיים כמו כיכר השבת? אני בטוחה שאצלם היה סיכום כבר בעמוד הראשי.

    האתרים החילוניים נעים קדימה כי ההנחה היא שרוב הגולשים בכל זאת עקבו במהלך היום גם אחריהם וגם אחרי מהדורות החדשות ברדיו ובטלויזיה, ושים לב, יש לא מעט דתיים שהתעדכנו מהשכנים החילונים במהלך השבת. גם הם לא צריכים שהכותרות הראשיות יהיו מעודכנות ליום אתמול.

    אני מניחה שזה לא ממש מסובך מבחינת אתרי החדשות החילונים לתת למישהו משימה לאסוף לינקים לידיעות המרכזיות לכדי כתבת סיכום שאותה יעלו במוצ”ש. אבל שים לב, זה יחייב מישהו לעשות את זה בשבת!

  13. פחחח on 13 במרץ, 2011 14:52

    גם בטמקא וגם בnrg יש סיכום של הכותרות במספר משפטים. זה נמצא בד”כ בצד ימין ומגולל רק את מספר החדשות האחרונות, אבל לחיצה עליו מראה את כל הכותרות השונות שהיו במשך ה24-32 שעות האחרונות.

    כמו כן, אם ממש חשוב לך לקבל אגריגציה של מידע שהיה במהלך השבוע, לא מסובך כיום לכתוב תוכנה שתעשה את שה בשבילך. למעשה, תהייה הכי יהודי בעולם ותכתוב תוכנה כזו ותמכור אותה לכל דורש, וכך גם תעשה מכך כסף וגם תסייע לעצמך להתעדכן. ואם תבנה תוכנה כזו גם לטלפונים סלולריים, ום לשולחנות העבודה, בכלל עשית צדקה.

    ד”א אצל מרבית העולם החרדי, אסור אינטרנט בכלל. וגם הטלפונים הם טלפונים רק לשמיעה. אין מחשב אין טלויזיה (פרט לחוטאים שמחביאים את זה מהשאר, אבל כנראה הם כולם בעצם). אז הצדקנות שלך לא במקום. היות וכמו שנמרוד אמר, קהל היעד קטן יותר, אם מדובר רק בעולם החרדי, הוא כמעט ולא קיים, ואם רק בשומרי שבת, אז גם לזה הצעתי לך יותר מפתרון אחד.

    אז אתה עדיין צריך גוי של מוצאי שבת ?

  14. נועה דיקרמן on 13 במרץ, 2011 16:09

    על מה מדובר? הפיגוע היה בכותרות בשבת, במוצ”ש ועד רגע זה. כמו בכל פעם שטמקא מסקרת ענין גדול, היא לא משאירה את הידיעה הראשית, אלא מעדכנת בסיקורי משנה ואותם מקדמת לראשי. בכל סיקור משנה כזה יש קישורים לשאר הכתבות.
    שאלו את עצמכם – על מה מלין הכותב? האם היו צריכים בטמקא להקפיא את הידיעה הראשית מהבוקר בשביל ציבור חובשי הכיפות? או אולי לא לסקר מעבר לכתבה הראשית? כן – זה היה גורם לדתיים להרגיש אהובים ע”י ציבור ה”תל אביביים”.

    דעה תמוהה ביותר, שלא ברור לי מה היא עושה כאן.

  15. אסף on 13 במרץ, 2011 17:10

    התחלת טוב: יש לך הצעה איך לשפר אתרי חדשות כך שלקהל יעד לא מבוטל בגודלו יהיה נוח יותר. לו היה אתר חדשות גדול שמרכז את הידיעות בצורה שבה אתה חפץ, אותו אתר היה מקבל את הכניסות שלך ושל חבריך. עד כאן לגיטימי.
    לו היית ממשיך בקו זה, היו הקוראים מתייחסים לעקרם של דבריך, אבל כמו כמה מגיבים אחרים פה, את האהדה שלי איבדת כשנתקלתי במנטרה הקבועה של תל-אביבים-בועה-מנותקים-שונאי-דת.
    כל אדם שמבקר את ישראל ומטבל את דבריו בציטוטים אנטישמים ראוי שיתעלמו בבוז מדבריו. כך גם כל אדם שמרפד את דבריו בסיפורים על הפרוטוקולים-של-זקני-השמאל.

