הנה סרטון של מכונית חודרת לכביש סגור עבור מסע אופניים. מה המשטרה תעשה?
בועז ערד מדווח בדף הפייסבוק של המשטרה: “בשבת שעברה רכב שמספרו 91-704-12 מצא את דרכו לכביש שנסגר לטובת מסע אופניים ונסע נגד כיוון התנועה, בשוליים ובמהירות שסיכנה את הרוכבים. אודה לטיפולכם”. הוא מצרף סרטון שמתעד את האירוע.
פקודת הטיפול בתלונה ובתיק חקירה של המטה הארצי של המשטרה קובעת בין השאר כי “כל איש משטרה חייב לקבל תלונה על ביצוע עבירה, המופנית אליו. […] תלונה על ביצוע עבירה תתקבל […] מפי מתלונן הפונה אל איש משטרה, שלא במתקן משטרתי”. חוק סדר הדין הפלילי קובע כי “חייבת משטרת ישראל, ככלל, לפתוח בחקירה, משנודע לה על ביצוע עבירה, אם על סמך תלונה ואם בכל דרך אחרת”.
כך שאם מישהו מתלונן על עבירה בפרסום בדף הפייסבוק של המשטרה, שאותו מנהל קצין משטרה (רפ”ק שרון ימינחה), המשטרה חייבת לטפל בתלונה.
תגובת המשטרה לתלונה של ערד: “שלום, יש להגיש תלונה בתחנת המשטרה הקרובה בצירוף הסרטון”.
תגובות
3 תגובות לפוסט “הנה סרטון של מכונית חודרת לכביש סגור עבור מסע אופניים. מה המשטרה תעשה?”
פרסום תגובה
עליך להתחבר כדי להגיב.
כתב יקר,
המשטרה מחוייבת לחקור ביצוע עבירה שהינה *פשע*.
עבירות מסוג עוון וחטא (כמו העבירה המופיעה בסרטון), אינן מחייבות את המשטרה בחקירה מבלי שהוגשה תלונה במשטרה.
בברכה,
אחד שבדק את החוק שלא מתחת לפנס.
שלום, אחד שבדק וגו’. הנה הכללים. לקבל את התלונה הם חייבים. לחקור הם חייבים (ולא משנה אם זו תלונה באינטרנט או בתחנה), אלא אם קצין בדרגת פקד ומעלה הורה לא לחקור תלונה “אם היה סבור, שאין בדבר עניין לציבור, או אם הייתה רשות אחרת מוסמכת על פי דין לחקור בעבירה”. כניסת מכונית לשטח שנסגר בפני מכוניות וסיכון חיי רוכבי אופניים זה לא משהו שאין בו עניין לציבור, ואני לא בטוח שזה לא פשע (רשלנות וכו’). הדבר היחיד שהמשטרה יכולה להגיד לזכותה שמותר לה להפנות את התלונה ליחידה שבשטחה אירע המקרה. וזו הקטנת ראש בלתי נסבלת.
בכתבה ב”הארץ” הבאתי את ההסבר שראש מדור אח”ם וטכנולוגיה במשטרה, סנ”ץ עו”ד אלעזר כהנא, מסר למבקר המדינה בנוגע לאי קבלת תלונות בפייסבוק: “חקירת תלונה פלילית כוללת גם הפעלת סמכויות פוגעניות כלפי הנילון / חשוד. סמכויות אלה לא ניתן להפעיל ללא קבלת מידע ברור ומוסמך ככל הניתן, מראש ובאופן מסודר. בין השאר, יש לוודא זיהוי ברור של המתלונן בטרם פתיחה בחקירה. על פי רוב, בטרם פתיחה בחקירה יש להפנות למתלונן שאלות שונות ולקיים עמו שיח מפורט. יש מקום להתרשם באופן ישיר ביחס לאמינות התלונה והֶקשר הדברים. לעיתים יש צורך לקבל את חומר מקורי מאת המתלונן. פעולות מהסוג האמור, ככלל, לא ניתן לעשות באופן מקצועי באמצעות תקשורת באינטרנט”. ההסבר הזה מנוגד לתקנות, שקובעות כי “חייבת משטרת ישראל, ככלל, לפתוח בחקירה, משנודע לה על ביצוע עבירה, אם על סמך תלונה ואם בכל דרך אחרת” – בלי התייחסות לדרך קבלת התלונה/המידע ולשיחה פא”פ עם המתלונן.
[…] על הנהג המסוכן סופר פה במאי אשתקד. ארד שיתף את הסרטון, שכלל את מספרו של […]