  16. עידן בכור on 13 במרץ, 2011 18:20

    בדומה לנועה, שתגובתה מובאת כאן מעלי, גם אני מתקשה להבין על מה הצעקה הגדולה.

    העולם הגדול ממשיך להסתובב על צירו (שהתעקם קצת ברעש האחרון, אבל זה כבר סיפור אחר) גם בימי שבת וחג, ואיתו גם עולם התקשורת שפועל במתכונת 24/7/365. מי שבוחר, מסיבותיו הוא, להתנתק מהיבטים מסוימים של העולם בכלל ושל עולם התקשורת בפרט – טוב יעשה אם ימצא דרכים לגשר על הפער שנוצר בינו לבין העולם, ולא ידרוש “מהעולם” לעצור ולהתאים את עצמו לכל מי שהתנתק ממנו (ושוב – מסיבותיו הלגיטימיות, תהיינה אשר תהיינה).

    ומאחר והחיים לימדו אותי כי מכל דבר שיש בו צורך ניתן גם להפיק ערך – הנה יש לך סטארט-אפ:
    הקם אתר יה(ע)ודי אשר מפעיליו יתכנסו בצאת השבת או החג, יבררו את מיטב העדכונים הרלוונטיים ויציגו אותם קבל עם ועדה. ומאחר ולדבריך יש רבים השותפים למצוקה שהעלית ומעוניינים בפתרונה, אין לי ספק כי תוכלו להפיק מהמיזם הזה נחת רבה.

    שיהיה בהצלחה.

  17. יובל on 13 במרץ, 2011 22:04

    365 שבועות בשנה? שיואו, זה המון

  18. עידן בכור on 13 במרץ, 2011 23:04

    ליובל –
    אחת מהנחות היסוד של כתיבה בבלוג שעוסק בתקשורת, היא שהקוראים מכירים כמה מושגי יסוד משותפים שאין צורך לפרטם לפרוטות…
    ולעצם העניין – הביטוי 7/24/365 מתייחס לארגונים או פעולות המתקיימות 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה (ובהרחבה: כל השבוע, כל השעות היממה, כל השנה).
    שבועות וחודשים אינם מאוזכרים, מאחר ובדרך כלל הם אינם מהווים פקטור רלוונטי.
    קפיש?

  19. יובל on 14 במרץ, 2011 00:33

    למתנשא המרגיז: כתבת “שבועות אינם מאוזכרים” שניה וחצי אחרי שכתבת “7 ימים בשבוע”, ו”כל השבוע”. אם כותבים 365, זה כבר כולל בתוכו את ה-7. לכן לכתוב ככה זו עלגות. אפשר באותה מידה לכתוב 60/1440/10080/525600. קפיש?

  20. יואב מ. on 17 במרץ, 2011 14:11

    ה”דיון” פה מגעיל, והוא מייצג כל כך את החברה הישראלית.
    הפוסט מתחיל בכאב של מישהו, ונראה שאף אחד לא ניסה להבין את אותו כאב. כל אחד עסוק בגירוי שהוא חש מזה שדתי משמיע צורך זר לו, ואף אחד לא יכול לקבל צרכים אחרים או אפילו להקשיב.
    הצרכים של הלל זרים לי. אז מה? אז הבן-אדם פאקינג מבקש פירוט של כתבות ראשיות מיום שישי, אז מה? כולם קופצים כאילו הוא לפחות רצח עוד פעם את רבין.
    ואף אחד מכם לא היה צריך שמישהו יבין צורך מיוחד שלו. ואף אחד פה לא היה במצב שהוא ביקש שיתחשבו בו בצרכים מיוחדים כלשהם. למה, כי כולכם כל כך קונפורמיסטים ואף אחד לא מיוחד? או שסתם קל לשכוח את הצרכים שלכם כשאתם מגלים אוייב משותף שאפשר להכנס בו?
    ונמרוד – אתה באמת אדיוט. יודע לבכות על תגובה של ילד בכיתה ג’ כשהתגובה הראשונה שלך הייתה על דתי ועל החבר הדמיוני שלו. המושג רגישות תרבותית זר לך מדי, אולי זה משהו שתלמד בכיתה ג’.

  21. עידו קינן on 17 במרץ, 2011 17:09

    הלל, באמת לא היית צריך לרצוח עוד פעם את רבין.

פרסום תגובה

עליך להתחבר כדי להגיב.